Programul de studiu în limba engleză Master Interactive Technologies for Performing and Media Arts a debutat ca primul program academic din România axat pe explorarea noilor tehnologii și noilor media. Masterul are ca obiectiv pregătirea unor specialiști în domenii interdisciplinare: designeri de sunet, spaţiu, experienţe interactive, programatori creativi. Planul de studii este structurat astfel încât oferă studenților posibilitatea aprofundării cunoștințelor în domeniul tehnic, cât și dobândirea instrumentelor conceptuale specifice artelor. Cu ajutorul acestora, studenţii pot explora diferite tipuri de medii interactive. Se urmărește proiectarea și implementarea de interfeţe sonore și vizuale, dezvoltarea unor medii virtuale (inclusiv online) interactive, instalaţii, performance-uri augmentate și valorificarea conceptului de proiectare digitală spre noi direcţii de performanţă.
Toate activităţile didactice și aplicative sunt susţinute în limba engleză, ceea ce asigură absolvenţilor integrarea cu ușurinţă în proiecte de creaţie și cercetare internaţionale.
Lucrarea de disertație constă într-un proiect de artă interactivă (software pentru interacțiune, instalație, experiență transmedia etc.) însoțit de o teză scrisă care contextualizează și documentează proiectul. Acest proiect va putea fi prezentat în festivaluri și galerii de profil, iar teza îi deschide absolventului calea către cercetarea prin artă.
Sub îndrumarea profesorilor coordonatori, masteranzii ITPMA au expus lucrări în cadrul unor festivaluri de prestigiu precum: Ars Electronica (Linz, Austria), Fête des Lumières (Lyon FR), Mirage Festival (Lyon FR), MNAC (București, România), Amural (Brașov, România), Spotlight (Bucharest International Light Festival), Noaptea Albă a Galeriilor – NAG (România), Casa Universitarilor (România), Internetics (România), Binar (România), Radar (România).
Vizitează site-ul intern ITPMA pentru mai multe detalii.
înscriere online
Preînscrierea se face obligatoriu online prin accesarea formularului.
Vă puteți autentifica folosind un cont Gmail, YAHOOmail, Facebook sau Linkedin.
În cazul adreselor de email (YAHOO) pot exista probleme de compatibilitate între adresa de email și site-ul de înscriere a formularului de admitere.
Departamentul – Animație și Interactivitate
Departamentul Animație și Interactivitate (A.I) cuprinde patru programe-cheie: programul de Licență în animație (Cinematografie, Fotografie, Media), un Master în fim de animație (Film de Animație) și două programe de Master în limba engleză (Interactive Technologies for Performing and Media Arts, Art of Game Design), cele din urmă reprezentând o formă de pionierat pentru învățământul academic din România.
Departamentul se caracterizează prin explorarea și inovarea mediului audio-vizual, deschiderea spre viitor în ceea ce privește narațiunea cinematografică, experimentarea imersivă/interactivă, facilitarea înțelegerii noilor tehnologii și cultivarea interdisciplinarității cu accent pe lucrul în echipă. Ne propunem să adaptăm metodele de predare și conținutul curriculei la nevoile studenților, în contextul realităților din industriile culturale în care aceștia vor evolua în carierele individuale ulterioare absolvirii.
Prin cursurile în limba engleză, programul accelerează internaționalizarea calitativă a U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale”și poziționează Facultatea de Film în rândul facultăților europene cu grad sporit de inventivitate. Lucrările studenților și profesorilor A.I. sunt periodic selectate și expuse la festivaluri, evenimente și conferințe internaționale. Anual se organizează expoziții și pitch-uri publice (UNATC Animation Pitch) menite să aducă mai aproape de public filmele, instalațiile și proiectele gândite de studenți în cadrul procesului academic.
Admitere [M]
Admitere
Înscrierea la concursul de admitere: 08 iulie – 06 septembrie 2023
Pentru obținerea statutului de candidat înscris pentru concursul de admitere din sesiunea septembrie 2023, candidatul trebuie să se asigure ca a completat corect fișa de înscriere. Numele și prenumele candidatului vor fi înscrise conform certificatului de naștere și unde este cazul cu diacritice.
Verificarea dosarelor și validarea acestora se va face în perioada 07 – 08 septembrie 2023.
ACTELE NECESARE PENTRU ÎNSCRIERE LA CONCURSUL DE ADMITERE:
1. Cerere tip de înscriere, completată cu diacritice unde este cazul;
2. Diploma de Licenţă şi suplimentul de diplomă (sau foaia matricolă) sau adeverinţa eliberată de facultate pentru absolvenţii promoţiei 2023 – scanate în format PDF, JPEG;
3. Diploma de Bacalaureat și foaia matricolă – scanate în format PDF, JPEG;
4. Certificat de naştere – scanat în format PDF, JPEG;
5. Certificat de căsătorie (după caz) sau actul de eventuală schimbare a numelui – scanat în format PDF, JPEG;
6. Curriculum Vitae – scanat în format PDF, JPEG;
7. Chitanţa de achitare a taxei de înscriere sau acte doveditoare privind scutirea de la achitarea taxei de inscriere – scanată (scanate) în format PDF, JPEG;
8. Cerinţele specifice fiecărui program de studii, conform metodologiei (argument, portofoliu, DVD, etc.);
9. C.I. sau Pasaport (valabil cel puţin 6 luni de la începerea programului de studii – pentru cetăţenii străini ) – scanat în format PDF, JPEG
10.Atestat de recunoaștere a diplomei de bacalaureat și/sau a diplomei de licență emis (emise) de M.E. (în cazul studiilor efectuate în afara României) – scanat (scanate) în format PDF, JPEG;
11. Certificat de competență lingvistică pentru Limba Română (pentru cetățenii UE și din state terțe), pentru programele de studii desfășurate în limba română – scanat în format PDF, JPEG;
12. Recomandare scrisă din partea unei organizații legal constituite a rromilor (civică, obștească, politică), care să ateste apartenența candidatului la etnia rromă și nu faptul că acesta face parte din organizația respectivă (pentru candidații de etnie rromă care candidează pe locuri distincte, aprobate de Minister) – scanată în format PDF, JPEG.
13. Portofolii – pentru programele de studii din cadrul Facultății de Film.
Cont Trezorerie
UNATC ”I.L.CARAGIALE” - București
CONT RO57TREZ70220F330500XXXX
COD FISCAL 4453160
TREZORERIA SECTOR 2
La detalii de plată se trece numele candidatului, facultatea și specializarea.
Documente necesare
Cursuri
Tehnologii interactive pentru arte performative și media
conf.univ.dr. Matei Branea
prof.univ.dr. Radu Igazsag
conf.univ.dr. Alexandru Berceanu
conf.univ.dr. Mirela Vlad
lect.univ.dr. Grigore Burloiu
lect.univ.dr. Diana Dragomir
lect.univ.dr. Valeriu Căliman
lect.univ.dr. Ioana Mischie
lect.univ.dr. Constantina Mihăilă
lect.univ.dr. Stefan Damian
assistent.univ.dr. Ciprian Facaeru
conf.univ.dr.
Matei Branea
matei.branea@unatc.ro
Matei Branea, regizor de film de animație, autor de bandă desenată, ilustrator și caricaturist, este conf. univ. dr. la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” – Facultatea de Film, Departamentul Animație și Interactivitate. În prezent, este Directorul Departamentului și coordonează programul de Master Film de Animație. În perioada 2017-2019, a fost Prorector pentru Imagine, Relații Internaționale și Relații cu Studenții. În 2000, a absolvit programul de Licență Comunicare Audiovizuală unde a studiat scenaristică-filmologie și, în 2003, programul de Master Comunicare Audiovizuală în Contextul Globalizării, ambele în cadrul UNATC „I.L. Caragiale”. A obținut, în 2015, titlul de Doctor în domeniul Cinematografie ș Media cu lucrarea „Discursul cinematografic comic în animația de scurtmetraj”. Matei Branea este cunoscut în mediul artistic pentru umorul său acid, tranșant și (auto)ironic și pentru personajul său iconic OMULAN, personaj umanoid minimalist cu notorietate internațională, erou de bd alternativ și film de animație, cele mai recente producții fiind scurtmetrajul „Omulan!”(2015), produs cu sprijinul CNC și „Exterior în Izolare”, realizat în timpul lock-down-ului din martie 2020. Branea mai este cunoscut pentru animațiile din emisiunea „Marcă Înregistrată”, colaborarea cu Planeta Moldova, spoturile festivalului SoNoRo și grafica festivalului NexT IFF Bucharest unde a fost Director artistic timp de 11 ani, bd-urile, ilustrațiile și caricaturile din publicații ca Re:Publik, Kamikaze, APERITIFF sau Esquire Romania și pentru intervențiile sale discrete de tip streetart din București și alte capitale internaționale mai ales cu personajul său Birdy (de căutat prin UNATC ;). Cărți publicate: „Discursul cinematografic în animația de scurtmetraj” (2020), „De la idee la scurtmetrajul de animație” (2020). Cursuri predate în cadrul UNATC „I.L Caragiale”: Regie pentru film de animație (Licență și Master Animație), Animație și Arta filmului de animație (Master Film de Animație), Game Art – Animation și Game Art – Asset Creation (Master Art of Game Design – în limba engleză)
conf.univ.dr.
Alexandru Berceanu
alexandru.berceanu@unatc.ro
conf.univ.dr.
Mirela Vlad
mirela.vlad@unatc.ro
lect.univ.dr.
Grigore Burloiu
grigore.burloiu@unatc.ro
lect.univ.dr.
Diana Dragomir
diana.vasile@unatc.ro
lect.univ.dr.
Valeriu Căliman
valeriu.caliman@unatc.ro
lect.univ.dr.
Ioana Mischie
ioana.mischie@unatc.ro
lect.univ.dr.
Constantina Mihăilă
constantina.mihaila@unatc.ro
lect.univ.dr.
Stefan Damian
stefan.damian@unatc.ro
assistent.univ.dr.
Ciprian Facaeru
ciprian.facaeru@unatc.ro
MASTER
Tehnologii interactive pentru arte performative și media
- Cursuri:
MASTER
Tehnologii interactive pentru arte performative și media


