„Competenţele şi învăţămintele nu le deprinzi numai prin lectură şi prin studiu, ci prin acţiune şi prin experimentare.” (Henry Caldwell Cook, 1917)
Centrul de Învățare UNATC
O platformă pentru promovarea învățării formale și non-formale, a consilierii, sprijinirii, îndrumării, orientării studenților. Dezvoltarea abilităților organizaționale și manageriale ale studenților, care să le permită elaborarea unor proiecte și programe artistice după terminarea facultății: activități de structurare a unui proiect pentru un call de finanțare, activități de curatoriat specifice artelor performative și filmului, activități de dezvoltare academică. În cadrul acestei structuri se vor realiza cele două reviste studențești: Film Menu și Theatron. Se vor organiza conferințe, dezbateri, programe de tutorat, mentorat, ateliere pentru dezvoltarea competențelor transversale, activități de practică și voluntariat.
Contact Centrul de Învățare UNATC:
- cercetare@unatc.ro
- Str. Tudor Arghezi 3b, Sector 2, București
Centrul de Învățare UNATC a apărut în 2018, în urma unui proiect finanțat de Ministerul Educației, prin Fondul de Dezvoltare Instituțională (CNFIS-FDI-2018-0205). Dezvoltarea acestui centru presupune că studenții devin pedagogii propriei arte, dezvoltă competența de a învăța să învețe și dobândesc abilitatea de a se susține colegial.
Obiectivul general a fost înființarea unui centru de învățare pentru studenți, urmărind exersarea și aprofundarea abilităților și cunoștințelor, dotat modern pentru a susține activitățile practice şi de cercetare.
Intenția acestui centru este aceea de a pune la dispoziție un spațiu pentru a se putea lucra cu deosebită atenție asupra nivelării asperităților sociale, de a se căuta calea optimă de comunicare între toți membrii grupurilor și de a se crea o platformă de interacțiune interdisciplinară pentru studenții de la toate specializările cu scopul redefinirii și consolidării comunității academice UNATC.
Proiectul oferă, în același timp, ocazia masteranzilor de la Pedagogie Teatrală, precum și studenților din anii mai mari, în special celor înscriși la studii în cadrul Centrului de Pregătire Didactică și Pedagogică, să-și realizeze orele de practică. Ei au sarcina de a-i supraveghea, coordona, consilia, sfătui pe „bobocii” care nu se integrează în atelierele de lucru din care fac parte. În același timp, Centrul de Învățare constituie o oportunitate pentru stabilirea unor direcții de mentorat realizate de profesorii universității în funcție de interesele și nevoile specificate de către studenți.
Dezvoltarea Centrului de Învățare a continuat și în anii următori prin câștigarea altor proiecte finanțate de Ministerul Educației prin FDI (CNFIS-FDI-2019-0216; CNFIS-FDI-2020-0302).
ACTIVITĂȚI
Movement Makers: Choreography Lab
Movement Makers: Choreography Lab este un proiect al Centrului de Învățare din cadrul Departamentului de Cercetare, Dezvoltare, Inovare care își propune să creeze o legătură între studenții actuali ai Departamentului de Coregrafie UNATC și comunitatea absolvenților în Artă coregrafică. Astfel, sunt aduse în atenția noilor studenți abordări, practici și perspective variate, necesare pentru înțelegerea peisajului actual al domeniului coregrafic. Proiectul include ateliere de mișcare și compoziție coregrafică, prelegeri și proiecții video ce se vor derula pe parcursul anului universitar.
Imaginile invizibilului în opera lui Shakespeare
„Imaginile invizibilului în opera lui Shakespeare” este un proiect al Centrului de Învățare din cadrul Departamentului de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, dezvoltat în parteneriat cu Universitatea din București (Facultatea de Filosofie) și Asociația culturală Hestugma, desfășurat în cadrul celei de-a XV-a ediții a festivalului interdisciplinar RESPIR SHAKESPEARE (18-21 noiembrie 2024).
Proiectul este destinat studenților din cele două universități partenere și include:
– Prelegeri cu tema „Imaginile invizibilului în opera lui Shakespeare (Hamlet și Othello)”, susținute de conf. univ. dr. Sebastian Grama (Facultatea de Filosofie, Universitatea din București)
– Ateliere Shakespeare coordonate de conf. univ. dr. Ștefana Samfira (UNATC București)
Nutriția în viața actorului. Cum poate dieta influența comportamentul uman
„Nutriția în viața actorului. Cum poate dieta influența comportamentul uman” este un atelier exploratoriu al Centrului de Învățare din cadrul Departamentului de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, dezvoltat în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, în baza protocolului cadru semnat între cele două universități pentru consultanță reciprocă în vederea cercetării și elaborării unor materiale/ lucrări didactice/ științifice, cât și pentru efectuarea de inițieri, cursuri, proiecte și stagii de practică ale studenților, rezidenților și masteranzilor din cele două universități.