CINETic

„Odată atins un anumit nivel în abilitățile tehnice, știința și arta tind să se contopească în estetică, plasticitate și formă. Cei mai mari oameni de știință sunt și artiști.” (Albert Einstein)

CINETic – Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative 

CINETic a fost înființat în anul 2015, în cadrul UNATC „I.L. Caragiale” București, ca centru de cercetare în domeniul interacțiunii digitale și al neuroștiinţei aplicate în arte performative și film. Investiţia necesară infrastructurii CINETic a fost finanţată printr‑un grant POSCCE de 8 milioane de Euro, având ca obiectiv deschiderea de noi centre de cercetare și dezvoltarea celor deja existente. Prin finanţarea acordată, UNATC a achiziţionat o clădire pentru CINETic și a dotat laboratoarele cu echipament de ultimă oră pentru interacţiune digitală, în valoare de peste 3,5 milioane de Euro.

Misiunea principală a CINETic este de a dezvolta cunoștinţe și de a inova la nivel internaţional, în domeniul artelor performative și filmului, precum și în domeniile care duc la dezvoltarea și transformarea lor. Cunoștinţele dobândite în teatru și film sunt extinse prin cercetare și inovare în proiecte interdisciplinare care reunesc arta, știinţa și tehnologia.

CINETic are în structură 6 laboratoare:

  1. Tehnici digitale creative în cinematografie (LIC)
  2. Interacțiune digitală sunet lumină (LIS)
  3. Animație digitală (LAD)
  4. Design de decor virtual și realitate augmentată (LAR)
  5. Interacțiune digitală (LID)
  6. Dezvoltare cognitivă și psihologie aplicată prin experiențe imersive (LDCAPEI)

Cele mai importante sisteme tehnologice CINETic sunt:

  • CAVE – Sistem de proiectare stereoscopică imersivă pe patru ecrane
  • Sistem VICON (captare a mișcării cu camere cu infraroșu) și sistem CARA (captare a mișcării faciale);
  • Sistem de analiză a mișcării cu camere video de mare viteză;
  • Sisteme de comandă a mișcării camerelor de filmat, în regim robotic (Modula & Animoko);
  • Flux complet de producţie 3D pentru cinematografie, animaţie și scenografie, cu Alexa SXT, Red Dragon, cu lentile sferice și anamorfe;
  • Instrumente de producţie, inclusiv imprimare 3D și router CNC;
  • Diferite sisteme de colectare a datelor fiziologice (urmărirea mișcării ochilor, GSR, ECG, EMG etc.) și electroencefalografie cu densitate mare (EEG) cu 256 de canale.

Proiecte în desfășurare la CINETic

MET Dezvoltarea unei metodologii de terapie prin teatru cu efect la nivel neurochimic și neurocognitiv

Obiectivul general al proiectului este de a cerceta și dezvolta o metodologie de intervenție preventivă, terapeutică, neinvazivă, de consolidare a comportamentelor pro-sociale și de management al stresului.

Începând cu data 26.10.2016 de UNATC „I.L. Caragiale” desfășoară în cadrul centrului CINETic, în Laboratorul de Dezvoltare Cognitivă prin Experiențe Imersive, proiectul de cercetare Dezvoltarea unei metodologii de terapie prin teatru cu efect la nivel neurochimic și neurocognitiv – MET (Contract de finanțare: 147 / 26.10.2016 Axa prioritară 1, Acțiunea: 1.1.4 Atragerea de personal cu competențe avansate din străinătate pentru consolidarea capacității de CD, cod SMIS 106688. Durata proiectului este de patru ani, valoarea totală a proiectului este de 8.636.928,24 lei).

Coordonator program de cercetare: cerc. dr. Ioana Carcea

STAD Contagiunea socială a stărilor cognitive și emoționale în procesul de îngrijire a pacienților cu Alzheimer

Scopul acestui proiect de cercetare este de a dezvolta o intervenție bazată pe terapie teatrală și dramă pentru ameliorarea pierderii de memorie, a anxietății, a agresivității și a altor simptome psihiatrice care se manifestă în boala Alzheimer.

Proiectul STAD – Contagiunea socială a stărilor cognitive și emoționale în procesul de îngrijire a pacienților cu Alzheimer – depus de laboratorul LDCAPEI al CINETic la European Economic Area Collaborative Research Projects, a fost selectat pentru finanțare cu un buget multianual de 1,4 milioane de euro.

Coordonator program de cercetare: cerc. dr. Ioana Carcea

EUROPEAN STORIES  Cum se generează microsisteme de turism local prin storytelling și noi tehnologii. Misiunea proiectului și implicarea UNATC a constat în crearea unei metodologii de selecție a instrumentelor digitale utile în crearea de conținut pentru sectorul de turism și patrimoniu cultural. Instrumentele din TOOLBOX reunesc tehnologii diverse, de la foto / video 360, animaţie, audio, realitate augmentată sau mixtă, grafică, geolocație / hărți, fotografie, rețele sociale, video, jocuri video, realitate virtuală, storytelling. 

Coordonator program de cercetare: conf.univ.dr. Alexandru Berceanu

Contact CINETic: 

ai o întrebare? contactează-ne prin email