Imagine de film și TV

În cadrul acestui program, studenții dobândesc cunoștințe atât în ceea ce privește tehnica imaginii de film și TV, modalitatea de funcționare a echipamentului de specialitate, cât și în ceea ce privește limbajul cinematografic vizual.Timp de trei ani, ei își formează cultura cinematografică, își explorează și își dezvoltă abilitățile de exprimare și talentul creator și, totodată, pun bazele unei experiențe practice solide. Programul are în vedere, în acest sens, pregătirea studenților în realizarea practică a imaginii scurtmetrajelor de ficțiune, documentarelor, reportajelor, clipurilor publicitare sau muzicale. Ei explorează diverse suporturi (digital, peliculă 35mm alb- negru, peliculă 35mm color), iar fiecare examen este pregătit printr-o serie de exerciții realizate la clasă. Nu în ultimul rând, exersează lucru în cadrul unei echipei de creație.

înscriere online

Preînscrierea se face obligatoriu online prin accesarea formularului.

Vă puteți autentifica folosind un cont Gmail, YAHOOmail, Facebook sau Linkedin.

În cazul adreselor de email (YAHOO) pot exista probleme de compatibilitate între adresa de email și site-ul de înscriere a formularului de admitere.

În cadrul acestui program, studenții dobândesc cunoștințe atât în ceea ce privește tehnica imaginii de film și TV, modalitatea de funcționare a echipamentului de specialitate, cât și în ceea ce privește limbajul cinematografic vizual.Timp de trei ani, ei își formează cultura cinematografică, își explorează și își dezvoltă abilitățile de exprimare și talentul creator și, totodată, pun bazele unei experiențe practice solide. Programul are în vedere, în acest sens, pregătirea studenților în realizarea practică a imaginii scurtmetrajelor de ficțiune, documentarelor, reportajelor, clipurilor publicitare sau muzicale. Ei explorează diverse suporturi (digital, peliculă 35mm alb- negru, peliculă 35mm color), iar fiecare examen este pregătit printr-o serie de exerciții realizate la clasă. Nu în ultimul rând, exersează lucru în cadrul unei echipei de creație.

Departamentul – Imagine de Film și TV

Programele Departamentului Imagine de film și TV se adresează celor care doresc să se dedice studiului și practicii imaginii cinematografice, viitorilor directori de fotografie, operatori, fotografi, consultanți artistici și alți specialiști ai domeniului. Imaginea este una dintre cele mai puternice și directe căi de comunicare.


A fost, poate, prima formă de limbaj a omului și, totodată, prima formă de artă. Regulile ce țin de estetica limbajului vizual sunt extrem de ușor de înțeles, deoarece izvorăsc din ADN-ul rasei umane, din modul arhetipal în care omul observă realitatea înconjurătoare, din felul în care recepționează stimulii vizuali și apoi procesează, la nivel primar, subconștient, informația primită pe această cale. Acest lucru explică impactul puternic pe care imaginea îl are asupra noastră și faptul că principiile esteticii limbajului vizual și ale comunicării prin imagine, sunt ușor de înțeles și de folosit, în măsura în care ele izvorăsc din mecanismele primare ale observării, perceperii și procesării realității înconjurătoare.


Prin urmare, scopul oricărui autor de imagine cinematografică sau fotografică este acela de a capta, la nivel subconștient, atenția și privirea spectatorului. Apoi, el va conduce privirea acestuia în interiorul cadrului, pe drumul cel mai scurt și mai stimulant vizual, spre subiectul principal al imaginii pe care a creat- o, fixând cu fermitate atenția privitorului, acolo. Obiectivul general al programelor Departamentului Imagine de film și TV, îl constituie însușirea de noțiuni privind estetica și elementele limbajului vizual – bazate pe tehnologia clasică, dar și pe cea adaptată noilor tehnologii specifice actuale, precum și studierea și dobândirea deprinderilor profesiei de autor de imagine cinematografică. Pentru formarea în această profesie, este nevoie de o riguroasă și solidă educație formală și, mai ales, interdisciplinară.


Pe lângă Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale strada Matei Voievod, nr 75-77, sectorul 2, 021452, Bucureşti, România Facultatea de Film, Departamentul Imagine de film și Tv / Fotografie talentul nativ de a manipula elementele limbajului vizual, în general, și cinematografic, în special, cel care dorește să o practice cu rezultate notabile trebuie să aprofundeze o paletă variată de discipline: tehnice, culturale și artistice. Atât în cazul celor două programe de Licență (Imagine de film și Tv și Fotografie), cât și al celui de Master (Arta imaginii de film), cunoașterea teoretică se îmbină cu cea practică, iar colaborarea cu celelalte secții ale Facultății de film este un deziderat central.


L
DURATĂ: 3 ani CREDITE: 180 NUMĂR DE LOCURI: 14

Admitere [L]

Detalii admitere
Înscriere online
Taxe de studii

Admitere

Înscrierea online la concursul de admitere: 08 iulie – 27 august 2024


Cont Trezorerie

UNATC ”I.L.CARAGIALE” - București

CONT RO57TREZ70220F330500XXXX

COD FISCAL 4453160

TREZORERIA SECTOR 2

La detalii de plată se trece numele candidatului, facultatea și specializarea.

Documente necesare

Cursuri

Imagine de film și TV

conf.univ.dr. Popescu Dragoș Nicolae

prof.univ.dr. Anca Mitran

prof.univ.dr. Alexandru Sterian

conf.univ.dr. Victor Velculescu

lect.univ.dr. Ionel Simioana

lect.univ.dr. Iacob Marius Ștefan

lect.univ.dr. Popescu Ronella

lect.univ.dr. Maria Murgu

conf.univ.dr.

Popescu Dragoș Nicolae

dragos.popescu@unatc.ro

Dragoș POPESCU, născut în 16.03.1966 la Craiova, este conferențiar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, Facultatea de Film, Departamentul Imagine Film și TV / Fotografie și predă Arta Imaginii de Film și Televiziune – la programele de studii, Arta Imaginii de Film și TV (master și licență). Dragoș POPESCU a absolvit în 1995, în fruntea promoției sale, Academia de Teatru și Film „I.L. Caragiale” din București, specializarea „Imagine de film și televiziune”. Filmul său de licență, a fost documentarul „Zece minute cu clasa muncitoare” (Regia, Florin Iepan). În 2011 obține titlul de Doctor în Cinematografie și Media, specializare Imagine de Film și TV, la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București. În 2012, publică la UNATC Press/București, cartea „MACHETE CINEMATOGRAFICE”. În cariera sa, ca Director de Fotografie , a semnat imaginea multor proiecte în genuri cinematografice diferite, cu o predilecție spre docudrama, atât cea produsă autohton, cum ar fi „Învingătorii” (Regia, Ovidiu Georgescu), dar, mai ales, spre cea produsă pentru marile canale internaționale de televiziune specializate, cum ar fi National Geographic Channel, sau History Channel. Unele dintre aceste producții au avut premiera și în România. Spre exemplu „Cuirasatul GRAF SPEE”, „Task Force Tutanchamun”, „Der Dom zu Munster”, etc. (Regia, Martin Papirowski). Ca lung metraj de ficțiune, poate fi amintit „Ultimul Zburător” (Regia, Ovidiu Georgescu). S-a dedicat și profesiunii pedagogice, din anul 2002. În anul 2003 devine cadru didactic titular la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, Facultatea de Film, Catedra de Imagine Film și TV. Pe lângă predarea teoretică și practică a cursurilor de măiestrie în Arta Imaginii de Film, este implicat activ în dezvoltarea de proiecte inovative, în special prin implementarea unor programe noi de studii pentru licență și master. Deasemenea, participă, organizează și conduce, comisii de admitere și de evaluare universitară. În luna noiembrie 2019, titularii departamentului l-au ales în funcția de Director al Departamentului de Imagine de Film și TV / Fotografie, pentru un prim mandat. În 2023, a fost reales în aceeași funcție, pentru un nou mandat de cinci ani.

prof.univ.dr.

Anca Mitran

anca.mitran@unatc.ro

prof.univ.dr.

Alexandru Sterian

alex.sterian@unatc.ro

Alexandru Sterian este prof. univ. dr. habil., conducător de doctorat şi Directorul Școlii Doctorale din cadrul UNATC IL Caragiale. Directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat (CSUD) membru în Consiliul Științific al UNATC Press și redactor-șef al Revistei Școlii Doctorale „Doctoral Horizon”, membru în echipa de implementare și formator în "Proiectul pentru Învățământul secundar ROSE" finanțat de Banca Mondială și Ministerul Educației Naționale, președintele Romanian Society of Cinematographers. ProRector și coordonator al proiectelor FDI Internationalizarea UNATC și FDI-Arte-Doc. Director de Imagine la 18 filme de lungmetraj, mediu si scurt metraj selecționate la festivaluri naționale și internaționale. Independent Camera Expert Sony, membru IMAGO (Federația Internațională a Directorilor de Imagine) și UCIN (Uniunea Cineaștilor din România). Coordonator, împreună cu Andrei Rus, a programului “Arhiva Activă”, masterizarea filmelor de diplomă și licență a absolvenților UNATC din perioada 1956-2000. Cărţi publicate: "Compoziția Cinematografică, Lumina" (2021), “Imagine Digitală” (2017), “Compoziția Cinematografică, Mișcarea” (2017), “Influențele Noilor Media în Estetica Filmului de Ficțiune” (2016) Cursuri: Imagine de Film și TV, Imagine Digitală (UNATC Licenţă), Arta Imaginii de Film și TV, Tehnica și Tehnologia Filmului (UNATC - Master) Bazele Imaginii de Film, Etica Restaurării (UNATC - Master Arhivare), Corporalitatea Imaginii (UNATC-Școala Doctorală)

conf.univ.dr.

Victor Velculescu

victor.velculescu@unatc.ro

Expozitii cu studentii de la Specializarea Fotografie, Catedra Imagine Film si TV,  UNATC:

 

2019 –> Prezent - Coordonator Directie de Studii: Fotografie / Catedra: Imagine Film si TV / Facultatea de Film / UNATC-Bucuresti

2023 – 9noiembrie – Vernisajul expozitiei de fotografii PARTICIPATIV. Curatori Victor Velculescu, Cornel Lazia. Cu: Adrian Popa, Alin Neagoe, Ana Petac, Ana Busuioc, Luca Clinciu, Mihai Costescu, Elisa Lungu, Mircea Nica, Alex Pop, Denisa Sandu. (An 1 si 2 fotografie). Galeria UNATC .

2023 – iulie – Gala de Premiere : Emma Iacob, Daniel Manascurta, Flo Paun, Marinela Butica, Raluca Rusu primesc Premiu Colectiv pentru expozitia  Between Worlds .

2023 – iulie – Expozitia BetweenWorlds e deschisa la UNATC, cu prilejul Galei Absolventilor 2023.

2023 – 14mai – Between Worlds , expozitie de fotografie a studentilor si alumni (Specializarea Fotografie) deschisa la Muzeul Scolii de Arhitectura / Noaptea Muzeelor.

2022 – decembrie – Expozitia de fotografii CinemaIubit in cadrul Festivalului International de film CinemaIubit. 

2022 – decembrie – Expozitia de fotografii Vague Memories / The Collection (Festivalul international de film Toamna la Voronet , Gura Humorului)

2022 – octombrie – Multiplu sens expozitia absolventilor Speializarii fotografie 2022. Expozitia a fost deschisa pe Insula UNATC , in Festivalul International de Fotografie Bucharest Photofest.

2022 – octombrie - Perspective si Imagini in Medium Format si Large Format . Workshop sustinut in deschiderea Festivalului de Fotografie Bucharest Photofest (a VII-a editie). Workshop sustinut de Victor Velculescu si Dragos Boldea.

2022 – septembrie -  Expozitie de fotografii cu studentii la StArt 

2022 – iulie – Multiplu sens , expozitie de fotografii a studentilor absolventi de la Specializarea Fotografie, in cadrul Galei Absolventilor UNATC.

2022 – IMAGINARIUM , parteneriat UNATC – UAUIM, expozitia a fost in muzeul Scolii de Arhitectura, 14mai – Noaptea Muzeelor / Expozitie de fotografie

2022 – mai – Workshop fotografie (Large Format) cu studentii de la Arhitectura si UNATC. WorkSop sustinut in Muzeul Scolii de Arhitectura.

2022 – mai – Deschiderea expozitiei  Studentii UNATC expun la Bucharest Photofest  (Au prezentat: Ionut Trandafirescu / Director Festival, Cornel Lazia, Victor Velculescu)

2022 – aprilie – WorkShop de fotografie FlashLight, Frozen Time sustinut cu prilejul Usi Deschise UNATC . Coordonatori: Cornel Lazia, Theona Giugariu, Victor Velculescu.

2022 – Membru in juriul Concursul Național de Arhitectură "I.N. Socolescu" – (tema de anul acesta, "Green City")

2021 – GREEDY MAZE – THROUGH THE OTHERS , 12 iunie 2021, evenient sustinut in Sala Frescelor UAUIM, Noaptea Muzeelor

2020 – aprilie - Ordine si dezordine in natura statica , WorkShop sustinut cu prilejul Usi deschise UNATC. Coordonator Marius Iacob.

2020 – VAGUE MEMORIES – 31ianuarie 2020 / expozitie de fotografii a studentilor /Muzeul Scolii de Arhitectura

2019 – Am participat la sesiunea de conferinte ART, MEMORY AND IDENTITY / (Facultatea de Arta si Design, Universitatea de Vest, Timisoara) cu prelegerea: The Shadows’ Run .

2018 – Managerul/Autorul cartii: FLUID PERSPECTIVE / Editura UNARTE, ISBN 978-606-720-108-6, © apartine autorului

 

lect.univ.dr.

Ionel Simioana

ionel.simioana@unatc.ro

lect.univ.dr.

Iacob Marius Ștefan

marius.iacob@unatc.ro

Marius Iacob este conf. univ. dr. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale”, București - Facultatea de Film, Departamentul Imagine de Film și Tv, director al Biroului de Producție Film Unatc și coordonator al programului de studii Licență - catedra Imagine de Film. A realizat în calitate de director de fotografie, regizor, scenarist și producător, filme de ficțiune și documentare prezente și premiate în numeroase festivaluri internaționale. Cursuri predate în cadrul UNATC “I.L. Caragiale” - Imagine de Film și Tv, Fotografie, Narativitate prin Imagine de Film, Comunicare vizuală (Program Licență), Imagine pentru Film Documentar (Program Master)

lect.univ.dr.

Popescu Ronella

sezonov.ronella@unatc.ro

Ronella Popescu este lect.univ.dr. în cadrul Departamentului de Imagine de Film și TV al Facultății de Film al UNATC. A absolvit secția de Imagine de Film și TV, continuând apoi cu școala Doctorală pe domeniul Cinematografie și Media, cu lucrarea ‘Filmul și afectul ca sisteme rezonante’. În prezent se află printre coordonatorii anilor de licență Fotografie din cadrul aceluiași departament și își continuă experiența profesională în proiecte adiacente de film, documentar sau producții comerciale. O pasiune continuă de studiu este estetica vizuală în storytelling și modul în care aceasta are impact psihologic asupra unei audiențe. Cursuri: Fotografie, Estetica Imaginii, Narativitate (UNATC licență), Stilistica Imaginii în Filmul Românesc (UNATC master).

lect.univ.dr.

Maria Murgu

maria.murgu@unatc.ro

Maria Murgu este lect. univ. dr. în cadrul Departamentului Imagine de Film și TV al Facultatății de Film. A absolvit Universitatea Națională de Arte București, departamentul Pictură. A finalizat masterul Comunicare Audiovizuală în UNATC „I.L.Caragiale”. În 2004 se angajează colorist la Kodak Cinelabs România. Din 2006 activează la Abis Studio în studioul de colorizare și digital intermediate. Palmaresul de colorist cuprinde pe lângă producții publicitare pentru piața românească și internațională, creații cinematografice românești și internaționale ce au obținut distincții consecrate international (4luni, 3 săptămâni și 2zile, Moartea Domnului Lăzărescu, producții internaționale premiate la Hamburg, Saraevo, Chicago, Israel). Din 2015 este asistent de cercetare în cadrul CINETic UNATC. În 2017 a obținut titlul de Doctor în Cinematografie și Media cu teza „Picturalitatea în cinematografie. De la culoarea locală a decorului la tușa de culoare a matriței digitale”. Imaginea o preocupă din multiple perspective. Maria Murgu  a urmat între 2015 și 2019 programul  de formare în terapie prin artă în cadrul Asociaţiei Române de Terapii Expresive (ARTE) & Wiener Schule for Kunsttherapie (WSK – Austria). 

 

Cărți publicate: “ De la Imaginație la Imagine și Imaginal”  2021 Editura Universitară,ISBN 978-606-28-1384-0

ai o intrebare? contacteaza-ne prin email