Anunțuri Comunicare internă Conferință Presă

UNATC Fringe – Shakespeare Unleashes Students

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este co-organizator în Festivalul Internațional Shakespeare 2024, ediția   a XIV-a (16 – 26 mai)

La 30 de ani de la prima ediție a Festivalului Internațional Shakespeare care aduce la Craiova cele mai mari nume ale regiei internaționale de teatru, UNATC  „I.L. Caragiale” București se alătură Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova cu o secțiune specială – „UNATC Fringe – Shakespeare Unleashes Students”.

Astfel, festivalul câștigă, pe lângă dimensiunea creativă, una educativă. În 2024, pentru prima dată de la înființarea Festivalului Internațional Shakespeare, UNATC organizează o secțiune dedicată exclusiv viitorilor artiști de teatru și cineaști.

Conceptul „UNATC Fringe – Shakespeare Unleashes Students” este centrat pe dorința de a readuce creațiile și universul lui William Shakespeare cât mai aproape de comunitate, prin ochii și sensibilitatea tinerei generații. 

 „Ce poate fi mai frumos ca intâlnirea dintre tinerii artiști de teatru și de film și geniul lui Shakespeare? Nu mai rămâne decât ca spectatorii să vină să vadă ce are de împărtășit publicului generația nouă, și asta în 22 de locații răspândite în tot orașul Craiova, de-a lungul a 106 evenimente. 450 de tinere inimi sensibile de artiști vor bate pentru comunitate! Asta înseamnă că de anul acesta  UNATC este co-organizator al Festivalului Internațional Shakespeare. Spectacole, proiecții de filme, ateliere în școli și licee, parade de stradă, expoziții și dezbateri. Toate astea la ediția cu numărul 30 a festivalului, ediția care pune împreună Educația și Cultura, ca ofertă completă pentru formarea integrală a omului echilibrat, sănătos, integrat în comunitate. Pentru prima dată, o universitate națională și un teatru național își pun laolaltă forțele pentru bucuria marelui public. Vă așteptăm!” – prof.univ.dr. Liviu Lucaci, rector UNATC.

În perioada 16-26 mai, pe lângă cele 30 de spectacole care poartă semnătura unor regizori consacrați – Robert Wilson, Peter Brook, Robert Lepage sau Declan Donnellan, profesori-regizori de marcă și studenți ai UNATC propun publicului variante noi și moderne ale creațiilor shakespeariane: „Visul unei nopți de vară”, „A douăsprezecea noapte”, „Comedia erorilor”, „Controverse.1961.Cum vă place?”, spectacolul de animație „Handlet” după William Shakespeare sau „Tunelul pasiunilor lui Shakespeare”, spectacol de teatru imersiv.

Programul complet UNATC Fringe poate fi consultat aici: https://www.shakespearefestival.online/unatc-fringe/ 

Peste 300 de evenimente – spectacole, concerte, expoziții, parade, sesiuni de comunicări, conferințe, lansări de carte, ateliere teatrale studențești – vor prilejui o călătorie în spațiu și timp, prin Shakespeare Village, din anul 1600 până în viitor.  „Călătoria” devine posibilă prin Shakespeare Dimensions: o incursiune în realitatea virtuală într-un cub multimedia bazat pe inteligență artificială, sprijinit de NEPI Rockcastle și găzduit de Promenada Mall.

Seria producțiilor UNATC va începe joi, 16 mai cu spectacolul anului III Actorie, coordonat de prof. univ. dr. Valeria Sitaru și lect. univ. dr. Vlad Logigan, pe Scena UNATC, „A douăsprezecea noapte” și cu spectacolul invitat „ Romeo și Julieta”, în regia lui Jum Rubin, de la Academia East 15 Acting School, la Teatrul de Vară, Parcul Romanescu.

Cu o binemeritată notorietate naţională şi internaţională, considerat a fi unul dintre cele mai importante festivaluri tematice ale Europei şi printre cele mai importante festivaluri Shakespeare ale lumii, Festivalul Internațional Shakespeare vă așteaptă la Craiova, acolo unde comunitățile construiesc festivalul!

Programul Festivalului Internațional Shakespeare poate fi consultat ici: https://www.shakespearefestival.online/ 


*****

Organizatori ai Festivalului Internațional Shakespeare:  Fundația Shakespeare, Teatrul Național „Marin Sorescu”, Craiova, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, București

Finanțatori: Primăria Craiova, Consiliul Local Craiova, Ministerul Culturii, Consiliul Județean Dolj, Ministerul Educației, Institutul Cultural Român

Sponsori principali: NEPI Rockcastle, Promenada Mall Bucuresti, Promenada Mall Craiova

Sponsori: UniCredit Bank, AQUA Carpatica, Epson, Drinks&more, Popeci Auto – Partener Autorizat Mercedes-Benz, Distribuție Oltenia

Partener de tehnologie: Vodafone România

Parteneri: Ambasada Marii Britanii la București, British Council, UNESCO, Ministerul de Externe, Universitatea din Craiova, Facultatea de Automatică Calculatoare și Electronică, Facultatea de Mecanică, Facultatea de Horticultură, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, Facultatea de Litere, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, Rotary Probitas, G Architecture

Parteneri media:TVR 1, Cărturești, Zile și Nopți