Anunțuri Evenimente Știri

ZIUA UNATC

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

În acest an, în care UNATC sărbătorește 74 ani de existență în formula actuală și 190 de ani de la înființarea primei forme instituționalizate de învățământ teatral în cadrul Școlii Filarmonice din București, am pregătit o serie de evenimente cu o înaltă încărcătură emoțională și academică care se vor desfășura „acasă”, în sediul din Str. Matei Voievod 75-77, care, de mai bine de trei ani, a beneficiat de un complex proces de renovare și modernizare, precum și de investiții pe măsură. 

Evenimentul va debuta cu alocuțiunile Rectorului UNATC, prof.univ.dr. Liviu Lucaci, Președintelui Senatului, prof.univ.dr. Doru Nițescu, Decanului Facultății de Teatru, prof.univ.dr. Bogdana Darie și Decanului Facultății de Film și Lect.univ.dr. Vlad Ioachimescu.

Programul aniversar va cuprinde momente dedicate Facultăților de Teatru și de Film, Cercetării UNATC, publicațiilor UNATC Press, proiectelor reprezentative pentru Universitate. 

Va fi acordată Bursa „Ștefan Iordache” celui mai bun student – actor, iar în încheierea zilei vom urmări spectacolul de la Sala Atelier regizat de Andrea Gavriliu – „Double Fiesta”, urmat de un party.

În cadrul festivității de marți, 30 ianuarie, avem deosebita onoare să organizăm un moment cu totul special: ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului Nae Caranfil, cunoscut regizor și scenarist român, renumit pentru contribuția sa la arta cinematografică românească și pentru filmele sale distinctive, apreciate atât la nivel național, cât și internațional. Evenimentul va avea loc la ora 15:00 în Sala „Ileana Berlogea”.

Alături de noi se vor afla oficialități și profesioniști din industria cinematografică.

Cu această ocazie, în cadrul programului Retro Nae Caranfil (detaliat mai jos) va avea loc de la ora 16:00, în Sala Cinema, proiecția filmului „Restul e tăcere” urmată de o întâlnire cu echipa filmului: Nae Caranfil, actorii Ovidiu Niculescu și Marius Florea Vizante, producătorul Cristian Comeagă.

Ziua UNATC nu se va opri aici. În aceeași seară de 30 ianuarie, de la ora 19:30, iubitorii de film se vor putea bucura în selecta Sală Cinema din UNATC, de un program cu totul special, cu proiecții în cadrul proiectului Arhiva Activă, urmată de o întâlnire surpriză cu o parte dintre actorii acestor filme (azi bine-cunoscuți, pe atunci studenți, sau aflați la început de drum).

Pentru că dorim să onorăm prezența domnului Nae Caranfil alături de noi, am pregătit în perioada: 28 ianuarie – 1 februarie un program care, sub titulatura „Retro Nae Caranfil”, reunește o proiecție integrală a operei cinematografice a acestuia, însoțită de dezbateri și evenimente conexe (programul detaliat mai jos). 

Accesul la evenimente se va face cu o jumătate de oră înainte de ora de începere. Din cauza locului limitat de locuri, rugăm pe cei interesați să facă o rezervare prin e-mail la pr@unatc.ro. Prioritate vor avea membrii comunității UNATC, studenți, profesori, alumni, calitate specificată în mesajul de rezervare.

Susținătorii din acest an ai Zilei UNATC sunt: Aqua Carpatica și RPG Security.

Parteneri media: Cinemaraton, Radio Guerrilla și RFI.Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București este atât o instituţie publică de învăţământ superior finanţată de stat, recunoscută pe plan internațional, cât și o veritabilă comunitate culturală și artistică. Prin programele sale care pun accentul pe cercetare, inovație, diversitate și interdisciplinaritate, UNATC le oferă studenților oportunitatea de a se specializa în domeniul teatrului și în cel al filmului, precum și în domenii mixte, la nivel de licență, masterat și doctorat.

Program

Sala „Ileana Berlogea”   
10:45 – Acces public 
11:00 – Alocuțiunile Rectorului UNATC, prof.univ.dr. Liviu Lucaci, Președintelui Senatului, prof.univ.dr. Doru Nițescu, Decanului Facultății de Teatru, prof.univ.dr. Bogdana Darie și Decanului Facultății de Film și lect.univ.dr. Vlad Ioachimescu 
Din program vor face parte: – Discursuri foști Rectori (Florin Zamfirescu, Nicolae Mandea, Florin Mihăilescu) –  Prezentare activități UNATC: Caravana UNATC, Arhiva Activă, Lansare Revista CONCEPT, acordarea Bursei „Stefan Iordache” – pentru Cel mai bun student-acto r, moment anul I Actorie (prof. univ. dr. Mihaela Sîrbu)
15:00 – Ceremonia Doctor Honoris Causa Nae Caranfil (Sala „Ileana Berlogea”)

Sala Cinema
16:00 – RETRO Nae Caranfil: proiecție „Restul e tăcere” + Q&A Nae Caranfil, Ovidiu Nicolescu, Marius Florea Vizante; moderator: Doru Nițescu
19:30 – Proiecție RETRO UNATC: Filme realizate de studenți (1979-1989) și Q&A (…Pentru prietenul absent (1979, r. Ovidiu Bose Paștină, 1979, 23 min), Vara cu Ana (1986, r. Dumitru Lazăr, 30 min), Doar amintirile… (1989, r. Paul Cozighian, 1989, 10 min), Publicitate / D’ale publicității (1985, r. Dan Berlogea, 10 min), Frumos e în septembrie la Veneția (r. Nae Caranfil, 1983, 20 min). Proiecția va fi urmată de o discuție cu cineaștii Nae Caranfil și Paul Cozighian și cu actorii Cecilia Bârbora, Gheorghe Visu și Claudiu Istodor, distribuiți în filme ale programului. Moderatori: Gabriela Filippi, Andrei Rus și Alexandru Sterian.)

Sala Atelier
18:00 – Spectacol „Double Fiesta”, regia Andrea Gavriliu20:30 – Party (muzica: Brightside)
___________________

RETRO NAE CARANFIL (28 ianuarie – 1 februarie) 
Duminică 28 ianuarie – Sala Cinema 
17:00 – Proiecție „E pericoloso sporgersi” (1993, 105 minute) 19:00 – Proiecție „Filantropica” (2002, 110 minute)Proiecție urmată de o discuție organizată de revista Derive; Invitați: Adrian Nicolae, Anca Munteanu, Bogdan Theodor Olteanu, Iulia Rugină, Letiția Roșculeț, Paul Negoescu; moderatori: Andrei Rus și Gabriela Filippi  

Luni 29 ianuarie – Sala multifuncțională (din str. Tudor Arghezi, nr. 3B)
14:00 – MASTERCLASS Nae Caranfil 

Sala Cinema
17.00 – Proiecție „Closer to the Moon” (2014, 112 minute) 
19.30 – Proiecție „Dolce far niente” (1998, 120 minute) + discuție organizată de Masteratul de Filmologie din UNATC; cu Andrei Gorzo, Andrei Rus, Cezar Gheorghe și Gabriela Filippi 

Marți 30 ianuarie – Sala Cinema 
16:00 – Proiecție „Restul e tăcere” (2007, 114 minute) + Q&A Nae Caranfil, Ovidiu Nicolescu, Marius Florea Vizante; moderată de Doru Nițescu 

Miercuri 31 ianuarie – Sala Cinema 
17.00 – Proiecție „6,9 pe scara Richter” (2016, 117 minute)
19:30 – Proiecție „Asfalt Tango” (1996, 100 minute)+ discuție organizată de revista FILM MENU moderată de Alessia Borangic, Elena-Teodora Ion și Ana Dumitrașcu 

Joi 1 februarie – Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii „Sorin Botoșeneanu” – UNATC
18:00 – Întâlnire Nae Caranfil – studenți