Caravana UNATC pentru diasporă & Românii de pretutindeni

Agenda: UNATC Social, UNATC Educațional

Partener: Departamentul pentru Românii de Pretutindeni – Secretarul de stat Oana Ursache

În data de 2 martie 2021, UNATC a primit vizita Secretarului de stat Oana Ursache și a echipei sale, reprezentând Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP).

Cele aproape trei ore de dialog au fundamentat proiecte clare între cele două instituții partenere. UNATC se va implica la modul concret în proiectele educaționale și culturale destinate românilor și copiilor din străinătate.

În cadrul acestei cooperări, studenții și profesorii Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București doresc să le ofere copiilor din diaspora românească reîntâlnirea cu limba și cultura țării din care provin.

Actualmente, un membru didactic auxiliar al UNATC, Lixăndroaia Ioana Mădălina este detașat permanent la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în scopul familarizării cu agenda partenerului și cu orizonturile culturale ale diasporei românești.

Parteneriatul cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni va implica concret alt proiect esențial al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, anume Caravana UNATC. Proiect început în 2018, Caravana UNATC (Junior) se încadrează în domeniul echității sociale, în vederea incluziunii sociale și sporirii accesului la învățământul superior, mai ales a persoanelor din medii dezavantajate, corelarea ofertei educaționale cu cererea pieței muncii (inclusiv la cele privitoare la consilierea și orientarea în carieră). 

În cadrul noului public, cel al diasporei românești, UNATC propune dezvoltarea soluției mobile, dezvoltate initial (sub forma unei caravane) pentru spatial strict intern, într-o platformă itinerantă, de promovare artistică a culturii românești în toate comunitățile românești din străinătate. 

Soluția de mobilitate artistică a echipei UNATC în comunitățile românești din diaspora va necesita două mașini autoutilitare mari sau tir, special customizate pentru acest proiect. Conținâd tot necesarul tehnic și scenografic necesar, cele două mașini vor constitui o adevărată scenă mobilă, suport obligatoriu pentru acest proiect.

Caravana teatrului pentru diasporă este un concept de intervenție culturală, care dezvoltă elemente testate prin proiectele UNATC Junior (finanțat de Ministerul Educației prin Fondul pentru Dezvoltare Instituțională 2018-2020) și urmărește folosirea mijloacelor și tehnicilor teatrale în educația copiilor din diverse medii sociale. Teatrul aplicat în educație se încadrează în directivele UE privind îmbunătățirea rezultatelor proceselor educaționale: dezvoltă competențe socio-emoționale corespunzător strategiilor de învățare 2030, încurajează incluziunea socială, detectează și potențează aptitutidini specifice artelor, și, în același timp, deschide perspective pentru ideea școlii care învață, școala care se apropie de nevoile individuale ale fiecăruia, școala care se adaptează și renunță la tipare și șabloane educaționale. Teatrul poate face să dispară granițele dintre tineri, prejudecățile și înlătură impresia că educația se adresează doar copiilor din familiile înstărite. 

În situația copiilor plecați din țară intervine un element cu puternic impact la nivelul psiho-social. Integrarea socială este un proces foarte dificil căruia cu greu îi fac față copiii și tinerii rupți de mediul de proveniență. În planul psiho-social al individului aflat într-o cultură străină se configurează un conflict între noua cultură și cea de proveniență. În acest context, UNATC propune organizarea unor ateliere de jocuri teatrale care vizează cunoașterea elementelor culturii de proveniență și explorarea celor specifice culturii noi în vederea găsirii unor puncte comune și creării unei punți de comunicare care să favorizeze stabilirea noii identități și integrarea eficientă. În plus, se urmărește gestionarea emoțiilor, stimularea încrederii în sine, se pun bazele unui comportament prosocial, precum și dezvoltarea creativității ca forță generatoare în acțiunile cotidiene. 

Caravana UNATC pentru diasporă este un proiect care va avea următoarele activități de bază, adaptate la fiecare grup de lucru: 

  • Ateliere de jocuri teatrale; 
  • Spectacole de teatru pentru copii; 

Distribuire de material didactic: cărțile publicate la editura UNATC Press, cum ar fi: Gramatica prin jocuri teatrale, Mitologia românească prin jocuri teatrale, Jocuri teatrale. Manual pentru clasele 0-IV, Jocuri teatrale. Manual pentru clasele V-VIII, Jocuri teatrale. Manual pentru clasele IX-XII.

ai o întrebare? contactează-ne prin email