Institutul de Cercetare a Senzorialității

Prin descoperirile din ultimele decenii în domeniul neuroștiințelor și psihologiei, dar și în urma experiențelor directe, concrete de cercetare a acestor domenii, pe care UNATC le-a întreprins în ultimii ani (proiectele MET și STAD, participarea la Bienala de Artă Contemporană Veneția 2022), s-a identificat nevoia înființării unui Institut de Cercetare a Senzorialității.

Acest Institut are 3 laboratoare
L1. Laboratorul de Cercetare Multiaxială în Artele Spectacolului și Cinematografie.
Abordare multidisciplinară (arte performative, cinematografie, medicină, psihologie) în care se măsoară parametrii fiziologici, pre și post expunere, înregistrarea undelor Alfa și Beta în timp ce studenții vor fi expuși la sarcini cognitive și ulterior își pot vizualiza activitatea cerebrală, obținându-se tehnici de reglare emoțională și optimizareaperformanțelor în contexte similare. Cercetarea abilităților vocaționale. Abordarea senzorialității oferă un spațiu terapeutic și de cercetare care promovează autoreglarea emoțională și reduce stresul.


L2. Laboratorul de Dezvoltare Cognitivă și Emoțională
Este dedicat studenților interesați de autocunoaștere și dezvoltare personală. În cadrul acestui laborator se facilitează deschiderea, extraversiunea, conștiinciozitatea, agiabilitatea și stabilitatea emoțională (DECAS) și creșterea mecanismelor de coping la sursele de stres.


L3. Laboratorul Multidisciplinar pentru Dezvoltare Experențială
În cadrul acestui laborator, studenții sunt expuși la stimuli cu scopul de a-și dezvolta abilitățile. Vizează activități combinate (psihoterapeutice și teatrale) pentru îmbunătățirea comunicării și proceselor interpersonale, crearea de protocoale psihoterapeutice, validate științific, care conțin elemente de senzorialitate și corporalitate din artele performative (tehnici de Drama Terapie și Art Terapie) și folosirea mijloacelor convenționale (teste psihologice), dar și măsurare de probe de laborator de tipul EEG și cortizol (hormonul de stres).
Senzorialitatea reprezintă nucleul vital în demersurile artistice atât din Artele performative, Cinematografie cât poate mai ales în cazul Creațiilor de tip XR (mixed realities). 

Explorarea senzorialității conferă fundament științific pentru demersurile artistice. Cercetarea exploratorie a senzorialității produce beneficii asupra stării de bine a individului, artist sau spectator, comunități academice, comunități artistice, comunități vulnerabile, activează conceptul de învățare continuă (long life learning).

În cadrul acestei activități se vor desfășura procedurile specifice de achiziție a infrastructurii digitale și a serviciilor specifice, conform planului de achiziții al proiectului și cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare. Vor fi recepționate, montate și puse în funcțiune conform parametrilor specifici. Vor avea loc stagiile de instruire a personalului didactic, de cercetare și a studenților în vederea operării optime a noilor echipamente, precum și integrarea acestora în procesul didactic și în proiectele de cercetare.

Vulnerabilitatea la adicții și conduite de risc la adolescenți

În completarea activităților vizând prevenția comportamentelor adictive sau riscante, după prezentarea unor materiale, discuții libere și formularea de răspunsuri la întrebări, adolescenții vor fi rugați să scaneze cu telefonul codul QR și să răspundă la întrebările dintr-un formular google.form pentru … a ne ajuta să înțelegem mai bine lumea adolescenților, nevoile, sensibilitățile sau vulnerabilitățile lor ….

”… Avem nevoie de opiniile și răspunsurile tale sincere pentru că tu știi cel mai bine cum ești tu,
cum gândești, care sunt nevoile, atuurile sau slăbiciunile tale…
Participând la aceste studiu îți garantăm confidențialitatea în sensul că nu îți vei da
numele sau alte date care ar permite identificare ta și nu te vei semna în acest formular….”

Promovând completarea acestui chestionar, contribuiți la o mai bună înțelegere a relațiilor
dintre caracteristicile individuale ale adolescenților (gânduri și opinii, emoții și sentimente) și conduitele lor de viață, inclusiv a celor considerate ”periculoase”, adictive sau dependente (din categoria dependențelor de internet și rețele de socializare, de fumat sau de anumite substanțe).

Dacă se dorește utilizarea Chestionarului VrA (Vulnerabilitate și reziliență la Adicții) în activități de consiliere individuală (numai de către psihologii și consilierii acreditați!), accesarea chestionarului, completarea lui și generarea Rapoartelor de evaluare sau a Rapoartelor de consiliere se poate realiza dintr-un cont de utilizator PsihoProfile.
În completare, în condiții similare poate fi utilizat Chestionarului VI (Vulnerabilitate la Inadaptare) pentru a identifica posibile dificultăți sau deficiențe legate adaptare/ integrarea socială sau școlară a unui adolescent.

Pentru informații suplimentare, întrebări sau propuneri de colaborare: prof. univ. dr. Ticu CONSTANTIN.

ai o întrebare? contactează-ne prin email