Acest program de Master se adresează celor care doresc să se specializeze în design de lumină și sunet (light și sound design). El este, de altfel, unicul program de studii din România care formează light designeri și sound designeri pentru instituţiile de spectacole.
Devenite indispensabile creatorilor de spectacol din teatrul contemporan, cele două ocupații necesită un tip de formare profesională diferită de cea a sunetiștilor sau luminiștilor, ridicându-se la rangul de artă și având propriul ei specific.
Programa de studiu se concentrează pe discipline teoretice și practice care oferă studenţilor posibilitatea de a înţelege particularitățile design-ului de lumină și sunet, luând în considerare elemente cheie în realizarea unei producţii și aportul lor la construcţia estetică a spectacolului.
De asemenea, masteranzii sunt încurajați, în cei doi ani de studii, să propună soluţii noi și creative pentru completarea teoriilor și conceptelor care modelează forme emergente de teatru și de artă performativă.
înscriere online
Preînscrierea se face obligatoriu online prin accesarea formularului.
Vă puteți autentifica folosind un cont Gmail, YAHOOmail, Facebook sau Linkedin.
În cazul adreselor de email (YAHOO) pot exista probleme de compatibilitate între adresa de email și site-ul de înscriere a formularului de admitere.
Departamentul - Scenografie
Cursurile Departamentului Scenografie se adresează celor care doresc să se dedice domeniului riguros și provocator al scenografiei de teatru și film.
Crearea decorurilor şi costumelor implică imaginaţie, precizie, talent, muncă individuală și de echipă, cu scopul realizării unei concepţii scenografice unitare, integrate actului artistic. Așadar, Departamentul Scenografie îşi propune pregătirea unor artişti profesionişti capabili să atingă performanţe profesionale deosebite, printr-o foarte bună colaborare cu membrii unor echipe de creaţie complexe: regizori de teatru, regizori de film și TV, actori, coregrafi, teatrologi, operatori.
Prin programa pe care Departamentul o derulează, se urmărește ca procesul de creație să fie integrat într-un concept nou, în care cunoștințele teoretice dobândite de studenți să fie puse și în practică. Pentru a susține și a încuraja acest lucru, Universitatea pune la dispoziția lor toate condiţiile unei formări profesionale de tip learning by doing (ateliere de producţie, decor, costume, aparatură de light și sound design, studio de film, spaţii de repetiţii etc.). Studenții pot lucra fie în spațiile de spectacol ale Universității, fie în cadrul unor instituții profesioniste. Astfel, la sfârșitul studiilor, fiecare absolvent are deja format un portofoliu artistic solid.
Și dacă, în 1999, a fost înființat doar ca o Secție de Scenografie (din inițiativa regretatului profesor, regizor și scenograf Valeriu Moisescu), astăzi Departamentul Scenografie din UNATC „I.L. Caragiale” derulează un program de Licență (Scenografie) și două de Master (Arta scenografului și Design lumină și sunet în artele spectacolului.