Proiectul MetaCognitive@UNATC este primul proiect din învățământul cultural-artistic din România care își propune să măsoare și antreneze nivel de conștientizare al artiștilor în relație cu propria lor metodă. Proiectul își propune sondarea activității artistice și de învățare pe diferite dimensiuni de conștientizare și ulterior antrenarea acestora prin 3 module de câte 3 workshop-uri. Primele două module se vor desfășura cu câte un trainer/ workshop. Al treilea modul este conceput ca o dezbatere deschisă între doi dintre trainerii proiectului.
Trainerii provin din trei domenii diferite: medicină, filosofie și management. Tematica workshopurilor este dezvoltată în jurul chestionarului de tip Metacognitive Awareness Inventory al cărui versiune în limba engleză a fost tradusă în limba română de către traducători autorizați și testată pe un grup de lucru reprezentativ pentru e elimina posibilele ambiguități ce pot apărea în urma traducerii. Mai jos puteți găsi lista completă a workshopurilor împreună cu o scurtă descriere.
*Participarea este deschisă tuturor studenților din UNATC, însă locurile sunt limitate. Prioritate au studenții de anul I licență. Înscrierea este pe bază de formular
01 – Workshop-uri de introducere
Fundamentele neurologice ale creativității: Pentru a fi capabili să antrenăm și controlăm procesul creativ este necesar să cunoaștem bazele anatomice și fiziologice ale acestei funcții complexe ale creierului. Noțiuni de bază ale creativității.
Procesul cognitiv de la „A gândi” la „A acționa: Suntem conștienți de granița dintre lumea interioară și cea exterioară, însă procesele care permit schimbul dintre aceste două lumi nu sunt mereu clare. Primii pași de la gând la acțiune.
Gândire critică: Arta de a pune întrebări: Explorăm importanța auto-criticii și introspecției în procesul artistic. Învățăm să punem întrebări pertinente despre propria muncă și propriile intenții, cultivând astfel o mai bună auto-cunoaștere și înțelegere de sine.
02 – Workshop-uri de aprofundare
Mind Palace: Trăire și Memorie: Cu toții „ne aducem aminte”, așa că ne propunem explorarea traseelor stimulilor externi către ceea ce denumim memorie. Despre conversia lumii exterioare în amintiri.
Qualia și Mimesis: Experiența și Reprezentarea Artistică: În centrul creației artistice se află capacitatea de a reprezenta și recrea experiențe, fie că le-am trăit sau nu. Vom discuta despre cum artiștii pot accesa și reprezenta aceste experiențe unice chiar dacă nu le-au trăit personal, cât și despre rolul mimesisului în transmiterea și evocarea acestora.
Structuri cognitive de percepere a realității: Experiența noastră de zi cu zi are la bază funcții cognitive care interpretează tabloul complex pe care îl numim realitate. Despre ochii care privesc realul.
03 – Workshop-uri de perfecționare
Arhitectura credițelor și convingerilor: O incursiune despre crez, de la „Cum ne construim dușmanul” a lui Umberto Eco până la reprezentări ale divinului în diferitele culturi ale lumii. Despre cum proiectăm lucrurile în care credem.
Hărțile Relațiilor Interculturale: Interacțiunile dintre oameni sunt dinamice și se petrec pe mai multe dimensiuni. Ele au la bază atât percepția noastră despre celălalt cât și cea despre noi înșine. Conștientizarea proceselor relațiilor umane interculturale.
Neurologia proceselor creative avansate: Creativitatea reprezinta mai mult decat talentul sau inspiratia. Nu este un proces de sine statator, ci este alimentat de multe alte funcții complexe ale creierului. Despre cum putem construi o minte creativa.
Dr. Ioan Mirea
Medic rezident în Psihiatrie la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” din București și doctorand în Filosofie Analitică în cadrul Școlii Doctorale de Filosofie, Universitatea din București. Ioan face parte din grupul Medical Humanities (Integrări Umaniste în Medicină) din România și a implementat o serie de ateliere și evenimente dedicate studenților la medicină, principalele sale preocupări fiind filosofia medicinei și a psihiatriei, cât și utilizarea teatrului și artelor dramatice în educația medicală. Totodată, a participat în numeroase proiecte interdisciplinare cu profil cultural-artistic, la intersecția dintre medicină, artele spectacolului și filosofie.
Dr. Andreea Tomescu
Medic rezident în Neurologie în cadrul Spitalului Clinic Colentina, coordonator al Departamentului de Telesemiologie în cadrul Centrului de Inovatie si eHealth al UMF „Carol Davila”, membră a grupului de Medical Humanities (Integrări Umaniste în Medicina) din România. Încă din perioada studenției, Andreea a participat la organizarea a numeroase evenimente educaționale pentru studenții de la medicina. În prezent, colaborează cu studenții UNATC în proiecte transdisciplinare care vizează comunitatea academică a UMF „Carol Davila”. Principalele arii de interes sunt procesele cogniției și tulburările neurocognitive, precum și dezvoltarea de noi tehnici de educație medicală. În cadrul acestui proiect, Andreea își propune să abordeze procesul creativ prin prisma elementelor de bază de neuroanatomie.
Andrei Lăcraru
Andrei este Director de Management Academic și Relația cu Studenții în cadrul UNATC. Vine cu background în managementul industriilor creative, sisteme de management al calității și experiența din domeniul cinematografic. Andrei gestionează proiectele cu caracter interdisciplinar în care UNATC este partener al UMF „Carol Davila” în misiunea universității de Integrare a Științelor Umaniste în Medicină (Medical Humanities). Actualmente student al programelor de Intercultural Management (catedra UNESCO), Andrei își propune să abordeze joncțiunea dintre management și cultură aducând în prim plan concepte diverse de la scheme relaționale interpersonale până la arhitectura credințelor.
