Masteratul de Filmologie al UNATC „I.L. Caragiale” este singurul program masteral în limba română specializat în film & media studies.
Programul își propune să aprofundeze înțelegerea celor mai recente tendințe în studiul filmului și al mediilor vizuale contemporane și este totodată o oportunitate de completare a formării profesionale ca teoretician, critic de film, sau cercetător al filmului.
Masteratul oferă instrumentele teoretice necesare pentru analiza filmului în cadrul său cinematografic și dincolo de acesta. Plasând filmul într-o perspectivă istorică riguroasă și în orizontul implicațiilor sale filozofice, Masteratul cultivă capacitatea de orientare într-un peisaj media din ce în ce mai complex.
Desfășurarea studiilor într-o unitate de învățământ vocațional asigură un cadru viu, dinamic și interdisciplinar, facilitând interacțiunea creativă dintre cercetarea științifică și practica în domeniu, prin intermediul unor platforme precum revista Film Meniu, Biblioteca și Arhiva de film.
Masteratul se întinde pe o durată de 2 ani (cu frecvență) și se încheie cu redactarea unei disertații, bazate pe o cercetare originală în domeniu.
Cursurile și seminariile abordează filmul dintr-o varietate de perspective teoretice și tematice, printre care se regăsesc: estetica filmului: „Canonul cinematografic. Dezbateri și revizuiri” (Andrei Gorzo), „Analiza formală a cinematografului” (Irina Trocan); sociologia sa: „Cinefilia în epoca streamingului” (Andrei Gorzo); contextul său istoric: „Filmul românesc în perioada socialistă” (Gabriela Filippi); proiecții ale sale într-un orizont filozofic: „Filozofia mediilor” (Christian Ferencz-Flatz).
înscriere online
Preînscrierea se face obligatoriu online prin accesarea formularului.
Vă puteți autentifica folosind un cont Gmail, YAHOOmail, Facebook sau Linkedin.
În cazul adreselor de email (YAHOO) pot exista probleme de compatibilitate între adresa de email și site-ul de înscriere a formularului de admitere.
Curricula
Masteratul de filmologie din cadrul UNATC este singurul program masteral în limba română specializat în studii de film și media.
Programul se întinde pe durata a 2 ani (cu frecvență) și se încheie cu redactarea unei disertații, bazate pe o cercetare originală în domeniu.
Programul își propune să aprofundeze înțelegerea celor mai recente tendințe în studiul filmului și al mediilor vizuale contemporane. Acesta oferă instrumentele teoretice necesare pentru analiza filmului în cadrul său cinematografic și dincolo de acesta. Plasând filmul într-o perspectivă istorică riguroasă și în orizontul implicațiilor sale filozofice, masteratul cultivă capacitatea de orientare într-un peisaj media din ce în ce mai complex.
Desfășurarea studiilor într-o unitate de învățământ vocațional, la UNATC, asigură un cadru viu, dinamic și interdisciplinar, facilitând interacțiunea creativă dintre cercetarea științifică și practica în domeniu.
Cursurile și seminariile abordează filmul dintr-o varietate de perspective teoretice și tematice.
În rândul lor se numără problematizări ale esteticii filmului: „Canonul cinematografic. Dezbateri și revizuiri” (Andrei Gorzo), „Analiza formală a cinematografului” (Irina Trocan); chestionări ale sociologiei cinemaului:„Cinefilia în epoca streamingului” (Andrei Gorzo); analize ale contextului său istoric: „Filmul românesc în perioada socialistă” (Gabriela Filippi) sau proiecții ale sale într-un orizont filozofic: „Filozofia mediilor” (Christian Ferencz-Flatz).
Departamentul – Scenaristică, Filmologie
Programele acestui Departament se adresează celor care doresc să scrie pentru și despre film – viitori scenariști, critici, teoreticieni și cercetători ai cinemaului. Departamentul oferă un prim contact cu cinemaul atât din perspectiva unui practician, cât și prin prisma studiului lui în lumea contemporană și de-a lungul istoriei sale de un secol și un sfert.
Prin explorarea procesului scrisului, prin dezvoltarea gândirii cinematografice și, totodată, prin colaborarea activă cu celelalte departamente ale Facultății de Film (Regie, producție; Imagine; Multimedia: sunet, montaj; Animație și interactivitate), studenților li se conturează un peisaj al cinemaului în care toate elementele sunt legate între ele într-o continuă mișcare dialectică. Un cinema capabil să sintetizeze o epocă și, prin asta, să fie o parte activă în reconfigurarea modului în care ne raportăm la lume, la comunicare, la imagini și, în ultimă instanță, la noi înșine.