Arta montajului de film

În cadrul programului de Master Arta montajului de film, studenții aprofundează una dintre cele mai importante etape în realizarea unui proiect cinematografic: montajul. Montajul presupune o bună cunoaștere a tuturor tehnicilor de editare și un grad ridicat de spontaneitate și creativitate. Pe parcursul celor doi ani, masteranzii își pot completa bagajul de informaţii cu cunoștinţe noi, atât din domeniul vizual, cât și din cel al sunetului. Prin îmbinarea pregătirii teoretice cu practica de specialitate și prin explorarea unor perspective diverse, studenții înţeleg modalitățile de structurare a dramaturgiei audiovizuale, descoperirea potențialului creativ al montajului în definirea parcursului dramaturgic, precum și rolul monteurului în realizarea unui film.

înscriere online

Preînscrierea se face obligatoriu online prin accesarea formularului.

Vă puteți autentifica folosind un cont Gmail, YAHOOmail, Facebook sau Linkedin.

În cazul adreselor de email (YAHOO) pot exista probleme de compatibilitate între adresa de email și site-ul de înscriere a formularului de admitere.

În cadrul programului de Master Arta montajului de film, studenții aprofundează una dintre cele mai importante etape în realizarea unui proiect cinematografic: montajul.
Montajul presupune o bună cunoaștere a tuturor tehnicilor de editare și un grad ridicat de spontaneitate și creativitate. Pe parcursul celor doi ani, masteranzii își pot completa bagajul de informaţii cu cunoștinţe noi, atât din domeniul vizual, cât și din cel al sunetului. Prin îmbinarea pregătirii teoretice cu practica de specialitate și prin explorarea unor perspective diverse, studenții înţeleg modalitățile de structurare a dramaturgiei audiovizuale, descoperirea potențialului creativ al montajului în definirea parcursului dramaturgic, precum și rolul monteurului în realizarea unui film.

Departamentul – Multimedia: Sunet, Montaj

Programele de studii din cadrul Departamentului Multimedia: sunet, montaj pregătesc viitorii designeri de sunet și monteuri profesioniști pentru domeniile film și media. Fie că vorbim despre filme, seriale TV, animații, producții multimedia interactive sau jocuri video, sunetul și montajul sunt componente importante ale procesului de creație.

Sunetul este companionul afectiv al imaginii. Acolo unde imaginea ne arată, sunetul ne sugerează trăiri, stări și emoții ale personajelor sau extensii ale spațiului, dincolo de marginile fizice ale ecranului. Sunetul dă viață efectelor speciale și creează lumi pe care nu le bănuiam posibile.

Montajul, prin capacitatea sa creativă de a analiza și defini parcursul dramaturgic, înţelege şi folosește expresiv şi convingător gramatica limbajului cinematografic în conceperea, reprezentarea și finalizarea producțiilor audio-vizuale.


Prin modalitățile de desfășurare a cursurilor (prelegeri teoretice, seminare interactive), prin analiza unor filme sau a unor produse audio-vizuale (urmate de dialog, dezbateri și discuții), prin colaborarea cu celelalte departamente din cadrul Facultății de Film (pentru realizarea exercițiilor comune), prin antrenamentul susținut în cadrul lucrărilor practice și lucrărilor practice individuale, studenții dobândesc toate competențele necesare pentru a deveni viitori profesioniști în industria cinematografică și media.


Multe producții autohtone, premiate în cadrul competițiilor interne și internaționale de prestigiu, au în componența lor profesioniști recunoscuți, absolvenți ai Departamentului Multimedia: sunet, montaj din cadrul UNATC „I.L. Caragiale


M
DURATĂ: 2 ani CREDITE: 120 NUMĂR DE LOCURI: 6

Admitere [M]

Detalii admitere
Înscriere online
Taxe de studii

Admitere

Înscrierea online la concursul de admitere: 08 iulie – 06 septembrie 2024


Cont Trezorerie

UNATC ”I.L.CARAGIALE” - București

CONT RO57TREZ70220F330500XXXX

COD FISCAL 4453160

TREZORERIA SECTOR 2

La detalii de plată se trece numele candidatului, facultatea și specializarea.

Documente necesare

Cursuri

Arta montajului de film

lect.univ.dr. Iolanda Gîrleanu

conf.univ.dr. Florian Nanu

lect.univ.dr. Iulia-Maria Mureșan

conf.univ.dr. Laura Lăzărescu-Thois

lect.univ.dr. Alexandru Baltă

lect.univ.dr. Ana Despina Branea

lect.univ.dr. Dan Stefan Pârlog

lect.univ.dr. Dan-Ștefan Rucăreanu

lect.univ.dr. Ioan Ștefan Tatu

lect.univ.dr. Oana Băilă

lect.univ.dr. Alexandra Roxana Szel

lect.univ.dr. Tudor Popescu

lect.univ.dr. Vlad Ioachimescu

lect.univ.dr.

Iolanda Gîrleanu

iolanda.girleanu@unatc.ro

Iolanda Girleanu este lector universitar în cadrul departamentului Multimedia: sunet, montaj. A absolvit cursurile acestui departament în anul 2013, specializându-se ulterior în priza directă, ca inginer de sunet și boom operator. În 2019 obține titlul de doctor cu teza “Simboluri și metafore în coloana sonoră”. 

A lucrat la reclame și seriale TV, filme de scurt metraj și de lung metraj, dintre care cele mai cunoscute sunt “Două lozuri”, “Câmp de maci”, “Balaur”, precum și documentarul “Colectiv”, nominalizat în 2021 la Premiile Oscar. 

În 2022 și 2023 a făcut parte din juriul de preselecție al Festivalului-concurs de book-trailere “Boovie”.

 

conf.univ.dr.

Florian Nanu

florian.nanu@unatc.ro

Florian Nanu este Conf. univ. dr. în Departamentul Multimedia-sunet-montaj al Facultății de Film, Doctor în domeniul Cinematografie şi Media. A urmat Cursuri postuniversitare, Cinematografie și media /Programe audiovizuale. Este director al Studioului Digital Art – compozitor de muzică de film, muzică de teatru și teatru radiofonic, muzică electronică, ambientală și world music, producător muzical și Mastering audio. Este membru UCMR-ADA din 1982, UPFR din 1996, CREDIDAM din 2009. A publicat peste 12 articole în domeniu, 2 cărți și 4 ebook-uri.

lect.univ.dr.

Iulia-Maria Mureșan

iulia.muresean@unatc.ro

Iulia Maria Mureșan s-a născut în Bucureși, în 26 aprilie 1980.

Este monteur și coordonator al clasei Multimedia, specializarea montaj. A absolvit în promoția 2002 UNATC, „I. L Caragiale”, Facultatea de Film, Deparatamentul Multimedia: Sunet-Montaj. Din 2003 lucrează ca preparator, asistent, lector universitar. În iunie 2012 susține examenul de doctorat, cu lucrarea Filmul interior – sursă a universului cinematografic, condusă de profesorul Alexa Visarion, obținând titlul de Doctor în Cinematografie și Media.

Coordonează Ateliere de film, susține workshop-uri și masterclass-uri și la alte instituții de profil din țară, organizează Retrospective și Integrale pentru Alexantru Tatos, realizează expoziții de fotografie personale și de grup, proiecte de Antropologie socială și dezvoltare comunitară. În același sens ar fi de amintit și activitățile extra-curriculare, cum ar fi Școala de Duminică din cadrul UNATC sau înființarea din inițiativă proprie a Atelierului - Ecran Experimental desfășurat prin întâlniri interdisciplinare care au avut ca rezultat lucrări și proiecte prezente în festivaluri internaționale de film.

 

În departamentul din care face parte a înființat de-a lungul carierei cursuri care fac parte din curriculă. 

 

conf.univ.dr.

Laura Lăzărescu-Thois

laura.lazarescu@unatc.ro

Laura Lăzărescu-Thois este conferențiar universitar doctor și predă în cadrul Departamentului Multimedia: Sunet, Montaj al Facultății de Film din UNATC.

A absolvit în 2008 Departamentul Multimedia: sunet-montaj, iar în perioada 2009-2012 a urmat studiile Școlii Doctorale a UNATC. A avut două granturi de cercetare (prin DAAD și Fundația Hanns Seidel) la Berlin Hochschule für Film und Fernsehen „Konrad Wolf” în Potsdam-Babelsberg, Germania, iar în iunie 2012 a obținut titlul de doctor în domeniul Cinematografie și Media. Cartea sa, „Sound design în filmul american de animație”, a fost publicată atât în limba engleză, în Germania, la Wissenschaftlicher Verlag Berlin, cât și în limba română, la Ed. Niculescu.

În 2018 a obținut licența în marketing la Academia de Studii Economice din București. Lucrează în producția de film și video (filme de lung sau scurt metraj premiate în festivaluri internaționale, reclame, clipuri de prezentare etc.), dar și în marketing, fiind responsabilă cu strategia, conținutul sau marketingul online pentru diferite festivaluri, agenții sau clienți. 

De asemenea, a ținut diferite prelegeri în cadrul mai multor conferințe internaționale prestigioase, a publicat un manual intitulat „Concepte de bază în Sound Design”, precum și articole de specialitate în domeniul cinematografiei sau al inovațiilor în educația artistică, apărute în publicații naționale și internaționale.

 

lect.univ.dr.

Alexandru Baltă

alexandru.balta@unatc.ro

Alexandru Baltă este lector universitar în cadrul departamentului Multimedia: sunet, montaj. Absolvent al Facultății de Psihologie, a obținut doctoratul în Cinematografie, Fotografie și Media cu o teză focusată pe game design, lucru care l-a ajutat să aducă, pe platoul de filmare sau în studio, concepte și idei din a doua lui mare dragoste - gaming-ul.

 

A produs filme de scurt metraj, reclame TV și videoclipuri muzicale. Printre cele mai recente proiecte se numără scurtmetrajele “Ballad” și “17 aprilie”, ultimul fiind premiat la IPIFF în 2022.

 

Este în prezent coordonator de programe în cadrul specializării New Media Design și este fondatorul programului de masterat în limba engleză, cu acelasi nume.

 

lect.univ.dr.

Ana Despina Branea

ana.branea@unatc.ro

Ana Branea este lect. univ. dr. în cadrul departamentului de montaj al facultății de film. A absolvit Multimedia: sunet, montaj în 2009, după care a urmat cursurile masteratului și școlii doctorale la UNATC. În paralel a obținut o bursă DAAD pentru a studia la masteratul din cadrul Filmakademie Baden-Wuerttemberg, cu focus pe filmul documentar. 

 

Începând cu 2011, a lucrat la filme de lung metraj documentar premiate internațional precum Turn off the Lights (Tribeca Film Festival, Sarajevo Film Festival), Insel 36 (IDFA, Kassler Dokfest) sau Dil Leyla (IDFA, One World Prague). În 2024 debutează în ficțiune cu lung metrajul Ellbogen în regia cineastei berlineze Aslı Oezarslan.

 

lect.univ.dr.

Dan Stefan Pârlog

stefan.parlog@unatc.ro

Dan Stefan Parlog este editor de film si lect. univ. dr.  la secția Multimedia - sunet, montaj a UNATC. Lucrează ca freelancer din anul 2013 și are o experiență profesională de peste 15 ani în cele mai importante domenii ale audiovizualului - emisiuni TV, spoturi publicitare, videoclipuri, filme documentare si filme de ficțiune. 

 

Este licențiat al UNATC din anul 2010, alumni al programului masteral CESI, din cadrul Universității din București și doctor în Filologie din anul 2020. Consideră montajul de film ca fiind modul de gândire al inovației - alăturarea unor elemente (cadre, obiecte, idei etc.) care duc la apariția unui nou sens. 

 

Pentru el nu există reguli de montaj, ci mai degrabă metode potrivite și utile contextelor audiovizuale specifice. Din acest motiv, metoda sa pedagogică este una extrem de practică.

 

lect.univ.dr.

Dan-Ștefan Rucăreanu

dan.rucareanu@unatc.ro

Dan-Ștefan Rucăreanu este lector universitar doctor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, București – Facultatea de Film, Departamentul Multimedia: Sunet, Montaj, predând cursuri de sunet pentru film, animație, new media și jocuri video. 

În 2008 absolvă Multimedia: Sunet, Montaj (UNATC), iar în 2012 obține titlul de doctor în Cinematografie și Media (UNATC) cu teza: „Designul Sonor, Personaj Activ în Filmul Modern – Ontologia Sunetului de Film”. 

Din 2009, își începe cariera didactică la UNATC și este numit în mai multe rânduri Coordonator de program de studii pe domeniul sunetului de film. Participă la cercetarea și realizarea unui workflow de restaurare și remasterizare a filmelor studențești din arhiva UNATC. 

În paralel, lucrează ca sound designer și re-recording mixer, participând la realizarea sunetului unui număr mare de filme, multe dintre ele fiind premiate internațional. Printre regizorii cu care colaborează se numără Adrian Sitaru, Gabriel Achim, Paul Negoescu, Andrei Gruzsniczki, Marius Olteanu, Cristi Iftime și Andrei Dăscălescu. Din 2010 este membru UCIN. 

Deține propriul studio de sunet „Smart Sound Studios” pe care îl manageriază împreună cu designerul de sunet Ioan Filip. Este nominalizat în mai multe rânduri la premiile Gopo și UCIN iar în 2022 primește premiul Gopo pentru Cel mai bun sunet, pentru filmul documentar „România Sălbatică”. 

 

lect.univ.dr.

Ioan Ștefan Tatu

stefan.tatu@unatc.ro

Ștefan Tatu a absolvit în anul 2009 cursurile Facultății de Film, specializarea Multimedia: sunet, montaj, la clasa coordonată de doamna Cristina Ionescu și domnul Mircea Ciocâltei.

A montat șapte lungmetraje, printre care se numără “Visul lui Adalbert” sau “Loverboy” și multe scurtmetraje. De-a lungul carierei a lucrat în țară și în străinătate atât în industria cinematografică, cât și în cea publicitară, în cadrul departamentului de post-producție. 

A fost asistent de montaj la filme și seriale străine, unde a învățat multe de la monteurii și coordonatorii de post-producție ai filmelor.

În prezent predă la catedra Multimedia: sunet, montaj, în Facultatea de Film.

 

lect.univ.dr.

Oana Băilă

oana.baila@unatc.ro

Oana Irina Băilă este lect. Univ. dr. în cadrul Departamentului de Montaj al Facultății de Film. A absolvit secția Multimedia – Sunet, Montaj, ciclu de licență, în anul 2012 și Masteratul de Arta Montajului de Film în anul 2014. 

Urmează apoi Școala Doctorală din cadrul UNATC, iar în 2017 obține titlul de doctor în Cinematografie și Media, cu teza intitulată ”Timpul magic al filmului. Timpul Montajului.” În afara carierei didactice, lucrează în post-producția de film și produse video.

 

lect.univ.dr.

Alexandra Roxana Szel

roxana.szel@unatc.ro

Roxana Szel este lect. univ. dr. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București – Facultatea de Film, Departamentul Multimedia: Sunet, Montaj. În 2013, a obținut titlu de Doctor în Cinematografie cu teza: „Perimetrul conceptual al montajului în filmul minimalist”. A acumulat o experiență de 20 ani în montajul de film, ce cuprinde mai multe lungmetraje recunoscute internațional, printre care: „A fost sau n-a fost”, „Polițist adjectiv”, „Comoara”, „Gomera”, toate în regia lui Corneliu Porumboiu, și filme documentare („Metrobranding”, „Eu sunt Hercule” și „Fotbal infinit”). A fost trainer în programele „Go Bucharest” și „FILM+” și nominalizată pentru premiul de montaj în cadrul Galelor GOPO și UCIN. A câștigat Premiul UCIN pentru Cel mai bun montaj (lungmetrajul „Câini”, 2017).

lect.univ.dr.

Tudor Popescu

tudor.popescu@unatc.ro

Tudor Popescu este lect. univ. dr. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I. L. Caragiale", București - Facultatea de Film, Departamentul Multimedia: Sunet, Montaj. 

Printre filmele al căror montaj l-a realizat se numără: "Klaus și Barroso", "Taximetriști", "MO", "Urma", "Mia își ratează răzbunarea", "Câteva conversații despre o fată foarte înaltă". A obținut 2 nominalizări în cadrul Galei Premiilor Gopo. 

În prezent este coordonator de programe în cadrul specializarii Montaj. 

 

lect.univ.dr.

Vlad Ioachimescu

vlad.ioachimescu@unatc.ro

Vlad Ioachimescu este lect. univ. dr. în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale ", București - Facultatea de Film, Departamentul Multimedia: Sunet-Montaj, pe care a absolvit-o în 2001. A început să predea în cadrul Universității în anul 2004. Este Decan al Facultății de Film din anul 2020 și a îndeplinit funcția de Prodecan din 2017 până în 2020.

 

Colaborează frecvent ca sound designer și projection mapping artist pentru piese de teatru, teatru de animație și teatru radiofonic, experimentând mijloace inovatoare new media și de spațializare a sunetului. „Biblia neagră a lui William Blake” în regia Ilincăi Stihi a obținut premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic și Mențiunea specială a juriului la secţiunea Radio Drama, a Festivalului Prix Italia în 2016.

 

Activează din 1998 în domeniul postproducției și efectelor vizuale de film și publicitate, atât în cadrul mai multor studiouri, cât și ca freelancer. Este membru fondator, multi-instrumentist, vocal și compozitor al formației Retro Future începând cu anul 2008.

 

ai o intrebare? contacteaza-ne prin email