Programul de Licență Actorie este dedicat studiului „alfabetului” meseriei de actor. Ne dorim ca studenții noștri să parcurgă un drum al cunoașterii firesc, de la simplu la complex, în care se împletesc analiza teoretică și experimentarea practică, pe parcursul căruia să-și antreneze expresivitatea verbo-vocală și corporală, gândirea, creativitatea, imaginația, empatia, capacitatea de a lucra în grup.
Conținut tematic:
Anul I – Drumul de la jocul teatral la exerciții de improvizație complexe; înțelegerea mecanismului logic de gândire în situația scenică; pregătirea studentului-actor pentru abordarea problemelor de arta actorului.
Anul II – Analiza textului dramatic; construirea unui parcurs psihologic pe un subiect dat.
Anul III – Descoperirea gradului de libertate în raport cu condiţionarea pe care o presupune lucrul cu regizorul de teatru sau film.
În paralel, pe parcursul celor trei ani de studiu, studenții au ocazia să crească alături de colegii lor, să experimenteze și să exploreze relația actor-regizor-coregraf-scenograf în cadrul proiectelor comune aferente fiecărui semestru, în proiecte în care se probează cunoștințele dobândite în laboratorul de actorie.
La finalul ciclului de Licență, studentul trebuie să poată să:
• își creeze o disciplină proprie în procesul de lucru;
• își dezvolte un set de valori și criterii artistice care să-l susțină în crearea și analiza actului artistic;
• se descopere și să se înțeleagă pe sine ca materie artistică integratoare;
• își formeze o viziune unică și specifică asupra lumii pe care să o transmită publicului său;
• își dezvolte capacitatea de a avea inițiative artistice complexe;
• fie deschis către învățarea permanentă.
înscriere online
Preînscrierea se face obligatoriu online prin accesarea formularului.
Vă puteți autentifica folosind un cont Gmail, YAHOOmail, Facebook sau Linkedin.
În cazul adreselor de email (YAHOO) pot exista probleme de compatibilitate între adresa de email și site-ul de înscriere a formularului de admitere.
Departamentul – Arta Actorului
Departamentul Arta Actorului s-a construit pe bazele unei tradiții ce și-a arătat valoarea în timp, oferind cadrul propice educării și dezvoltării a numeroși actori recunoscuți în țară și în străinătate.
Scopul nostru este pregătirea actorului profesionist autonom, adaptat noilor tendințe artistice, deschis învățării continue, cu înțelegere profundă a modului specific de creație, conștient de rolul său în contextul artistic contemporan, capabil de performanță în orice mediu teatral și cinematografic.
Disciplinele predate aici oferă o pregătire complexă în care practica și teoria se completează firesc și necesar. În laboratorul de actorie se potențează aptitudinile specifice de bază: creativitatea, observarea, concentrarea atenției, imaginația, empatia, senzorialitatea conștientă, spontaneitatea, memoria, intuiția, libertatea de creație, disciplina, rigoarea, capacitatea de lucru în echipă. Studentul este încurajat să cunoască lumea și să se autocunoască, să analizeze structura textului dramatic, dar și să-și dezvolte aptitudinile corporale și verbo-vocale. Explicarea conceptelor teatrale, a metodelor și sistemelor de predare în arta actorului, a istoriei fenomenului teatral, a viziunilor estetice asupra spectacologiei universale sau analiza unor importante creații ale marilor actori și regizori sunt puncte importante de cercetare.
Studenții actori au ocazia să experimenteze specificul creației teatrale și cinematografice în cadrul proiectelor comune, alături de colegii lor de la Regie de teatru și film, Scenaristică, Scenografie, Coregrafie, Păpuși și Marionete, Teatrologie etc.
Departamentul Arta Actorului asigură dobândirea competențelor de bază, prin intermediul studiilor de Licență, dar și specializări specifice, prin cele două linii de Master – Arta actorului și Pedagogie teatrală. Programul de Master – Pedagogie teatrală are ca scop formarea actorului-pedagog capabil să reformuleze utilitatea creatoare a instrumentelor teatrale într-una educațională menită mediului preuniversitar, cu scopul dezvoltării personalităților viitoare adaptabile, creative, puternice.
Admitere [L]
Taxe
Perioadă de înscriere: 31 august – 02 septembrie 2022, între orele 9.30 – 14.00
INTERVIU – specializarea
Artele spectacolului (Actorie)
31 august – 02 septembrie 2022 (orele 10.00 – 15.00)
Etapa I – 150 lei
Etapa II – 150 lei
Taxa de înmatriculare licență și masterat 300 lei
Susținerea probelor : 04 – 16 septembrie 2022
Proba 1 scrisă* (admis/respins) – probă comună pentru Specializările ARTELE SPECTACOLULUI
(Actorie, Păpuși și marionete, Regie, Coregrafie) – Duminică 04 septembrie 2022, ora 8.30
Test de aptitudini pentru studenți străini: 05 septembrie 2022
Cont Trezorerie
UNATC ”I.L.CARAGIALE” - București
CONT RO57TREZ70220F330500XXXX
COD FISCAL 4453160
TREZORERIA SECTOR 2
La detalii de plată se trece numele candidatului, facultatea și specializarea.
Documente necesare
1
Dosar plic
2
Cerere tip de înscriere
Se va menţiona, sub semnătură proprie, toate datele solicitate de formular. Înscrierea se va face online începând cu data de 16 iulie 2022 pana la data de 03 (Licență) și 10 (Master) septembrie 2022 (ora 12.00). Cererea se tipărește, se semnează și se depune la dosar.
3
Diploma de bacalaureat şi foaia matricolă
În original și copie legalizată, iar foaia matricolă (sau echivalenta acesteia) în original sau adeverinţă eliberată de liceu pentru absolvenţii promoţiei 2021 (în care se menţionează media generală de la bacalaureat, notele obţinute la probele susţinute şi mediile obţinute în anii de liceu); În cazul în care candidatul s-a înscris la o altă facultate, în locul diplomei de bacalaureat (sau adeverinţei - după caz) va anexa o copie a acesteia autentificată după original de către instituția unde se afă originalul şi copia legitimaţiei de înscriere la concurs la prima facultate, autentificată, după original, de către secretariatul la care s-a făcut înscrierea.
4
Diploma de licenţă sau diplomă echivalentă
Diploma de licenţă sau diploma echivalentă cu aceasta în original (după caz) si o adeverință din care să rezulte detaliat pe ani, calitatea de student bugetat sau cu taxă.
5
Certificatul de naştere
În copie și originalul.
6
5 fotografii tip C.I.
7
Curriculum Vitae
Pentru ciclul II de învățământ (Master)
8
Adeverinţă medicală tip
Candidaţii de la specializările “Artele spectacolului - Actorie” şi “Artele spectacolului – Păpuşi - Marionete”, vor trebui să prezinte şi rezultatele examenului medical O.R.L., pe care îl pot efectua la orice medic specialist. Candidaţii pentru specializarea “Cinematografie, fotografie, media (Imagine de film şi T.V.)”, vor efectua suplimentar, la orice medic specialist, un control oftalmologic, al cărui rezultat va figura pe adeverinţa medicală, cu menţiunea “apt - Imagine”. (de la medicul de familie, din care să rezulte că este apt pentru înscrierea la facultate);
9
Adeverinţă calitatea de student
Adeverinţă din care să rezulte calitatea de student (pentru studenţii care urmează o a doua specializare) cu specificația buget sau taxă.
10
C.I. (în original şi copie)
Pentru cetăţenii străini paşaport (în original şi copie).
11
Chitanţa taxa de înscriere
Dovada taxei de înscriere la concurs.
12
Atestat
Atestat de recunoaștere a diplomei de bacalaureat emis de MEC (în cazul studiilor efectuate în afara României).
13
Certificat de competență lingvistică
Certificat de competență lingvistică pentru Limba Română (cetățenii UE și din state terțe).
Cursuri
actorie
prof.univ.dr. Liviu Lucaci
prof.univ.dr. Bogdana Darie Crețu
prof.univ.dr. Mircea Gheorghiu
prof.univ.dr. Sandu Mihai Gruia
prof.univ.dr. Valeria Sitaru
prof.univ.dr. Tania Filip
prof.univ.dr. Radu Gabriel
conf.univ.dr. George Ivașcu
conf.univ.dr. Șerban Puiu
conf.univ.dr. Marius Gîlea
conf.univ.dr. Mihaela Sîrbu
conf.univ.dr. Andreea Vulpe
conf.univ.dr. Mihaela Bețiu
conf.univ.dr. Viorica Vatamanu
conf.univ.dr. Roxana Colceag
conf.univ.dr. Magda Jianu
lect.univ.dr. Dana Rotaru
lect.univ.dr. Ștefana Samfira
lect.univ.dr. Florin Grigoraș
lect.univ.dr. Mihai Brătilă
lect.univ.dr. Ioana Barbu
lect.univ.dr. Vlad Logigan
lect.univ.dr. Cristina Briciu
lect.univ.dr. Thomas Ciocșirescu
lect.univ.dr. Laura Voicu
lect.univ.dr. Monica Ciută
lect.univ.dr. Isabela Bostan
lect.univ.dr. Romina Boldașu
lect.univ.dr. Aurelian Burtea
lect.univ.dr. Marela Jugănaru
lect.univ.dr. Irina Sârbu
lect.univ.dr. Raluca Diță
lect.univ.dr. Zamfira Adelaida
prof.univ.dr.
Liviu Lucaci
Rector
liviu.lucaci@unatc.ro
Liviu Lucaci este prof. univ. dr. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București – Facultatea de Teatru, Departamentul Arta actorului. În prezent, este Rectorul UNATC „I.L. Caragiale”, conducătorul Școlii doctorale UNATC „I.L. Caragiale”și Vicepreședinte COMUNIC – organizație ce promovează dialogul academic interdisciplinar. Actor al Teatrului Național „I.L. Caragiale” București, scriitor, regizor, traducător, Liviu Lucaci este și expert în comunicare cu competențe în dezvoltarea personală, leadership și inițiativă antreprenorială. Beneficiar al unei burse a Institutului Internațional de Teatru, a studiat teatrul tradițional japonez. Este autor de studii despre arta actorului, cu o teză de doctorat care are ca titlu „Actorul ca jucător”. În aceeași notă, ultima sa carte, „Nașterea actorului”, este un parcurs teoretic despre primii pași în actorie. în anul 2013, Liviu Lucaci a primit Premiul pentru „Cea mai bună piesă românească a anului", acordat de Casa Regală a României și decernat în cadrul Galei UNITER – pentru piesa „Nostalgicii Călători", Editura Unitext.
prof.univ.dr.
Bogdana Darie Crețu
Director departament
bogdana.darie@unatc.ro
prof.univ.dr.
Mircea Gheorghiu
Prorector management academic și relația cu studenții
mircea.gheorghiu@unatc.ro
prof.univ.dr.
Sandu Mihai Gruia
sandu.gruia@unatc.ro
Mihai-Gruia Sandu este prof. univ. dr. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București – Facultatea de Teatru, Departamentul Arta actorului. Este actor de teatru, film, tv, regizor, dramaturg. A obținut doctoratul în teatru cu teza „Commedia dell’ Arte sursă permanentă de reînnoire a teatrului”, îndrumători: Ileana Berlogea și Michaela Tonitza – Iordache. A fost membru al trupei Teatrului „Bulandra” (1985-1999). A jucat în peste 40 de piese de teatru și în peste 60 de filme românești și străine și deține recordul cu o piesă jucată neîntrerupt de 26 de ani. Ca regizor, pune în scenă doar piesele proprii. Cărți publicate: „Trei pași în scenă” și „Teatrul Renașterii italiene“. Își creează propriile cursuri plecând de la spiritul (și nu litera) Commediei dell’ Arte: Arta actorului în teatrul de animație (program Licență), Commedia dell’Arte și mijloacele actorului comic (program Master), Arta și tehnica clown-ului de teatru (program Master).
prof.univ.dr.
Valeria Sitaru
valeria.sitaru@unatc.ro
prof.univ.dr.
Tania Filip
tania.filip@unatc.ro
Tania Filip este prof. univ. dr. în cadrul UNATC „.L. Caragiale” Bucureşti – Facultatea de Teatru, în cadrul Masteratului de Arta actorului. Absolventă IATC, promoția 1982, clasa profesorilor Amza Pellea și Ion Cojar, debutează la Teatrul Naţional București în „Hagi Tudose” de B. Șt. Delavrancea și „Ifigenia” de Mircea Eliade. După terminarea facultății este repartizată la Teatrul de Stat Oradea și joacă apoi la Teatrul Național Craiova și Teatrul „Nottara” din București. Colaborează cu regizori importanți ca Ion Cojar, Dan Micu, Gelu Colceag, Mircea Cornișteanu ș.a. Realizează numeroase roluri în filme sub bagheta regizorilor Dan Pița, Mircea Veroiu, Alexandru Tatos, Sergiu Nicolaescu, George Cornea, Geo Saizescu, Adrian Sitaru, Cătălin Rotaru & Gabi Șarga ș.a. De asemenea, apare în numeroase producții de teatru TV, cea mai recentă fiind „Visul unei nopți de iarnă”, în regia lui Silviu Jicman. Realizează, în calitate de regizor, spectacole la Teatrul „Nottara” și la Institutul Cultural Francez și traduce piese din dramaturgia americană și britanică, alături de piesele lui A. P. Cehov. În 1991, face parte din distribuția spectacolului „Dernier hotel avant la Pentecote” de Marc Lesage și Gilles Tourman, în regia lui Marc Lesage, produs de Centre Cultural Courbevoie-Paris. În 1993, primește o bursă Fulbright și timp de un an este studentă la Southern Illinois University-Carbondale și la Lee Strasberg Theatre Institute New York. În același timp, este student-observator la Columbia University, University of Sothern California, H&B Studio, Stella Adler Conservatory și Actor Studio. După această experiență se alătură corpului profesoral al UNATC, parcurgând firesc drumul de la asistent la profesor universitar. Tania Filip predă Arta actorului la Master, realizând numeroase spectacole bazate în special pe textele lui A.P. Cehov. Cărţi publicate: „Perenitatea lui Stanislavski” și „A fost odată Stanislavski”.
prof.univ.dr.
Radu Gabriel
radu.gabriel@unatc.ro
conf.univ.dr.
George Ivașcu
Decan Facultatea de Teatru
george.ivascu@unatc.ro
conf.univ.dr.
Șerban Puiu
serban.puiu@unatc.ro
conf.univ.dr.
Marius Gîlea
marius.gilea@unatc.ro
conf.univ.dr.
Mihaela Sîrbu
mihaela.sirbu@unatc.ro
conf.univ.dr.
Andreea Vulpe
andreea.vulpe@unatc.ro
conf.univ.dr.
Mihaela Bețiu
mihaela.betiu@unatc.ro
conf.univ.dr.
Viorica Vatamanu
viorica.vatamanu@unatc.ro
conf.univ.dr.
Roxana Colceag
roxana.colceag@unatc.ro
conf.univ.dr.
Magda Jianu
jianu.magda@unatc.ro
lect.univ.dr.
Dana Rotaru
dana.rotaru@unatc.ro
lect.univ.dr.
Ștefana Samfira
stefana.samfira@unatc.ro
lect.univ.dr.
Florin Grigoraș
ion.grigoras@unatc.ro
lect.univ.dr.
Ioana Barbu
ioana.brabu@unatc.ro
lect.univ.dr.
Vlad Logigan
vlad.logigan@unatc.ro
lect.univ.dr.
Cristina Briciu
cristina.briciu@unatc.ro
lect.univ.dr.
Thomas Ciocșirescu
thomas.ciocsirescu@unatc.ro
lect.univ.dr.
Laura Voicu
laura.voicu@unatc.ro
lect.univ.dr.
Monica Ciută
monica.ciuta@unatc.ro
Monica Ciută este lect. univ. dr. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București – Facultatea de Teatru, Departamentul Arta actorului. Actriţă de teatru şi film este și trainer pentru copiii-actori de film (premii internaționale Best child young actresse/Best child/young actor – London Independent Film Awards 2018, Best child actor/actresse – Festigious International Film Festival Los Angeles 2018), trainer emoțional/comportamental Academia de tenis Victor Hănescu, regizor principal în cadrul Campaniei „Clasic e fantastic” (Teatrul Odeon&Filarmonica “George Enescu” – din 2010 până în prezent), trainer vocal pentru producții teatrale, realizator al unor compoziţii şi rearanjamente (Teatrul de Comedie, Teatrul Național Bucureşti, Teatrul de Operetă, Teatrul Metropolis). Teza de doctorat: „Structurile sonore în spectacolul teatral" (2011). Cărţi publicate: „Actorul şi vocea cântată – curs de tehnică vocală”, „Copilăria lui Beethoven” – colecţia „Copilăriile marilor muzicieni – Clasic e fantastic”.
lect.univ.dr.
Isabela Bostan
izabela.bostan@unatc.ro
lect.univ.dr.
Romina Boldașu
romina.boldasu@unatc.ro
lect.univ.dr.
Aurelian Burtea
aurelian.burtea@unatc.ro
lect.univ.dr.
Marela Jugănaru
marela.juganaru@unatc.ro
lect.univ.dr.
Irina Sârbu
irina.sarbu@unatc.ro
lect.univ.dr.
Raluca Diță
raluca.dita@unatc.ro
lect.univ.dr.
Zamfira Adelaida
adelaida.zamfira@unatc.ro
LICENȚĂ
Artele spectacolului (Actorie)
- Cursuri:
LICENȚĂ
Artele spectacolului (Actorie)






