ZILELE SOLICultEU Focus România (4-8 decembrie 2024)

În perioada 4-8 decembrie vă invităm să participați la ZILELE SOLICultEU Focus România, un eveniment care aduce în prim-plan trei spectacole de teatru, discuții post-spectacole, o conferință internațională și ateliere susținute de artiști și cercetători recunoscuți pe plan internațional. Toate evenimentele explorează activ intersecțiile relevante, cu potențial transformator, dintre artă, teme sociale acute și nevoi comunitare stringente.

Evenimentul face parte din proiectul SoliCultEU – o inițiativă dedicată explorării și promovării solidarității prin cercetare artistică și artele spectacolului – proiect conceput și derulat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București și Asociația Culturală Replika, alături de partenerii săi, Teatro dos Aloés (Portugalia) și Citizen.KANE.Kollektiv (Germania).

ZILELE SOLICultEU Focus România debutează pe data de 4 decembrie cu două spectacole: Lucruri mici și extraordinare de Daniela Arroio și Micaela Gramajo (regia Rebeca-Elena Crețu), care se va juca la UNATC, sala „Ion Sava”, de la ora 19.00 și Toată liniștea din lume, de Mihaela Michailov și Radu Apostol (regia Radu Apostol), programat la Centrul de Teatru Educațional Replika, de la ora 20.00. Lucruri mici și extraordinare explorează ludic și inventiv tema migrației, din perspectiva unei fetițe pentru care adaptarea la o lume nouă reprezintă o experiență complexă de înțelegere și permanentă învățare. Toată liniștea din lume are în centru alegerea limită a unei mame al cărui copil suferă de o tulburare severă din spectrul autist. Ambele spectacole sunt urmate de discuții cu publicul.

Pe 6 și pe 7 decembrie se desfășoară la UNATC, în limba engleză, un atelier conceput de Bush Moukarzel, co-director artistic și co-fondator al prestigiosului colectiv irlandez Dead Centre, prezent în această toamnă, în cadrul Festivalului Național de Teatru, cu spectacolul LIPPY

Tema atelierului este “How to begin” – „Cum începi”, aplicată procesului artistic, momentului de început al unui spectacol, și, în general, start-ului unei cariere în teatru.

Pe 7 decembrie, de la ora 12.00, va avea loc, în limba engleză, la UNATC – Sala „Ion Sava” – o conferință internațională (SOLICultEU Focus România) care se axează pe analiza unor metode și practici din sfera artei cu o asumată implicare socială. În cadrul conferinței, experți internaționali și locali, alături de studenți, vor prezenta diferite contexte de lucru și modalități de intervenție culturală.

Cuvântul de deschidere va fi susținut de către rectorul UNATC, prof. univ. dr. Liviu Lucaci, urmat de prezentarea ZILELOR SOLICultEU Focus România, de către conf. univ. dr. Mihaela Michailov (UNATC) și conf. univ. dr. Radu Apostol, manager de proiect SoliCultEU (UNATC). 

Aura Corbeanu, vice-președinte UNITER, profesoară universitară, expertă în politici culturale pe plan local și european, va avea o intervenție cu tema UNITER și proiectele sale socio-culturale – împreună pentru și cu artiști.
Bush Moukarzel se va referi la câteva dintre spectacolele reprezentative pentru activitatea companiei din care face parte, într-o prelegere cu titlul O abordare a practicilor și metodologiile folosite de Dead Centre.
Annita Capousizi (Anna Kapousizi), educatoare și regizoare de teatru incluziv, cu o vastă experiență de lucru cu persoane cu tulburări neuromusculare, va ține o prelegere intitulată Arta Actorului din perspectivă neurologică facilitează metode de predare incluzive.
Valentina de Piante, lector universitar la UNATC, coregrafă, dansatoare, manager cultural, ne propune o intervenție cu tema Conștiința nu se limitează la piele.
Conferința se va încheia cu o prezentare a unor studii de caz care au în centru practici elaborate de artiști și artiste din România, în ale căror creații – reflecțiile socio-politice au un rol major. Prezentarea va fi realizată de Toma Badea, Bianca Botoacă, Aisa Ciurlea, Sara Cordescu, Maria Filipache, Alessio Gabor (Regie Teatru, anul al II-lea).

Tot pe data de 7 decembrie, de la ora 20.00, la Centrul de Teatru Educațional Replika, se va juca spectacolul VINOVAT-Ă (text și regie: Sînziana Cojocărescu & Nico Vaccari), care abordează criza schimbărilor climatice, una dintre cele mai mari amenințări ale justiției sociale actuale. Spectacolul este urmat de o discuție cu publicul.

Pe 8 decembrie va avea loc, la UNATC, un atelier coordonat de Annita Capousizi (Anna Kapousizi), dedicat studenților care au un interes în sfera practicilor de lucru și metodelor de intervenție aplicată, destinată persoanelor cu tulburări neuromusculare. 

Activitățile din cadrul Zilele SOLICultEU Focus România au loc în cadrul proiectului „SoliCultEU”, inițiat de UNATC București, alături de Centrul de Teatru Educațional Replika (România), Teatro dos Aloés (Portugalia) și Citizen.Kane.Collective (Germania), și finanțat de Uniunea Europeană prin European Education and Culture Executive Agency (EACEA), în cadrul programului Citizens’ engagement and participation.SoliCultEU este atât un proiect transnațional de cercetare artistică și practică performativă despre solidaritate transpusă prin acte artistice, cât și un proiect de mentorat dedicat studenților, care își doresc să utilizeze cercetarea / documentarea artistică în crearea unui produs cultural, cu valențe comunitare.
Obiectivul general al proiectului este promovarea angajamentului social / societal prin realizarea unor cercetări în țările partenere cu privire la implicarea artiștilor în activități/evenimente legate de solidaritate și experimentare practică (atât în mediul profesionist, cât și în mediul educațional) a activităților culturale legate de solidaritatea cetățenilor și a comunităților, pe o temă de actualitate.

ZILELE SOLICultEU Focus România (4-8 decembrie 2024)