LOGO UNATC

Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale"
Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine


WORKSHOP DE TEATRU NOH
cu participarea maestrului Yamamoto Akihiro


Joi, 16 iunie 2016, ora 11.00, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” Sala Atelier
(str. Matei Voievod nr. 75-77, sect. 2, București)

Ambasada Japoniei anunță venirea Companiei Yamamoto Noh Theatre în România unde urmează să susțină spectacole la București și la Sibiu și un workshop la UNATC „I.L.Caragiale”. Este o ocazie unică pentru cei interesați de teatrul japonez tradițional să ia contact direct cu unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai genului – maestrul YAMAMOTO AKIHIRO (actor de teatru Noh în stilul Kanze, director al Yamamoto Noh Theatre și Președinte al Asociației Actorilor de Teatru Noh din Japonia).

Noh sau drama clasică japoneză ale cărui origini numără peste șapte secole de existență este o formă de teatru care implică deopotrivă cântecul, dansul precum și utilizarea măștilor pictate într-un spectacol aparte, plin de sobrietate și eleganță care transpune privitorul într-o lume de legendă. Pentru publicul din România, maestrul Yamamoto alături de membrii companiei Yamamoto Noh Theatre vor susține un workshop la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București, joi, 16 iunie, de la ora 11.00.

Workshop-ul va cuprinde:
- prezentarea principalelor elemente din Teatrul Noh alături de o scurtă istorie a genului
- interpretarea unor fragmente din piese Noh cu acompaniament muzical
- prezentarea instrumentelor muzicale specifice Teatrului Noh (fluier, toba mica de mana, toba mare de mana, toba mare, etc)
- explicații despre măști
- explicații despre costume
- interpretarea unui scurt dans cu costume, etc.

Organizatorii evenimentului:
Ambasada Japoniei, Japan Foundation, Yamamoto Noh Theatre, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” București

Persoanele interesate sa participe la WORKSHOP-UL DE TEATRU NOH de la UNATC, de joi, 16 IUNIE, ora 11.00 trebuie să se înscrie direct la UNATC, la adresa: rezervari.unatc@gmail.com
UNATC „I.L. Caragiale” îi felicită pe cineaștii români pentru
participarea încununată cu succes la Festivalul de la Cannes,
ediția a 69-a


Juriul a acordat premiul pentru regie ex-aequo atât românului Cristian Mungiu pentru „Bacalaureat” cât și francezului Olivier Assayas pentru „Personal Shopper”.

Rolurile principale din filmul „Bacalaureat” sunt interpretate de actorii Adrian Titieni și Maria Drăguș. Din distribuție mai fac parte Lia Bugnar, Vlad Ivanov, Rareș Andrici, Gelu Colceag, Gheorghe Ifrim, Adrian Vancica, Liliana Mocanu ș.a. Scenariul și regia sunt semnate de Cristian Mungiu, iar imaginea este realizată de Tudor Vladimir Panduru.

Pentru regizorul Cristian Mungiu trofeul primit anul acesta este cel de-al treilea obținut la Cannes. În 2007, a câștigat Palme D'Or, pentru „4 luni, 3 saptamani, 2 zile”. În 2012, a câștigat premiul pentru scenariu cu filmul „Dupa dealuri”.

Pe lista românilor câștigători anul acesta la Cannes se numără și Bogdan Mirică, pentru filmul „Câini” participant la secțiunea „Un Certain Regard”și Alexandru Nanău, pentru documentarul „Toto și surorile lui”.

În competiția oficială a fost selectat și noul film al lui Cristi Puiu - „Sierranevada”.

La Cannes au fost prezentate și două scurtmetraje românești: „4:15 P.M. Sfârșitul Lumii”, în regia lui Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Șarga. „Toate fluviile curg în mare”, în regia lui Alexandru Badea, student UNATC – Regie Film, Master anul II, a concurat în secțiunea Cinéfondation.

Sursă foto: agerpres.ro
Shakespeare în pedagogia Artei Actorului


În perioada 4-6 mai 2016, cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare, Facultatea de Teatru a UNATC „I.L.Caragiale” București organizează la Sala Atelier din incinta universității, o conferință cu tema: „Shakespeare în pedagogia Artei Actorului” pentru a omagia figura emblematică a celui mai mare dramaturg din istoria teatrului universal.

Programul evenimentului este disponibil aici, alte detalii sunt cuprinse în comunicat.
OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE ARTA ACTORULUI


În perioada 15-17 aprilie 2016 MINISTERUL EDUCAȚIEI NAȚIONALE ȘI CERCETĂRII ȘTIINȚIFICE a organizat OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE ARTA ACTORULUI, cu sprjinul Inspectoratului școlar al municipiului București, Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti” și al UNATC „I.L. Caragiale”, București.

Mai multe detalii despre participanți, premiile acordate și desfășurarea evenimentelor sunt disponibile aici.UȘI DESCHISE - 2016


Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” vă invită să descoperiţi culisele celei mai importante universităţi de artele spectacolului din România.

Programul complet al evenimentului este disponibil aici, sau pe pagina de Facebook a evenimentului.Cinéfondation - La Sélection, 2016


Scurtmetrajul „Toate fluviile curg în mare” regizat de Alexandru Badea (UNATC „I. L. Caragiale”), a fost cuprins în selecția anului 2016 de către Cinéfondation - La Sélection.

Această competiție care se desfășoară în paralel cu selecția oficială a Festivalului de film de la Cannes a ales 18 filme (14 de ficțiune și 4 animații) dintre cele 2300 care au fost prezentate în acest an de către școlile de film din întreaga lume.Festivalul internațional de film de la Berlin, 2016


Scurtmetrajul "O noapte în Tokoriki", regizat de Roxana Stroe, a câștigat "Special Prize of the Generation 14plus" în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

Scenarista și regizoarea Roxana Stroe are 24 de ani și este absolventă a secției Regie de film și TV a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" București, promoția 2013. Are, de asemenea, un master în Arta Regiei de Film la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București.Școala de duminică - sesiunea - primăvară 2016


Indiferent de vârstă sau pregătire, acum îți poți exersa visele într-un mediu academic,
alături pe profesori ai UNATC „I.L.Caragiale”.
Parteneriat


UNATC "I.L.Caragiale" este partener al Festivalului Internațional de Film CINEPOLITICA.


        UNATC și noua structură de cercetare CINETic sunt parteneri ai Festivalului Internațional de film Experimental BIEFF și ai workshopului de film experimental NISI MASA.

Continuă procesul de desemnare a structurilor colective
și a funcțiilor de conducere din UNATC


        Termenul de depunere a dosarelor de candidatură pentru funcția de decan și alte elemente ale calendarului desemnării structurilor colective și funcțiilor de conducere din UNATC pot fi găsite în anunțul publicat aici.
30 ianuarie - Ziua UNATC „I. L. Caragiale”


        Sâmbătă, 30 ianuarie, sărbătorim ziua Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale”. Data coincide cu ziua de naștere a dramaturgului Ion Luca Caragiale, maestrul spiritual al universității (30 ianuarie 1852).
        Vă invităm să fiți alături de noi pe data de 30 ianuarie, de la orele 14, la sediul UNATC (Str. Matei Voievod, nr. 75-77, sector 2) pentru a celebra această importantă zi împreună.
        Anul acesta, sărbătorim printr-o succesiune de momente axate pe activitatea celor două facultăți ale Universității: Facultatea de Teatru și Facultatea de Film. Gazdele, cadre didactice și studenți, au pregătit pentru invitați ateliere demonstrative de teatru și de film.

Coperta        Aniversarea Zilei UNATC este marcată și prin evenimentul de lansare a cărții coordonate de Elena Saulea - „Alexa Visarion sau destinul vocației”. Publicat de editura Junimea, volumul prezintă, prin evocările mai multor generații de actori, regizori, critici, teatrologi și studenți, traseul artistic și didactic al regizorului de teatru și film Alexa Visarion. Pe data de 30 ianuarie 1970, Alexa Visarion debuta pe scena studioului Casandra – IATC cu spectacolul „Cartofi prajiți la orice” de A.Wesker.
        Seara se va încheia cu spectacolul „Conu` Leonida” de I.L. Caragiale, producție UNATC, Master, Anul II. Coordonator: prof. univ. dr. Radu Gabriel; Distribuția: Conu` Leonida - Răzvan Răduță, Efimița - Mădălina Oprescu, Safta - Nicoleta Marica; durata 35 minute.

Program

Afiș - program 14:00 – 15.30 Atelier de teatru – Sala Atelier (UNATC)

15.30 – 16.15 Lansare de carte – „Alexa Visarion sau destinul vocației”, Editura Junimea, Colecția Colocvialia

16:15 – 18.00 Atelier de film – Platoul de filmări UNATC; proiecții filme de platou

18:30 – Spectacol de teatru „Conu` Leonida” de I. L. Caragiale, producție Master an IIAUDIȚIE NAȚIONALĂ 2015

Etapa finală, 7 și 8 decembrie 2015

        După jurizarea celor 36 de înscrieri primite, concursul pentru tineri actori Audiție Națională 2015, organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematogarfică „I.L.Caragiale” cu sprijinul ArCuB a ajuns la etapa finală. Aceasta se va desfășura în 7 și 8 decembrie, la sala Ileana Berlogea, UNATC.
        Cei 30 de finaliști din toată țara vor prezenta în fața publicului și a juriului, one man/one woman show-ul de 7-10 minute trimis pe suport video la înscriere. Din comisia finală de selecție fac parte: Mihaela Păun – Director ArCuB, regizorul Alexandru Darie – Director al Teatrului Bulandra, actorul George Ivaşcu – Director al Teatrului Metropolis, Marinela Țepuș – director al Teatrului Nottara, regizorul Alexandru Maftei, Anca Colțeanu – regizor de teatru și TV, actorul Paul Chiribuță – Decan al Facultății de Teatru.
        Programul desfășurării evenimentului este următorul:

Prima zi, 7 decembrie

16:00 – Deschiderea oficială a etapei finale Audiție Națională 2015
16:15 – 21:00 – Vizionări

A doua zi, 8 decembrie

17:00 – 19:30 – Vizionări
19:30 – 20:00 – Deliberare juriu
20:00 – Festivitatea de premiere

        Prima etapă a competiției Audiție Națională 2015, s-a desfășurat în perioada 17-27 noiembrie și a constat în selecţia tuturor înregistrărilor trimise. Juriul de selecţie a fost alcătuit din profesorii: Ștefan Velniciuc, Radu Gabriel, Florin Grigoraș, Anca Ioniță, Bogdana Darie.
        Audiția Națională se adresează tinerilor actori cu vârsta până în 35 de ani, studenți din ultimul an de studiu (anul III – Licență; Anii I și II – Master) și absolvenți ai Facultăților de Teatru din toată țara. Nu există condiții restrictive referitoare la statutul profesional - angajat, independent etc.
        Festivalul este o oportunitate importantă de afirmare la început de carieră artistică în teatru și film, de cunoaștere a colegilor de generație și de explorare a unor metode și tehnici de lucru pe care tinerii au șansa să le împărtășească.
        Premiile constau în roluri oferite de către directorii teatrelor partenere în spectacolele din stagiunea 2015-2016 și în roluri acordate de regizorii de film. De asemenea, Direcția Învățământ a Primăriei Municipiului București oferă premii constând în sejururi în taberele studențești, organizate anul viitor în România.
        Audiția Națională este organizată de către UNATC „I.L.Caragiale” cu sprijinul ArCuB și în parteneriat cu Teatrul Metropolis, Teatrul Nottara, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie și beneficiază de tot suportul necesar pe care aceste instituții le pot pune la dispoziție.

Afișul festivalului AUDIȚIE NAȚIONALĂ 2015

        UNATC „I.L.Caragiale” își exprimă adâncul regret față de tragedia care a avut loc vineri, 30 octombrie, în clubul Colectiv. Transmitem condoleanțe părinților și prietenilor îndurerați. Dintre persoanele decedate face parte și Marius Ștefan Rușitoru, 27 de ani, fost student UNATC la Facultatea de Film,secția Multimedia, clasa prof. univ. dr. Mircea Ciocâltei.
        Suntem alături și de cei aflați în suferință pe patul de spital.
        Să ne amintim că viața trebuie prețuită și că firesc este să ne iubim semenii!Expoziții de scenografie

Duminică, 25 octombrie, sunteți invitați la două expoziții marca UNATC în cadrul programului FNT 2015:

      „Rădăcini” – un proiect semnat de fotograful Florin Ghenade și scenograful Cristian Stănoiu

      „Libertate” - spațiu scenografic imaginat și creat de Bianca Vesteman

Vernisaj : ora 17.00 Teatrul Odeon, Sala Studio, foaier

Expozițiile sunt prezentate în cadrul FNT în parteneriat cu Institutul Cultural Român și au fost prezentate la Quadrienala de scenografie și arhitectură de teatru de la Praga, ediția 2015.

Curator al ambelor expoziții este prof. univ. dr. Ștefania Cenean, scenograf și cadru didactic la Departamentul de Scenografie din cadrul Facultății de Teatru al Universității de Artă Teatrală și Cinematografie „I. L. Caragiale”, comisarul de țară pentru Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2015 / PQ 2015 (Cvadrienala de Scenografie de la Praga).Anunțuri


    Concurs pentru ocuparea unor posturi de asistent cercetare științifică pe perioadă determinată în cadrul CINETic – UNATC „I.L.Caragiale”

    Calendarul concursului poate fi descărcat de aici.
       În perioada 24 - 27 septembrie, !MPRO - Festivalul Național de Improvizație oferă unui număr de 12 studenți UNATC ocazia de a participă gratuit la unul din șase ateliere susținute de traineri din SUA, Irlanda, Israel și Belgia. Cei 12 studenți vor fi distribuiți cate 2 per atelier.
       Citește cu atenție descrierile din atașament, alege-ți workshop-ul preferat și trimite un e-mail la monica@improfest.ro cât mai curând, pentru a te asigura că ai loc la atelierul dorit!


Absolvenții UNATC deschid stagiunea de vară
a festivalului de teatru Dell'Arte

       Primăria Muncipiului București, prin Creart - Centrul de Creație, Artă și Tradiție, în parteneriat cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, anunță deschiderea stagiunii de vară a Festivalului de Teatru Dell'Arte, care va avea loc în perioada 10 iulie - 6 septembrie 2015 în Parcul Cișmigiu și în Grădina cu Filme - Cinema & More din Capitală.
       Dell'Arte este un festival de teatru aflat anul acesta la prima ediție, organizat din dorința de a aduce pe scenele neconvenționale în aer liber din Cișmigiu și Grădina cu Filme o serie de spectacole ale absolvenților Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”.
       Sălile de teatru sunt schimbate cu scene amplasate în aer liber, având în program titluri ce promit să ofere o experiență inedită prin subiectele abordate și să transforme diminețile și serile de weekend într-unele speciale.
       Festivalul de teatru „Dell'Arte” vine în întâmpinarea publicului bucureștean și nu numai cu o ofertă variată de spectacole atractive din dramaturgia clasică și contemporană, dar și cu producții ale departamentelor de coregrafie și păpuși marionete.
       În Parcul Cișmigiu, vinerea și sâmbăta, începând cu ora 19.20, trecătorii sunt invitați la spectacole precum „Intrigantul”, „Câinele grădinarului” - după Lope de Vega, „Cine e fazanul?” - de Georges Feydeau, „A douăsprezecea noapte” - de William Shakespeare, „Cele două orfeline” - de Adolphe Phillipe D'Ennery. De asemenea, cei mici sunt așteptați în Cișmigiu în fiecare duminică, de la ora 11:30, cu piese de teatru pentru copii. „În așteptarea lui Ardeiuț”, „Croitorașul cel viteaz” și „Taraful” sunt doar câteva dintre spectacolele pregătite special pentru aceștia.
       Grădina cu Filme, situată în Piața Alexandru Lahovari nr. 7, își deschide porțile teatrului în fiecare duminică, de la ora 20:00, cu spectacole precum „Norman” - de Alan Ayckbourn, „Sylvia” de A. R. Gurney și commedia dell'arte.
       Astfel, pe timp de vară, oamenii pasionați de teatru, precum și cei care vor să descopere aceasta artă, au posibilitatea de a se bucura de spectacole de teatru de calitate, în două locații cheie ce îndeamnă la relaxare și multă voie bună.
       Mai multe informații pe website-ul www.creart.ro și pe pagina de Facebook a Creart.

Organizatori: Primăria Municipiului București, Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție
Partener: Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”
Cu sprijinul: ALPAB
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Internațional, Radio România București FM, Bigcitylife.ro, Calendar Evenimente, Dor de Ducă, Orașul Meu, În Festival, Online Gallery, România Pozitivă, Zile și Nopți, 24FUN, IQool, PR Wave, TV City, Gratuitor.


Comunicat

Centrul "CINETic” va invita in perioada 6-7 iulie 2015, la Workshopul cu tema „Cum devine o idee, proiect finantat?”

Workshopul este realizat prin proiectul „Centrul International de Cercetare si Educatie in Tehnologii Creative – CINETic” si are ca scop furnizarea de informatii cu privire la finantarile nationale si europene si la modalitatea de realizare a cererilor de finantare (propuneri de proiect).

Workshopul este sustinut in cadrul parteneriatului incheiat prin proiect cu Asociatia Europas (www.asociatiaeuropas.ro) de expertii accesare fonduri europene Felicia Scarlat si Adriana Tran.

Va puteti inscrie la adresa de e-mail: unatc.cinetic@gmail.com, pentru a primi programul Workshopului.
In urma propunerilor primite, se va face o selectie, urmand a primi in cursul zilei de vineri, 3 iulie, un e-mail de confirmare pentru participarea dumneavoastra la workshop.

Click pentru a descărca programul workshopului.

Comunicat

        În cursul zilei de 19.06.2015, la secretariatul UNATC a fost depus un text al domnului Andrei Rus în care se afirmă că în mesajul care însoțește fotocopia Notei de verificare nr. 1170/6.04.2015, aș fi menționat numele său în legătură cu acest raport.
        Lucru complet neadevărat! Numele domnului Andrei Rus a fost evocat doar în legătură cu campania imorală pe care o duce împotriva UNATC folosind brand-ul revistei Film Menu, editată de UNATC, și blogul acesteia.
        În ședința Senatului UNATC din data de 18 iunie 2015 s-a decis instituirea unei comisii senatoriale pentru examinarea semnalărilor din Nota de verificare nr. 1170/6.04.2015 și stabilirea măsurilor necesare pentru corectarea eventualelor deficiențe.
        Comisia senatorială este alcătuită din Radu Igazsag, Ovidiu Răduleț, Dan Alexandru (cadre didactice la Facultatea de Film), Alexandru Badea (student la Facultatea de Film) și Florin Zamfirescu (fost rector al UNATC). Senatul a considerat colegial ca această comisie să fie alcătuită din cadre didactice de la Facultatea de Film, singura excepție fiind domnul Florin Zamfirescu, timp de 8 ani Rector al UNATC, un bun cunoscător al problemelor de administrație universitară.
        Nici în acest caz nu este vorba de implicarea domnului Andrei Rus – nu numai pentru că nu este pomenit în textul respectiv, ci și datorită faptului că problemele discutate sunt de ordin administrativ, neacademic.
        Consider că strategia de comunicare a domnului Andrei Rus, prin care atribuie instituției şi unor cadre didactice cuvinte pe care nu le-au rostit sau intenții pe care nu le au, încalcă cele mai elementare principii ale comunicării etice. Ea este şi contraproductivă, fiindcă poate să ducă la distrugerea coeziunii universitare și la provocarea unor daune ireparabile. UNATC trebuie apărată, nu atacată pe nedrept, tocmai de către unii dintre cei la a căror afirmare a contribuit.

Conf. univ. dr. Nicolae Mandea,
Prorector al UNATC


Comunicat

        Prin campania de presă recentă privind UNATC și conducerea acesteia, s-a acreditat ideea că Andrei Rus și Andrei Gorzo, lectori universitari și redactori ai revistei Film Menu au fost supuși unor grave abuzuri de putere și ar fi fost victime ale denigrării publice.
        Dorim să subliniem că acest conflict între Consiliul de administrație al UNATC și redacția Film Menu nu este un conflict între totalitarism și libertate, între comuniști și anti-comuniști, ci este un conflict generat de încercarea Consiliului de administrație de a pune ordine administrativă în activitatea Facultății de Film, inclusiv în ceea ce privește administrarea revistei Film Menu. Nu a existat nicio imixtiune în conținut, nicio intenție de suprimare a revistei. Discuțiile interne privind tirajul sunt firești și presupunem că lucrurile se desfășoară la fel în orice universitate. Precizăm că până în momentul de față nu s-a produs nicio reducere a tirajului; în prezent revista este suspendată prin decizia redactorului șef Andrei Rus.
        Pentru a clarifica datele privind modul de derulare a contractelor pentru tipărirea revistei Film Menu, Compartimentul audit public intern a realizat, la cererea rectorului UNATC, o misiune de verificare preliminară. Dăm publicității acest raport pentru a aduce mai aproape de realitate imaginea construită printr-o comunicare debalansată.

conf. univ. dr. Nicolae Mandea,
prorector UNATC "I. L. CARAGIALE"


Notă privind verificarea preliminară a încheierii și derulării contractelor pentru tipăritea revistei Film Menu


UNATC ”I.L.Caragiale” premiată la Gala Premiilor UNITER 2015
Luni, 25 mai, în Sala Mare a Teatrului Național București, la Gala Premiilor UNITER, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale” a primit Premiul Special pentru Galele Absolvenților. Premiul a fost înmânat Rectorului, prof.univ.dr. Adrian Titieni.

Gala Absolvenților 2015, eveniment care va debuta pe data de 2 iunie, este un prilej să ne bucurăm de această importantă distincție.Comunicat


UNATC „I. L. Caragiale” nu se solidarizează și nu acceptă să fie asociată cu niciun fel de declarații discriminatorii sau de natură a leza demnitatea umană, făcute în spațiul public de cadre didactice, studenți sau colaboratori ai universității.
Astfel de declarații atrag responsabilitatea individuală a celor care le emit, atât din punct de vedere legal cât și moral.

Conducerea UNATCParteneriat între UNATC și Teatrul Metropolis

În cadrul acordului de parteneriat dintre UNATC „I. L. Caragiale” și Teatrul Metropolis pentru promovarea viitorilor absolvenți ai Facultății de Teatru, Teatrul Metropolis prezintă „Cine e fazanul?” de G. Feydeau. Spectacolul este o producție a UNATC „I. L. Caragiale”, anul III, Licență – Actorie, coordonator de an - conf. univ. dr. Doru Ana, coordontor proiect - conf. univ. dr. Paul Chiribuță. Intrarea este liberă. Pentru rezervări sunați la 021 210 51 08.
Programul următoarelor reprezentații „Cine e fazanul?”, la Teatrul Metropolis va fi anunțat ulterior.