Cuvântul rectorului

„Ca om și ca rector, primează dreptatea. Iar dreptatea nu are decât două valențe: cea legală și cea morală. Și incidentele din ultima perioadă îmi arată că în aceste împrejurări ne lipsesc amândouă. Chiar dacă uman observ și nu sunt de acord cu comportamente nepotrivite, unde nu doar studenții se simt nedreptățiți de unii profesori, cu părere de rău, trăim și inversul. Și nu există altă cale decât să ne uităm la norme. Arbitrajul emoțional doar ne dezbină în două tabere: victime și agresori, de oricare parte ne-am afla. Am încercat să mă întorc la normă, dar norma nu există. Nu există legi care să ne împartă limpede în acuzatori și învinovățiți. Nu există proceduri de bune practici, iar despre norma morală, din păcate, sunt multe de spus. Mediul universitar și mai ales mediul artistic universitar e și mai greu de normat. Cine poate face diferența dintre un act artistic inocent și intenția ascunsă a unui hărțuitor? Nimic n-a fost mai greu acum decât să rămân imparțial și să fac dreptate.

Pentru că e nevoie să facem dreptate.  M-am simțit lipsit de sprijinul legii, cu nevoia de a-mi apăra studenții și cu dorința de a fi echitabil față de colegii mei profesori. Și am căutat ajutor de la o instituție, o entitate, echidistantă, cu expertiză în domeniu, care poate analiza starea de fapt. O instituție care a apărut dintr-o nevoie a societății: Agenția Națională de egalitate de șanse între femei și bărbați. 

Și așa cum am promis și mi-am promis atunci când am ajuns rector, și asta se vede și astăzi, mi-am dorit transparență. Nu numai ușile sunt transparente la noi, dar și dorința de a fi transparenți în deciziile noastre, de a nu ascunde nimic și de a nu părtini pe nimeni. Ca urmare, am cerut Agenției naționale de egalitate de șanse pentru femei și bărbați un audit pentru ca ambele părți să aibă dreptul să spună și să se apere, iar eu să pot să duc în continuare ceea ce un rector are de dus: să conducă universitatea legal, moral și integru. Vom aștepta rezultatele. În baza acestui audit, ne vom structura cadrul de siguranță în care activitățile să se poată desfășura. Din universitatea care astăzi este arătată de unii cu degetul, îmi doresc  să devenim prima universitate de artă care apără egalitatea de șanse și creează un context corect pentru studenți și profesori. 

Dar nu doar voi aștepta, în weekend-ul care a trecut, am lucrat cu o echipă din universitate și am făcut ce am știut noi mai bine. Am construit o minimă bază de suport pentru noi toți. Orice propunere, orice nevoie la care eu pot răspunde în condițiile legalității, vă rog să mi-o transmiteți. Nu facem aceste demersuri doar pentru voi, studenții, ci facem aceste lucruri împreună cu voi, pentru noi toți. Vă invit să parcurgeți secțiunea special construită pe site-ul UNATC, numită “Politici de conduită” și accesibilă la https://unatc.ro/devunatc/politici-de-conduita/. E mult, e puțin, nu știu, dar e cu toată deschiderea. Știu însă că împreună, la sfârșitul drumului, vom fi prima universitate de artă deschizătoare de drumuri și în acest context.”

(Prof. univ. Dr. Liviu Lucaci – 10 octombrie 2022)

ai o intrebare? contacteaza-ne prin email