În cei trei ani de Licență, studenții Departamentului Scenografie deprind noțiunile generale specifice domeniului și sunt iniţiaţi în procesul de creaţie. Ei vor dobândi competenţele necesare realizării și prezentării propriei concepţii artistice, sub forma unui proiect scenografic. Disciplinele sunt structurate în așa fel încât să asigure baza teoretică, artistică și tehnică necesară în crearea decorurilor și costumelor.
Începând din anul I și până la anul III, cursurile Artă scenografică și Atelierul de creație asigură asimilarea procesului de creație scenografică, dezvoltă capacitatea de analiză critică și abilitățile de analiză. Atelierul plastic este important deoarece în cadrul lui studenții sunt ghidați și consiliați prin dese corecturi spre dezvoltarea abilităților de a desena schițe, crochiuri, compoziții, o modalitate de a „întreține” instrumentul de lucru necesar realizării schițelor de decor și costum. Istoria Teatrului Universal și Românesc, Istoria Scenografiei, Arte vizuale, Istoria Stilurilor în Decor întregesc, de asemenea, formarea lor teoretică.
La sfârșitul celor trei ani, studenții pot opta fie pentru a-și susține lucrarea de Licență pe baza unui proiect scenografic dezvoltat pe o temă amplă, ce presupune realizarea tuturor elementelor artistice, tehnice și scenografice, schimbări de decor cu concept unitar, fie de a concepe o lucrare în care să demonstreze demersul artistic pe care l-au parcurs în crearea unui spectacol de absolvență, realizat în echipa de lucru cu colegii de la celelalte departamente.
înscriere online
Preînscrierea se face obligatoriu online prin accesarea formularului.
Vă puteți autentifica folosind un cont Gmail, YAHOOmail, Facebook sau Linkedin.
În cazul adreselor de email (YAHOO) pot exista probleme de compatibilitate între adresa de email și site-ul de înscriere a formularului de admitere.
Departamentul - Scenografie
Cursurile Departamentului Scenografie se adresează celor care doresc să se dedice domeniului riguros și provocator al scenografiei de teatru și film.
Crearea decorurilor şi costumelor implică imaginaţie, precizie, talent, muncă individuală și de echipă, cu scopul realizării unei concepţii scenografice unitare, integrate actului artistic. Așadar, Departamentul Scenografie îşi propune pregătirea unor artişti profesionişti capabili să atingă performanţe profesionale deosebite, printr-o foarte bună colaborare cu membrii unor echipe de creaţie complexe: regizori de teatru, regizori de film și TV, actori, coregrafi, teatrologi, operatori.
Prin programa pe care Departamentul o derulează, se urmărește ca procesul de creație să fie integrat într-un concept nou, în care cunoștințele teoretice dobândite de studenți să fie puse și în practică. Pentru a susține și a încuraja acest lucru, Universitatea pune la dispoziția lor toate condiţiile unei formări profesionale de tip learning by doing (ateliere de producţie, decor, costume, aparatură de light și sound design, studio de film, spaţii de repetiţii etc.). Studenții pot lucra fie în spațiile de spectacol ale Universității, fie în cadrul unor instituții profesioniste. Astfel, la sfârșitul studiilor, fiecare absolvent are deja format un portofoliu artistic solid.
Și dacă, în 1999, a fost înființat doar ca o Secție de Scenografie (din inițiativa regretatului profesor, regizor și scenograf Valeriu Moisescu), astăzi Departamentul Scenografie din UNATC „I.L. Caragiale” derulează un program de Licență (Scenografie) și două de Master (Arta scenografului și Design lumină și sunet în artele spectacolului.