TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present
27 mai – 1 iunie 2024
Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika vă invită, în perioada 27 mai-1 iunie, la evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).
SĂPTĂMÂNA MEMORIEI TEATRULUI EUROPEAN are în centru spectacole axate pe abordări performative ale arhivelor CNSAS și UNATC – centrate pe istoria unor destine individuale și pe politici culturale reprezentative ale anilor 80, conferințe care explorează, prin metodologii diferite, evenimente marcante cultural pentru perioada 1960-1990, reflectând asupra eticii cercetării acestor documente, proiecția unui film documentar care aduce în prim-plan un moment de revoltă politică semnificativ pentru recuperarea unor spații ale protestului colectiv – greva de la Întreprinderea de Autocamioane Steagul Roșu din Brașov, din data de 15 noiembrie 1987. În aceeași măsură, partenerul german din proiect, Citizen.KANE.Kollectiv a derulat o cercetare artistică în spațiul cultural german, care a vizat cenzura în artele performative din RDG, în perioada anilor 1970-1989.
Evenimentul de deschidere a Săptămânii Memoriei Teatrului European are loc pe 27 mai, de la ora 18.00, la sediul din strada Tudor Arghezi 3b al UNATC București, și este dedicat creației Controverse. 1961. Cum vă place? (un spectacol-studiu performativ asupra dezbaterii din revista Teatrul, dedicată premierei spectacolului Cum vă place, în regia lui Liviu Ciulei, care a avut loc pe 24 iunie 1961 la Teatrul Municipal (Teatrul Bulandra de astăzi). Dramaturgia spectacolului Controverse. 1961. Cum vă Place?, regizat de Eugen Gyemant, este semnată de Eugen Gyemant și Mihaela Michailov.
De la ora 20.00, la Centrul de Teatru Educațional Replika este programat spectacolul companiei germane Citizen.KANE.Kollectiv – WHITE ELEPHANTS. No life, a dream – care are la bază o cercetare a fenomenului cenzurii din RDG. Spectacolul are în centru procesul complicat al montării unei producții de teatru și vorbește despre cenzură și control, care adâncesc realitatea unui trecut neprocesat.
Pe 28 mai, în Sala Multifuncțională (sediul din Turdor Arghezi 3-b), de la ora 18.00, va avea loc conferința Spații intime. Spații colective. Arhive în mișcare, în cadrul căreia vor prezenta comunicări cercetători, cercetătoare și profesoare ai/ale UNATC București: Liri Chapelin, Radu Crăciun, Ciprian Făcăeru, Ioana Grigore și Diana Păcurar.
De la ora 20.00 la Centrul Replika, va avea loc cea de-a doua reprezentație a spectacolului WHITE ELEPHANTS. No life, a dream – care are la bază o cercetare a fenomenului cenzurii din RDG. Spectacolul are în centru procesul complicat al montării unei producții de teatru și vorbește despre cenzură și control, care adâncesc realitatea unui trecut neprocesat.
Pe 29 mai, de la ora 18.00, la Centrul de Teatru Educațional va avea loc conferința Etica cercetării arhivelor, reprezentări de gen și recuperări performative. În cadrul acestei conferinței, invitații și invitatele – Simone Dragone, Maria Drăghici, Cristina Modreanu, Iulia Popovici, Phill Werger & Christian Müller vor aborda teme reprezentative pentru dinamicile cercetării arhivelor.
Pe 30 mai, de la ora 18.00, în Sala CINEMA (Matei Voievod, 75-77) are loc proiecția filmului documentar Brașov 1987. Doi ani prea devreme, scris și regizat de Liviu Tofan. Filmul abordează un eveniment central în istoria protestelor dinainte de 1989 – greva muncitorilor de la Întreprinderea Steagul Roșu din Brașov. Proiecția va fi urmată de o discuție cu regizorul filmului și cu doi dintre muncitorii protestatari.
Vineri, 31 mai, de la ora 18.00, la Sala Multifuncțională (sediul din Tudor Arghezi 3-b), se vor prezenta două spectacole-recuperări performative ale arhivelor CNSAS și UNATC: Crin Teodorescu – Învinsul învingător (dramaturgie Sabina Balan, regia Radu Crăciun) și A X file/1955 (concept: Vlad Galer, Mihai Bercaru și Diana Tănase).
Săptămâna Memoriei Teatrului European se încheie pe 1 iunie la Centrul de Teatru Educațional Replika, unde, de la ora 19.00, este programat spectacolul Nostalgia Up&Down (text: Mihaela Michailov și Radu Apostol, regia Radu Apostol). Spectacolul are în centru trei experți imparțiali, cu expertiză imparțială de imparțialitate pentru traineri de traineri de manageri culturali, care explorează o serie de evenimente sociale și politice relevante din anii ‘80, și evidențiază incredibile asemănări între acei ani și realitățile actuale.
CONTEXT
Proiectul TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul) este inițiat de UNATC București, alături de Centrul de Teatru Educațional Replika, România și Citizen.Kane.Collective, Germania (CKK), și este finanțat de Uniunea Europeană prin European Education and Culture Executive Agency (EACEA), în cadrul programului Europe for Citizens (EFC), pe o durată de doi ani.
Proiectul explorează și cercetează interdisciplinar cauzele și consecințele cenzurii comuniste asupra activităților culturale și artistice din perioada 1960-1989, mai exact – asupra unor spectacole și personalități teatrale, explorând urmele lăsate de metodele și tacticile cenzurii comuniste în câmpul artelor performative. Pornind de la date din arhive, interviuri, analiza unor documente oficiale, jurnale, studii de specialitate, proiectul activează performativ momente reprezentative din istoria mai mult sau mai puțin cunoscută a unor perioade în care s-au născut spectacole remarcabile, au fost generate mișcări artistice de mare anvergură, s-au consolidat colective artistice experimentale și au fost cenzurate montări legendare.
Conceput pe 3 paliere interdependente: cercetare / educație / creație artistică, TabThePAST propune un context în care cercetători, artiști și categorii de publicuri să reflecteze asupra implicațiilor politice și culturale ale momentelor relevante din istoria teatrului (1960-1990).
TabThePAST își propune să recupereze, să arhiveze și să valorizeze momente reprezentative din istoria artelor performative în anii 60-90, cu accent pe o contextualizare socio-politică a regimurilor care au generat formule spectaculare diferite, transformând cercetarea în instrument pedagogic și cadru generator de practici novatoare.
Obiectivul general al proiectului este construcția și valorizarea performativă a unor creații și gesturi artistice reprezentative din artele anilor ‘60-’90, pornind de la contextele politice care le-au generat și în relație directă cu formele de cenzură active în perioadele respective.
Rezultatele proiectului vor fi prezentate în cadrul unor serii de evenimente publice bazate pe cercetările întreprinse: două evenimente publice de prezentare a cercetării asupra cenzurii în teatru; un atelier pentru masteranzii, doctoranzii și formatorii UNATC; un spectacol de teatru creat de echipa artistică a Centrului REPLIKA, România; un spectacol de teatru creat de echipa artistică a Citizen.Kane.Collective (CKK), Germania; Produse/aplicații interdisciplinare (arts science technology) privind subiectul cenzură; Săptămâna Memoriei Teatrului European; cinci conferințe cu experți din fostele țări comuniste care vor împărtăși experiențe legate de cenzura în teatru.
„În contextul crimelor comunismului și al ideologiei marxiste care a subjugat mințile și a frânt destinele a milioane de oameni, cenzura comunistă a fost un instrument de opresiune și distrugere a valorilor. O cale de a înlătura valorile unei lumi libere, înlocuindu-le cu o minciună sistemică, anihilatoare.” prof. univ. dr. Liviu Lucaci, Rector UNATC „I.L. Caragiale”
ECHIPA PROIECTULUI TabThePAST
Echipa de management:
Radu APOSTOL – Manager Proiect (UNATC) / Mihaela MICHAILOV – Coordonator cercetare (UNATC)
Viorel COJANU – Manager Proiect (REPLIKA) / Simon KUBAT – Manager Proiect (CKK)
Nicoleta PUȘCAȘU – Logistică
Corina Găgeanu- Management
Echipa de cercetare UNATC:
Maria DRĂGHICI, Catinca DRĂGĂNESCU, Liri CHAPELAN, Radu CRĂCIUN, Răsvana CERNAT, Diana TĂNASE, Vlad GALER, Mihai BERCARU, Ramona IACOB, Diana PĂCURAR, Ruxandra ȘTEFAN
Echipa de cercetare experențială CINETic UNATC:
Ciprian FĂCĂERU, Marius HODEA, Ștefan DAMIAN, Elena BELCIU