UNATC smaART

Despre proiect

înapoi

Proiectul FDI 2020 – "UNATC smART” este co-finanțat prin M.E.C. – FDI, unul dintre obiectivele acestuia fiind optimizarea mijloacelor de învățare prin accesul la baze de date științifice, cu conținut specific domeniilor UNATC.

25 de filme și 70 de ani de pedagogie artistică.

U.N.A.T.C are un loc special în cultura română. Arhiva sa de filme pe peliculă, ce cuprinde examenele studenților Facultății de Film începând cu anii 1960, reprezintă o valoarea națională. Aici se găsesc filmele studenților Dan Pița, Mircea Veroiu, Iosif Demian, Vivi Drăgan Vasile, Mircea Daneliuc, Florin Mihăilescu, Ada Pistiner, Felicia Cernăianu, Nicolae Mărgineanu, Dan Naum și mulți alți cineaști de marcă ai cinematografiei românești.

Sinopsis: Dintr-o societate totalitară, în care arta este interzisă, evadarea devine imposibilă, iar moartea violentă, impusă de conducătorul suprem, e dusă la îndeplinire fără ezitări de servitorii săi obedienți. Filmul este realizat pe o temă impusă: ecranizare după opere ale literaturii române clasice sau contemporane.

Sinopsis: Comedie de moravuri cu inserții de film mut. O soție, geloasă pe fata în casă, ajunge să fie prinsă în flagrant delict. În rolul principal Draga Olteanu Matei, la 10 de ani de la absolvirea studiilor de actorie ale IATC. Filmările au durat 9 zile și au avut loc pe platoul Buftea și în diferite case particulare din București (Sf. Vineri 7, Obedenaru 17, Ardeleanu 16, Polonă), în sala de proiecție a I.A.T.C. și în sala de biliard a CCA.

Sinopsis: Un tânăr aflat într-o gară, în drum spre logodnica sa, intervine în cearta unui cuplu și iese șifonat. În rolul principal studentul Florian Pittiș. Comedie mută. Subtitluri în limba germană. Film de platou.

Sinopsis: O încercare insolită de cinéma vérité, în care oamenii sunt între- bați dacă sunt fericiți, în timp ce luminile orașului inundă nopțile de vară, în acordurile unui șlagăr duios. Film examen. Cele patru întrebări: 1. Ce gândiți despre viață? 2. Ce profesie aveți? 3. Sunteți fericiți? 4. Credeți că profesia influențează fericirea?

Sinopsis: O reprezentare coșmarescă a confuziei unui distins profesor, care se confruntă cu lipsa de atenție și de supunere a noii generații de tineri rebeli.

Sinopsis: Tânăra protagonistă a filmului străbate în lung și în lat străzile din București, de multe ori în pași de dans, urmărită doar de umbra ei și de amintiri traumatice din timpul Războiului.

Sinopsis: Frumoasa Negostina pune pe foc inimile a doi tineri, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Sinopsis: Jurnalul senzațiilor provocate de despărțirea unui cuplu, ordonate în imagini.

Sinopsis: Un bărbat urmărit, din greșeală, de o bandă misterioasă, revizitează, în fugă, momente și persoane importante ale vieții sale de până atunci.

Sinopsis: home-movie realizat în pădure, într-o zi liniștită de toamnă.

Sinopsis: Exercițiu de imagine. Detalii de obiecte vechi, texturi, luciri, acompaniate de muzică contemporană românească.

Sinopsis: Un tânăr fuge pe străzi urmărit de bărbați în paltoane. În acest timp, familia sa mănâncă aproape netulburat, metodic, ca și când nimic nu s-a întâmplat. De afară se aud claxoane și copite de cai, bufnituri, focuri de armă. Însă bătăile lui în ușă rămân fără răspuns, iar familia continuă să mănânce tort în tăcere.

Sinopsis: Doi frați se reîntâlnesc într-o dimineață, în apartamentului celui plecat demult din orășelul natal și devenit bucureștean cosmopolit. Perspectiva trecutului lăsat în urmă se confruntă cu cea a omului nou, integrat în viața marelui oraș.

Sinopsis: Un cuplu decis să divorțeze este refuzat la tribunal din lipsa motivelor concludente. Comedie. Scenariul este o adaptare după o nuvelă de Alexandra Tîrziu.

Sinopsis: Documentar didactic, aplicat, despre rolul iluminării pe platoul de filmare. Sunt filmate și explicate diverse moduri de iluminare a personajelor și decorurilor. Filmul e regizat și filmat de operatorul Florin Mihăilescu, cel care a devenit profesor și rector al UNATC împreună cu operatorul Radu Ștefănescu.

Sinopsis: Abuzurile comise în închisoare împotriva unui student comunist aflat în ilegalitate, stârnesc o răzmeriță spontană printre deținuți.

Sinopsis: Doi soldați inamici, singuri într-o pădure, abandonează lupta pentru un joc cu o minge improvizată, până când războiul îi prinde din urmă. Filmul e regizat și filmat de Călin Ghibu, unul din cei mai importanți directori de imagine din România, fost profesor la UNATC.

Sinopsis: Unul din foarte rarele filme abstracte românești, Ritmuri prezintă obiecte concrete care se descompun în culori, forme și substanțe.

Sinopsis: Film documentar despre inundațiile din primăvara anului 1970, un proiect colectiv al studenților de la clasa de imagine a profesorului Mihai Dimitriu, care înregistrează distrugerile dramatice din țară, localități și drumuri sub ape dar și eforturile care se fac pentru remedierea situației și ajutorarea celor afectați.

Sinopsis: Rămas în spatele frontului, un fost soldat se întoarce în locurile natale după 21 de ani și își caută familia. Pentru a ajunge acasă trebuie doar să mai treacă un deal. Scenariul este inspirat de o nuvelă de Eugen Barbu

Sinopsis: Aflat la iarbă verde, un bărbat urmărește o himeră feminină în timp ce soția îl așteaptă în mașină.

Sinopsis: În așteptarea ploii care nu mai vine, doi țărani, tată și fiu, ară pământul uscat cu un plug tras de cal. Tatăl se hotărăște să sape o fântână, pentru care va plăti un preț prea mare.

Sinopsis: Film documentar despre evenimentele organizate de I.A.T.C. cu ocazia a 30 de ani de la eliberarea țării și celui de-al XI-lea Congres al PCR. Sunt prezentate fragmente din producțiile studențești ale promoției 1973-1974, un spectacol aniversar cu foștii absolvenți ai secției de actorie a Institutului și imagini de la colocviul științific organizat cu aceeași ocazie la Studioul de Teatru Casandra.

Sinopsis: Un profesor îi învață pe copii lucruri interzise în societatea în care trăiește și este ridicat de autoritățile siriene. Film în limba arabă.