Acest program de Master, cu o durată de doi ani, este dedicat celor care doresc să-și dezvolte competențele în domeniul teatrului de animație, prin aprofundarea înțelegerii și practicii acestei arte. Susținuți de o programă care îmbină procesul învățării cu cel al cercetării, prin mijloace specifice experimentului artistic, masteranzii dobândesc capacitatea de a realiza integral un spectacol de animație, folosind atât tehnicile tradiționale, cât și tehnici digitale.
Printre disciplinele studiate se numără: Regia spectacolului de animație, Expresia vizuală în Teatrul de animație, Estetica artelor spectacolului, Tehnica Teatrului de Animație, Sisteme avansate de mânuire, Expresia sonoră în Teatrul de animație, Arta Scenografică, Multimedia în spectacolul contemporan, Atelier de creație, Politici publice și Legislație culturală și Practica de specialitate.
înscriere online
Preînscrierea se face obligatoriu online prin accesarea formularului.
Vă puteți autentifica folosind un cont Gmail, YAHOOmail, Facebook sau Linkedin.
În cazul adreselor de email (YAHOO) pot exista probleme de compatibilitate între adresa de email și site-ul de înscriere a formularului de admitere.
Departamentul – Păpuși-Marionete
Departamentul Păpuși – Marionete a fost înființat în anul 1990, la inițiativa unor personalități din lumea teatrului, specialiști în domeniul teatrului de animație: prof. univ. dr. Mihaela Tonitza Iordache, prof. univ. dr. Cristian Pepino, prof. univ. Brândușa Zaița Silvestru și prof. univ. Dorina Tănăsescu.
Studenții acestui departament studiază arta mânuirii păpușilor și a marionetelor, dar și actoria, deprind tehnicile de bază ale construcției păpușilor, precum și tehnici corporale și vocale (dans, vorbire scenică și pantomimă), care îi ajută să înțeleagă structura și compoziția unui spectacol de păpuși. Totodată, se familiarizează cu evoluția spectacolului de păpuși contemporan, cu noile tehnologii folosite în animație, precum și cu modalități prin care arta digitală poate fi integrată în montări complexe. Ei participă anual la diferite festivaluri naționale și internaționale dedicate teatrului de animație, cu producțiile realizate în cadrul procesului de învățământ, sub atenta îndrumare a profesorilor de curs. De asemenea, prin programul ERASMUS, studenții pot participa la cursuri similare la universități de prestigiu din străinătate, aflate în parteneriat cu UNATC „I.L. Caragiale”.
Dintre absolvenții Departamentului Păpuși-Marionete, peste 80% activează în teatrele profesioniste de profil, în teatrele dramatice sau în companii private de teatru din țară și din străinătate. Corpul didactic are în structura sa opt absolvenți ai acestei specializări, cu studii complete de masterat și doctorat în domeniul Teatru și Artele spectacolului, cu activitate artistică deosebită, recompensați cu numeroase premii de interpretare și de regie la festivaluri de teatru de animație, naționale și internaționale.
Departamentul derulează un program de Licență (Artele spectacolului: Păpuși-Marionete) și un program de Master (Teatru de animație).
Admitere [M]
Admitere
Înscrierea online la concursul de admitere: 08 iulie – 06 septembrie 2024
Cont Trezorerie
UNATC ”I.L.CARAGIALE” - București
CONT RO57TREZ70220F330500XXXX
COD FISCAL 4453160
TREZORERIA SECTOR 2
La detalii de plată se trece numele candidatului, facultatea și specializarea.
Documente necesare
Cursuri
Teatru de animaţie
conf.univ.dr. Ioan Brancu
lect.univ.dr. Dana Voicu
conf.univ.dr. Liliana Gavrilescu
conf.univ.dr. Daniel Stanciu
lect.univ.dr. Mihai Dumitrescu
conf.univ.dr. Decebal Marin
conf.univ.dr. Ionuț Brancu
.univ.dr. Anca Bodolan
lect.univ.dr. Anca Oprișan
conf.univ.dr. Gabriel Apostol
prof.univ.dr. Cristian Pepino
conf.univ.dr.
Ioan Brancu
ioan.brancu@unatc.ro
lect.univ.dr.
Dana Voicu
dana.vociu@unatc.ro
conf.univ.dr.
Liliana Gavrilescu
liliana.gavrilescu@unatc.ro
conf.univ.dr.
Daniel Stanciu
daniel.stanciu@unatc.ro
Daniel Stanciu este actor, scenarist, regizor de teatru de animație și conf. univ. dr. la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București – Departamentul Păpuși-Marionete. Din anul 2015, este Directorul Departamentului. În anul 2001, a absolvit cursul de Studii aprofundate – „Animația computerizată”, din cadrul Facultății de Film, iar în anul 2002, cursul de Master – „Regia spectacolului de animație”. În 2005. și-a susținut teza de doctorat cu lucrarea: „Ipostaze ale teatrului tradițional – de la rit la divertisment”. A efectuat stagii de pregătire la Charleville-Mezieres (Franța), Liege (Belgia), a participat la Întâlnirea Internațională a profesorilor de Arta Spectacolului de Animație de la Florianópolis, Brazilia (2019) și a susținut conferințe la Universitatea Loughborough, Anglia (2019). Din 1995, este actor și regizor la Teatrul de Țăndărică, București. A realizat numeroase spectacole de teatru de animație la instituții profesioniste de spectacole din București și din țară, obținând premii importante și invitații la festivaluri din străinătate. A fost actor în serialele „Om sărac , om bogat” (2007), „The Germany’s” (2007), „Arestat la domiciliu”(2008), „Vine Poliția”(2008), „Lecții de viață”(2015-2018), „Umbre”(2016) și în filmele „Amintiri din Epoca de Aur”(2007), „La bani, la cap, la oase”(2011), „Zimnicea” (2019) etc. Începând cu anul 2005, a avut o activitate constantă în publicitate, fiind protagonistul unor clipuri și campanii publicitare cu impact la public. Cărți publicate: „Ipostaze ale teatrului tradițional de la rit la divertisment”(2007) și coautor al publicației „Tehnologii digitale in spectacolul de animație” (2008). A publicat, în „Revista Atelier”, articolul „Arta spectacolului de animație Caracterul magic al obiectului” (2002).
lect.univ.dr.
Mihai Dumitrescu
mihai.dumitrescu@unatc.ro
conf.univ.dr.
Decebal Marin
decebal.marin@unatc.ro
Decebal Marin este actor, scenarist, regizor de teatru de animaţie și lect. univ. dr. la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București – Departamentul Păpuși-Marionete. A absolvit UNATC „I. L. Caragiale”, pe atunci A.T.F. „I. L. Caragiale”, în anul 1994. După încheierea studiilor, a rămas la Catedra de Teatru de Animație, specialitatea Arta Mânuirii Marionetei, întâi ca asistent, apoi ca lector. În anul 2006, și-a susţinut teza de doctorat cu tema: „Sacru şi profan în artele spectacolului”, obţinând calificativul „Magna Cum Laude”. A fost actor al Teatrului Ţăndărică din București timp de doisprezece ani, din 1989 până în 2001, când și-a început cariera de regizor. A realizat numeroase spectacole de animaţie şi a ținut multe workshop-uri de Arta mânuirii marionetei la diferite teatre și facultăți, din Bucureşti şi din ţară, obţinând importante premii, atât în România cât şi străinătate. În 2019, i s-a acordat Premiul Special UNITER pentru teatrul de păpuși și marionete. A avut numeroase roluri în teatru şi televiziune, foarte multe colaborări în media, devenind unul dintre cei mai buni realizatori de mascote publicitare, păpuşi şi marionete pentru spoturi de televiziune din țară. Între anii 2016-2017 şi 2018-2019, a lucrat ca regizor artistic la Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca. Cărţi publicate: „Trei scenarii pentru teatrul de animaţie”, Editura Muzicală, București 2017. În curs de publicare: „Curs de arta mânuirii marionetei”, „Sacru și profan în artele spectacolului”, „Ah, iubirea” – scenarii pentru teatrul de animație, vol. 2. Articole: „Inteligenţa emoţională în pedagogia teatrală”, Revista Concept, 2010.
lect.univ.dr.
Anca Oprișan
anca.oprisan@unatc.ro
conf.univ.dr.
Gabriel Apostol
gabriel.apostol@unatc.ro
MASTER
Teatru de animaţie- Cursuri:
MASTER
Teatru de animaţie