Prezentare
Masterul de Arhive audiovizuale: prezervare și curatoriere/Audiovisual Archives: Preservation and Programming este primul program de studii de acest fel din România și din Europa de Est și e cu predare în limba engleză. Timp de doi ani, programul le va oferi masteranzilor o formare aprofundată, atât pe plan teoretic cât și practic, pe cele două axe ale valorizării și restaurării patrimoniului audiovizual. Un proiect integral de restaurare necesită capacități de documentare, o excelentă cunoaștere a contextului istoric și a codurilor estetice și tehnice ale perioadei și spațiului în care a fost realizat filmul, dar și abilități practice de identificare, mânuire, curățare, reparare, scanare, restaurare digitală a imaginii și sunetului și colorizare; în mod similar, alcătuirea unui program de filme implică o vastă cultură cinematografică, o viziune curatorială, abilități de scriere în mai multe registre și de moderare a discuțiilor cu invitații și cu publicul, dar este indispensabilă și o cunoaștere a materialității mediului.
Câteva dintre cursurile și seminariile care vor promova înțelegerea patrimoniului audiovizual ca pe o materie dinamică, în continuu dialog cu prezentul vor fi: „Istorii și practici curatoriale audio-vizuale”, „Practici de prezervare în audio-vizualul românesc” sau „Restaurarea digitală a imaginii de film”. Îmbinând educația teoretică cu cea tehnologică, programul de Arhive audiovizuale: prezervare și curatoriere va pregăti specialiști polivalenți, la curent cu cele mai actuale chestiuni atât tehnice, cât și metodologice și etice din domeniu și capabili să lucreze în cinemateci, festivaluri, cinematografe de artă, mediateci, videoteci, muzee, fundații, asociații sau întreprinderi private deținătoare sau producătoare ale unor colecții audiovizuale din întreaga lume.
înscriere online
Preînscrierea se face obligatoriu online prin accesarea formularului.
Vă puteți autentifica folosind un cont Gmail, YAHOOmail, Facebook sau Linkedin.
În cazul adreselor de email (YAHOO) pot exista probleme de compatibilitate între adresa de email și site-ul de înscriere a formularului de admitere.
CURRICULA
Masteratul de Arhive audiovizuale: Prezervare și curatoriere/Audiovisual Archives: Preservation and Programming din cadrul UNATC este primul program de studii de acest gen din România și din Europa de Est și e cu predare în limba engleză. Programul se întinde pe durata a 2 ani (cu frecvență) și se încheie cu redactarea unei disertații, compusă dintr-o cercetare originală în domeniu, o propunere de program curatorial și o descriere detaliată a unui exercițiu de restaurare realizat pe un scurtmetraj din fondul universității.
Programul le va oferi masteranzilor o formare aprofundată, atât pe plan teoretic cât și practic, pe cele două axe ale valorizării și restaurării patrimoniului audio-vizual. Desfășurarea studiilor într-o unitate de învățământ vocațional, la UNATC, asigură un cadru viu, dinamic și interdisciplinar, facilitând interacțiunea creativă dintre cercetarea științifică și practica în domeniu. Cursurile și seminariile abordează filmul dintr-o varietate de perspective tehnice și teoretice.
În rândul lor se numără cursuri care abordează filmul dintr-o perpectivă tehnologică: „Imagine analogică și digitalizare”, „Captarea și digitizarea sunetului”, „Restaurarea digitală a imaginii”, „Restaurarea digitală și remasterizarea sunetului”, „Remasterizarea imaginii de film”, dar și din perspective curatorială, teoretică și istorică: „Istorii și practici curatoriale audio-vizuale”, „Arhivele de film și conservarea patrimoniului cinematografic și audiovizual în Balcani”, „Artele în mediile digitale”, „Etica și metodologiile restaurării” sau „Practici de prezervare în audio-vizualul românesc”.
Departamentul – Scenaristică, Filmologie
Programele acestui Departament se adresează celor care doresc să scrie pentru și despre film – viitori scenariști, critici, teoreticieni și cercetători ai cinemaului. Departamentul oferă un prim contact cu cinemaul atât din perspectiva unui practician, cât și prin prisma studiului lui în lumea contemporană și de-a lungul istoriei sale de un secol și un sfert.
Prin explorarea procesului scrisului, prin dezvoltarea gândirii cinematografice și, totodată, prin colaborarea activă cu celelalte departamente ale Facultății de Film (Regie, producție; Imagine; Multimedia: sunet, montaj; Animație și interactivitate), studenților li se conturează un peisaj al cinemaului în care toate elementele sunt legate între ele într-o continuă mișcare dialectică. Un cinema capabil să sintetizeze o epocă și, prin asta, să fie o parte activă în reconfigurarea modului în care ne raportăm la lume, la comunicare, la imagini și, în ultimă instanță, la noi înșine.