Teatru de animaţie

Acest program de Master, cu o durată de doi ani, este dedicat celor care doresc să-și dezvolte competențele în domeniul teatrului de animație, prin aprofundarea înțelegerii și practicii acestei arte. Susținuți de o programă care îmbină procesul învățării cu cel al cercetării, prin mijloace specifice experimentului artistic, masteranzii dobândesc capacitatea de a realiza integral un spectacol de animație, folosind atât tehnicile tradiționale, cât și tehnici digitale.

Printre disciplinele studiate se numără: Regia spectacolului de animație, Expresia vizuală în Teatrul de animație, Estetica artelor spectacolului, Tehnica Teatrului de Animație, Sisteme avansate de mânuire, Expresia sonoră în Teatrul de animație, Arta Scenografică, Multimedia în spectacolul contemporan, Atelier de creație, Politici publice și Legislație culturală și Practica de specialitate.

înscriere online

Preînscrierea se face obligatoriu online prin accesarea formularului.

Vă puteți autentifica folosind un cont Gmail, YAHOOmail, Facebook sau Linkedin.

În cazul adreselor de email (YAHOO) pot exista probleme de compatibilitate între adresa de email și site-ul de înscriere a formularului de admitere.

Departamentul – Păpuși-Marionete

Departamentul Păpuși – Marionete a fost înființat în anul 1990, la inițiativa unor personalități din lumea teatrului, specialiști în domeniul teatrului de animație: prof. univ. dr. Mihaela Tonitza Iordache, prof. univ. dr. Cristian Pepino, prof. univ. Brândușa Zaița Silvestru și prof. univ. Dorina Tănăsescu.

Studenții acestui departament studiază arta mânuirii păpușilor și a marionetelor, dar și actoria, deprind tehnicile de bază ale construcției păpușilor, precum și tehnici corporale și vocale (dans, vorbire scenică și pantomimă), care îi ajută să înțeleagă structura și compoziția unui spectacol de păpuși. Totodată, se familiarizează cu evoluția spectacolului de păpuși contemporan, cu noile tehnologii folosite în animație, precum și cu modalități prin care arta digitală poate fi integrată în montări complexe. Ei participă anual la diferite festivaluri naționale și internaționale dedicate teatrului de animație, cu producțiile realizate în cadrul procesului de învățământ, sub atenta îndrumare a profesorilor de curs. De asemenea, prin programul ERASMUS, studenții pot participa la cursuri similare la universități de prestigiu din străinătate, aflate în parteneriat cu UNATC „I.L. Caragiale”.

Dintre absolvenții Departamentului Păpuși-Marionete, peste 80% activează în teatrele profesioniste de profil, în teatrele dramatice sau în companii private de teatru din țară și din străinătate. Corpul didactic are în structura sa opt absolvenți ai acestei specializări, cu studii complete de masterat și doctorat în domeniul Teatru și Artele spectacolului, cu activitate artistică deosebită, recompensați cu numeroase premii de interpretare și de regie la festivaluri de teatru de animație, naționale și internaționale.

Departamentul derulează un program de Licență (Artele spectacolului: Păpuși-Marionete) și un program de Master (Teatru de animație).


M
DURATĂ: 2 ani CREDITE: 120 NUMĂR DE LOCURI: 5

Admitere [M]

Detalii admitere
Înscriere online
Taxe de studii

Admitere

Înscrierea online la concursul de admitere: 08 iulie – 06 septembrie 2024


Cont Trezorerie

UNATC ”I.L.CARAGIALE” - București

CONT RO57TREZ70220F330500XXXX

COD FISCAL 4453160

TREZORERIA SECTOR 2

La detalii de plată se trece numele candidatului, facultatea și specializarea.

Documente necesare

Cursuri

Teatru de animaţie

conf.univ.dr. Ioan Brancu

lect.univ.dr. Dana Voicu

conf.univ.dr. Liliana Gavrilescu

conf.univ.dr. Daniel Stanciu

lect.univ.dr. Mihai Dumitrescu

conf.univ.dr. Decebal Marin

conf.univ.dr. Ionuț Brancu

.univ.dr. Anca Bodolan

lect.univ.dr. Anca Oprișan

conf.univ.dr. Gabriel Apostol

prof.univ.dr. Cristian Pepino

conf.univ.dr.

Ioan Brancu

ioan.brancu@unatc.ro

Ioan Brancu este conf. univ. dr. la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București – Departamentul Păpuși-Marionete. Păpușar din 1983, este actor al Teatrului Țăndărică din 1990. A creat peste 40 de roluri principale la Timișoara și la București și a montat peste 20 de spectacole în teatrul Țăndărică, la Ploiești, Rm. Vâlcea, Timișoara, Suceava, Galați. A primit patru premii de interpretare, două de excelență în mânuirea păpușii/marionetei, opt mari premii pentru cel mai bun spectacol. În 2008, primește premiul UNITER pentru teatru de păpuși. A realizat scena păpușilor din filmul „Aferim”, regia Radu Jude (2015), a jucat în „Toni Erdmann”, regia Maren Ade (2016). A jucat în câteva producții TV de satiră cu păpuși. Cărți publicate: „Mișcare și expresie artistică în teatrul de animație” (2006)

lect.univ.dr.

Dana Voicu

dana.vociu@unatc.ro

Daniela Voicu este actriță, regizor și lect. univ. dr. la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București – Departamentul Păpuși-Marionete. A absolvit Secția actorie, la clasa profesor Ion Cojar și, timp de 10 ani, Dana Voicu a fost asist. univ. la clasa profesor Sanda Manu (2005-2015). A mai lucrat la catedră cu prof. Mirela Gorea și prof. Paul Chiribuță. În anul 2014, își susține lucrarea de doctorat la UNARTE București cu titlul „Intercontextualitate în teatrul contemporan". A jucat în peste 50 de spectacole, a regizat și a realizat spectacole de licență cu studenții. În anul 1998 fondează, alături de Theodora Herghelegiu, „Teatrul Inexistent", una dintre primele companii de teatru independent din Romania după 1990. Ca actriță de film, a jucat în „Bună! Ce faci?" (2011), „Pastila fericirii" (2012), „Aferim" (2015), „Inimi cicatrizate" (2016), „Aniversarea" (2017), „The nun"(2018), „Seule a mon mariage" (2018) și în serialele TV „Scene de căznicie", „Las fierbinți" și „Umbre". În anul 2019, Dana Voicu câștigă cu spectacolul „Îngerul pantofilor" trofeul BacăuFestMonodrame, iar în 2017, câștigă Premiul pentru cea mai bună actriță la Comic 7B Buzău. Este membru UNITER din anul 1998.

conf.univ.dr.

Liliana Gavrilescu

liliana.gavrilescu@unatc.ro

Liliana Gavrilescu este conf. univ. dr. la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București – Departamentul Păpuși-Marionete. Din 1993, este actriță a Teatrului Țăndărică. A creat peste 35 de roluri în teatru și film. A colaborat cu: Teatrul Mic, Teatrul Foarte Mic, Teatrul „Nottara” și TVR. A fost realizator de emisiuni la Radio Itsy Bitsy. A participat, în țară și străinătate, la numeroase workshop-uri de teatru de mișcare, teatru fizic, teatru de animație, teatru de umbre și Commedia dell`Arte. A primit nenumărate premii de interpretare feminină, două premii de excelență și de două ori Marele Premiu cu spectacole ale studenților păpușari (în 2004 și 2018). Cărți publicate: „Animația în timp real în televiziune și film” (2007).

conf.univ.dr.

Daniel Stanciu

daniel.stanciu@unatc.ro

Daniel Stanciu este actor, scenarist, regizor de teatru de animație și conf. univ. dr. la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București – Departamentul Păpuși-Marionete. Din anul 2015, este Directorul Departamentului. În anul 2001, a absolvit cursul de Studii aprofundate – „Animația computerizată”, din cadrul Facultății de Film, iar în anul 2002, cursul de Master – „Regia spectacolului de animație”. În 2005. și-a susținut teza de doctorat cu lucrarea: „Ipostaze ale teatrului tradițional – de la rit la divertisment”. A efectuat stagii de pregătire la Charleville-Mezieres (Franța), Liege (Belgia), a participat la Întâlnirea Internațională a profesorilor de Arta Spectacolului de Animație de la Florianópolis, Brazilia (2019) și a susținut conferințe la Universitatea Loughborough, Anglia (2019). Din 1995, este actor și regizor la Teatrul de Țăndărică, București. A realizat numeroase spectacole de teatru de animație la instituții profesioniste de spectacole din București și din țară, obținând premii importante și invitații la festivaluri din străinătate. A fost actor în serialele „Om sărac , om bogat” (2007), „The Germany’s” (2007), „Arestat la domiciliu”(2008), „Vine Poliția”(2008), „Lecții de viață”(2015-2018), „Umbre”(2016) și în filmele „Amintiri din Epoca de Aur”(2007), „La bani, la cap, la oase”(2011), „Zimnicea” (2019) etc. Începând cu anul 2005, a avut o activitate constantă în publicitate, fiind protagonistul unor clipuri și campanii publicitare cu impact la public. Cărți publicate: „Ipostaze ale teatrului tradițional de la rit la divertisment”(2007) și coautor al publicației „Tehnologii digitale in spectacolul de animație” (2008). A publicat, în „Revista Atelier”, articolul „Arta spectacolului de animație Caracterul magic al obiectului” (2002).

lect.univ.dr.

Mihai Dumitrescu

mihai.dumitrescu@unatc.ro

Mihai Laurențiu Dumitrescu este lect. univ. dr. la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București – Departamentul Păpuși-Marionete. A absolvit studiile de Licență: „Artele Spectacolului – Păpuși Marionete” și pe cele de Master „Animație, Multimedia, Design” din cadrul UNATC „I.L. Caragiale”. A obținut titlul de Doctor în teatru cu lucrarea: „Rolul spectacolului de animație în formarea socială și estetică a copilului”. Din 1996, este actor al Teatrului Țăndărică și a obținut numeroase premii de interpretare, naționale și internaționale. În 2009, Primăria Generală Municipiului București, prin domnul Primar Sorin Oprescu, i-a decernat „Premiu pentru activitate artistică”, în cadrul evenimentului „37 de personalități care au contribuit la Viață Culturală a Bucureștiului”. Din 2005 este director de programe, regizor și scenarist la Radio Itsy Bitsy. Cărți publicate: „Itsy, Bitsy și Monstrul Zigalonului”, „Itsy, Bitsy și Distrugătorul de planete”, „Itsy, Bitsy și Sombrozaurul”, Editura All, 2012.

conf.univ.dr.

Decebal Marin

decebal.marin@unatc.ro

Decebal Marin este actor, scenarist, regizor de teatru de animaţie și lect. univ. dr. la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București – Departamentul Păpuși-Marionete. A absolvit UNATC „I. L. Caragiale”, pe atunci A.T.F. „I. L. Caragiale”, în anul 1994. După încheierea studiilor, a rămas la Catedra de Teatru de Animație, specialitatea Arta Mânuirii Marionetei, întâi ca asistent, apoi ca lector. În anul 2006, și-a susţinut teza de doctorat cu tema: „Sacru şi profan în artele spectacolului”, obţinând calificativul „Magna Cum Laude”. A fost actor al Teatrului Ţăndărică din București timp de doisprezece ani, din 1989 până în 2001, când și-a început cariera de regizor. A realizat numeroase spectacole de animaţie şi a ținut multe workshop-uri de Arta mânuirii marionetei la diferite teatre și facultăți, din Bucureşti şi din ţară, obţinând importante premii, atât în România cât şi străinătate. În 2019, i s-a acordat Premiul Special UNITER pentru teatrul de păpuși și marionete. A avut numeroase roluri în teatru şi televiziune, foarte multe colaborări în media, devenind unul dintre cei mai buni realizatori de mascote publicitare, păpuşi şi marionete pentru spoturi de televiziune din țară. Între anii 2016-2017 şi 2018-2019, a lucrat ca regizor artistic la Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca. Cărţi publicate: „Trei scenarii pentru teatrul de animaţie”, Editura Muzicală, București 2017. În curs de publicare: „Curs de arta mânuirii marionetei”, „Sacru și profan în artele spectacolului”, „Ah, iubirea” – scenarii pentru teatrul de animație, vol. 2. Articole: „Inteligenţa emoţională în pedagogia teatrală”, Revista Concept, 2010.

conf.univ.dr.

Ionuț Brancu

ionut.brancu@unatc.ro

.univ.dr.

Anca Bodolan

anca.bodolan@unatc.ro

lect.univ.dr.

Anca Oprișan

anca.oprisan@unatc.ro

Anca Bolodan-Oprișan este lect. univ. dr. la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București – Departamentul Păpuși-Marionete. Este Doctor în teatru cu teza: „Limbaj specific și receptare în teatrul de animație”. A fost actriță la Teatrul „Maria Filotti” Brăila, la Teatrul de Stat Reșița, la Teatrul Național Târgu Mureș, la Teatrul de Păpuși „Ariel”, Târgu Mureș. A colaborat cu Teatrul „Lucia Sturza Bulandra” București, cu Centrul de proiecte cultural al Primăriei București ARCUB, cu Casa de producție „Ager Film” și „Emperor’s new groove” și cu T.V.R. În calitate de cadru didactic a participat cu studenții la festivaluri naționale și internaționale de profil (Premiul pentru Cel mai bun spectacol la „FIST”, Belgrad 2019, pentru spectacolul „Lecția”). A publicat articole în Revista CONCEPT.

conf.univ.dr.

Gabriel Apostol

gabriel.apostol@unatc.ro

Gabriel Apostol este conf. univ. dr. la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București – Departamentul Păpuși-Marionete. A absolvit, în 1994, Academia de Teatru şi Film din Bucureşti (în prezent UNATC), Facultatea de Teatru, profilul Artă teatrală, cu specializarea Arta actorului mânuitor de păpuşi şi marionete. În același an, obține funcția de asistent universitar în cadrul aceleași catedre. În 2005, obţine titlul de Doctor în Teatru la UNATC „I.L. Caragiale”, cu teza: „Animația, de la tradiție la arta computerizată”. Observator și explorator al artei teatrului de animație din țară și străinătate, aplică în cadrul academic noi procedee de construcție și concepție a păpușii de teatru. Cariera sa artistică cuprinde nenumărate roluri în teatru, realizate în peste 35 de ani, majoritatea în teatre profesioniste de gen din țară și străinătate. Obține premii de interpretare, dar și multe premii de grup. De asemenea, a jucat o serie de roluri în filme artistice. Ca regizor, are peste 30 de montări de spectacole de teatru de animație pentru care a obținut 12 premii importante, în țară și străinătate: „Premiul Naţional pentru spectacol de Păpuşi şi Marionete” – Gala Premiilor Naţionale (Ministerul Culturii şi Cultelor), Premiul Publicului – Sestao (Spania), Premiul de regie – Festivalul Gulliver (Galați), Premiul pentru scenariu original – Puck Animafest (Cluj Napoca). A susținut peste 20 workshop-uri referitoare la arta teatrului de animație și la relația actorului cu obiectul animat. Inițiator al „Festivalului de Artă Medievală” de la Sighișoara și coordonator artistic a șapte ediții. Membru în Consiliul de conducere al „World Asociation of Puppeteers” și secretar „UNIMA România”.

prof.univ.dr.

Cristian Pepino

cristian.pepino@unatc.ro

ai o intrebare? contacteaza-ne prin email