În cadrul acestui program de Masterat, studenții aprofundează cunoașterea și înțelegerea scenaristicii. Pe parcursul acestui proces de doi ani, aspectele teoretice se îmbină cu practica propriu-zisă. Participanții la Master studiază istoria scenaristicii, specificitatea scenariului de film și posibilitățile de definire a acestuia. Totodată, se familiarizează cu diferite structuri narative cinematografice, abordează genuri specifice, analizează posibilități de adaptare a unui text literar și explorează tipuri de scenarii caracteristice televiziunii sau platformelor VOD (seriale, mini-serii, etc.).
Masterul de scenaristică marchează trecerea de la sistemul de tutoriat (abordat în programul de licență) la cel de script doctoring: profesorii de an ghidează și susțin studenții în găsirea temei, stilului și a modalității de povestire specifice fiecăruia, așa cum ar face-o script doctor-ii la care apelează deseori scenariștii profesioniști din industrie.
La finalul fiecărui an de Master, studenții au în portofoliu cel puțin un scenariu de lungmetraj.
De asemenea, aceștia participă la sesiuni de lucru cu profesori, teoreticieni ai scenariului și scenariști, invitați din afara universității, sau cu practicieni recunoscuți internațional.
La fel ca în cazul altor programe ale Facultății, masteranzii sunt încurajați să colaboreze la realizarea exercițiilor vocaționale realizate de studenții celorlalte secții, în calitate de scenariști, co-scenariști, redactori, script doctor-i.
Ne propunem, astfel, să familiarizăm studenții cu rolul, contextul și posibilitățile de abordare ale viitoarei lor meserii prin intermediul unui proces în care diversificarea perspectivelor îi ajută pe aceștia să își cristalizeze propria lor viziune, respectiv să facă pasul către viitoarea lor carieră de scenariști profesioniști.
înscriere online
Preînscrierea se face obligatoriu online prin accesarea formularului.
Vă puteți autentifica folosind un cont Gmail, YAHOOmail, Facebook sau Linkedin.
În cazul adreselor de email (YAHOO) pot exista probleme de compatibilitate între adresa de email și site-ul de înscriere a formularului de admitere.
Curricula
Programul de master se adresează celor care își doresc să aprofundeze atât din punct de vedere teoretic, cât și practic, scenaristica. Pe parcursul celor doi ani participanții la master studiază istoria scenaristicii, specificitatea scenariului de film și posibilitățile de definire a acestuia.
De asemenea, programul de studiu are o importantă componentă practică. Cursurile îmbină teoria cu practica, studenții se familiarizează cu diferite structuri narative cinematografice, abordează genuri specifice, analizează posibilități de adaptare a unui text literar și explorează tipuri de scenarii specifice televiziunii sau platformelor VOD (seriale, mini-serii, etc.).
Studenții trec de la sistemul de tutoriat (abordat în programul de licență) la cel de script doctoring, profesorii de an ghidând autorii în găsirea temei, stilului și a modalității de povestire specifice fiecăruia. Studenții parcurg astfel un proces specific scenariștilor profesioniști din industrie care, în timpul dezvoltării unui scenariu apelează, de multe ori, la script doctori. Aceștia au rolul de a-i îndruma să parcurgă traseul de multe ori anevoios și solitar de la sinopsis la draft-ul final. Astfel, la finalul fiecărui an de master studenții au în portofoliu cel puțin un scenariu de lung metraj.
Pe parcursul celor doi ani de master studenții participă la sesiuni de lucru cu profesori și scenariști invitați din afara universității, teoreticieni ai scenariului sau practicieni recunoscuți internațional. Ne propunem ca, prin acest program de master, să familiarizăm studenții cu rolul, contextul și posibilitățile de abordare ale viitoarei lor meserii, iar diversificarea perspectivelor reprezintă, credem noi, modalitatea de a-i ajuta să facă pasul către viitoarea lor carieră de scenariști profesioniști.
Departamentul – Scenaristică, Filmologie
Programele acestui Departament se adresează celor care doresc să scrie pentru și despre film – viitori scenariști, critici, teoreticieni și cercetători ai cinemaului. Departamentul oferă un prim contact cu cinemaul atât din perspectiva unui practician, cât și prin prisma studiului lui în lumea contemporană și de-a lungul istoriei sale de un secol și un sfert.
Prin explorarea procesului scrisului, prin dezvoltarea gândirii cinematografice și, totodată, prin colaborarea activă cu celelalte departamente ale Facultății de Film (Regie, producție; Imagine; Multimedia: sunet, montaj; Animație și interactivitate), studenților li se conturează un peisaj al cinemaului în care toate elementele sunt legate între ele într-o continuă mișcare dialectică. Un cinema capabil să sintetizeze o epocă și, prin asta, să fie o parte activă în reconfigurarea modului în care ne raportăm la lume, la comunicare, la imagini și, în ultimă instanță, la noi înșine.
Admitere [M]
Taxe
Cont Trezorerie
UNATC ”I.L.CARAGIALE” - București
CONT RO57TREZ70220F330500XXXX
COD FISCAL 4453160
TREZORERIA SECTOR 2
La detalii de plată se trece numele candidatului, facultatea și specializarea.
Documente necesare
1
Dosar plic
2
Cerere tip de înscriere
Se va menţiona, sub semnătură proprie, toate datele solicitate de formular. Înscrierea se va face online începând cu data de 16 iulie 2022 pana la data de 03 (Licență) și 10 (Master) septembrie 2022 (ora 12.00). Cererea se tipărește, se semnează și se depune la dosar.
3
Diploma de bacalaureat şi foaia matricolă
În original și copie legalizată, iar foaia matricolă (sau echivalenta acesteia) în original sau adeverinţă eliberată de liceu pentru absolvenţii promoţiei 2021 (în care se menţionează media generală de la bacalaureat, notele obţinute la probele susţinute şi mediile obţinute în anii de liceu); În cazul în care candidatul s-a înscris la o altă facultate, în locul diplomei de bacalaureat (sau adeverinţei - după caz) va anexa o copie a acesteia autentificată după original de către instituția unde se afă originalul şi copia legitimaţiei de înscriere la concurs la prima facultate, autentificată, după original, de către secretariatul la care s-a făcut înscrierea.
4
Diploma de licenţă sau diplomă echivalentă
Diploma de licenţă sau diploma echivalentă cu aceasta în original (după caz) si o adeverință din care să rezulte detaliat pe ani, calitatea de student bugetat sau cu taxă.
5
Certificatul de naştere
În copie și originalul.
6
5 fotografii tip C.I.
7
Curriculum Vitae
Pentru ciclul II de învățământ (Master)
8
Adeverinţă medicală tip
Candidaţii de la specializările “Artele spectacolului - Actorie” şi “Artele spectacolului – Păpuşi - Marionete”, vor trebui să prezinte şi rezultatele examenului medical O.R.L., pe care îl pot efectua la orice medic specialist. Candidaţii pentru specializarea “Cinematografie, fotografie, media (Imagine de film şi T.V.)”, vor efectua suplimentar, la orice medic specialist, un control oftalmologic, al cărui rezultat va figura pe adeverinţa medicală, cu menţiunea “apt - Imagine”. (de la medicul de familie, din care să rezulte că este apt pentru înscrierea la facultate);
9
Adeverinţă calitatea de student
Adeverinţă din care să rezulte calitatea de student (pentru studenţii care urmează o a doua specializare) cu specificația buget sau taxă.
10
C.I. (în original şi copie)
Pentru cetăţenii străini paşaport (în original şi copie).
11
Chitanţa taxa de înscriere
Dovada taxei de înscriere la concurs.
12
Atestat
Atestat de recunoaștere a diplomei de bacalaureat emis de MEC (în cazul studiilor efectuate în afara României).
13
Certificat de competență lingvistică
Certificat de competență lingvistică pentru Limba Română (cetățenii UE și din state terțe).
Cursuri
Scenaristică
prof.univ.dr. Dana Duma
conf.univ.dr. Andrei Gorzo
conf.univ.dr. Tudor Voican
lect.univ.dr. Ana Agopian
lect.univ.dr. Alexandru Maftei
lect.univ.dr. Andrei Rus
lect.univ.dr. Irina Trocan
lect.univ.dr. Iulia Alexandra Voicu
prof.univ.dr. Tudor Cristian
prof.univ.dr. Lucian Georgescu
lect.univ.dr. Christian Ferencz-Flatz
assistent.univ.dr. Gabriela Filippi
prof.univ.dr.
Dana Duma
dana.duma@unatc.ro
conf.univ.dr.
Andrei Gorzo
Director departament
andrei.gorzo@unatc.ro
conf.univ.dr.
Tudor Voican
tudor.voican@unatc.ro
lect.univ.dr.
Ana Agopian
ana.agopian@unatc.ro
lect.univ.dr.
Alexandru Maftei
alexandru.maftei@unatc.ro
lect.univ.dr.
Andrei Rus
andrei.rus@unatc.ro
lect.univ.dr.
Irina Trocan
irina.trocan@unatc.ro
lect.univ.dr.
Iulia Alexandra Voicu
iulia.voicu@unatc.ro
prof.univ.dr.
Lucian Georgescu
lucian.georgescu@unatc.ro
lect.univ.dr.
Christian Ferencz-Flatz
ferencz.flatz@unatc.ro
Lector la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, abilitat în studii de film la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și cercetător în filozofie la Institutul de filozofie Alexandru Dragomir.Interesele sale de cercetare privesc filozofia mediilor, fenomenologia clasică germană, teoria critică, filozofia istoriei și teoriile imaginii. A coordonat împreună cu Julian Hanich volumul Studia Phaenomenologica XVI: Film and Phenomenology (2016).
Cele mai recente volume publicate: Filmul ca situație socială. Eseuri fenomenologice (Cluj-Napoca, 2018), Sehen Als-ob. Ästhetik und Pragmatik in Husserls Bildlehre (Nordhausen, 2016) și Incursiuni fenomenologice în noul film românesc (Cluj-Napoca, 2015). A coordonat multiple granturi de cercetare și a publicat numeroase studii în reviste internaționale de filozofie și teoria filmului. A realizat traducerile în limba română ale unor lucrări fundamentale de Husserl, Heidegger, Benjamin, Kracauer și Adorno.
assistent.univ.dr.
Gabriela Filippi
gabriela.filippi@unatc.ro
Asistent universitar și doctorand în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, elaborează o teză despre modul de organizare și practica estetică a cinematografiei românești în perioada socialistă. Principalele sale interese de cercetare sunt istoria filmului românesc și est-european și teoria filmului politic.
Împreună cu Andrei Gorzo a coordonat volumul colectiv Filmul tranziției. Contribuții la interpretarea cinemaului românesc„nouăzecist” (Tact: 2017). Cele mai recente publicații: „Representing Modern Romania in the Musical of the State Socialist Period”, în Ewa Mazierska și Zsolt Gyori (coord.), Popular Music and the Moving Image in Eastern Europe (Bloomsbury Academic: 2018), și „Our Manager: The Myth and Its Era”, în Irina Trocan (coord.), Romanian Cinema Inside Out: Insights on film Culture, Industry and Politics 1912-2019 (ICR: 2019). În ultimii ani a colaborat la mai multe proiecte de educație cinematografică dedicate publicului tânăr: „CinEd”, „Éducation à l’image” și „Filme pentru liceeni”.
MASTER
Scenaristică
- Cursuri:
MASTER
Scenaristică




