Programul de Licență TEATROLOGIE (Jurnalism teatral) se adresează celor care vor să studieze teatrul din perspectivă teoretică și jurnalistică, respectiv celor care doresc să contribuie la viața culturală prin activitatea lor de teatrologi sau jurnaliști teatrali.
Programul oferă studenților oportunitatea dobândirii și aprofundării cunoștințelor teatrale și culturale, în concordanță cu standardele cercetării știinţifice din domeniul artelor spectacolului.
Studiile de teoria și estetica teatrului sunt completate de aspecte din domeniile conexe ale managementului procesului de creație artistică și cel al imaginii publice a fenomenului teatral, domenii centrate în jurul conceptului de teatrolog activ.
Practica teatrală a studenţilor este asigurată prin colaborarea cu celelalte specializări ale Facultății de Teatru, cât şi ale celei de Film, în cadrul atelierelor de cercetare şi creaţie. Această colaborare se materializează atât în proiectele comune, cât şi în conceperea şi organizarea tradiţionalelor manifestări anuale din UNATC: Uşi deschise şi Gala Absolvenţilor.
În afara școlii, studenţii teatrologi sunt integraţi în echipele redacționale din presa de specialitate, le regăsim articolele în reviste de specialitate precum: Amfiteatru, Teatrul Azi, CONCEPT și publicația online a Departamentului: www.teatrolog.ro.
De asemenea, studenții noștri fac parte din echipa de organizare a unor evenimente de notorietate precum: Festivalul Naţional de Teatru, Festivalul Internaţional Shakespeare Craiova, Gala HOP, Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic, Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru etc.
Ocupaţii: secretar literar, redactor, comentator radio-TV, manager proiect.
înscriere online
Preînscrierea se face obligatoriu online prin accesarea formularului.
Vă puteți autentifica folosind un cont Gmail, YAHOOmail, Facebook sau Linkedin.
În cazul adreselor de email (YAHOO) pot exista probleme de compatibilitate între adresa de email și site-ul de înscriere a formularului de admitere.
Departamentul – Studii Teatrale
Departamentul de Studii Teatrale derulează programele de Licenţă — TEATROLOGIE (Jurnalism teatral) şi Master – TEATROLOGIE (Management şi marketing cultural).
Specializarea Teatrologie reprezintă componenta teoretică a învăţământului teatral din UNATC „I.L. Caragiale”. Secţia a fost înfiinţată în 1953, în cadrul Institutului de Teatru, sub titulatura de Teatrologie-Filmologie. Programele analitice şi procedurile de lucru în colaborare cu secţiile practice care stau la baza programului sunt rezultatul efortului mai multor generaţii de profesori, precum profesor dr. Ileana Berlogea, profesor dr. Michaela-Tonitza Iordache, profesor dr. Ion Toboșaru.
Misiunea Departamentului de Studii Teatrale constă în formarea de teoreticieni ai artei spectacolului, specialişti în domeniile critică teatrală, jurnalism, istoria teatrului, teoria şi estetica teatrului, spectacologie. Programa de studiu este orientată către pregătirea studenților atât pentru cercetare științifică în domeniul Teatru și artele spectacolului, cât și pentru cercetare pluridisciplinară, în domeniile conexe precum Studii culturale, Cinematografie și Media etc.
În același timp, sub conceptul de teatrolog activ, programul de licență Teatrologie (Jurnalism teatral) oferă o pregătire complexă studenților, din perspectiva rolului pe care teatrologul îl are în cadrul echipelor de creație artistică, dar și în cadrul sistemului teatral instituționalizat și independent. În activitatea sa, teatrologul îmbină pregătirea teoretică cu cea practică, de aceea programa include și discipline care oferă competențe corelate cu cerințele de pe piața muncii precum managementul cultural și cel al instituțiilor de spectacol și stagii de practică, realizate în parteneriat cu instituții de profil.
Acest tip de pregătire permite absolvenților noștri să îşi desfăşoare activitatea în ţară şi străinătate, într-o multitudine de spaţii profesionale: instituţii publice de cultură (teatru, operă, muzee, biblioteci); mass-media (presă scrisă, on-line, radio, televiziune); teatrul independent; edituri de carte; companii de publicitate; învăţământul preuniversitar şi universitar. Absolvenţii noştri lucrează și în instituţii guvernamentale (Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, institutele culturale române din străinătate) sau în cadrul unor organizaţii neguvernamentale.
Pe parcursul anilor de Licență și de Master, studenții sunt ghidați de profesori membri activi ai lumii teatrale și personalități culturale recunoscute la nivel național și internațional, care facilitează, prin îndrumarea și cunoștințele lor, integrarea absolvenților în mediul profesional pentru care se pregătesc. De asemenea, profesorii Departamentului Studii Teatrale se regăsesc, ca pedagogi, la toate programele Facultăţii de Teatru din UNATC „I.L. Caragiale”: Actorie, Păpuşi-Marionete, Regie, Scenografie, Coregrafie.