Arta regiei de film

Programul de studii universitare de Master Arta regiei de film contribuie la formarea viitorilor profesioniști ai domeniului cinematografic și audiovizual. Pe parcursul celor doi ani de studii, sunt aprofundate noţiunile specifice regiei de film, fiind continuate cu învăţarea unor noi tehnici de creaţie. Experienţa teoretică este completată de proiecte individuale sau de grup, prin intermediul cărora studenţii își elaborează un portofoliu de creații personale.

Absolvenţii acestui program sunt buni cunoscători ai limbajului regizoral cinematografic care reușesc să își găsească modalităţi de exprimare creative în producţii de scurt și lung-metraj. Colaborările interdisciplinare îi facilitează studentului dezvoltarea spiritului de echipă și înţelegerea managementului proiectului cinematografic, văzut ca un întreg, atât din punct de vedere artistic, cât și practic.

înscriere online

Preînscrierea se face obligatoriu online prin accesarea formularului.

Vă puteți autentifica folosind un cont Gmail, YAHOOmail, Facebook sau Linkedin.

În cazul adreselor de email (YAHOO) pot exista probleme de compatibilitate între adresa de email și site-ul de înscriere a formularului de admitere.

Departamentul – Regie de Film, Producție

Departamentul Regie, producție pregătește profesioniști în regia și producția operelor audiovizuale și cinematografice. Programa analitică pune accentul pe interdisciplinaritate, astfel încât acest departament comunică teoretic și practic cu fiecare dintre celelalte departamente ale Facultății de Film, atât la nivelul programei de studiu, cât și din punct de vedere al producției efective a filmelor realizate.

De-a lungul celor trei ani de studii universitare de licență, studenții trec prin genuri cinematografice și audiovizuale majore: film de ficțiune, reportaj, film documentar, spot publicitar și making of. Fiecare examen este pregătit printr-o serie de exerciții individuale și de echipă realizate la clasă. Colaborarea cu celelalte specializări ale Facultății de Film este obligatorie.

În cadrul celor trei programe de studii universitare de masterat care funcționează în departament (Arta regiei de film, Producție de film, Film documentar), studenții se specializează pentru a putea, după absolvire, să se exprime creativ și profesionist în regia de film artistic și documentar, precum și în domeniul producției de film și audiovizual.

Personalul didactic este alcătuit din cadre universitare titulare de prestigiu, precum și din profesori asociați, profesioniști recunoscuți din cinema-ul românesc.


M
DURATĂ: 2 ani CREDITE: 120 NUMĂR DE LOCURI: 7

Admitere [M]

Detalii admitere
Înscriere online
Taxe de studii

Admitere

Înscrierea online la concursul de admitere: 08 iulie – 06 septembrie 2024


Cont Trezorerie

UNATC ”I.L.CARAGIALE” - București

CONT RO57TREZ70220F330500XXXX

COD FISCAL 4453160

TREZORERIA SECTOR 2

La detalii de plată se trece numele candidatului, facultatea și specializarea.

Documente necesare

Cursuri

Arta regiei de film

lect.univ.dr. Bogdan Mustață

prof.univ.dr. Doru Nițescu

prof.univ.dr. Ovidiu Georgescu

prof.univ.dr. Napoleon Helmis

conf.univ.dr. Anca Damian

conf.univ.dr. Cătălina Simion Călin

prof.univ.dr. Marius Șopterean

lect.univ.dr. Gabriela Suciu-Pădurețu

lect.univ.dr. Ana Vlad

lect.univ.dr. Maria Peici

lect.univ.dr. Paul Negoescu

lect.univ.dr. Gabriel Spahiu

lect.univ.dr. Tudor Cristian Jurgiu

lect.univ.dr. Bogdan Drăgulescu

lect.univ.dr. Dorina Pricop

lect.univ.dr. Catrinel Dănăiață

prof.univ.dr. Laurențiu Damian

conf.univ.dr. Doina Maximilian

lect.univ.dr.

Bogdan Mustață

bogdan.mustata@unatc.ro

Este câștigător al Ursului de Aur, Berlinale 2008, pentru scurtmetrajul „O zi bună de plajă". Debutul în lungmetraj, „Lupu", a avut premiera în competiția festivalului de film de la Sarajevo 2013.

Filmul experimental „My Life Rehearsed In One Leg" este unul dintre primele filme stereoscopice filmate în România. Acum locuiește în București după ce mai mulți ani a lucrat ca scenarist și regizor în Vietnam și Dubai.

prof.univ.dr.

Doru Nițescu

doru.nitescu@unatc.ro

Doru Nițescu este prof. univ. dr. habil. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București – Facultatea de Film, Departamentul Regie, producție. A ocupat succesiv, la UNATC „I. L. Caragiale”, funcțiile de Prodecan al Facultății de Film, Prorector și Director al Departamentului Regie de film și TV, Producție de film. În prezent, este Președintele Senatului UNATC. Este membru UCIN și Dacin Sara. A absolvit Regia de film la UNATC „I. L. Caragiale”, în 2000, la clasa prof. Elisabeta Bostan. Imediat după absolvire își începe cariera didactică. În paralel, a lucrat ca asistent de regie și regizor secund pentru mai multe filme românești, inclusiv „Niki Ardelean colonel în rezervă”, regia Lucian Pintilie. A absolvit cursurile de Master în Comunicare audio-vizuală (2001) și a devenit Doctor în Cinematografie și media, în 2008, cu o teză despre Federico Fellini. Filmele sale de scurt metraj au fost selecționate la festivaluri de film din Műnchen, New York, Karlovy Vary, Bologna etc. Filmul de debut în lung metraj a fost selecționat la festivalurile din Sarajevo, Göteborg, Beijing. A avut patru nominalizări la Premiile Gopo și cinci la Premiile UCIN, unde a obținut patru premii: Cel mai bun debut, Cea mai bună actriță în rol principal, Cea mai bună muzică, Cel mai bun montaj.

prof.univ.dr.

Ovidiu Georgescu

ovidiu.georgescu@unatc.ro

Ovidiu Georgescu este prof. univ. dr. habil. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București – Facultatea de Film, Departamentul Regie, producție. Este profesor coordonator al anului I licență Regie film. Decan al Facultății de Film (2015 – 2020). Conducător de doctorat și profesor în cadrul Școlii Doctorale UNATC. Și-a susținut teza de doctorat în domeniul Cinematografie și Media cu lucrarea „Mit și tradiție în cinematograful nordic contemporan”. În prezent, este în post-producție cu lung-metrajul de ficțiune „Dirijorul Tăcerilor”. În perioada 2000 – 2003 a fost scenarist, regizor, producător și inițiator al primului lung-metraj de ficțiune românesc independent cu buget zero – „3 Păzește” și al Manifestului cinematografic „Concesia”, iar în perioada 2012 – 2014 a fost scenarist, regizor, producător și inițiator al primului film de ficțiune românesc independent în realism magic – „Ultimul Zburător” și al Manifestului cultural „Promissum”. Filmografie selectivă, documentare: „Golgota” (1998), „Călătorie într-o lume uitată” (2001), „99% Bucharest” (2002), „Nucu” (2006), „Învingătorii” (2009), „Oameni de aur” (2011), „Academia Română: 150 de ani în serviciul națiunii române” (2016); ficțiune: „3 Păzește” (2003), „Zbor deasupra unui cuib de curci” (2004), „Ultimul Zburător” (2014). A participat la numeroase festivaluri internaționale de film, câștigând mai multe premii, printre care: Premiul Special al Juriului și Premiul Fundaţiei PRO - Festivalul Internaţional de Film Studențesc CINEMAIUBIT, pentru „Golgota” (1998); Premiul APTR pentru videoclip muzical „Mi-e dor şi doare” – trupa TAXI (2002); Premiul România Cultural – Festivalul Internaţional de Film ALTER-NATIVE și Premiul special pentru eseu – Festivalul Naţional de Film 7 Arte pentru „99% Bucharest” (2004); Premiul publicului - Festivalul Internaţional de Film DaKino pentru „Zbor deasupra unui cuib de curci” (2004). Cărți publicate: „Concesia” (2009), „Prima călătorie prin scenariile mele” (2015), „3 Păzește: trei proiecte de film – ficțiune” (2017), „Călătorie într-o lume uitată: câteva proiecte de film documentar” (Editura Didactică și Pedagogică, 2017), „Ultimul Zburător" (Ed. Pro Universitaria, 2020)

prof.univ.dr.

Napoleon Helmis

napoleon.helmis@unatc.ro

Napoleon Helmis (Nap Toader) este conf. univ. dr. habil. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București – Facultatea de Film, Departamentul Regie, producție. A absolvit Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale“ - București, Departamentul Regie Film și TV, în anul 1996. Și-a început cariera profesională didactică la UNATC „I. L. Caragiale“ mai întâi ca preparator, apoi ca asistent universitar ca din 2016 să fie conferențiar universitar la Departamentul Regie de Film și TV, Producție de Film. În paralel cu activitatea didactică, susține o consistentă activitate artistică lung-metrajele sale fiind selectate și premiate la importante festivaluri naționale și internaționale de film. Cărți: „Metode de alegere a distribuției“, UNATC Press, 2014; „Scenariile mele“, UNATC Press, 2015. Articole: „Metode de alegere a distribuției“ – revista Concept, vol. 9-10, nr. 2/2014 și nr.1/2015, UNATC, București; „Methods of casting. An Introduction to the Art of casting“ – revista Cinematographic Art, nr. 12, septembrie 2015, Universitatea Hyperion, București.

conf.univ.dr.

Anca Damian

anca.damian@unatc.ro

Anca Damian este conf. univ. dr. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București – Facultatea de Film, Departamentul Regie, producție Este regizor, scenarist și producător. A obținut titlul de Doctor în Cinematografie și Media la UNATC „I.L. Caragiale”. În 2008, debutează cu lungmetrajul „Întâlniri încrucișate”. Urmează „Crulic – Drumul spre dincolo” (2012), „O vară foarte instabilă” (2013), „Muntele magic” (2015), „Moon Hotel Kabul” (2018) și „Călătoria fantastică a Maronei”. A obținut numeroase premii la festivaluri internaționale de film, fiind totodată distinsă cu Audentia Award în 2016, oferit de Eurimages. Cărți publicate: „Basmul inițiatic în cinematograful postbelic”.

conf.univ.dr.

Cătălina Simion Călin

catalina.simion@unatc.ro

Cătălina Simion-Călin lect. univ. dr. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București – Facultatea de Film, Departamentul Regie, producție. A absolvit, în 2006, UNATC ,,I.L. Caragiale”, Facultatea de Film, specializarea Fotografie, Cinematografie, Media - Regie Film si T.V, Masterul Facultății de Film, cu specializarea ,,Montaj de Film si Televiziune”, în 2008, iar în 2013 obține titlul științific de Doctor în domeniul Cinematografie și Media, cu teza „Autorul de Film și Cinematograful Exilului”. Dedicată profesiunii pedagogice, contribuie încă din 2008, când devine cadru titular al Facultății de Film din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică, la dezvoltarea și susținerea ofertei educaționale. În calitate de regizor, scenarist și producător, a realizat mai multe filme de scurt metraj, ficțiune și documentare: „La oraș”, „Între Cer și Pământ”, „Dovlecel și Aragaz”, „Ruleta”, „Lada de zestre”, „Noaptea dinaintea nunții”, „Târziu în noapte”, spoturi publicitare: „Roșia Montana”, „Cosmote”, „Arhisoft”, dar și piese de teatru: „Soacra cu trei nurori”, „D-nul Goe”, „Cererea în căsătorie”. Din 2009, este Coordonatorul pe Relații Internaționale a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit.

prof.univ.dr.

Marius Șopterean

marius.sopterean@unatc.ro

Matei Șopterean este lect. univ. dr. în cadrul departamentului de Imagine de film și tv din UNATC si director de imagine. A realizat imaginea a mai multe scurtmetraje printre care și unele premiate precum Lilith (r. Armine Vosganian), 16 lovituri (Alexandru Badea) și 8 (Mihai Pîrcălabu). A terminat un doctorat axat pe imaginea de film serial și mini-serii (Evoluția stilisticii în serialul american și influențele sale), iar pe lângă cariera universitară profesează ca director de imagine în domeniul publicității, realizând zeci de reclame al unor brand-uri cunoscute.

lect.univ.dr.

Gabriela Suciu-Pădurețu

gabriela.suciu@unatc.ro

Gabriela Suciu este lect. univ. dr. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București – Facultatea de Film, producție. A absolvit UNATC „I. L. Caragiale”, Facultatea de Film cu o Licență în Regie de film și TV, un Master în Producție de film și un Doctorat în Film și Media cu o teză de cercetare privind coproducția. Cu o experiență de lucru de peste 12 ani, produce sau lucrează în mod constant până la opt titluri pe an, filme de toate lungimile, genurile și formatele. Și-a continuat pregătirea în Strategii emergente în distribuția și comercializarea filmelor la Berlin, în 2012, unde studiile sale anterioare în informatică, alăturate experienței din domeniu au ajutat-o să înțeleagă nevoile pieței și schimbarea rapidă și continuă care poate influența o campanie de marketing, începând astfel o nouă aventură paralelă cu producția de film: distribuția și comercializarea filmelor.

lect.univ.dr.

Ana Vlad

ana.vlad@unatc.ro

Absolventă a UNATC “I.L.Caragiale”, specializare Regie de Film și TV. Alături de Adi Voicu este autor a mai multor documentare care au circulat în festivaluri prestigioase de film documentar și au fost distribuite de numeroase posturi TV românești și internaționale. A urmat studiile doctorale în cadrul SCOSAAR, Academia Română, și în 2020 a susținut teza de doctorat “Imaginarul emigrației românești. Profilul unor comunități în căutarea identității”.

lect.univ.dr.

Maria Peici

maria.peici@unatc.ro

lect.univ.dr.

Paul Negoescu

paul.negoescu@unatc.ro

Paul Negoescu este lect. univ. dr. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București – Facultatea de Film, Departamentul Regie, producție. A studiat Regia de film la UNATC „I. L. Caragiale”. A regizat mai multe scurtmetraje premiate și selecționate în festivaluri internaționale de film importante, precum: Cannes (2012), Berlin (2008, 2009 și 2010), Karlovy Vary sau Rotterdam. Două dintre scurtmetraje („Renovare” și „Derby”) au fost nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film, în 2009 și 2011. Lungmetrajul de debut, „O lună în Thailanda" a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția, în 2012, și a câștigat, printre altele, Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Sofia și Premiul pentru debut la Festivalul de Film Transilvania. Cel de-al doilea lungmetraj, „Două lozuri" este un film independent de micro-buget care a devenit unul dintre cele mai de succes filme românești (raportat la box office). De asemenea, a fost foarte bine primit de critica de specialitate și invitat la multe festivalurile internaționale de film. „Povestea unui pierde-vară" este cel de-al treilea film de lungmetraj realizat, iar acum se află în producție cu cel de-al patrulea lungmetraj: „Oameni de treabă". Este membru al Academiei Europene de Film, a fondat Festivalul de Film Timishort și FILM+, o platformă de sprijinire a tinerilor cineaști.

lect.univ.dr.

Gabriel Spahiu

gabriel.spahiu@unatc.ro

Gabriel Spahiu este lect. univ. dr. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București – Facultatea de Film, Departamentul Regie, producție. Este actor de teatru, film și televiziune, protagonist al unora dintre cele mai cunoscut filme românești contemporane. A absolvit Liceul „Nicolae Bălcescu” din București, după care a urmat cursurile Universității București – Facultatea de Matematică. A absolvit ATF, specializarea Actorie, în 1996. De atunci, a susținut o activitate artistică neîntreruptă în film, televiziune și teatru. A obținut doctoratul cu teza: „Actorul la intersecția comunicării” (2014).

lect.univ.dr.

Tudor Cristian Jurgiu

tudor.jurgiu@unatc.ro

Tudor Cristian Jurgiu este lect. univ. dr. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București – Facultatea de Film, Departamentul Regie, producție. Este născut în Mediaș, în 1984. A absolvit UNATC „I.L. Caragiale” în 2009. A regizat patru scurt metraje în timpul școlii. Unul dintre ele, „Nunta lui Oli” a fost selectat în multe festivaluri și a luat câteva premii (Cel mai bun scurt metraj la Leeds – UK, Cel mai bun scurt metraj la Gala Gopo – 2010). În 2013, a luat premiul trei în secțiunea Cinefondation a Festival de Cannes cu scurt metrajul „În acvariu”, filmul de absolvire a Masterului, care a fost apoi selectat la festivalurile din Uppsala și Zagreb. Tot în 2013, a terminat și primul său lung metraj „Câinele Japonez” care a avut premiera la San Sebastian și a mai fost selectat la festivalurile din Salonic, Varșovia, Mumbai, Istanbul ș.a.

lect.univ.dr.

Bogdan Drăgulescu

bogdan.dragulescu@unatc.ro

Bogdan Drăgulescu este lect. univ. dr. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București – Facultatea de Film, Departamentul Regie, producție. Este regizor, scenarist, producător de film, teatru și televiziune. A realizat trei filme de mediu și lung-metraj ficțiune, numeroase filme documentare și clipuri publicitare. A regizat, tradus și adaptat peste treizeci de spectacole de teatru, musical, teatru de animație, în țară și străinătate. Este selecționer și membru la numeroase festivaluri naționale și internaționale de film și teatru. A obținut: Premiul pentru Film studențesc, Craiova 1988; Premiul ACIN pentru debut, 1990; Premiul de regie – Festivalul Internațional de Teatru Novi Sad, Iugoslavia, 1997; Marele Premiu – Festivalul Internaţional de Teatru, Galaţi, 2006; Marele Premiu – Festivalul de Teatru „Mircea Albulescu”, Câmpina, 2018; Premiul pentru cel mai bun show de televiziune – Mediafest Costineşti, 1996.

lect.univ.dr.

Dorina Pricop

dorina.pricop@unatc.ro

Dorina Pricop este lect. univ. dr. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București – Facultatea de Film, Departamentul Regie, producție Este avocat în cadrul Baroului Ilfov. A absolvit Facultatea de Drept și Științe administrative a Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” din București și Masterul Drept internațional și comunitar. În anul 2018, a obținut titlul de Doctor în Cinematografie și media cu teza „Dreptul de autor în cinematografie”. A lucrat peste 15 ani la mai multe producții cinematografice românești, printre care: „Maria” (2003), regia Călin Peter Netzer; „Sistemul nervos” (2005), regia Mircea Daneliuc; „Femeia visurilor” (2005), regia Dan Pița, „California Dreamin’” (2007), regia Cristian Nemescu, ocupând poziția de coordonator de producție. În ultimii doi ani, a colaborat cu revistele „Close Up” și „Revista română de drept al afacerilor”, unde a publicat articole din sfera drepturilor de autor

lect.univ.dr.

Catrinel Dănăiață

catrinel.danaiata@unatc.ro

Catrinel Dănăiață a absolvit UNATC “I.L.Caragiale”, specializarea Regie de film și TV în 2006.

În 2015 “Dublu”, filmul său de debut, a fost selecționat la Sarajevo Film Festival - CineLink Work in Progress Sessions, iar în 2016 a avut premiera internațională la Kalovy Vary International Film Festival în East of the West - Competition.

“Dublu” a avut un traseu festivalier consistent, a avut trei nominalizări la Gala Premiilor Gopo (Cel mai bun film de debut, Cea mai bună imagine, Cel mai bun actor într-un rol principal), o nominalizare la Gala Premiilor UCIN – Premiul de debut Opera Prima "Alexandru Tatos” și a fost distribuit de posturi TV românești și din străinătate. “Dublu” i-a adus lui Catrinel Dănăiață Premiul pentru cea mai bună regie din secțiunea internațională la Terra di Siena Film Festival. Este membră a Academiei Europene de Film, Dacin Sara și UCIN.

prof.univ.dr.

Laurențiu Damian

laurentiu.damian@unatc.ro

Laurențiu Damian este prof. univ. dr. habil. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București – Facultatea de Film, Departamentul Regie, producție. Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale" (promoţia 1981, clasa Elisabeta Bostan). După terminarea facultăţii se angajează la Studioul „Alexandru Sahia” consacrându-se filmului documentar şi devenind unul dintre cele mai promiţătoare talente ale generaţiei '80. Energia şi talentul său proteic îl fac să se avânte şi să se afirme şi în activitatea managerială (director la Editura Video), publicistică (articole şi emisiuni TV – „Despre documentar, încă ceva în plus” – serial 13 episoade, TVR Cultural, 2003–2006; „Istoria filmului documentar” – 13 episoade 2004; „Clasa de film”, 2007–2010) şi didactică (profesor de regie și conducător de doctorat la UNATC „I.L. Caragiale"). Este Doctor Magna cum Laudae în Cinematografie şi Media (2003). A fost Secretar al Uniunii Cineaştilor din România (2004–2013) și, în prezent, este Președinte al Uniunii Cineaștilor din România, din 2013.

conf.univ.dr.

Doina Maximilian

doina.maximilian@unatc.ro

Doina Maximilian este conf. univ. dr. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București – Facultatea de Film, Departamentul Regie, producție de Film. A absolvit Regia de film la IATC, urmând o carieră în cinema și în televiziune. După 1990, devine cadru didactic. A fost Directorul Studioului de film al UNATC „I. L. Caragiale”, dedicându-se acreditării și, ulterior, coordonării programului de studii universitare de Masterat Producție de film.

ai o intrebare? contacteaza-ne prin email