ÎNCEARCĂ NOUA VERSIUNE DE WEBSITE >
LOGO UNATC

Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale"
Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine Imagine
Programul ”Uși deschise”
Ediția XXII – 7-9 aprilie 2021
(c) cinemagia

Între 7 și 9 aprilie, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” organizează cea de-a XXII-a ediție a programului ”Uși Deschise”. În cadrul acestui eveniment cu tradiție, UNATC își deschide larg porțile virtuale și invită pe toți cei interesați să se familiarizeze cu universul educațional al uneia dintre cele mai importante universități vocaționale din România. Evenimentul se va desfășura exclusiv online, pe canalul de YouTube UNATC.

Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) este o instituţie publică de învăţământ superior recunoscută pe plan internațional. Prin programele sale, care pun accentul pe cercetare, inovație, diversitate și interdisciplinaritate, Universitatea le oferă studenților oportunitatea de a se specializa în domeniul teatrului și filmului, precum și în domenii mixte, la nivel de licență, master și doctorat.

Cei care își doresc o carieră artistică în domeniul teatral, cinematografic sau media vor putea participa la cursurile de Actorie, Regie, Păpuși-Marionete, Coregrafie, Teatrologie, Scenografie, Jocuri teatrale, Vorbire și canto, Dezvoltarea proiectului cinematografic, Iluminarea portretului, Povești și sentimente prin sunet, Costum și spectacol și multe altele. Ateliere, proiecții de film, spectacole întregi și sesiuni de întrebări și răspunsuri vor completa parcursul celor trei zile.

UNATC încurajează participanții să experimenteze pentru trei zile viața de student în această comunitate artistică și să intre în dialog cu viitorii profesori și colegi.

Programul complet al evenimentului va fi public pe www.unatc.ro și pe pagina de Facebook UNATC. Participarea este gratuită.


Call for Papers
(c) cinemagia

Departamentul de Cercetare-Dezvoltare al UNATC anunță deschiderea apelului pentru contribuții la Revista Concept vol. 21 nr. 1/2021 cu tema ARTĂ, CULTURĂ & CENZURĂ.

CALENDAR DE PUBLICARE

1 martie 2021       call for papers
1 mai 2021             deadline articole
3-16 mai 2021        peer review
1 iunie 2021          publicare

În contextul multiplelor transformări sociale, politice și culturale, care definesc schimbări majore la nivelul lumii în care trăim, asistăm la discuții aprinse, centrate pe noțiuni, concepte și practici din ce în ce mai intens dezbătute: libertate de expresie, cenzură, presiuni ideologice extremiste, artă contestatară, modalități de subminare artistică a unor politici autoritare etc.

Diferitele forme de reprezentare din arta contemporană intră adesea într-un raport de coliziune cu practici ale cenzurii și generează astfel cadre noi de intervenție în realitate și, inevitabil, de dezbatere asupra contextelor de creație și de producție.

Este arta teritoriul absolutei libertăți de expresie?
Cum se scriu și se rescriu cadrele acestei libertăți în arta contemporană?

Direcții de abordare:

• noi forme ale cenzurii în artele contemporane
• reprezentări artistice și culturale axate pe chestionarea cenzurii
• autocenzura – explorări subversive
• teritorii ideologice ale cenzurii – intervenții în educația actuală
• mecanisme ale cenzurii culturale și/ sau sociale în lumea de azi
• limitele libertății de expresie – etica non-oprimării

Mai multe informații despre apelul pentru contribuții se regăsesc aici, iar recomandările pentru autori aici.

Revista Concept este o revistă academică bianuală, open access, publicată de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, din anul 2010. Concept folosește sistemul double-blind peer-review și este clasificată CNCS în categoria C, și indexată CEEOL, SCIPIO și EBSCO.


Ziua UNATC

Pe 30 ianuarie serbăm Ziua UNATC, zi ce coincide cu data de naștere a marelui dramaturg Ion Luca Caragiale, maestrul spiritual al universității noastre.

Anul acesta, aniversarea Zilei UNATC este marcată printr-o serie de evenimente la care avem deosebita plăcere să vă invităm:

Mai multe informaţii: Program ziua UNATC

Comunitatea noastră academică va acorda distincția de Professor Emeritus profesorului și directorului de fotografie Florin Mihăilescu;

- Conferința online „Caragiale, un model cultural inepuizabil” ce va avea ca invitați pe conf.univ.dr. Liviu Lucaci (Rector UNATC „I. L. Caragiale” București), prof.univ.dr. Marian Preda (Rector Universitatea București), prof.univ.dr. Ioan Bogdan Lefter (Universitatea București) și prof.univ.dr. Dan Dediu-Sandu (Universitatea Națională de Muzică din București);

- Spectacolul „Cântăreața cheală”, clasa prof.univ.dr. Valeria Sitaru;

- Lansarea proiectului „ARHIVA ACTIVĂ” pe Blu-ray, inițiat în cadrul proiectului „Internaționalizare UNATC”;

- Lansarea seriei de cărți și a revistelor UNATC Journal of Drama Teaching, Vol. 4 Iss. 2 (7) 2020 și Caietele Pedagogiei Teatrale, Vol. 3 Iss. 2 (6) 2020, publicate în cadrul proiectului „Caravana UNATC Junior III”;

- Lansarea cărților și revistei Doctoral Horizons. Doctoral Journal for scientific research and artistic creation in the fields of theatre and performing arts, film and media, Vol. 1 Iss. 2 (2) 2020, publicate în cadrul proiectului „Cercetare doctorală interdisciplinară la nivel de excelență european”.

Evenimentele vor fi transmise LIVE pe Pagina de Facebook a UNATC: https://www.facebook.com/UNATC.ILC


Arhiva activă

Proiectul „Arhiva Activă” a fost început de UNATC „I.L.Caragiale” București în anul 2020, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la înființare. Programul cuprinde, până la acest moment, cincisprezece filme scurte din perioada 1966-1971, realizate de prima generație de studenți la Regie și la Operatorie după o pauză de un deceniu. Veți recunoaște actori deveniți faimoși (Toma Caragiu, Mitică Popescu, Cornel Coman, Ilarion Ciobanu) și veți putea admira câteva dintre primele filme ale unor cineaști ce aveau să confirme ulterior (Radu Gabrea, Ada Pistiner, Felicia Cernăianu, Iosif Demian, Timotei Ursu, Vivi Drăgan Vasile, Dan Pița, Mircea Veroiu, Nicolae Mărgineanu), dar și ale unor studenți promițători, care aveau să fie mai puțin marcanți în viitor pentru cinematografia din România (Ștefan Traian Roman, Andrei Vidrașcu sau Tudor Eliad).

Cel mai incitant aspect al acestui prim program de filme digitalizate și subtitrate în limba engleză e diversitatea de formule și de tematici abordate de tinerii studenți de la acel moment și descoperirea unor talente imense care, din motive ce merită cercetate în viitor, s-au îndreptat ulterior spre alte direcții profesionale. De multe ori, văzând aceste filme fantastice, te întrebi cum ar fi arătat cinematografia din România dacă toți protagoniștii programului ar fi reușit să continue să profeseze, cu dezinvoltura exprimată de primele lor încercări.

Echipa proiectului: Andrei Rus - curatorul programului de filme și autorul textelor de prezentare
Alex Sterian - coordonatorul proiectului de digitalizare
Ana Szel - documentare
Nelu Bain - transpunere / masterizare sunet
Mircea Crivoi - colorizare
Vivi Drăgan Vasile - consultant colorizare
Silvia Constantin - tratare / verificare negative
Adriana Soare - verificare și pregătire copii standard pentru vizionare
Valentin Berneagă - proiecționist
Dan Bobe - filmare digitală a proiecțiilor
Anca Tăbleț - traduceri în limba engleză
Oana Băilă - elaborare screenere și subtitrare
Maria Draghici - grafica materialelor vizuale
Abis Studio - scanări negative
Doru Nițescu, Andrei Rus și Vlad Ioachimescu - interviuri cu realizatorii

Proiectul a fost finanțat în cadrul unui program FDI pentru internaționalizarea UNATC, coordonat de prorectorul Alex Sterian și a funcționat în completarea unui alt program FDI, coordonat de Anca Ioniță.

Acces arhiva activă

Filmul independent între
industrie și artă

Luni, 14 decembrie 2020, orele 16:00-18:00, în cadrul CineMAiubit, are loc dezbaterea online pe tema „Filmul independent între industrie și artă”, coordonată de conf.univ.dr. Alex Sterian, drd. Victor Bădoi, lect.univ.dr. Gabi Suciu, drd. Anamaria Antoci. Discuția va avea ca punct de referință cele două proiecte de film studențești coordonate de Ștefan Popescu Dolj („Pentru atunci când o să ai nevoie”) și Andrei Stănescu („Tinder Nightmare”), câștigătoare ale concursului de proiecte organizat în cadrul proiectului „antreprenor@unatc 2.0”, finanțat de M.E.C., prin FDI 2020.

Activitatea se va ține pe ZOOM, iar pentru a putea participa la eveniment, vă rugăm să completați următorul formular formular .

Dezbaterea online „Filmul independent între industrie și artă” este organizată în cadrul proiectului „Internaționalizare UNATC”, finanțat de M.E.C., prin FDI 2020.

Seminar exploratoriu
Actorie - perspective actuale

Lisa Wolpe

În perioada 7-12 decembrie, studenții din Departamentele Actorie și Regie se întâlnesc online cu actrița și regizoarea de teatru, Lisa Wolpe, și cu unul dintre cei mai importanți dramaturgi ai istoriei, William Shakespeare. Fondatoare și directoare artistică a Los Angeles Women Shakespeare Company, Lisa Wolpe propune o serie de 6 ateliere în care studenții au ocazia de a descoperi o parte din universul creației shakespeariene.

Workshopurile încep la 18:30, au o durată de 2 ore și se vor desfășura pe ZOOM. Pentru a putea participa, în calitate de audient, este necesară completarea următorului formular până pe 6 decembrie, ora 17:00.

Lisa Wolpe a fondat în 1993 Los Angeles Women’s Shakespeare Company, o trupă de teatru multiculturală și multietnică specializată în distribuția cross și reverse gender. Ca directoare a companiei, Wolpe a produs și regizat 17 spectacole din dramaturgia shakesperiană în care a jucat roluri de referință de la Lady Macbeth și Hippolyta până la Hamlet și Richard III, spectacole transmise pe CNN, CBS, PBS, ABC și London’s ITV’s Arts Channel. Totodată, a regizat piesele „Bardului de la Avon”, cum mai este cunoscut Shakespeare, în numeroase teatre și festivaluri naționale și internaționale de profil, precum: Oregon Shakespeare Festival, California și Southern California Shakespeare Festival, Colorado Shakespeare Festival, Sedona Shakespeare Festival, Southwest Shakespeare Company - Phoenix, Shakespeare & Company - Lenox, Praga Shakespeare Company și nu numai (printre altele a realizat „Kate the Curst”, o adaptare după „Îmblânzirea Scorpiei” la Actor’s Gang în L.A., companie teatrală înființată de Tim Robbins, și apoi piesa propriu-zisă la Boston Theater Company, „A XII-a noapte” la Minneapolis Theater Company, precum și „O poveste de iarnă” în Vancouver, în vreme ce „Macbeth” a fost selectat la Festivalul de la Edinburg).

Lisa Wolpe a predat la numeroase universități americane, inclusiv UCLA - LA, TISCH, NYU - NY, ACT - S.F., cât și la Royal Academy of Dramatic Arts, King’s College și Royal Central School of Speech and Drama, Londra. De asemenea, a fost prima actriță americană invitată în cadrul programului International Fellow cu o bursă de studiu la Globe Theater, Londra, unde a jucat Posthumus în „Cymbeline”.

Solo Performance-ul ei „Shakespeare and the Alchemy of Gender”, regizat de Laurie Woolery, a făcut turul Americii și a ajuns pe scene internaționale în Canada, Germania, Republica Cehă și Marea Britanie. Atât ca actriță, cât și ca regizoare, Wolpe a primit numeroase premii printre care: Best Female Performance in L.A., Broadway World 2014, Margaret Harwood Award for Sustained Excellence, L.A. Drama Critics Circle 2008, Women in Theater Ovation Award for Best Leading Female Performance, 2005.

David Warshofsky

În perioada 30 noiembrie - 4 decembrie 2020, studenții Studenții din Departamentele Actorie și Regie vor avea ocazia să lucreze David Warshofsky, actor și regizor de teatru, în prezent directorul programului de master Actorie de la U.S.C. Los Angeles. Sub îndrumarea lui, studenții vor explora teatrul modern și contemporan american, piesa „Blestemul clasei muncitoare”de Sam Shepard constituind studiul de caz al acestui seminar exploratoriu. În ultima zi din cele 5 zile de workshop, David Warshofsky propune o discuție de tip Q&A, la care pot interveni toți cei participanți, despre „Ce înseamnă să joci la Hollywood?”.

Workshopurile au o durată de 2 ore și se vor desfășura pe ZOOM. Pentru a putea participa, în calitate de audient, este necesară completarea acestui formular de înscriere: formular până pe 29 noiembrie, ora 17:00. Recomandarea este să lecturați piesa propusă spre studiu chiar dacă participați în calitate de audient pentru a înțelege procesul de lucru.

David Warshofsky a finalizat de curând filmările pentru serialele „Stumptown” (ABC) și „Snowfall” (FOX), după ce, tot în acest an, l-a portretizat pe Darryl Zanuck în lungmetrajul „Blonde”, produs de casa de producție a lui Brad Pitt - Plan B Entertainment și distribuit de Netflix. Cu o carieră de aproape 30 de ani în teatru, film și televiziune, actualul șef de catedră a programului masteral de actorie de la U.S.C. Los Angeles, este o prezență constantă atât în Hollywood, cât și pe Broadway. Creditele sale de film includ: producții de Oscar – „Lincoln”, „Captain Phillips”, „The Master”, „There Will Be Blood”, „Born on the 4th of July”; blockbustere – „Now you see me 1&2”, „Taken 1&3”, „Unstoppable”, „Public Enemies”, „The Bone Collector”, „G.I. Jane”, „Face Off”; producții indie – „Beatriz at Dinner” cu Salma Hayek, „Wilson” cu Woody Harrelson, „The Two Faces of January” cu Viggo Mortensen, precum și lungmetraje nominalizate în importante festivaluri internaționale „Stockholm, Pennsylvania” (Sundance 2015), „The Future” (Berlin 2012), „Little Birds” (Sundance 2011), „The Best Thief in the World” (Sundance 2004), „Personal Velocity” (Sundance 2002), „Welcome to Collinwood” (Cannes 2002). În televiziune cele mai recente roluri recurente au fost Theodore Peys în „Scandal” și Ira Reiner în „Law & Order”, urmate de cele din „Battle Creek”, „The Mentalist” și „Son of Anarchy”. Totodată, Warshofsky a avut și apariții episodice în „CSI: Miami”, „Mad Man”, „Sopranos”, „Friends”, „Chicago Hope” și „NYPD Blue”. Pe Broadway, a jucat în „Biloxi Blues”, „Carousel” (ambele premiate cu Tony Award for Best Show) și „On the Waterfront”. De asemenea, a colaborat cu Tony Kushner (ce i-a fost coleg de generație la TISH School of Drama - NYU, și i-a rămas unul dintre cei mai buni prieteni, alături de Viggo Mortensen) la montările originale ale pieselor acestuia: „A Bright Room Called Day” și „Heavenly Theater” la Eureka Theater în New York.

Printre spectacolele de teatru regizate de Warshofsky se numără: „Guarded” a lui Boni Alvarez, „Swimmers” a lui Rachel Bonds și „Fire in the Snow”, un colaj după Sam Shepard, montate la Scene Dock și Massman Theater în Los Angeles.

Andrei Belgrader

În perioada 16-20 noiembrie 2020, Andrei Belgrader ne împărtășește câteva dintre „secretele” actoriei de film. Studenții de la Actorie vor avea ocazia să exploreze posibilități de adaptare a mijloacelor teatrale în fața camerei de filmat alături de regizorul și profesorul de origine română, stabilit în Los Angeles. Workshopurile au o durată de 3 ore și încep la 19:00. Workshopul se va ține pe ZOOM, iar pentru a putea participa, în calitate de audienți, este necesară completarea acestui formular de înscriere

Andrei Belgrader este un regizor de teatru și televiziune, de origine română, cu o carieră pedagogică în universitățile americane de aproape 40 de ani. Actualmente este profesor la University of Southern California, iar de-a lungul timpului a predat la unele dintre cele mai prestigioase școli americane precum Yale și Harvard și a fost șeful departamentului de regie de la Juilliard. În televiziune, a regizat numeroase episoade din „Monk și Coach” (ABC) și „Law & Order: Criminal Intent” (NBC).

În teatru, a montat atât off Broadway („Woyzeck”, „Trolius și Cresida”), cât și în multe teatre regionale importante, cum ar fi American Repertory Theatre, Boston („Ubu Rege”, „Slugă la doi stăpâni”, „Nepotul lui Rameau”, „Cântăreața Cheală”, „Măsură pentru măsură”, „Cum vă place” și „În așteptarea lui Godot” premiat în 1982/83 cu Boston Circle Critics pentru cea mai bună piesă și cel mai bun regizor), Goodman Theater Repertory, Chicago („Zilele fericite ale lui Beckett”), A.C.T, San Francisco (Scapin jucat Stanley Tucci), precum și în emblematicul BAM din New York. În ambele producții montate acolo, a colaborat cu John Turturo, care de altfel i-a fost și student: „Sfârșit de Partidă” din a cărei distribuție a făcut parte și Elaine Stritch, și „Constructorul Solness”, din a cărei distribuție a făcut parte și Katherine Borowitz. Tot cu John Turturo a colaborat și la „Livada cu vișini” la CSC, în care a jucat și Dianne Wiest și Michael Urie, spectacol premiat în 2012 cu premiul Lucille Lortel pentru cel mai bun revival Cehov.

Printre foștii săi elevi se numără Frances McDormand, Angela Bassett, Tony Shalhoub, Liev Schreiber, Patricia Clarkson, Chris Noth, Ricardo Chavira, Michael Urie și Jessica Chastain. Cu o parte din ei a colaborat curent și ulterior, așa cum a lucrat și cu Stanley Tucci.

Organizat de Departamentul de Actorie în colaborare cu Școala Doctorală UNATC

Masterclass
actorie / regie

Ben Joiner

Ben Joiner este antrenor de voce și mișcare care lucrează atât individual, cât și cu grupuri sau companii din întreaga lume. Inițial, s-a format ca dansator, începând cu anul 1990, călătorind internațional cu diverse companii de dans modern, iar apoi ca actor. Înainte de a deveni profesor, a lucrat activ în teatru, film și televiziune mai bine de 20 de ani. Acum coordonează programul de master de studii vocale la The Royal Central School of Speech of Drama, Londra. Este unul dintre cei 250 de oameni care s-au antrenat cu Kristin Linklater pentru a preda metoda numită de aceasta „Eliberând Vocea Naturală”.

Din 2010 colaborează, de asemenea, cu The Oxford School of Drama, Mountview Academy of Theatre Arts, Rose Bruford College of Theatre and Performance, Actors Academy Finland și multe alte studiouri independente. A lucrat cu companii teatrale, grupuri independente și are o listă constantă de clienți atât din domeniul artistic, cât și din corporații. Momentan își finalizează formarea de 4 ani, pentru a deveni un practician al metodei Feldenkrais.

Modul de abordare a lui Ben este acela de a oferi mai multe etape pentru a-l ajuta pe actor să dobândească o conexiune organică cu el însuși, cu un alt actor și cu textul. Procesul este conceput ca un antrenament holistic al actorului, al cărui obiectiv este de a accesa un cvartet echilibrat de emoție, intelect, voce și mișcare.

Borna Baletić

Borna Baletić s-a născut în 1964 în Zagreb, Croația. A studiat regie de teatru la Academia de Artă Dramatică, literatură comparată și filosofie la Facultatea de Științe Umane și Sociale a Universității din Zagreb. A primit numeroase premii în domeniul teatrului în anii 1986, 1992 și 1999. Baletić a lucrat în multe proiecte internaționale, cum ar fi Informal European Theatre Meeting/ I.E.T.M., Founding Congress of Theatre Directors of Europe in Cambridge organizat de Directors’ Guild of Great Britain, European Directors School organizat de The West Yorkshire Playhouse etc. A participat, de asemenea, la workshop-uri conduse de artiști precum Philippe Gaulier, Cicely Berry, Nigel Osborne, Pamela Howard, Peter Sellars, Robert Sturua și Phillipe Genty.

Din 1989 în 1999, Borna Baletić a lucrat ca regizor artistic al Teatrului Național Croat, din Varaždin. În 2000 a fondat o companie de teatru independent numită The Institution, unde a lucrat adaptări din Kafka, Shakespeare și Nigel Williams.

În perioada 2000-2002 Borna Baletić a fost președintele comitetului Steering a Festivalului Internațional de Tineri din Pula. Începând cu anul 2002, colaborează cu Universitatea din Ohio, SUA, unde a lucrat ca profesor invitat piesa Trei Surori, de Cehov și la proiecte comune organizate de Academia de Artă Dramatică și Universitatea Ohio dedicate Festivalului de Vară din Dubrovnik.

În 1999, Baletić a început să lucreze ca profesor la Academia de Artă Dramatică și din 2010 la Departamentul de Actorie. În anul 2012, Borna Baletić a fost votat Decan al Academiei de Artă Dramatică, pentru două mandate și membru al Senatului universității din Zagreb.

Borna Baletić a regizat mai mult de 40 de piese de teatru, operă și balet în Croația, România, Ungaria și Germania. Este membru a European League of Institutes and Arts. Printre cele mai recente proiecte se includ colaborarea cu Academia Ferentz Liszt din Budapesta, Ungaria, și cea cu Universitatea din Târgu Mureș, România ca și profesor invitat.

Mihaela Mihuț

Sâmbătă, 5 decembrie, orele 15:00-17:00, studenții și profesorii UNATC sunt invitați să participe la o întâlnire online cu actrița Mihaela Mihuț. Puncte principale de discuție propuse în cadrul masterclass-ului:

  • ce înseamnă să fii actor român la New York?
  • care sunt etapele pentru a deveni membru la Actors Studio?
  • care sunt tehnicile de lucru pe care le presupune "method acting"?

Înscrierea la masterclass este posibilă prin completarea următorului formular de înscriere

Încă din anul trei de facultate, Mihaela Mihuț o joacă la Teatrul Nottara pe Eugene în „Puricele” în regia lui Horațiu Mălăele, pe May în „Nebun din dragoste” și pe Carol în „Orfeu în Infern”, ambele regizate de Adrian Pintea, spectacole fiind montări ale Teatrului Româno-American, jucate pe scenele Teatrului Național. La absolvirea UNATC-ului, obține premiul pentru cea mai bună actriță în Festivalul de Teatru de la Costinești cu rolul dnei Martin din „Cântăreața cheală”, montat de Gelu Colceag la Casandra și o bursă din partea Fundației Culturale Române. În 2000, Mihaela își finalizează studiile masterale la divizia Actor Studio Drama School de la New School University, New York, iar în 2002 devine membră pe viață Actor Studio. După finalizarea studiilor, în laboratoarele studioului, Mihaela a lucrat cu Ellen Burstyn la Varia în „Livada cu Vișini”, precum și la alte producții ale studioului: a fost Popova în „Ursul”, Anka în „Hunting Cockroaches” și Maria din „Informed Consent”. Are colaborări de lungă durată și cu Bernie West Theater unde interpretează rolul principal în „Estreall - My Refugee” (Estreall) și în „Modigliani” (Beatrice). Tot la două spectacole colaborează și cu Theater for the New City: „Marquise” în care o joacă pe Macaire și „Off the King’s Road”, în care o joacă pe Sheena, spectacol ce este prezentat și într-o cronică în New York Time. Alte credite în teatru includ: Inez în „No Exit” (Time Square Art Center), Bobby în „Last of the Red Hot Lovers” (Circle in the Square), Cristina în „Manipulation” la Cherry Lane Theater. În film, pe lângă producțiile independente americane de scurt și lung metraj în care joacă - „Subterranean Love”, „Subterranean Love: Ileana & Paul”, „Perkins 14”, „Carmen”, precum și în filmul de televiziune – „Ben Again”, Mihaela apare și în trei producții autohtone: „Oh, Ramona”, „Selfie” și „#Selfie 69” ale Cristinei Iacob, producții în care totodată este și acting coach pentru actorii din distribuție. De altfel, începând încă din 2005 Mihaela devine acting coach la Bernie West Theater, din 2009 predă actorie la School of Visual Arts, N.Y., iar din 2012 este profesoară și la Main Street Theater and Dance Alliance, unde regizează diferite show-case-uri, precum și spectacolele: „Cântăreața Cheală” (2014), „Mythtery and Mayhem” (2015) și „Platonov” (2018). Începând cu 2013, ține work-shop-uri de Method Acting - primele la București și Sibiu și apoi în mai toată lumea, Tallin (Estonia), Alexandria (Egipt), Kuweit (Kuweit) și la universitățile Marjon și Falmouth (Anglia). În cursul acestui an, Mihaela a fost acting coach și pentru Jack Ryan în „Albert and the concrete Jungle”.

Ricard Reguant

Pe 3 decembrie, Ricard Reguant susține un masterclass pentru studenții de la Master Actorie, an I, prin care își propune să-i introducă în universul teatrului muzical.

Ricard Reguant s-a născut la Barcelona în 1953, și este considerat unul dintre principalii creatori implicați în dezvoltarea Teatrului Muzical în țară, motiv pentru care i-au fost acordate premiile de onoare din partea Broadway World și Premiile Teatrului Muzical din Spania (cu peste 60 de musicaluri clasice realizate, precum „West Side Story”, „Chicago”, „Blood Brothers”, „Rocky Horror Show”, „They’re playing our song”, „7 brides for 7 brothers”, „Singing in the Rain”, „Rouge” sau „Grease”). A realizat, de asemenea, musicaluri bazate pe creație proprie precum „Boig per tu”, „Cuando Harry encontró a Sally” (cu premiera în Germania sub titlul „Harry und Sally”), „Rouge”, „Tarzan”, pe lângă „Hércules”, „La bella Helena” și „La corte del faraón” care au avut premiera în cadrul Festivalului Internațional din Mérida. Montează, apoi, la Teatrul La Latina din Madrid, „Para hacer bien el amor hay que venir al sur”, creație proprie. În teatrul bazat pe text, cariera sa cuprinde montări internaționale. A pus în scenă opere precum „Misery” de Stephen King la Madrid sau în Brazilia, „10 piccoli indiani”, „Non aver paura” și „Sherlock Holmes e il delitti di Jack Lo Squartatore” în Italia. De asemenea, a realizat 10 spectacole în colaborare cu Teatrul Avangardia din România („TOC-TOC”, „Magnolii de oțel”, „Intriga”, „În ploaie”, „Și din 10 n-a mai rămas niciunul”, „Reservoir cats”, „Iubito, îți rămân dator!”, „Chat chat chat” etc.).

Activitatea lui cuprinde și spectacole de teatru polițiste, precum: „La trama”, „Sola en la oscuridad”, „La huella”, „10 negritos”, adaptarea internațională a „Și din 10 n-a mai rămas niciunul” sau piesa scrisă de el însuși și Cata Munar: „Sherlock Holmes și Jack Spintecătorul” și cea scrisă în colaborare cu Carolina Corvillo: „Colleccionistas”, care a avut premiera în 2020.

A fost primul realizator al canalului TV3, unde a lucrat ca Director de programe pentru copii și, în același timp, al diferitelor formate drama (seriale, teleplay etc.) pentru tineri și adulți. A realizat mai multe seriale, precum: „Cronica negra” (Premiul TP pentru cel mai bun serial al anului), „I ara que, Xenia” (primul serial muzical care s-a realizat în Spania) sau „Quico, el progre”, pe lângă „Mecanoscrit del segon origen” (primul realizat de TV3). S-a întors la TV3 cu teleplay-ul musical „El retablo del flautista”. A lucrat la Antena 3 la serialul „Desenlace”, la Tele5 pentru „Y tu bailas?”, și a coordonat activitatea de preluare a spectacolelor de teatru pentru Studio 1 de la TVE. A fost coproducător al filmului realizat de compania de teatru experimental, La Fura dels Baus, „Fausto 5.0”.

Actorul Vlad Ivanov oferă ocazia studenților de la Master Actorie, an I, să afle câteva răspunsuri privind construirea unei cariere în domeniul teatrului și a cinematografiei în cadrul unui masterclass organizat pe 27 noiembrie 2020. Showreel-ul actorului: reel

Vlad Ivanov a finalizat recent rolul Dr Ivan în filmul lui Ivan Ostrochovský nominalizat la Encounters Award (Berlin), iar în anul anterior l-a interpretat pe Cristi în „The Whistlers”, regizat de Corneliu Porumboiu (nominalizat la Palme D’Or). În 2018, a jucat rolul principal în „Hier”, regizat de Balint Kenyeres. În 2016, a apărut în trei filme selectate la Cannes: „Toni Erdmann”, a lui Maren Ade, „Bacalaureat”, a lui Cristi Mungiu și „Câini”, a lui Bogdan Mirică. Pentru acesta din urmă a primit Premiul GOPO pentru cel mai bun actor în rol secundar. Tot în 2016, i-a avut parteneri pe Jim Carrey și Charlotte Gainsbourg în „Dark Crimes”. Anterior, a jucat rolul lui Franco The Elder în „Snowpiercer” a lui Bong Joon-Ho și Grossmeier în „Into the Fog”, a lui Sergei Loznitsa. De asemenea, l-a interpretat pe Dinu Laurențiu în „Poziția copilului”, care a câștigat Ursul de Aur la Berlin, în 2013, și totodată i-a adus un nou premiu GOPO pentru cel mai bun rol secundar. Iar pentru interpretarea sa din „4 luni, 3 săptămâni, 2 zile”, film ce i-a adus lui Cristi Mungiu un Palme D'Or, a câștigat Premiului Criticii din L.A. și un nou GOPO. Tot un GOPO pentru cel mai bun rol secundar a câștigat și cu rolul din „Polițist, Adjectiv” (ce reprezintă prima sa colaborare cu Corneliu Porumboiu, film care a câștigat „Un Certain Regard” la Cannes, 2009). Alte roluri notabile sunt cele din „Povești din epoca de aur” a lui Hanno Hofer, „Concertul” lui Radu Mihaileanu, film nominalizat la Globul de Aur, „The Whistleblower” a Larysei Kondracki (unde a jucat alături de Rachel Weisz, Vanessa Redgrave și Monica Bellucci), „Un pas în urma serafimilor” a lui Daniel Sandu și „Principii de viață” a lui Constantin Popescu.

Creditele sale în teatru includ rolul lui Richard Inima de Leu în „Leul în iarnă”, în regia lui Peter Bolor, Kulygin în „Trei Surori”, în regia lui Yuri Krasovski, „Îngerul” din Ioana D'Arc în regia lui Mihai Mănuțiu și Sir Lucius O'Trigger din „Rivalii” în regia lui Horea Popescu, toate fiind producții TNB. În 2005, Vlad a fost medaliat de Președintele României cu Medalia pentru Merit Cultural.

ANIMEST 2020 este dedicată împlinirii a
100 de ani de animație românească

UNATC este prezent în cadrul festivalului ANIMEST - o adevărată bucurie, chiar și pe timp de pandemie:

Studenți animație UNATC în competiție:

Călin Gherghevici cu "Cartierul" și Răzvan Aprozeanu cu "Oaspeții", filmele lor de licență, Alexandra Fuscaș cu filmul ei de disertație "Firul Roșu", selecționat la Sarajevo 2020. COMPETITIE

Alumni UNATC în competiție:

Elena Ciolacu cu "O poveste despre Vlad Țepeș Drăculea", Ana Florea cu "Invizibilii" coregizat alături de membrii grupului 4inaroom.

Laura Pop este prezentă în afara competiției cu ultimul ei scurtmetraj "Mirror".COMPETITIE

Domnul prof. Radu Igazsag este prezent în festival cu filmul "Scurtă Poveste" în secțiunea aniversară.@ ANIMEST

EXPO 100 de ani de animație românească la Rezidența BRD Scena9, unde doamna prof. Dana Duma a curatoriat alături de boardul creativ ANIMEST un număr de filme cheie din istoria animației autohtone.

Matei Branea este prezent în expoziție cu filmul "Omulan!", prezentat în context making of.EXPOZITIE

Sesiunea de Comunicări Științifice
„Cuantificări interdisciplinare ale exercițiilor teatrale”

Departamentul Cercetare Dezvoltare are plăcerea de a vă invita joi, 12 noiembrie, ora 19:00 la Sesiunea de Comunicări Științifice „Cuantificări interdisciplinare ale exercițiilor teatrale” care va avea loc online, pe platforma Zoom. Sesiunea prezintă rezultatele de cercetare din cadrul proiectului MET – „Dezvoltarea unei metodologii de terapie prin teatru cu efect la nivel neurochimic și neurocognitiv”, finanțat din fonduri nerambursabile și desfășurat în cadrul CINETic, precum și perspectivele de continuare ale acestuia.

Proiectul MET aduce răspunsuri științifice la aceste întrebări care au rolul de a consolida statutul teatrului și al artelor ca elemente de bază pentru o dezvoltare emoțională și socială armonioasă consolidând astfel obiectivul UNATC de a crește relevanța artelor teatrale la nivel social și utilizarea lor pentru dezvoltare personală și educație. UNATC este beneficiarul proiectului MET, derulat cu sprijinul unei finanțări POC în urma derulării competiției „Atragerea de personal cu competențe avansate din străinătate pentru consolidarea capacității de CD”.

  Program - Sesiunea de comunicări științifice

Mai multe detalii despre participare,   aici

Ziua Internațională de combatere a
Fascismului și Antisemitismului

9 noiembrie - Ziua Internațională de combatere a Fascismului și Antisemitismului este marcată la UNATC prin activitatea interdepartamentală „Radu Jude în dialog online cu studenții de la Actorie, an I, licență”. Evenimentul face parte din cadrul seriei de seminarii online extracurriculare destinate studenților. Organizatori: Departamentul de Actorie, în colaborare cu Departamentul de Scenaristică și Filmologie UNATC.


Concurs de proiecte studențești 2020

Societatea Antreprenorială Studențească UNATC lansează un concurs de proiecte studențești pentru domeniile: teatru, teatru educațional, film și film educațional. Pentru fiecare domeniu, se va alege un proiect câștigător care va primi finanțare de până la 3.000 lei pentru implementare. Mai multe informații găsiți aici:

  Pachet informații concurs de proiecte SAS

Admitere 2020
Facultatea de film

Facultatea de film organizează a doua sesiune de admitere pentru programul de studii:

1. ARTA MONTAJULUI DE FILM - MASTER

2. ARTA SUNETULUI DE FILM - MASTER

ÎNSCRIERI: 21 SEPT. 2020 – ORELE: 10.00 – 14.00
PROBE DE EXAMEN: 22 SEPT. 2020 –PROBA SCRISĂ
23 SEPT. 2020 –ZI DE CONTESTAȚII
24 SEPT. 2020 –PROBA ORALĂ

Înscriere
Centrul de Pregătire Pedagogică și Didactică (C.P.P.D)

Programul de studii psihopedagogice oferit de către DPPD poate fi urmat de studenţi în regim de subvenţie de la bugetul de stat sau în regim cu taxă. Regimul studiilor în cadrul CPPD este acelaşi cu cel pe care studentul îl are în cadrul studiilor de licenţă la care este înmatriculat.

Studenţii pot beneficia de subvenţia de la bugetul de stat numai pentru numărul de credite corespunzătoare primului nivel de certificare pentru profesia didactică şi pentru un singur parcurs de studiu. Taxa modul psihopedagogic: 1500 ron, Achitarea acesteia se va face anticipat, respectiv jumătate la înscriere, în luna octombrie şi cealaltă jumătate până la înscrierea pentru susţinerea lucrării de absolvire.

Anunț înscriere: descarcă

Contract de studii și înscriere nivelul 1 - Licență: descarcă

Contract de studii și înscriere nivelul 2 - Master: descarcă

Contract de studii și înscriere nivelul 1 - Postuniversitar: descarcă

Contract de studii și înscriere nivelul 2 - Postuniversitar: descarcă

UNATC I.L. Caragiale
pentru a doua oară la ARS ELECTRONICA

Cel mai important festival de Artă Digitală din Europa, Ars Electronica aniversează anul acesta 40 de ani. După participarea de anul trecut cu o lucrare a unui student în cadrul festivalului, alți doi studenți ai UNATC își vor prezenta anul acesta lucrările în secțiunea Wilde States a festivalului de la Linz. UNATC organizează la București sub umbrela Keplers Garden, UNATC Garden la Casa Universitarilor din București, o expoziție de artă digitală interactivă, parte a festivalului Ars Electronic ce are loc între 9 și 13 septembrie 2020.

Keplers Garden este o călătorie globală care reunește 120 de locații de pe glob mapând noua lume pe coordonatele Autonomie-Democrație, Ecologie-Tehnologie, Umanitate, Nesiguranță.

Distant Art

Într-un colț de natură în centrul orașului, Distant Art expune lucrările dezvoltate în perioada izolării sociale din timpul stării de urgență de studenții UNATC ai masteratului de Tehnologii Interactive pentru Arte Performative și Media precum și de cei de la Arta Designului De Jocuri. Grădina UNATC expune atât rezultatele colaborării online între artiști din domeniului artei digitale cât și pe cele ale cercetătorilor și artiștilor din cadrul CINETic. În Distant Art artiștii caută noi forme de comunicare în haosul care oprește pentru o vreme orice formă de contact uman direct.

În timp ce pentru artiștii care lucrează cu prezența directă a performerului aceasta a fost o schimbare drastică, lumile virtuale construite pentru jocurile digitale au căpătat mai mult sens ca oricând. UNATC Garden aduce o perspectivă despre cum studenții din domeniul artistic și artiștii, în general, și-au adaptat practica la o lume fără contact, atingere și apropiere și ce strategii au adoptat pentru a ajunge la ceilalți.
Datorită izolării sociale studenții au experimentat stări de anxietate și dezorientare specifice lipsei de contact uman. Proiectele sunt modelate direct de izolare, multe având interferențe stranii și soluții neașteptate. UNATC Garden combină instalații telematice cu proiecte native online. UNATC Garden este găzduită de Casa Universitarilor a Universității București.

Distant Art poate fi vizitată la Casa Universitarilor între 9 și 13 septembrie pe baza programării anterioare, între orele 17:00-21:00.

Curated by: Alexandru Berceanu Exhibition Design: Iuliana Gherghescu Sunt expuse lucrările studenților: Ionuț Crava: ASCII DREAMS/ Cosmin Tița: Ennui/Maria Năstase: Sonic Images, Hoarder / Emil Drăgan: CONTROLLed, Paradise Swing/ Alexandra Albu: Acts of Perception: Engender/ Sebastian Comăneci: Quantum Polytopes / Cristi Dragomir THE SECRET/ Fiuciuc Andrei Nicolas C.D.P.R./ Bogdan Gheorghiu U Pilot /Andrei Păun: The Galerist/ Cip Făcăeru, Adrian Raicu: Dream Space Mechanics și ale rezidenților CINETic: Kıvanç Tatar (CA/TR), João Tragtenberg (BR), Saint Machine (RO), Leonard Nicola Hein & Claudia Schmitz (US, DE).

CON---TACT

Pe data de 9 septembrie și pe data de 12 septembrie Joao Tragtenberg va performa CON---TACT de la ora 20 telematic, din Florianopolis, Brazilia. Corpul lui Joao Tragtenberg este augmentat de Giromin, un senzor care produce sunete, vizualuri și lumini, local și la distanță. În CON---TACT acesta va improviza cu muzica lui Mitoș Micleușanu și instanțele virtuale și fizice ale lui Saint Machine.
Joao Tragtenberg este un inventator de instrument digital, performer și cercetător în design de interacțiune. Are o licență de master în Computer Science în procesul de design al Dansului Digital și Instrumente Muzicale. Acesta este de asemenea fondatorul Batebit Artesania Digital, un proiect axat pe inventarea instrumentelor digitale create manual, inspirate din cultura braziliană. În performance acesta experimentează cu instrumentele sale, explorând micro interacțiunile dintre muzică, dans și lumină.

Intrarea la eveniment este permisă doar cu mască, cu rezervare prealabilă sau la intrarea în locație, în limita a 25 de persoane concomitent.

Participarea studenților UNATC la Wilde States este susținută financiar prin proiectul FDI Internaționalizarea UNATC, director proiect, prorector Alex Sterian. CINETic residencies este un proiect implementat de UNATC I. L. Caragiale cu sprijinul unei finanțări AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

CINETic Garden Ars Electronica/
Eveniment facebook
UNATC Distant Art
Ars Electronica Gardens: EUROPE Part 2
REEZERVARI UNATC Garden Bucharest | ARS ELECTRONICA 2020

ADMITERE 2020

Rezultatele concursului de admitere se vor afisa in sectiunea dedicata admiterii.

O lista cu sectiunile de admitere ale facultatilor se regaseste  aici


GALA HOP

Gala Tânărului Actor HOP, ediția a 23-a începe în seara aceasta la ora 21.00, sus pe teatru, la Amfiteatru TNB.

Invităm publicul să urmărească online evenimentul transmis prin livestreaming pe site-ul Galei HOP www.galahop.uniter.ro, pe contul oficial de Facebook al Galei HOP https://www.facebook.com/GalaHopGalaTanaruluiActor și pe contul oficial de YouTube, UNITER ROMANIA.

Timp de 3 zile, între 3 și 5 septembrie, 24 de tineri dansactori vor concura pentru trofeele HOP și pot fi votați online pe parcursul zilei de duminică, 6 septembrie, până la ora 19.00 https://galahop.uniter.ro/votul-publicului-2020/. Votul publicului contează!

Premiul Publicului va fi anunțat în cadrul festivității de decernare a premiilor, duminică, 6 septembrie, ora 22.00.

Juriul concursului este format din: Adrian Batista – regizor și producător TV, Ioana Bogăţan – actriţă, Silvia Ghiață – producător TV, Andrei și Andreea Grosu – regizori, Ileana Lucaciu – critic de teatru. Directorul artistic al Galei HOP, ediția a XXIII-a este dansatorul și coregraful Gigi Căciuleanu.

  Programul galei HOP

  Pagina oficiala


SCRISOARE DE SPRIJIN

UNATC „I. L. Caragiale” București își exprimă susținerea pentru toate cadrele didactice și studenții Universității de Teatru și Film din Budapesta (SZFE), care, de mai multe luni se confruntă cu o gravă ingerință a politicului în spațiul sacru universitar.

Modul abuziv și lipsit de orice transparență în care guvernul maghiar a ales să schimbe forma de organizare a prestigioasei Universități de Teatru și Film din Budapesta, atribuind conducerea acesteia unei fundații, prin intermediul căreia, de fapt să poată controla universitatea, este profund nedemocratic și lipsit de etică.

Universitățile și sistemul educațional trebuie să-și păstreze autonomia, libertatea de exprimare și libertatea academică. Acesta constituie un drept fundamental ce stă la baza desfășurării activității educaționale, academice și cultural-artistice în instituțiile de învățământ superior.

Suntem alături de colegii noștri maghiari în lupta lor pentru păstrarea spațiului universitar inviolabil!

Petiția studenților SZFE poate fi consultată aici:

  Vizualizare petiție


THESPIS – REVISTA GALEI HOP

Doar 6 zile ne mai despart de GALA TÂNĂRULUI ACTOR HOP și de întâlnirea cu cei 24 de DansActori. Așteptarea se va încheia curând și ediția 2020 a concursului de teatru care marchează începutul toamnei va avea loc în perioada 3-6 septembrie, de la ora 21.00, sus pe teatru, la Amfiteatru TNB. Evenimentul va fi transmis prin livestreaming pe site-ul Galei HOP, pe contul oficial de Facebook al Galei HOP și pe contul oficial de YouTube, UNITER ROMANIA.

Ne bucurăm să anunțăm că reflectarea Galei HOP se va face și prin Revista Thespis, în 2020 datorită parteneriatului cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București.

THESPIS împlinește anul acesta 5 ani, întărindu-și statutul de bursă pentru criticii de teatru de mâine. Astfel, Gala HOP devine o platformă cu un „material de lucru” bogat, un loc proaspăt unde, teatrologii de mâine pot să-şi exerseze aptitudinile şi spiritul critic.

Echipa redacţională a revistei THESPIS 2020 este formată din DIANA PARPALEA, RALUCA CÎRCIUMARU și LUCIA MIHAI, studente la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București – secția Teatrologie (Management Cultural și Jurnalism Teatral). Câteva lucruri despre ele puteți afla accesând pagina dedicată revistei online a Galei HOP.

  Vizualizare articol complet

  Eveniment - Gala Tânărului Actor HOP 2020


Comunicat admitere Teatrologie

Admiterea la ciclul II - Studii universitare de master - specializarea Teatrologie - Management si Marketing cultural nu va avea loc in anul universitar 2020-2021

  Decizie nr.522 din 01 septembrie 2020

Comunitatea academică UNATC
are acces la baza de date Drama Online

Începând din luna iulie a acestui an, studenții, cadrele didactice și cercetătorii din cadrul UNATC au acces la patru colecții importante ale bazei de date Drama Online. Abonamentul este achiziționat prin Proiectul FDI 2020 – "UNATC smART” și include: „Core Collection”, „Nick Hern Books Modern Plays”, „Critical Studies & Performance Practice” și „National Theatre Collection”. Acestea cuprind:

- „Core Collection” - aproximativ 1.700 piese de teatru de la Bloomsbury, inclusiv Methuen Drama, Arden Shakespeare, Faber & Faber, plus fotografii din timpul reprezentațiilor din colecțiile „Victoria and Albert Museum” și „American Shakespeare Center”;

- „Nick Hern Books Modern Plays” - peste 570 piese de teatru de la Nick Hern Books, unul dintre editorii de top din Marea Britanie din domeniul artelor interpretative;

- „Critical Studies and Performance Practice Collection” include peste 370 de cărți științifice, de la prestigioasele edituri ‘Methuen Drama” și „Arden Shakespeare” (parte a Bloomsbury Academic), precum și peste 60 de înregistrări video de instruire în arta actorului.

- „National Theatre Collection” conține 30 de montări teatrale înregistrate (comedii: „She Stoops to Conquer”, „One Man”, „Two Guvnors”, „London Assurance”; piese clasice din secolul XX: „Yerma”, „The Cherry Orchard”, „The Deep Blue Sea”, „Les Blancs”, „A Streetcar Named Desire”, „Cat on a Hot Tin Roof”, „Translations”; piese de Shakespeare: „Hamlet”, „Othello”, „King Lear”, „Macbeth”, „Julius Caesar”, „Coriolanus”, „Twelfth Night”, „The Winter's Tale”, „Romeo and Juliet”; adaptări literare: „Frankenstein”, „Jane Eyre”, „Treasure Island”, „Peter Pan”, „Small Island”; piese ale clasicilor greci: „Antigone”, „Medeea”; drama istorică: „Dara”.

Proiectul FDI 2020 – "UNATC smART” este co-finanțat prin M.E.C. – FDI, unul dintre obiectivele acestuia fiind optimizarea mijloacelor de învățare prin accesul la baze de date științifice, cu conținut specific domeniilor UNATC.


Prof.univ.dr Constantin Pivniceru a trecut în neființă

Personalitatea sa nu poate fi separată de destinul cinematografiei românești, cu bunele și relele sale. Absolvent al Institutului Politehnic din Bucuresti (1949), Constantin Pivniceru se angajează în Laboratorul de prelucrare a peliculei din Studiourile Buftea în 1952. Urmează ani de perfecționare pentru ca, începând cu 1968, să devină Director General Adjunct și apoi, din 1970 până în 989, Director General al Studiourilor Buftea și Director General Adjunct al Centralei România Film.

Activitatea profesională a fost dublată în toți acesti ani de cea de dascăl, generații de operatori au fost inițiați de Dl. Profesor în tainele proceselor foto și a mecanismelor de formare a imaginii în emulsia peliculei cinematografice. Tandemul pe care l-a format, decenii la rând, cu Doamna Prof.univ.dr Monica Mioc, reputat chimist și profesor, a ridicat nivelul cursurilor din IATC / UNATC “I.L. Caragiale”.

Profesor dedicat, Constantin Pivniceru și-a închinat ultimii 30 de ani din viața tot proiectelor legate de cinematografie: înființarea UCIN în 1990, sau publicarea de cărți de specialitate. De-a lungul îndelungatei sale cariere, prof.univ.dr. Constantin Pivniceru a tradus peste 300 de studii din domeniu, publicând totodată cinci cărți de specialitate.

Dumnezeu să-l odihnească!


A apărut un nou număr al revistei “Close up”

A apărut un număr nou al revistei academice“Close up”(nr 1/2020) editată de UNATC cu sprijinul Uniunii Cineaştilor din România.

Conţinutul său este caracterizat astfel de Dana Duma, editorul (alături de Anca Ioniţă) ediţiei :”Noua noastră ediţie a revistei ‘Close up’, scrisă şi publicată în vremuri de pandemie, este în principal dedicată diversităţii în cinema. În primul rând celebrăm animaţia, acel “alt cinema”, atât de superficial cunoscut, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la lansarea primului film românesc de animaţie, Păcală în lună (1920), scurtmetrajul semnat de Aurel Petrescu. Două articole ale ediţiei sunt dedicate animaţiei, “Tropul mâinii animatorului în animaţia românească” de Valeriu Căliman, dedicat în principal lui Ion Popescu Gopo, primul cineast roman care a câştigat un Premiu Palme d`Or la Cannes, şi textul Dorinei Pricop “Fair Use şi basmele lui Disney”, care analizează conceptul fair use, mai exact felul în care parodiile şi pastişele sunt autorizate să folosească părţi din opere binecunoscute fără acordul deţinătorilor de drepturi, pentru a critica clişeele.

Această ediţie duce mai departe eforturile noastre de analiza tendinţele majore cinematograful românesc. Articolele deidicate acestei preocupări constante a contributorilor noştri sunt ilustrat de textele “Atmosfera epocii interbelice a satului românesc în filmele Moromeţii şi Moromeţii 2 de Stere Gulea” semnat de Smaranda Cristina Sterian. Profilul cinematografului românesc este completat de recenziile unor noi cărţi publicate în ultimul an despre diferite aspect ale cinema-ului naţional, precum “Filmul tranziţiei: Contribuţii la critica cinemaului românesc a anilor 1990”de Andrei Gorzo şi Gabriela Filippi, “Romanian Cinema Inside Out: Insights on Film Culture and Politics” de Irina Trocan, sau ‘Balkan Cinema and the Great Wars: Our Story” (editori Adrian Silvan Ionescu, Marian Ţuţui şi Savaş Arsalan)”. Diversitatea în cinema este abordată şi de lucrarea lui Siniša Dragin consacrată influenţei reciproce dintre documentar şi ficţiune, sau “cinemaului minoritar”investigat de Liri Chapelan, sau în textul Flaviei Dima despre home movies, incluse frecvent în alte forme de cinema. Noi tendinţe în cinema (definite mai bine ca “spreadable content”) cu o influenţă socială uriaşă, sunt analizate de Irina Trocan în textul “Analog, digital, computaţional. Reîncarnarea unor imagini politizate.” Un sumar atractiv al acestei reviste academice dedicate în principal noilor tendinţe în cinema şi media.

  CloseUp Vol.4, No.1, 2020

Festivalul „Bucureștii lui Caragiale”

Festivalul „Bucureștii lui Caragiale” a fost inițiat în anul 2012, cu ocazia celebrării a 100 de ani de la moartea celebrului dramaturg. Festivalul a fost inspirat de manifestarea „D-ale Bucureştilor, carnaval la 1900” din Capitală, care a recreat atmosfera Micului Paris începând cu anul 1993 şi, ulterior, după o pauză de câţiva ani, în 2008, la Curtea Veche a Palatului Voievodal. Creat pentru a aduce opera caragialiană cât mai aproape de publicul bucureștean, festivalul în forma actuală, „Bucureştii lui Caragiale”, s-a desfăşurat, pe rând, în Centrul Istoric al Capitalei, în Parcul Izvor şi, începând din anul 2017, este găzduit de cea mai veche grădină a Capitalei, Parcul Cişmigiu. În contextul actual, festivalul „Bucureştii lui Caragiale” are scopul de a asigura continuitatea operatorilor culturali şi de a încuraja consumul cultural la nivel local.

Desfăşurată sub motto-ul #SusţinemCulturaRO, ediţia din acest an a festivalului „Bucureştii lui Caragiale” îşi extinde repertoriul în afara operei lui Caragiale şi invită toate teatrele din Bucureşti să prezinte, în cadrul evenimentului, cele mai de succes spectacole de teatru în perioada 18 iulie – 20 septembrie, pe scena în aer liber a festivalului, din Parcul Cişmigiu. Cea de-a opta ediţie a festivalului „Bucureştii lui Caragiale” este organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB.

În contextul restricţiilor impuse de pandemia COVID-19, proiectul „Bucureştii lui Caragiale” îşi propune să susţină scena teatrală a Bucureştiului – instituții publice și teatre independente – oferind o platformă de promovare a activităţii lor în condiţiile în care nu toate teatrele din Bucureşti dispun de infrastructura necesară pentru a îşi reorganiza activitatea în spaţii deschise.

După o lungă perioadă de pauză de cultură, bucureştenii au acces la spectacole de teatru pe tot parcursul verii şi începutul toamnei. Festivalul se desfăşoară în Parcul Cişmigiu, pe parcursul a 10 weekend-uri din perioada 18 iulie – 20 septembrie, respectiv: 18-19 iulie, 25-25 iulie, 1-2 august, 8-9 august, 15-16 august, 22-23 august, 29-30 august, 5-6 septembrie, 12-13 septembrie și 19-20 septembrie.

De la teatru pentru copii, producţii independente, comedii muzicale, clasice şi contemporane, din programul festivalului fac parte spectacole ale teatrelor de stat şi independente din Capitală, ce au fost adaptate pentru spaţii deschise. Printre participanţii ediţiei, se numără Centrul Cultural LUMINA, care va deschide festivalul, Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Mic, UNATC, Teatrul Excelsior, Teatrul Ion Creangă, Opera Comică pentru Copii, În Culise, Teatrul Ţăndărică, Teatrul de Revistă Constantin Tănase, Creart, Teatrul Dramaturgilor, Teatrul Godot, Teatrul Coquette, Teatrul Arte Dell’Anima, Teatrul Elisabeta şi Teatrul Stela Popescu.

Desfășurarea evenimentului, în perioada 18 iulie – 20 septembrie, implică respectarea tuturor măsurilor de siguranță pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 aşa cum au fost aprobate prin ORDINUL nr. 2.941/1.120/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 531 din 19 iunie 2020.

Pentru mai multe informații accesați acest link

RELUAREA CURSURILOR DE PREGĂTIRE PENTRU
CONCURSUL DE ADMITERE

Cursuri de pregatire facultatea de film

Cursuri de pregatire facultatea de teatru


CONT PLATĂ CURSURI PREGĂTIRE PENTRU PLATA ONLINE

Asociația Pro Casandra

Banca - FIRSTBANK

CONT RO96PIRB4202745836001000

COD FISCAL 27741189

La detalii de plată se trece numele candidatului și specializarea pentru care se înscrie cu specificarea Curs pregătire.

Dovada plății se va face prin trimiterea unui mail cu numele, prenumele candidatului, specializare și PDF sau fotografia extrasului de cont.

Seminarii online de formare pentru studentii
din cadrul Departamentului de Arta Actorului

22 Iunie - Leon Rubin

Luni, 22 iunie, avem plăcerea să aprofundăm universul lui Shakespeare alături de profesorul și regizorul Leon Rubin. Activitatea este organizată de către Departamentul de Actorie, în cadrul seriei de seminarii online ca răspuns la încercarea de a continua procesul de formare a viitorilor actori pe timpul restricțiilor impuse de COVID-19.

  leonrubin.co.uk

22 Iunie - Robin Pascoe

Luni, 22 iunie, ne întâlnim online cu Robin Pascoe, profesor la Murdoch University și președinte IDEA (International Drama/Theatre and Education Association). El va dezbate pentru studenții interesați de domeniul pedagogiei teatrale oportunitățile pe care le propun teatrul și educația prin teatru în vremuri de pandemie, în cadrul seminarului online cu tema „O lume întoarsă cu susul în jos – Educația artistică dincolo de pandemie”.

“We are living in strange times, some of us in lockdown and communicating through ZOOM. It is important to reflect on the impact of these circumstances on work as drama educators. But it is possible to see the Coronavirus COVID-19 pandemic as an opportunity not a threat. Arts and drama education offer us ways of making meaning of our lives in these times. In this discussion I outline some principles of drama education that endure past current crises. I suggest some markers of quality for arts education. I share some examples of curriculum in action.”

  IDEA webpage   IDEA facebook

22-27 Iunie - Yuri Kordonsky

Seria de seminarii online de formare pentru studenții din cadrul Departamenului de Arta Actorului continuă, în perioada 22-27 iunie, în prezența regizorului Yuri Kordonsky. Îi mulțumim că a acceptat invitația de a lucra cu studenții și profesorii noștri și de-abia așteptăm să explorăm universul cehovian alături de dumnealui.


E interzis să interzici în spațiul academic

Comunicat al UNATC „Ion Luca Caragiale” din București

„Universitatea trebuie să fie independentă, din punct de vedere moral şi intelectual, de orice putere politică şi economică.” Magna Charta a Universităților Europene.

Autonomia universitară, libertatea academică și libertatea de exprimare sunt vitale pentru activitatea UNATC ,,I.L. Caragiale” și fără de care activitățile didactice, de cercetare și artistice nu se pot desfășura.

Artele spectacolului și filmului s-au aflat constant în avangarda mișcărilor culturale, politice și sociale ale ultimelor secole. Libertatea de exprimare a artiștilor a condus la apariția unor opere ce au deschis sau au completat discuții publice importante, cu urmări majore pentru viața unor generații succesive. Foarte multe dintre luptele pentru drepturi fundamentale câștigate, cu dificultate și cu sacrificii, de oameni aparținând unor categorii sociale, etnice, rasiale sau de gen discriminate timp de secole, s-au reflectat și continuă să se reflecte în opere artistice canonice, fără de care nu am putea concepe o parte importantă a artelor contemporane și a moștenirii culturale a umanității. Înțelegerea lumii prin artă a fost, este și va continua să fie una esențială pentru toți oamenii, așa cum este și înțelegerea actului artistic prin mijloace academice.

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București se alătură tuturor instituțiilor de învățământ superior care aleg să se poziționeze împotriva modificărilor aduse marți, 16 iunie, Legii Educației Naționale, de către Parlamentul României, în urma votului din Senat, prin care e dispusă interzicerea discuției sau abordării, în spațiul universitar, a unor teorii și opinii privind studiile de gen. De altfel, ne opunem oricăror încălcări sau limitări în ceea ce privește activitatea didactică realizată prin analiza, discutarea, cercetarea, predarea oricăror teorii și opinii.

Dincolo de faptul că unele dintre disciplinele Facultăților de Teatru și de Film, care formează UNATC „I.L.Caragiale”, sunt fundamentate pe interdisciplinaritatea studiilor de gen care sunt parte integrantă din cultura și cercetarea contemporană, respingem ingerința politicului în spațiul universitar liber, în care e interzis să interzici.Societățile nu pot evolua decât dacă, în domenii multiple, cercetătorii, artiștii, filosofii sunt lăsați să gândească și să creeze liber, fără constrângeri ideologice sau culturale.

UNATC „I.L.Caragiale” susține pluralitatea de opinii și diversitatea etnică, rasială, religioasă și de gen, atitudine inerentă spiritului democratic în care înțelegem să ne susținem activitatea academică.

UNATC „I.L.Caragiale” afirmă încă o dată, la 70 de ani de la înființare, că circulația ideilor e fundamentală pentru societate și cultură, neputând fi atinsă de nicio ingerință, de orice natură, acum sau mai târziu.


Dumitru Carabăț - ULTIMUL SCENARIU

”Lucian, ceea ce trebuie să se întâmple, se apropie...”

În Duminica Tomii am vorbit ultima oara cu domnul profesor. Îl înțelegeam din ce în ce mai greu, starea lui se deteriora rapid, însă mesajul era limpede, scurt și eficient ca o tăietură de oțel rece, la fel de clar și sintetic așa cum obișnuia să scrie, să vorbească, să dea feed back în clasă sau sfaturi unui scenarist mai tânăr. M-am bâlbâit și am improvizat stângaci – nu aveam experiența lui nici în scris, nici în durere...

I-am fost student, asistent și, îndrăznesc să spun, prieten. Mi-a spus lucruri pe care nu le împărtășea altora, era foarte discret, pudic și obișnuit să își ducă marea suferință a vieții în singurătate. Și-a cărat crucea în spate fără să se plângă, a însoțit-o doar cu pipă, tutun, cafea, enorm de multe cărți și filme și, mai recent, muzica clasică pe care o asculta pe You Tube – nu ai fi spus despre Cara – cum îi spunea prietenul și colegul lui, George Littera, celălalt mare corifeu al școlii de scris despre și pentru cinema – că se va adapta atât de bine la noile media.

Citea mult și mă uimea de fiecare dată cu claritatea judecății, păstrată până în ultimele zile. Era la curent cu tot ceea ce era important și pentru mine tot ceea ce aflam de la el era de prima mână, ca și în studenție. Eram doi filologi despărțiți de o jumătate de secol – dar prin el am realizat că Școala de Literatură nu fusese o formă fără fond... Discuțiile despre Roman Jakobson și Genette, despre Pasolini și Godard erau pentru mine un festin într-o lume macdonaldizată.

Mi-l amintesc la masa de montaj din sala 208A din Matei Voievod și îl revăd de fiecare dată în pulovărul de lînă groasă gri și cu pipa în mână – figura luminată de stop-cadrul de secvență la care se oprise pentru a-l analiza, cu efectul special al fumului albăstriu urcînd pe pereții instituției în care astăzi nu se mai fumează.

A păstorit zeci de generații și chiar dacă nu a fost întotdeauna înțeles, dacă a părut uneori ermetic, sau nu a avut parte de un auditoriu la înălțimea lui academică, a fost iubit. Dovadă sunt zecile de studenți care i-au trecut pragul exilului interior, unii dintre ei, precum Anca Florescu și Mihaela Michailov pînă în ultimele zile. Zile de pandemie, zile ciudate, zile ale zorilor unei noi lumi din care Dumitru Carabăț nu are cum să facă parte. Astăzi, i-am scris lui Steven Maras, la Sydney ”Dear Steven, Dumitru is no longer with us”. Își doreau foarte mult să se cunoască, se citeau și se respectau, Steven acceptase rugămintea mea să facă o recenzie la versiunea în limba engleză a Poeticii lui Carabăț și era fascinat de o voce pe care nu o putuse auzi până atunci, de dincolo de Zid.

Prof. univ. dr. Honoris Causa Dumitru Carabăț, fondatorul școlii românești de scenaristică, autorul unor cărți fundamentale despre teoria adaptării (De la cuvânt la imagine) și a scenariului (Spre o poetică a scenariului cinematografic), unul dintre cei mai importanți profesori din școala românească de film, ne-a părăsit în seara zilei de 13 mai. Foștii studenți, corpul profesoral și administrativ al UNATC, profesorii școlii de film și prietenii deplâng dispariția unui OM care, discret, ne-a marcat existența. Departamentul Scenaristică – Filmologie, profesorii din catedra de scenaristică, cu toții formați de profesorul Carabăț, sînt de astăzi singuri, stingheri, lipsiți de un reper fundamental.

Odihniți-vă în pace, Domnule Profesor...

Lucian Georgescu și colegii


Facultatea de Film în online

Facultatea de Film reia, în regim online, o parte din cursurile de pregătire oferite viitorilor candidați la admitere. Pe durata actualei crize (adică până la redeschiderea școlilor), aceste cursuri vor fi gratuite. Vă rugăm să consultați site-ul UNATC sau pagina de Facebook, unde vă vom ține la curent cu programul.

Departamentul Multimedia: Sunet, Montaj
Sâmbătă, 4 aprilie, ora 10.30
Transpunere audio-vizuală, lect.univ.dr. Laura Lăzărescu-Thois, lect.univ.drd. Ștefan Pârlog

Departamentul Animație
Sâmbătă, 4 aprilie, ora 10.00
Curs pregătire nr. 5: Proba 3 animație, lect. univ. dr. Matei Branea, Radu Pop

Departamentul Comunicare Audiovizuală
Cursurile se vor desfășura tot sâmbăta, de la 10:00 dimineața, conform calendarului de mai jos (care este calendarul inițial, însă decalat cu două săptămâni):


Sâmbătă, 28 martie, "Despre proba colocviului. De la cultură generală la cultură de specialitate", asist. univ. drd. Gabriela Filippi
Sâmbătă, 4 aprilie, "Introducere în structuri narative", conf. univ. dr. Tudor Voican.
Sâmbătă, 11 aprilie, "Genuri cinematografice. Introducere", lect. univ. dr. Iulia Voicu.
Sâmbătă, 25 aprilie, "O situație, un eveniment și transpunerea cinematografică", conf. univ. dr. Tudor Voican.
Sâmbătă, 2 mai, "De ce e importantă istoria filmului?", lect. univ. dr. Andrei Rus.
Sâmbătă, 9 mai, "Adaptarea cinematografică. De la text la ecran", lect. univ. dr. Ana Agopian.
Sâmbătă, 16 mai, "Simulări probe de concurs. Exerciții de cronică de film", conf. univ. dr. Andrei Gorzo
Sâmbătă, 23 mai, "Simulări probe de concurs", lect. univ. dr. Ana Agopian.


Spectacole UNATC - live streaming pe facebook

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" se alătură mișcării culturale internaționale și transmite online o parte dintre spectacolele de absolvire ale studenților săi. Sărbătorim Ziua Mondială a Teatrului cu difuzarea vineri, 27 martie, ora 19:00, pe pagina oficială de facebook, a unui spectacol care a făcut istorie - "Azilul de noapte" de M. Gorki, pus în scenă de cunoscutul regizor și pedagog Ion Cojar, cu promoția de actori 1994.


Se suspendă toate activitățile didactice

Având în vedere contextul epidemiologic actual, activitățile didactice la toate structurile academice din cadrul universității vor fi suspendate prin Decretul nr. 195/16.03.2020, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 212/16.03.2020, Președintele României a instituit starea de urgență pe întreg teritoriul României, pe o durată de 30 de zile începând cu data de 16.03.2020.

Vă informăm că toate cursurile se vor desfășura în continuare în sistem online, pe platformele de tip e-learning ale facultăților. În funcție de evoluția situației, perioada menționată se va putea prelungi, iar măsurile luate vor putea suferi modificări.

Perioada suspendării poate fi prelungită prin hotărâre a Consiliului de administrație, cu aducerea la cunoștință, în timp util.

Pe perioada suspendării, accesul studenților în sediile UNATC se va face doar în cazuri care nu suportă amânarea și doar prin consulatarea anterioară a cadrelor didactice sau a personalului administrativ.

Studenții cazați în căminul UNATC sunt rugați să respecte următoarele reguli:

- Se interzice accesul persoanelor străine în cămin.

- Dacă au călătorit cu mai puţin de 14 zile în zone sau țări declarate cu focare de infecție cu virusul COVID-19 vor anunţa medicul de familie sau linia TELVERDE (0800800358).

Vă invităm să vă comportați în mod responsabil, urmând instrucțiunile Ministerului Sănătății

La nivelul Institutului Național de Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătății a fost operaționalizată linia TELVERDE (0800800358) destinată cetățenilor care doresc informații legate de prevenirea infectării cu virusul COVID-19 (Coronavirus). Apelarea numărului unic de urgență 112 este doar pentru situații de urgență, iar pentru solicitarea de informații cetățenii sunt rugați să apeleze linia TELVERDE.

Pentru mai multe detalii aici

Depășește conturul!
UȘI DESCHISE la UNATC

Anul 2020 aduce sărbătoarea în UNATC. La aniversarea a şaptezeci de ani, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” Bucureşti îşi păstrează tradițiile pe care le îmbogățește constant cu noi obiceiuri. Evenimentul dedicat tinerilor curioşi, creativi şi pasionaţi de artă, UȘI DESCHISE, are loc în weekend-ul 6 - 8 martie. Vă aşteptăm să desenăm împreună o schiţă a vieţii de student în sălile pline de emoţie şi visuri. Într-o lume în care clişeele au obosit, vă invităm să privim spre viitor, participând cu încredere şi curaj la workshopurile şi cursurile deschise de Actorie, Păpuşi-Marionete, Regie Teatru, Coregrafie, Scenografie, Teatrologie (Management cultural, Jurnalism teatral), Pedagogie teatrală, Regie şi Imagine de film şi TV, Multimedia: sunet-montaj, Producţie de film, Film de animaţie.

În fiecare seară, studenţii actori vor prezenta spectacole de absolvire: „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, „Fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe, „Audiţia” de Alexandr Galin şi musicalul „Nine”, adaptare scenică după scenariul lui Michael Tolkin şi Anthony Minghella.

Să depășim împreună contururile şi să ne reconfigurăm limitele, începând de vineri, 6 martie, la UȘI DESCHISE 2020, în Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) „I.L. Caragiale” Bucureşti, str. Matei Voievod 75-77 şi la Centrul Internaţional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative (CINETic), str. Tudor Arghezi 3B.

Programul complet al evenimentului este disponibil pe unatc.ro şi facebook.com/usideschiseofficialpage. Pentru mai multe informații: usi.deschise@unatc.ro.

Parteneri media: Radio România Cultural, Ziarul Metropolis, LiterNet.ro, Teatral.ro, Oraşul Meu, IQool, AaRC, Modernism.ro.

Programul poate fi consultat aici

ȘCOALA DE DUMINICĂ
O nouă sesiune de cursuri 2020

SCOALA DE DUMINICA, SESIUNEA 2020, amana deschiderea cursurilor pentru data de 1 MARTIE.

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” București, începe o nouă sesiune de cursuri deschise publicului larg. Indiferent de vârstă sau pregătire, programul UNATC Alternativ – Școala de Duminică oferă tuturor șansa de a studia specializări din domeniul teatru și cinematografie într-un format de scurtă durată. Pentru al zecelea an consecutiv, UNATC rămâne dedicat pasiunii pentru artă, oferind oricui șansa unei pregătiri intensive, într-un mediu academic de excelență.

UNATC Alternativ este centrat pe cursuri intensive, eficiente din punct de vedere al timpului și cu un conținut bogat de cunoaștere aplicată. Conceptul este dedicat omului modern care dorește să-și dezvolte noi abilități creative, fără a se dedica statutului de student permanent. Am conceput UNATC Alternativ din dorința de a răspunde acestei nevoi printr-un program eficient, dedicat tuturor.

Cursurile sunt organizate în 10 ședințe a câte 2 ore desfășurate în 5 duminici (2 ședințe în fiecare duminică). Excepție fac următoarele cursuri: Dezvoltare personală prin tehnici de teatru și film (3 cursuri a câte 3 ore / 3 duminici); Fotografie și elemente de limbaj vizual (30 ore / 8 duminici).

Pentru mai multe detalii intrati pe pagina noastră:școala de duminică

Comunicat de presă: descarcă


CONCURS

Proiectul constă în:
- o schiță sau un concept pentru reamenajarea cantinei: Pereți, podea, mobilier, etc.
- bugetul proiectului
- componența echipei: Nume, Prenume, Universitatea, Facultatea si specializarea

Proiectul câștigător va fi implementat de UNATC

Depunerea proiectelor se poate face pe email: sas@unatc.ro în perioada 14 februarie 2020 - 8 martie 2020
Proiectele pot fi depuse individual sau pe echipe (din echipe pot face parte si studenți ai altor universități, pe lângă studenții UNATC)

Premiul pentru proiectul câștigător este de 2.000 Lei

CONCURS PENTRU ACORDAREA
GRADAȚIEI DE MERIT
Punctaj acordat de Comisia de Contestaţii pentru obţinerea gradaţiei de merit
Facultatea de Teatru Descarcă rezultate concurs
Centrul de pregătire didactică și pedagogică Descarcă rezultate concurs
Facultatea de Film Descarcă rezultate concurs
Punctaj pentru obţinerea gradaţiei de merit didactic auxiliar Descarcă rezultate concurs
Proces verbal pentru obţinerea gradaţiei de merit didactic auxiliar Descarcă

CONTESTAȚIILE SE POT DEPUNE LA SECRETARIATUL FACULTĂȚII ÎN 24 ORE DE LA DATA AFIȘĂRII





ZIUA UNATC

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" a conferit joi, 30 ianuarie 2020, titlul de Doctor Honoris Causa scenografului Radu Boruzescu.

Creaţia artistică prodigioasă a lui Radu Boruzescu include filme, spectacole de teatru şi de operă care au marcat viaţa teatrală şi cinematografică din Europa şi Statele Unite. Cele peste cinci decenii de creaţie neîntreruptă au început pe scena Studioului Casandra al IATC, încă din vremea studenţiei, în 1968, odată cu spectacolul "Uriaşii munţilor" de Luigi Pirandello, în regia Ginei Ionescu, continuând cu nume unanim recunoscute ale teatrului și filmului românesc și nu numai: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, David Esrig, Andrei Șerban, Radu Penciulescu, Mircea Veroiu, Dan Pița, Iulian Mihu, Alexandru Tatos, Dušan Makavejev, Rudolf Nureev, Fernando Arrabal, Claude Regy, Robert Carsen șamd.

"Nu mă aşteptam deloc să primesc titlul. Sunt uluit într-un fel, mai ales că au trecut 47 de ani de când am plecat din România. Am revenit de mai multe ori într-un fel de anonimat plăcut pentru noi şi sunt foarte trist că Miruna (Miruna Boruzescu, creatoare de costume și soţia scenografului) nu mai este şi într-un fel s-a rupt ceva care a condiţionat apariţia mea aici, pentru că noi am fost toată viaţa împreună", a declarat Boruzescu

Pe lângă studenții și profesorii care au umplut Sala "Ileana Berlogea", la acest eveniment emoționant au participat foștii rectori ai UNATC Florin Mihăilescu, Florin Zamfirescu, Nicolae Mandea, foștii președinți ai Senatului UNATC Laurențiu Damian, care a și rostit Laudatio și Sergiu Anghel, regizorii Dan Pița, Stere Gulea, Nicolae Mărgineanu, actorii Emilia Dobrin, Mircea Diaconu, Cristian Șofron și mulți alții.

Ziua UNATC 2020 dedicată
scenografului Radu Boruzescu!

Dragi colaboratori,

Pe 30 ianuarie, „tinerimea universitară” și profesorii UNATC București sărbătoresc ziua Universității și a patronului său, geniul dramaturgiei românești, Ion Luca Caragiale. Sărbătoarea UNATC îi este dedicată în acest an scenografului Radu Boruzescu, căruia Senatul universitar îi va acorda titlul de Doctor Honoris Causa. Ceremonia va avea loc joi, ora 12.00 (Sala „Ileana Berlogea”).

În cadrul evenimentului, Uniunea Cineaștilor din România va decerna un Premiu special artiștilor Radu și Miruna Boruzescu, pentru întreaga carieră.

Creația artistică prodigioasă a lui Radu Boruzescu include filme, spectacole de teatru și de operă care au marcat viața teatrală și cinematografică din Europa și Statele Unite. Cele peste cinci decenii de creație neîntreruptă au început pe scena Studioului Casandra al IATC, încă din vremea studenției, în 1968, odată cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello, în regia Ginei Ionescu.

UNATC îi dedică lui Radu Boruzescu zilelele de 30 și 31 ianuarie, în care vor fi proiectate trei dintre filmele ale căror decoruri le-a semnat, în două dintre ele interpretând și roluri principale.

Pentru comunicat accesați acestlink

DECIZIA
Nr. 685 din data de 13 Decembrie 2019

Având în vedere confirmarea în funcția de Rector al UNATC ”I.L.Caragiale” București, a domnului Conf.univ.dr. LIVIU LUCACI și având în vedere necesitatea demarării procedurii de desemnare a decanilor și prorectorilor, domnul Conf.univ.dr. Liviu LUCACI, Rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale” București, numit în baza Ordinului Ministrului Educației și Cercetării nr.5557/12.12.2019, decide să se demareze procedurile privind desemnarea decanilor și prorectorilor, după următorul calendar:

13-16 decembrie 2019 - Declanșare concurs decani

17-23 decembrie 2019 - Depuneri dosare de candidatură decani la rectorat (în zilele lucrătoare între orele 10:00-14:00)

06-08 ianuarie 2020 - Avizarea candidaturilor de decani în Consiliile Facultăților

09-27 ianuarie 2020 - Organizare și susținere concursuri decani

29 ianuarie 2020 - Validare concursuri decani în Senatul UNATC


Art.2 – Numirea prorectorilor – termen : 14 ianuarie 2020

Art.3 – Rectoratul, Decanatele facultăților, vor lua la cunoștință dispozițiile prezentei decizii.

Link decizie

Caravana UNATC Junior
Scurtă prezentare a proiectului

Joi, 12 decembrie, la Giurgiu, are loc ultima deplasare din cadrul proiectului Caravana UNATC Junior, ediția II, finanțat de MEC, prin FDI 2019. Desfășurat între 15 mai-15 decembrie 2019, proiectul se încadrează în domeniul privitor la creșterea echității sociale în vederea incluziunii sociale și sporirii accesului la învățământul superior, mai ales a persoanelor din medii dezavantajate, corelarea ofertei educaționale cu cererea pieței muncii (inclusiv la cele privitoare la consilierea și orientarea în carieră). În cadrul acestui proiect se urmăresc: promovarea ofertei educaționale a UNATC, a valorilor tradiționale ale universității în rândul liceenilor; organizarea de spectacole, ateliere de jocuri teatrale și proiecții de film producții ale UNATC în vederea orientării și consilierii profesionale pentru îndrumarea liceenilor către învățământul superior artistic și nu numai. În proiect, sunt prevăzute 10 ateliere la sediul universității și 8 deplasări în orașe în care accesul la activități cultural-artistice este mai redus, mai precis: Mangalia, Pitești, Mioveni, Râmnicu Sărat, Suceava, Rădăuți, Buzău, Giurgiu.

De asemenea, se vor prezenta și promova rezultatele edițiilor anterioare ale proiectului UNATC Junior, care constau în resurse didactice destinate învățământului preuniversitar: Gramatica prin jocuri teatrale (UNATC Press, 2018); Jocuri teatrale. Manual pentru clasele 0-IV (UNATC Press, 2016) sau Jocuri teatrale. Manual pentru clasele V-VIII (UNATC Press, 2016).

Proiectele desfășurate de UNATC promovează arta teatrului și filmului în învățământul preuniversitar, urmărind de asemenea implementarea jocurilor teatrale în educația tinerilor; prin activitatea susținută în cadrul universității noastre se creează permanent punți de legătură între învățământul liceal din întreaga țară și cel academic de înaltă ținută.

Conferința Internațională
„Advanced Interdisciplinary Art Research”

Vă invităm cu drag la Conferința Internațională „Advanced Interdisciplinary Art Research”, organizată de către Școala Doctorală în cadrul proiectului „Cercetarea artistică între studiu și experiment. Alinierea Școlii Doctorale UNATC la nivelul de excelență european”, finanțat de MEC, prin FDI 2019.

Eveniment cu intrare gratuită, adresat studenților de la studii de licență, master și doctorat și tuturor teoreticienilor și practicienilor interesați de explorarea următoarelor teme de interes: îmbunătățirea procesului de predare-învățare-evaluare în domeniul artistic; noi metode pentru dezvoltarea creativității studenților; rolul cercetării științifice în practica artistică.

Programul poate fi consultat aici




workshop internațional
„Tehnici de improvizație. De la corp la text”

workshop internațional „Tehnici de improvizație. De la corp la text”, coordonat de Nora LÓPEZ CASELLA, Cristina SUÁREZ MENÉNDEZ, de la Escuela Superior de Arte Dramático de Asturias

Cui se adresează?

Studenților de la specializarea actorie, studii de licență, master, doctorat, interesați de explorarea tehnicilor de improvizație din metoda Viewpoints, prezența scenică și acțiunile fizice în relație cu textul dramatic.


Când?

miercuri, 11 decembrie, 14:30-17:00, sala Pedagogie Teatrală (intrarea de lângă cea de la cantină)


De ce ai nevoie?

haine comode de mișcare

paragraf (5-7 replici) dintr-un text cunoscut pe care se poate lucra


- 20 de locuri

- înscrieri: andreea.jicman@unatc.ro


Avem plăcerea de a vă invita la cea de-a 23-a ediție a
FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE FILM STUDENȚESC
CINEMAIUBIT

Festivalul CineMAiubit își va deschide porțile marți, 3 decembrie 2019, ora 18:00 la Cinemateca EFORIE. Manifestare de tradiție a spațiului cultural bucureștean și românesc, CineMAiubit este locul unde, de-a lungul timpului, au debutat și au fost premiate unele dintre cele mai mari nume ale filmului românesc contemporan.

Festivalul este organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L.Caragiale" București (UNATC), și Fundația Cinemaiubit, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) și DACIN SARA – Drepturi de autor în cinematografie și audiovizual.

Intrarea la toate evenimentele festivalului este gratuită.

Programul festivalului poate fi consultat aici

Informațiile despre filme sunt aici


Site-ul festivalului este: festival-cinemaiubit.ro

Facebook

Instagram


Studentul și inițiativa antreprenorială

Societatea Antreprenorială Studențească UNATC București vă invită la Conferința Națională „Studentul și inițiativa antreprenorială”.

Deschiderea va avea loc pe 16 noiembrie, ora 11:00, la Sala Atelier.


Obiectivele evenimentului:

- formarea și instruirea studenților universităților de artă ca manageri și coordonatori de proiecte de teatru independent;
- dezvoltarea de competențe și abilități antreprenoriale pentru studenții și absolvenții din domeniul teatrului și pedagogiei culturale;
- întâlnirea viitorilor absolvenți ai programelor de studii universitare din domeniul “Teatru și Artele Spectacolului” cu specialiști în antreprenoriat;
- identificarea posibilităților concrete de dezvoltare a pieței muncii și îmbunătățirea infrastructurii teatrale actuale;


Cum îndeplinim obiectivele?

- prezentări
- sesiuni interactive
- dezbateri
- ateliere de lucru

Subiecte de discuție

- autonomia profesională și căi de realizări ale acesteia
- proiecte europene și finanțarea dezvoltării infrastructurii culturale
- creație și pedagogie

Descarcă programul

ȘCOALA DE DUMINICĂ
O nouă sesiune de cursuri 2019

IN ACEASTA SESIUNE, NU SE MAI FAC INSCRIERI LA CURSURILE:

3. Actorie pentru copii (9 - 16 ani) workshop intensiv – Lect. univ. dr. Dana Rotaru

5. Dezvoltare personală prin tehnici de teatru și film – Prof. univ. dr. Adrian Titieni


SCOALA DE DUMINICA, SESIUNEA 2019, amana deschiderea cursurilor pentru data de 27 OCTOMBRIE.

Pe data de 20 octombrie 2019, profesorii Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” București, încep o nouă sesiune de cursuri deschise publicului larg. Indiferent de vârstă sau pregătire, programul UNATC Alternativ – Școala de Duminică oferă tuturor șansa de a studia specializări din domeniul teatru și cinematografie într-un format de scurtă durată. Pentru al nouălea an consecutiv, UNATC rămâne dedicat pasiunii pentru artă, oferind oricui șansa unei pregătiri intensive, într-un mediu academic de excelență.

UNATC Alternativ este centrat pe cursuri intensive, eficiente din punct de vedere al timpului și cu un conținut bogat de cunoaștere aplicată. Conceptul este dedicat omului modern care dorește să-și dezvolte noi abilități creative, fără a se dedice statutului de student permanent. Am conceput UNATC Alternativ din dorința de a răspunde acestei nevoi printr-un program eficient, dedicat tuturor.

Cursurile sunt organizate în 10 ședințe a câte 2 ore desfășurate în 5 duminici (2 ședințe în fiecare duminică). Excepție fac următoarele cursuri: Dezvoltare personală prin tehnici de teatru și film (3 cursuri a câte 3 ore / 3 duminici); Fotografie și elemente de limbaj vizual (30 ore / 8 duminici).

Pentru mai multe detalii intrati pe pagina noastră:școala de duminică

Comunicat de presă: descarcă


Anunț

SE ALEG REPREZENTANȚII STUDENȚILOR ÎN CONSILIUL FACULTĂȚII DE TEATRU ȘI SENATUL UNATC

Luni, 21 octombrie 2019, între orele 09:00-16:00, în sala Radu Penciulescu, au loc alegerile pentru reprezentanții studenților în Consiliul Facultății de Teatru (5 locuri) și Senatul universității (3 locuri).

Candidatura constă în depunerea unui CV și a unei scrisori de intenție (în care sa fie menționate obiectivele pe care și le propune candidatul) la Departamentul Producție al Facultății de Teatru, în perioada 15-18 octombrie 2019, ora 14:00

Donație
Dinu Cernescu
Formare continuă a cadrelor didactice
Teatru aplicat pentru copii și adolescenți

Se prelungește termenul de înscriere până pe data de 01 octombrie.

UNATC lansează programul de formare continuă a cadrelor didactice „Teatru aplicat pentru copii și adolescenți”, acreditat de Ministerul Educației Naționale.

Cursanții vor dobândi competențe și abilități de predare a artei teatrului pentru tineri și vor putea să-și îmbunătățească procesul de predare-învățare prin folosirea metodelor teatrale. Cursurile se adresează cadrelor didactice din învățământul preuniversitar și persoanelor interesate de tematica programului.

  • Număr de locuri: 30 persoane/grup
  • Înscriere (secretariat Facultate Teatru, etaj II): până pe 01 octombrie 2019
  • Interviu: 03 octombrie 2019
  • Începere cursuri: 05 octombrie 2019
  • Durata: 80 ore
  • 20 credite transferabile

Pentru mai multe informații accesați acestlink


Ne-a părăsit, mult prea devreme, Alexandru DARIE…

Regizor, director, profesor, Ducu - așa cu îi spuneau nu numai prietenii, ci toți cei care i-au îndrăgit spectacolele – a fost un om care a ars cu o flacără puternică și un strălucit reprezentant al școlii românești de regie în teatrul lumii.

Născut în 1959, într-o familie de actori, alege meseria de regizor și începe studiile la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1979, cu profesorul Dinu Cernescu, absolvind în promoția anului 1983 cu spectacolul Magie roșie de Michel de Ghelderode, la Studioul de Teatru Casandra.

Personalitatea lui creatoare atrage atenția chiar de la primul exercițiu de regie la Institut: Paracliserul de Marin Sorescu, spectacol pentru care obține Marele Premiu la Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru “Jacques Lecoq” (de la Riccione, Italia). Era debutul unei cariere internaționale care va culmina cu două mandate la președenția Uniunii Teatrelor din Europa.

Pe tot parcursul carierei sale de excepție Alexandru DARIE a păstrat legătura cu școala în care s-a format – fie în calitate de director al Teatrului Bulandra, sprijinind debutul unor tineri creatori (actori, regizori, scenografi), fie ca profesor în cadrul masteratului Arta Regiei de Teatru la UNATC.

Rămâne vie amintirea sa în istoria artelor spectacolului cu o serie de creații antologice: Visul unei nopți de vară de William Shakespeare, 1794, după Danton de Camil Petrescu, Iluzia comică de Pierre Corneille, Trei surori de A.P. Cehov, Coriolanus de William Shakespeare.

Destinul său este, poate, cel mai bine ilustrat de versurile lui Shakespeare:
Plămadă suntem, precum cea din care făcute-s visele,
și scurta noastră viață o întregește-un somn…

ADMITERE
FACULTATEA DE FILM
FACULTATEA DE FILM ORGANIZEAZĂ A DOUA SESIUNE DE ADMITEREPENTRU PROGRAMUL DE STUDII:

DESIGN PENTRU NOILE MEDIA - MASTER
NUMĂR LOCURI:
- 2 LOCURI BUGET
- 2 LOC CU TAXĂ


ÎNSCRIERI: 19 SEPT. 2019 – ORELE: 10:00 – 14:00
PROBE DE EXAMEN: 20 SEPT. 2019 - ORA: 11:00, sala 209B
ÎNSCRIERE
Centrul de Pregătire Pedagogică și Didactică (C.P.P.D) etaj II, sala 201A

Se pot înscrie:

a.Pentru nivelul I, studenții anului I licență în regim normal (durată 3 ani) și absolvenți ai programelor de studii de licență, master, doctorat în regim postuniversitar cu taxă (durată 1 an).

b.Pentru nivelul II, studenții anului I master în regim normal (durată 2 ani) și absolvenți ai programelor de studii de master, doctorat în regim postuniversitar cu taxă (durată 1 an).

*Studenții anului II, licență sau master, se pot înscrie doar în regim cu taxă


- Înscrierea studenţilor: în perioada 1 - 4 octombrie 2019

- Admiterea constă în susţinerea unui interviu vocațional în ziua de 12 octombrie 2019 (Nivelul II și Postuniversitar ora 10:00; Nivelul I ora 11:30)


Acte necesare înscrierii:

1.Cerere de înscriere (se completează la înscriere);

2.Carte de identitate – copie;

3.Adeverință de student (în cazul în care instituția în care studentul urmează programul de studii este alta decât UNATC);

4.Diploma de bacalaureat și diploma de licență (și diploma de master, în cazul celor care se vor înscrie pentru Nivelul II) – originală și copie certificată „conform cu originalul” de instituția organizatoare a programului de formare;

5.Certificatul de naștere – original și copie;

6.Dovada de schimbare a numelui, în cazul în care numele înscris pe actele de studii nu mai coincide cu cel din actul de identitate.


NOTĂ:

‐ Programul de studii psihopedagogice oferit de către DPPD poate fi urmat de studenţi în regim de subvenţie de la bugetul de stat sau în regim cu taxă. Regimul studiilor în cadrul DPPD este acelaşi cu cel pe care studentul îl are în cadrul studiilor de licenţă la care este înmatriculat.

‐ Studenţii pot beneficia de subvenţia de la bugetul de stat numai pentru numărul de credite corespunzătoare primului nivel de certificare pentru profesia didactică şi pentru un singur parcurs de studiu.

Taxa modul psihopedagogic: 1.200 lei

APPLY NOW for a Master's program
in English at UNATC

Interactive Technologies for Performing and Media Arts

We are now accepting applications for the 2019/20 academic year! Register online on the UNATC website:admission

This program prepares students to design and develop interactive software, media and artworks for performance, installation, VR, music and film. The MA is open to graduates of Theatre and Film, as well as holders of art, music or science and engineering degrees, or other persons looking to develop their practice in the field.

In addition to the required academic documents, the candidate should submit a portfolio with relevant works / projects in the fields of Digital Media & Performing Arts as well as a short written description of the projects and their creative process. These can be live performances, installations, films, software or any other relevant content. Alternatively, candidates should submit a 1500-2000 word essay demonstrating their interest and intentions for pursuing interactive technology. All classes are taught in English by young specialists in the field, graduates of similar international programmes.

Inquiries: secretariat.cinetic@unatc.ro // 0213711200


Laboratorul fARAD

Laboratorul fARAD revine între 1 și 6 octombrie 2019, în cadrul festivalului de film documentar cu același nume.

Laboratorul fARAD 2019 va include o serie de sesiuni de feedback cu invitații speciali ai festivalului pe proiectele în dezvoltare ale participanților, alături de un atelier practic intensiv susținut de Dana Bunescu pe durata a șase zile, având ca temă „Sunetul de film documentar ca parte din viziunea creativă”.

Laboratorul se adresează autorilor de documentare creative independente în faza de dezvoltare – regizori, alături de alți membri ai echipei creative (autori ai imaginii, sunetului, montajului sau producători creativi), care au realizat cel puțin un scurtmetraj și cel mult un lungmetraj documentar.

Pentru mai multe informații accesați acestlink


Cătălina Buzoianu

Cătălina Buzoianu a intrat, azi, în legenda teatrului romănesc.

A deschis un capitol cu spectacolul studențesc "Bacantele" de Euripide. A marcat destinul școlii în care a fost studentă și profesoară prin spectacolul "Romeo și Julieta" de Shakespeare, ambele creații la Studioul de teatru IATC Casandra.

Rar, foarte rar viața dăruiește cuiva potențialul dar și capacitatea de a-și împlini, sublim, destinul.

Puternică și, în același timp, delicat de feminină, Cătălina Buzoiana a dăruit publicului spectacole legendare, alături de mari actori, scenografi, creatori ai teatrului romănesc. Între munca de creație și timpul rezervat familiei, nu a ezitat să se dedice, cu imensă generozitate, școlii românești de regie.

Pentru toate acestea, și infinit de multele clipe de autentică emoție pură dăruite tuturor, îi purtăm veșnică și luminoasă amintire.

De la text la creația artistică.
Studiul personajelor și situațiilor dramatice

În perioada, 25-28 august 2020, studenți din cadrul Departamentului pentru Studii Doctorale din UNATC susțin o serie de seminarii pentru liceenii interesați să exploreze universul teatral. Prelegerile propuse pornesc de la analiza unor piese de referință din dramaturgia clasică.

Program:
marți, 25 august, 13:00-14:00 - „Conceptul de distanțare în Jocul de-a vacanța”, drd. Ștefan Pavel
miercuri, 26 august, 12:00-13:00 - „Elemente de antropologie teatrală în Năpasta”, drd. Ruxandra Vera Ștefan
13:00-14:00 - „Personajul cehovian între comic și tragic în piesa Cerere în căsătorie”, drd. Ruxandra Vera Ștefan

joi, 27 august, 13:00-14:00 - „Comicul în teatrul lui Carlo Goldoni”, drd. Ioana Rufu
vineri, 28 august, 13:00-14:00 - „Reverie și iubire în Visul unei nopți de vară”, drd. Raluca Ghervan

Seminariile se vor desfășura în parcul IOR, la Foișorul de lemn. Numărul de locuri este limitat. Pentru înscriere și mai multe detalii: andreea.jicman@unatc.ro. Activitatea face parte din proiectul „Caravana UNATC Junior”, ediția 2020, cu scopul de a le prezenta liceenilor o perspectivă asupra meseriei de actor sau regizor de teatru, precum și oferta educațională a UNATC „I.L. Caragiale”.


Modul commedia august 2019

În perioada 5-23 august 2019, vă invităm la modulul intensiv de commedia dell'arte și dansuri tradiționale susținut de Michele Casarin și Isabella Peghin. Modulul se adresează studenților la actorie ce-și doresc să exploreze metodele specifice commediei dell'arte. De asemenea, persoanele interesate din alte profesii artistice pot asista în calitate de observatori. Activitatea se desfășoară la Sala Atelier, din incinta UNATC.

Programul modulului:
10:00-13:30 - ateliere
13:30-15:00 - pauză
15:00-19:00 - ateliere

Accesul la ateliere este gratuit în limita locurilor disponibile. Prezența este obligatorie pe parcursul întregului modul de ateliere. Înscrierile se fac la 0723.631.008, în ordinea solicitărilor.

Modulele „Valențe expresive ale spectacolului de commedia dell’arte” și „Explorarea dimensiunilor fundamentale ale ritmurilor de joc în spectacolul de commedia dell’arte”, susținute de Michele Csarin și Isabella Peghin, sunt organizate în cadrul lastudia, laborator experimental inițiat prin proiectul „Cercetarea artistică între studiu și experiment. Alinierea Școlii Doctorale UNATC la nivelul de excelență european”, finanțat de MEN, prin FDI 2019.


Silviu Purcărete – Doctor Honoris Causa al UNATC „I.L. Caragiale”

În data de 2 iulie 2019, sub auspiciile Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” din Bucureşti, sărbătorim în ceremonie universitară publică, acordarea titlului de Doctor Honoris Causa regizorului Silviu Purcărete.

Ceremonia de decernare a titlului va avea loc în Sala Ileana Berlogea, UNATC (str. Matei Voievod, nr. 75 – 77), începând cu ora 11:00.

Silviu Purcărete s-a născut în 5 aprilie 1950 în București. A absolvit secția de Regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale", în anul 1974, la clasa profesorului Valeriu Moisescu. După absolvirea facultății, a colaborat cu mai multe teatre din țară printre care: Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Teatrul Dramatic din Constanța, Teatrul Mic din București, Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu. Numele său este legat în primul rând de Teatrul Național din Craiova. Aici, a montat numeroase spectacole care au participat la festivaluri din întreaga lumea (Avignon, Edinburgh, Tokio, Melbourne, Montreal, Glasgow, Varna etc.).

A devenit cunoscut nu numai pentru regia spectacolelor de teatru, cât și pentru a celor de operă. În străinătate, a colaborat cu instituții importante precum: Wiener Staatsoper, Opera Bonn, Scottish Opera sau Teatrul Dramatic din Beersheva (Israel).

Silviu Purcărete și-a demonstrat talentul și în cinematografie. „Undeva la Palilula” (2012) este primul său lungmetraj, în realizarea căruia au fost implicate nume importante din lumea teatrului și a cinematografiei din România. Filmul a primit trofeul pentru Cel mai bun lungmetraj de debut la Festivalul Filmului Sud-Est European – SEEFest, Los Angeles, 2013.

A pus în scenă și spectacolul de teatru de animație „Cenușăreasa”, o montare de succes și totodată longevivă (aproximativ 20 de ani) din repertoriul Teatrului Țăndărică din București. Premiera a avut loc în 1990.

Silviu Purcărete s-a dedicat și activității didactice. În perioada 1991 - 1995, a revenit la IATC, de data aceasta în calitate de cadru didactic la catedra de Regie. În anul 1996, a devenit director al Centrului Dramatic din Limoges, unde a creat și o școală pentru tineri actori.

În 2002, acesta a înființat propria sa companie teatrală. Din 2003, este membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa.

Dintre numeroasele distincții naționale și internaționale pe care le-a primit, amintim doar câteva: Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor 2000, Premiul de Excelenţă la Gala Premiilor UNITER 2010, Premiul Academiei Române pentru anul 2012.

Se dă startul celei de-a VI-a ediții a Festivalului
Internațional al Şcolilor de Teatru!

Odată cu luna iulie dăm startul celei de-a VI-a ediții a Festivalului Internațional al Şcolilor de Teatru (FIST), care va avea loc între 1 şi 7 iulie. Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București, în parteneriat cu Asociația Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru, Teatrul Bulandra, Teatrul Metropolis și UNATC „I.L. Caragiale”.

În contextul unui dialog internațional de care școlile cu profil teatral au nevoie pentru un schimb permanent de idei și informații, managerul și selecționerul evenimentului, Catinca Maria Nistor, a invitat 11 facultăți de artă din România, Rusia, Germania, Italia, Slovacia și Republica Moldova să participe la această întâlnire.

Urmează o săptămână dinamică, în care diminețile vor fi rezervate unor workshopuri susținute de personalități invitate din străinătate, iar serile reprezentațiilor școlilor participante. Spectacolele se joacă la Teatrul Bulandra și Teatrul Metropolis, iar intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Pentru mai multe informații accesați acest link


Prima româncă admisă la GITIS Moscova

Prima persoană cu cetățenie română admisă de curând la GITIS Moscova este Ester Mitrofan, absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” promoția 2018.

Ea face parte dintre studenții care vor studia din acest an la secția Regie a Institutului Rus de Arte Teatrale din Moscova (GITIS). Concurența a fost acerbă: 500 de candidați pe doar 8 locuri (6 locuri pentru cetățenii ruși și 2 locuri pentru cetățenii străini).

Examenul a fost susținut în limba rusă, pe care Ester a început să o învețe acum un an, cu ajutorul unei burse obținute în Rusia, printr-un Acord Bilateral prin Centrul Rus de Știință și Cultură din București.

A convins comisia de examinare prin determinarea ei dublată de cunoștințele de specialitate pe care și le-a însușit în cadrul programului de studii de Licență, Facultatea de Teatru, departamentul Regie Teatru, clasa conf. univ. dr. Anca Bradu. Spectacolul de absolvire pe care l-a realizat a fost „Caii la fereastră” de Matei Vișniec. Se numără printre producțiile UNATC cu cel mai mare succes la public în stagiunea 2017 – 2018.

„Pentru mine această realizare înseamnă enorm. Încă din anul întâi de UNATC începusem să mă pregătesc pentru plecare. Am vrut cu orice preț aici, la Moscova, în GITIS, pentru că înțelesesem că teatrul este un fel de religie - nu se poate învăța din cărți sau din auzite, ci doar prin transfer direct, de la maestru către discipol. Pentru investiția neprețuită de învățătură și încredere, nu pot decât să le mulțumesc profesorilor și mentorilor extraordinari de care am avut parte: doamnei conf. univ. dr. Anca Bradu, doamnei cda. drd. Mariana Cămarășan, domnului prof. univ. dr. Alexa Visarion - pe care îl consider mentorul meu artistic, domnului Decan conf. univ. dr. Ștefan Caragiu, doamnei Prorector conf. univ. dr. Carmen Stanciu, domnului Rector conf. univ. dr. Nicolae Mandea. Mă pot mândri cu o frumoasă reușită, la care tot acest frumos și drag mie „cuib" numit UNATC a avut contribuția lui.!” (Ester Mitrofan)

Felicitări pentru reușită, Ester Mitrofan!


Premii și distincții pentru UNATC

Cel mai bun spectacol la FIST - Festival of International Student Theatre din Belgrad (10 – 17 mai): „Lecția” în regia lect.univ.dr. Anca Bodolan Oprișan.

Spectacolul a fost jucat de studenții din anul II (Licență), Departamentul Păpuși – Marionete.

Gala Premiilor UNITER 2019 s-a încheiat la Cluj-Napoca, în 13 mai, cu vești bune pentru studentele Andreea Tecla și Mădălina Niculae (Master, Arta scenografului, anul II). Ele au câștigat Trofeul UNITER 2019 la secțiunea DEBUT pentru scenografia spectacolului „R.U.R” de Karel Čapek, regia Vlad Cristache, de la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, secția germană. Prezente pe scena mare a Teatrului Național din Cluj-Napoca, studentele elegante și emoționate au mulțumit pentru îndrumare profesorilor lor, Ștefania Cenean și Ștefan Caragiu.


ACTORIE PENTRU COPII 9-15 ani

Imediat după terminarea anului școlar, începand cu 18 iunie, până în data de 22 iunie (inclusiv), timp de 5 zile, în loc de 5 duminici, am organizat un nou curs pentru micuții iubitori de teatru.

Pe durata celor 5 zile, cu program de la ora 10:00-14:00, se vor parcurge 10 ședințe de câte 2 ore, respective 4 ore/zi.

Cei care doresc să participe, îi așteptăm să se înscrie, prin formularul de înscriere, pe care îl găsiți pe site-ul nostru la secțiunea - Înscrieri.

Taxa este 700 lei – la plata integrală, având reducere 15%.

Pentru informații - Rodica Găurean, Manager proiect UNATC Școala de Duminică, tel. 0733400937; 0722515100

Studenții de la Departamentul Scenografie
al UNATC expun la Cvadrienala de la Praga

În perioada 6-16 iunie, în Cehia are loc cea mai mare expoziție de arhitectură teatrală și scenografică din lume: Cvadrienala de Scenografie și Spațiu Performativ de la Praga 2019. Curatorul standurilor României este criticul de teatru și scriitorul, George Banu.

La acesată ediție, România este reprezentată prin două standuri organizate de Institutul Cultural Român, prin ICR Praga.

Primul prezintă expoziția scenografului Dragoș Buhagiar.

Cel de-al doilea cuprinde expoziţiile studenţilor la Scenografie, din trei şcoli: Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“ Bucureşti, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti şi Universitatea de Arte din Târgu-Mureş. Tema expozițiilor: Ruinele teatrului. Ruinele oraşului.

Felicitări pentru Maria Ivan și Alina Petrovschi - studente Master anul I, Arta Scenografului, UNATC care au fost prezente la deschiderea Cvadrienalei. Proiectele celor două studente au fost coordonate de conf. univ. dr. Ștefan Caragiu (Decanul Facultății de Teatru, UNATC).

Standul studenților români a prezentat și lucrările studenților din anul II, Licență, Scenografie, UNATC: Andrei-Cosmin Stancu, Lavinia Dăduț, Nicoleta Ivan și Miruna Croitoru, coordonați de lect. univ. dr. Iuliana Gherghescu.

Ultimele două ediții ale Cvadrienalei de Scenografie, din 2011 și 2015, au fost curatoriate de prof. univ. dr. Ștefania Cenean (UNATC) la secțiunile Țări și Regiuni, Studenți și Arhitectură.


GALA ABSOLVENŢILOR UNATC 2019

Gala Absolvenţilor UNATC 2019 – LICENȚĂ și MASTER s-a încheiat duminică, 2 iunie. Au fost două săptămâni pline de spectacole, proiecții de filme, ateliere, expoziții, ce au sintetizat munca studenților de la Facultăţile de Teatru şi Film. Tinerii artiști sunt pregătiți să treacă la Next Level: alţi ani de școală - pentru absolvenții studiilor de Licență - sau primul pas în cariera profesionistă - pentru absolvenții studiilor de Master. Tuturor le urăm succes!

Păstrând tradiția, Facultatea de Teatru a premiat și anul acesta performanța, distincţiile fiind stabilite de colectivul profesoral al fiecărui Departament.

Mai multe detalii în acest comunicat.


GALA ABSOLVENŢILOR UNATC 2019

Final de act I - Master, început de act II - Licenţă. Fără pauză.

„Tutorial complete. Gata! Noi suntem NEXT LEVEL!” Asta au spus duminică, la Festivitatea de închidere a Galei, absolvenții studiilor de Master ai Universității Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", Bucureşti.

Mai multe detalii în acest comunicat.

ȘCOALA DE DUMINICĂ
O nouă sesiune de cursuri – 2019

SCOALA DE DUMINICA, SESIUNEA DE VARA,, amana deschiderea cursurilor anuntata pentru data de 26 mai (zi de vot), pe data de 2 iunie 2019.

In aceasta sesiune in lista de cursuri găsiți două domenii noi.

Pentru mai multe detalii click pe document


Începe Gala Absolvenților UNATC 2019!

„Atenție! Motor! Acțiune!... Începe Gala!” Între 20 și 26 mai (pentru studiile de Master), respectiv 27 mai și 2 iunie (pentru studiile de Licență), Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București își va sărbători noua promoție de absolvenți, prin tradiționala Gală dedicată lor. Spectacole de teatru, spectacole coregrafice proiecții de film, expoziții scenografie, ateliere demonstrative – peste 50 de evenimente adunate într-una dintre cele mai importante manifestări anuale ale Universității.

Prima săptămână a Galei oferă prilejul publicului doritor de a face cunoștință cu creațiile artistice ale masteranzilor de la cele două facultăți, în curând „promoția 2019”.

Facultatea de Teatru prezintă în Gala Absolvenților UNATC 2019 – MASTER două spectacole în care sunt distribuiți studenții de la specializarea Arta Actorului: „Pescărușul” și „Cerere în căsătorie” de A. P. Cehov, precum și trei spectacole semnate de studenții de la Arta Regizorului de teatru: „Caligula” de Albert Camus, „Revizorul” de N.V. Gogol și „Somnoroasa aventură” de Teodor Mazilu. Totodată, creațiile coregrafice „Nihil Sine Deo”, „Câte un om de iubit”, „Piese de schimb”, spectacolul de teatru de animație „Păcală”, după Ion Creangă, precum și un atelier demonstrativ susținut de masteranzii de la Pedagogie teatrală vor întregi programul.

Specializați în arta regiei de film, în arta imaginii de film, a montajului de sunet și de imagine, în scenaristică sau producție de film, tinerii masteranzi ai Facultății de Film își vor prezenta, la rândul lor, realizările artistice, multe dintre ele deja premiate la diverse festivaluri de gen. Scurtmetrajele (film de ficțiune, animație sau film documentar) vor putea fi vizionate în sesiuni de proiecții ce vor avea loc în perioada 23 – 26 mai, la Sala CINEMA din UNATC „I.L. Caragiale”.

Gongul final pentru masteranzi va suna duminică, 26 mai, când la Gala Finală – Master vor fi premiate cele mai bune creații ale tinerilor artiști.

*

Manifestările din cadrul Galei Absolvenților UNATC 2019 - MASTER au loc la sediul Universității (Str. Matei Voievod, 75-77), la Teatrul Mic – Sala Studio (Str. Gabroveni, 57), la Teatrul Odeon (Calea Victoriei, 40-42), la Teatrul Național București – Sala Mică (Bd. Nicolae Bălcescu, 2) și la Teatrul „Nottara” (Bd. General Gheorghe Magheru, 20). Intrarea este liberă (în limita locurilor disponibile), cu excepția evenimentelor care au loc la Teatrul „Nottara” și Teatrul Mic.

Programul detaliat al Galei Absolvenților UNATC 2019 se găsește program licență - program master și pe pagina facebook. Evenimentul este organizat de studenții anului I Master Teatrologie – Management și Marketing Cultural.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Iqool, Semne Bune, Teatral, Modernism, Ziarul Metropolis, LiterNet, Yorick, DCNews, Bookhub.


ZIUA TEATRULUI STUDENȚESC DE ANIMAȚIE – ContACT, ediția I
 
Casa de Cultură a Studenților București alături de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” organiazează prima ediție a evenimentului Ziua Teatrului Studențesc de Animație – ContACT.  
 
În ziua de 17 mai, vor fi prezentate patru spectacole producție UNATC, realizate de studenții și masteranzii de la Departamentul Păpuși-Marionete.  
 
În pauzele dintre spectacole, vor avea loc ateliere pe teme diverse precum: stilurile de mânuire a marionetelor, istoria teatrului de animație sau scenografia pentru teatrul de animație. Din program fac parte și sesiuni Q&A cu profesori și actori invitați.
 
Program:
 
9.15 Conferinţă de presă - Sala 5, Casa de Cultură a Studenților București
 
Spectacole -  Sala POD, Casa de Cultură a Studenților București
10.00- 10.55 Regele Cerb, adaptare după Carlo Gozzi
11.30- 12.00 Lecţia
12.45- 13.30 Păcală, după Petre Dulfu și Ion Creangă
 
13.30- 17.00 PAUZĂ
 
17.00- 17.20 Totul e în ordine, adaptare dup scenariile Monty Python
17.45- 18.05 Momente de commedia dell’arte, adaptare după Carlo Goldoni și Andrea Perruci
19.00- 19.55 #Piesă despre necinstiţi de Mihaela Brebinaru Gheorghe
 
Workshop-uri:
11.30- 13.00 Il Movimento delle Maschere – workshop de iniţiere în commedia dell’arte, prezentat de regizorul Mihai Serghei Todor
17.00- 20.00 Curtain flow - workshop de concepere şi animare a unor personaje metamorfozante prin folosirea materialelor textile combinate cu piese din lemn, utilizând fire scurte şi lungi. Prezintă: Asociaţia Culturală pentru Teatru şi Origami din România  A.C.T.O.R.
Toate workshop-urile se vor desfăşura în sala de spectacole „Toma Laurenţiu”, Casa de Cultură a Studenților București.
 

ANUNȚ

ÎN DATA DE 6 MAI 2019, ÎN UNIVERSITATEA NOASTRĂ VA AVEA LOC REFERENDUMUL PRIVIND MODALITATEA DE ALEGERE A RECTORULUI

Își vor exprima votul toate cadrele didactice și de cercetare titulare din universitate și studenții reprezentanți ai Consiliilor facultăților și Senat

Mai multe detalii în acest link.


SEECS Film Fest #5

Sala BERLOGEA (Etajul 1) / BERLOGEA HALL (First Floor)

JOI / THURSDAY, 18.04.2019, 19:30h
Wilkomenn (UNATC), Techno (NATFA), Letters to a Past (HCTSS), Counter-Offensive (ADU), Monstrul (UNATC), Unique (FDU)

VINERI / FRIDAY, 19.04.2019, 11:00h
Conferință internațională / International conference: Învățământul cinematografic contemporan / Film Teaching in the Contemporary Era

VINERI / FRIDAY, 19.04.2019, 15:00h
Mine (AFMM), A Moment of Love (NATFA), Exquisite Corpse (UNATC), Nekydallo (HCTSS), An Useless Man (IKÜ), War Machine (NATFA)

VINERI / FRIDAY, 19.04.2019, 17:00h
The Border (IKÜ), Poveste de Crăciun (UNATC), Purification (NATFA), Restless Feet (HCTSS), Supă de pui pentru pisici (UNATC), Versus (AFMM), Karin (IKÜ)

VINERI / FRIDAY, 19.04.2019, 19:30
Analoulouda (HCTSS), Mezzo Piano (UNATC), Home for Christmas (ADU), The Bicycle (NATFA)

SÂMBĂTĂ / SATURDAY, 20.04.2019, 15:00
Portret de familie (UNATC), Dog Days of Summer (FDU), White Room (ADU), Reductio ad Absurdum (HCTSS), Scânduri (UNATC)

SÂMBĂTĂ / SATURDAY, 20.04.2019, 17:00
Foreign Body (FDU), Micul erou (UNATC), Appropriation (IKÜ), The Voice of the Voiceless (NATFA), Mistrețul cu colți de argint (UNATC)

SÂMBĂTĂ / SATURDAY, 20.04.2019, 19:30
Ceremonia de premiere / Award CeremonyProiecția filmelor premiate / Screening of the awarded films


ANUNȚ

ÎN DATA DE 9 MAI 2019, ÎN UNIVERSITATEA NOASTRĂ VA AVEA LOC REFERENDUMUL PRIVIND MODALITATEA DE ALEGERE A RECTORULUI

Își vor exprima votul toate cadrele didactice și de cercetare titulare din universitate și studenții reprezentanți ai Consiliilor facultăților și Senat


Master Class
David Esrig

UNATC „I.L. Caragiale” din București și Centrul de studii și experimente teatrale „Crin Teodorescu” organizează Master Class: FUNDAMENTELE ARTEI REGIZORALE, David Esrig

Ateliere aplicate pe piesa „Troilus și Cresida” de William Shakespeare (traducerea Florian Nicolau)

Marți, 16 aprilie - duminică, 21 aprilie 2019

workshopul se adresează tinerelor cadre didactice și doctoranzilor în domeniul Teatru și artele spectacolului

Număr maxim de cursanți: 15 persoane (în ordinea înscrierii)

UNATC poate oferi, la cerere, cazare la cămin pentru participanții din alte centre universitare.

Pentru înscriere, vă rugăm să trimiteți un CV profesional la adresele de e-mail: rasvana_cernat@yahoo.com, elena.coman02@gmail.com


Radu Penciulescu
Un mare profesor al universității noastre

Premiu pentru UNATC

Grupul Universul Juridic a organizat luni, 18 martie, ediția a II-a a Galei Drepturilor de Autor și a Drepturilor Conexe. Evenimentul s-a desfășurat în Aula Carol I a Palatului Camerei de Comerț și Industrie București.

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” a primit Premiul pentru contribuția la formarea, dezvoltarea, transmiterea și difuzarea valorilor culturale ale României, la Categoria Instituții

Criteriile după care s-au realizat nominalizările au fost: experiența în piață, opiniile și recomandările publicului larg, rezultatele înregistrate în 2018, audiența / notorietatea creației.

Fii autentic la UNATC!
UȘI DESCHISE 2019

Primăvara începe cu UŞI DESCHISE la UNATC! În weekendul 1 - 3 martie colecționăm amprente la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București. Vă așteptăm în lumea noastră, unde autenticitatea este cheia succesului. Timp de trei zile, vă oferim amprentele ce deblochează sălile de curs și culisele de spectacol, în cadrul tradiţionalului eveniment UȘI DESCHISE, aflat la cea de-a XXIII-a ediție.

Profesorii Universităţii vor deveni dascălii celor pasionaţi de teatru şi film, dornici de a trăi experiența studentului-artist. Prin ateliere, cursuri deschise, expoziții, spectacole și proiecții deschidem ușile către lumea noastră. Prin joc şi dialog dezvăluim secrete pentru viitorii noştri colegi la Actorie, Păpuşi-Marionete, Regie, Coregrafie, Scenografie, Teatrologie (Management cultural, Jurnalism teatral), Pedagogie teatrală, Art-terapie prin teatru, Regie şi Imagine de film şi TV, Multimedia: sunet-montaj, Scenaristică, Publicitate-media, Filmologie, Producţie de film, Film de animaţie.

În fiecare seară, studenţii Facultăţii de Teatru vor prezenta spectacolele de absolvire: „Clasa noastră” de Tadeusz Słobodzianek, „Menajeria de sticlă” de Tennessee Williams, „12 oameni furioși” de Reginald Rose. Între praguri de UŞI DESCHISE, fie şi pentru scurt timp, adunăm amprente ce pot deveni autografe.

De vineri, 1 martie, ora 10.00, vă aştepăm la UŞI DESCHISE 2019 în Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) „I.L. Caragiale” Bucureşti, str. Matei Voievod 75-77 şi la Centrul Internaţional de Cercetare şi Educaţie în Tehnologii Inovativ Creative (CINETic), str. Tudor Arghezi 3b. Programul complet al evenimentului este disponibil pe unatc.ro şi facebook.com/usideschiseofficialpage.

Fii autentic la UNATC!

Pentru mai multe informații: usi.deschise@unatc.ro

Pentru mai multe detalii descarcă: programul

ȘCOALA DE DUMINICĂ
O nouă sesiune de cursuri – 2019

UNATC ȘCOALA DE DUMINICĂ ÎNCEPE CURSURILE PE DATA DE 10 MARTIE

Nu se mai fac inscrieri la cursurile: Dezvoltare personală prin tehnici de teatru și film – Prof. univ. dr. Adrian Titieni si Actorie pentru tineri (9 - 16 ani) workshop intensiv – Lect. univ. dr. Dana Rotaru, unde s-au ocupat toate locurile.

Începerea cursurilor UNATC Școala de Duminică a fost amânată pentru data de 10 martie. Datorită evenimentului UNATC "Uși Deschise", sălile universității vor avea acces limitat pe perioada stabilită inițial. Singurul curs al Școlii de Duminică care va păstra data de începere 3 martie este: Dezvoltare personală prin tehnici de teatru și film – Prof. univ. dr. Adrian Titieni.



Cursurile sunt organizate în 10 ședințe a câte 2 ore desfășurate în 5 duminici (2 ședințe în fiecare duminică). Excepție fac următoarele cursuri: Dezvoltare personală prin tehnici de teatru și film (9 ore desfașurate pe parcursul a 3 duminici) şi Fotografie; tehnici și elemente ce țin de estetica limbajului vizual (30 ore desfașurate pe parcursul a 8 duminici). Programarea ședințelor va fi stabilită de către profesor împreună cu participanții.

Pentru mai multe detalii intrati pe pagina noastră:școala de duminică

ATELIERE DE TRADUCERI
PIESE PENTRU UNATC
Ziua UNATC
I.L. Caragiale - Lucian Pintilie

Studenții și profesorii universității noastre își acordă, în fiecare an, pe 30 ianuarie, o zi de relache. E data pe care istoria culturii o menționează ca zi de naștere a lui Caragiale și, de aceea, un prilej de sărbătoare și sărbătorire a celor care, prin activitatea lor, au marcat arta și învățământul artistic din țara noastră. Lucian Pintilie a refuzat, de fiecare dată când “institutul” pe care l-a absolvit (al 13-lea (!) pe lista promoției 1956, clasa profesorului George Dem. Loghin), a dorit să îl „sancționeze” cu titlul de Doctor Honoris Causa. Dar, cum în carnavalul vieții regulile se pot schimba în timpul jocului, în același spirit polemic care le-a fost comun lui Caragiale și lui Pintilie, am decis să îi omagiem împreună, în contumacie, timp de două zile, pe 30 și 31 ianuarie 2019.


Cursuri de pregătire pentru Admiterea 2019

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) organizează cursuri de pregătire pentru admiterea din toamna 2019, la Facultatea de Teatru și Facultatea de Film.

Cursurile de pregătire pentru toate specializarile din domeniul Teatru - Artele spectacolului (Actorie, Regie, Păpuși – Marionete, Coregrafie) și Scenografie - se vor desfășura din data de 15 februarie, ora 10.00, pe module de specialitate:

  • Modul I - 15, 16, 17 februarie 2019
  • Modul II – 15, 16, 17 martie 2019
  • Modul III – 12, 13, 14 aprilie 2019

Pentru specializările Artele spectacolului (Actorie), vor fi programate câte două cursuri a câte trei ore fiecare în zilele programate. (orele 10.00-13.00; orele 14.00-17.00). Pentru specializările Artele spectacolului (Păpuși Marionete, Regie, Coregrafie) și Scenografie – va fi programat câte un curs a câte trei ore fiecare în zilele programate (orele 10.00-13.00). Taxă: 100 lei/curs.

Cursurile de pregătire pentru admiterea la specializarea Teatrologie - Management cultural, Jurnalism teatral - sunt gratuite şi se desfăşoară de la orele 11.00, în zilele de sâmbătă, 2, 9, 16, 23 şi 30 martie 2019, în sala 1 Teatrologie.

Cursurile de pregătire pentru toate specializările din domeniul Film - Regie de film și televiziune, Imagine de film și televiziune, Multimedia: sunet, montaj, Animație, Comunicare audio-vizuală: scenaristică, publicitate media, filmologie - se vor desfășura din data de 16 februarie.

Pentru specializarea Fotografie, cursurile vor începe din data de 23 februarie. Toate cursurile sunt programate sâmbăta între orele 10.00-13.00. Pentru fiecare specializare sunt prevăzute zece cursuri. Taxă: 100 lei/curs.

Pentru alte detalii, accesați pagina cursuri de pregatire.

Pentru înscrieri, contactați secretariatele celor două facultăți, sediul UNATC (str. Matei Voievod, nr.75-77, sector 2) sau la adresele de e-mail/numerele de telefon de pe site

CONCURS PENTRU ACORDAREA
GRADAȚIEI DE MERIT

   Documente GRADAȚIE DE MERIT

Cerere înscriere concurs gradație Descarcă
Regulament acordare gradație Descarcă
Număr de locuri și calendar Descarcă

Cursuri de pregătire pentru Admiterea 2019

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) organizează cursuri de pregătire pentru admiterea din toamna 2019, la Facultatea de Teatru și Facultatea de Film.

Cursurile de pregătire pentru toate specializarile din domeniul Teatru - Artele spectacolului (Actorie, Regie, Păpuși – Marionete, Coregrafie) și Scenografie - se vor desfășura din data de 15 februarie, ora 10.00, pe module de specialitate:

  • Modul I - 15, 16, 17 februarie 2019
  • Modul II – 15, 16, 17 martie 2019
  • Modul III – 12, 13, 14 aprilie 2019

Pentru specializările Artele spectacolului (Actorie), vor fi programate câte două cursuri a câte trei ore fiecare în zilele programate. (orele 10.00-13.00; orele 14.00-17.00). Pentru specializările Artele spectacolului (Păpuși Marionete, Regie, Coregrafie) și Scenografie – va fi programat câte un curs a câte trei ore fiecare în zilele programate (orele 10.00-13.00). Taxă: 100 lei/curs.

Cursurile de pregătire pentru admiterea la specializarea Teatrologie - Management cultural, Jurnalism teatral - sunt gratuite şi se desfăşoară de la orele 11.00, în zilele de sâmbătă, 2, 9, 16, 23 şi 30 martie 2019, în sala 1 Teatrologie.

Cursurile de pregătire pentru toate specializările din domeniul Film - Regie de film și televiziune, Imagine de film și televiziune, Multimedia: sunet, montaj, Animație, Comunicare audio-vizuală: scenaristică, publicitate media, filmologie - se vor desfășura din data de 16 februarie.

Pentru specializarea Fotografie, cursurile vor începe din data de 23 februarie. Toate cursurile sunt programate sâmbăta între orele 10.00-13.00. Pentru fiecare specializare sunt prevăzute zece cursuri. Taxă: 100 lei/curs.

Pentru alte detalii, accesați pagina cursuri de pregatire.

Pentru înscrieri, contactați secretariatele celor două facultăți, sediul UNATC (str. Matei Voievod, nr.75-77, sector 2) sau la adresele de e-mail/numerele de telefon de pe site


PREMIILE CREATIVITĂȚII ARCUB – UNATC 2018

Pe data de 14 decembrie, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” în parteneriat cu ARCUB a acordat titlul de LAUREAT AL SPERANȚEI ACADEMICE, studenților/masteranzilor/doctoranzilor din universitățile bucureștene care au demonstrat că sunt creativi și inovatori în domeniul științelor umaniste și în cel al științelor exacte.

Premianți:

  • Bogdan Ioan Guiu (Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București)
  • Eduard Andrei Simion (Universitatea Națională de Arte din București)
  • Andreea Luminița Dedulescu (Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București)
  • Bianca Maria Alecu (Universitatea din București)
  • Iulia Alexandra Neacșu (Universitatea Hyperion București)
  • Ioan-Alexandru Mirea (Universitatea de Meidicină și Farmacie „Carol Davila” București)
  • Andrei Petrache (Universitatea Națională de Muzică din București)
  • Oana-Maria (Manta) Bălaș (Universitatea Politehnică)
  • Oana Oprea (Școala Națională de Științe Politice și Administrative)
  • Cristian Lucian Ginghină (Universitatea Tehnică de Construcții București)
  • Ilinca-Anamaria Prisăcariu (Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” – Facultatea de Teatru)
  • Loránd Gábor (Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” – Facultatea de Film)

Mai multe detalii în acest link.


Gala Antreprenorului UNATC 2018

Duminică, 16 decembrie, are loc Gala Antreprenorului UNATC 2018. 🥳 Vă invităm să fiți alături de colegii voștri care își prezintă proiectele câștigătoare și să participați la o sesiune de discuții și dezbateri cu profesori din UNATC „I.L. Caragiale” și participanți la proiect pe tema antreprenoriatul studențesc.

Vă reamintim că proiectele finaliste sunt:

👏 „Psihoză 4.48”, coordonat de Luiza Mihăilescu (domeniul teatru);

👏 „De te-ai născut lângă mare”, coordonat de Andrei Tache-Codreanu (domeniul film);

👏 „BAC'n ACT”, coordonat de Gabi Hrițcu (domeniul teatru-educațional).

Detalii, în programul din acest link.

PREMIILE CREATIVITĂȚII ARCUB – UNATC 2018
ediția a VI-a

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” în parteneriat cu ARCUB vă invită la evenimentul Premiile Creativității ARCUB – UNATC 2018. Festivitatea va avea loc la UNATC (str. Matei Voievod, nr. 75-77), sala Ileana Berlogea, pe data de 14 decembrie, ora 16:00.


Programul evenimentului:
ora 16:00, sala Ileana Berlogea - Premiile Creativității ARCUB - UNATC 2018

Prezentator: Ștefan Pavel, actor
Se va acorda titlul de LAUREAT AL SPERANȚEI ACADEMICE, studenților/masteranzilor/doctoranzilor din universitățile bucureștene, care au demonstrat faptul că sunt creativi și inovatori în domeniul științelor umaniste și în cel al științelor exacte.

ora 18:00, sala Atelier – spectacol „12 oameni furioși” de R. Rose (Actorie, anul III Licență, clasa conf.univ.dr. Mircea Gheorghiu)

Universități participante:
Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Universitatea Naţională de Muzică din București, Universitatea Națională de Arte București, Universitatea din București, Universitatea Politehnică din București, Universitatea Hyperion din București, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din București, Școala Națională de Științe Politice și Administrative din București, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară București.


Applied Theatre in Contemporary Education

Vă invităm să participați la Conferința Internațională „Applied Theatre in Contemporary Education”, care se va desfășura între 10-13 decembrie 2018, la Sala Atelier UNATC (10-12 decembrie) și Sala Multimedia CINETic (13 decembrie). Evenimentul este organizat de Master Pedagogie Teatrală și Școala Doctorală UNATC, în cadrul proiectului „Centrul de învățare suntUNATC”, derulat între 15 mai-15 decembrie 2018 și finanțat de Ministerul Educației Naționale, prin Fondul de Dezvoltare Instituțională 2018.

În cadrul conferinței, se vor organiza ateliere susținute de practicieni în domeniul teatrului și filmului din străinătate: Michele Modesto Casarin (Accademia Teatrale Veneta), Isabella Peghin (Italian School of Playback Theatre), Sol Garre (RESAD), Basil Hoffman (Actor și profesor american). Pentru mai multe informații privind trainerii invitați și tematica workshopurilor, puteți consulta informațiile de mai jos și programul anexat.

Vă așteptăm cu drag!


Sub îndrumarea lui Michele Modesto Casarin, vom experimenta tehnici de commedia dell’arte, luni, 10 decembrie, la atelierul „Masca mea”. Regizor, actor, profesor de commedia dell’arte, Michele Modesto Casarin predă la Teatro Stabile delle Marche, Accademia Teatrale Lorenzo da Ponte și la Accademia Teatrale Veneta, al căreia este și membru fondator. Din 2018 colaborează cu Masterul de Pedagogie Teatrală din cadrul UNATC.



A pus în scenă numeroase spectacole și a câștigat diverse distincții:

  • Leul de Aur de la Biennala de la Veneția pentru cel mai bun spectacol – spectacolul „Corbul”;
  • premiul pentru cea mai bună adaptare a unui text goldonian – spectacolul „Ultima casă”;
  • premiul Fersen pentru regie – spectacolul “Villan People”.

Colaborează cu Teatrul La Fenice și a pus în scenă „Cei trei cocoșați”, „Dueliștii”, „Vizitatorul”. Lucrează în România din 2007, colaborând cu succes cu Teatrul Masca, Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște, Teatrul Stela Popescu, Teatrul Tudor Vianu din Giurgiu.


Isabella Peghin va împărtăși câteva din tainele Playback Theatre la atelierul “Playback Theatre ca instrument pentru dezvoltarea comunității”, de marți, 11 decembrie. Actriță, dansatoare și pedagog, Isabella Peghin este profesor al Școlii Italiene de Playback Theatre, instructor certificat de Centrul Playback Theatre din New York. Lucrează ca instructor și dansator la Academia de Teatru Lorenzo Da Ponte, Active Methods Org., Moving Soul Playback Theatre Ass., Universitatea Roma Tre, Universitatea Catolică din Milano, Universitatea Bicocca și la Centrul Internațional de Mișcare și Dans (CIMD). În cercetarea sa personală și artistică, ea combină dansul și teatrul ca instrumente de lucru pentru dezvoltarea armonioasă și completă a ființei umane. Parte din cercetarea sa se regăsește în articole publicate în următoarele volume:

  • “Playback Theater for Education” în Developing Reflection and Social Connections, volum coordonat de Elizaveta Zagryazhskaya (Moscow Vash Poligraphicheskiy Partner);
  • “The Playback Theater and the Theater of Spontaneity” in La forma della cura by Luigi Dotti, published by Franco Angeli;
  • “Theatrical practices and active methods for inclusion, recognition and decoding of the emotions” în Pratiche didattiche di partecipazione e inclusione, volum coordonat de Mariangela Giusti, publicat de Universitas Studiorum. Pentru mai multe informații: http://www.metodiattivi.it/isabella-peghin.html

Sol Garre vă invită miercuri, 12 decembrie, să experimentați folosirea tehnicii lui Michael Chekhov în formarea actorului, în cadrul atelierului „Creativitate și imaginație. Tehnici Michael Chekhov în pregătirea teatrală”. Dr. Sol Garre este profesor universitar de Actorie şi Teatru Fizic la Real Escuela Superior de Arte Dramático din Madrid, Spania. Înainte de a-şi orienta cercetarea şi cariera de regizor spre studiul mişcării scenice, a practicat actoria. A susținut prelegeri la universități, a coordonat workshopuri şi a format actori din companii teatrale, asociații de actori, şcoli de arte şi universități. De asemenea, predă şi face parte din programul de formare al Asociației Michael Checkov din Europa. A coordonat publicarea volumului "Cuerpos en Escena", o culegere de articole dedicat studiului mişcării şi actoriei în cadrul Departamentului de Mişcare Scenică de la RESAD, şi ediția în limba spaniolă a cărții "Auditioning" de Joanna Merlin. Pentru mai multe informații, puteți consulta: http://www.critical-stages.org


Basil Hoffman va împărtăși câteva din secretele meseriei de actor la Hollywood în cadrul atelierului „Acting and how to be good at it”, joi, 13 decembrie. Basil Hoffman este un actor american cunoscut pentru rolurile sale, în filme clasice de cele mai multe ori, alături de regizori de film renumiți, printre care Peter Bogdanovich, Mario Monicelli, Richard Benjamin, Carl Reiner, Peter Medak (de cinci ori) și Alan J. Pakula (de două ori); câștigători ai Academy Award Ethan și Joel Coen, Paolo Sorrentino, Michel Hazanavicius, Steven Spielberg, Delbert Mann, Blake Edwards, Stanley Donen, Sydney Pollack, Ron Howard și Robert Redford (de două ori); și mulți alții. Pentru mai multe informații, puteți consulta: http://basilhoffman.com

Detalii, în programul din acest link.

ZESTREA
Fascinația Geniului Popular Românesc

În perioada 26 noiembrie-3 decembrie, Elite Art Gallery (Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București) în parteneriat cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” vă invită la expoziţia de costume și grafică dedicată Centenarului Marii Uniri, „ZESTREA. Fascinația Geniului Popular Românesc”. Deschiderea oficială a expoziţiei se va ţine pe data de 27 Noiembrie, ora 18.00, iar finisajul se va ține pe data de 3 Decembrie, ora 18.00.

Proiectul este coordonat și curatoriat de către prof. univ. dr. Ștefania Cenean.

Detalii, în comunicatul din acest link.

ARTĂ ȘI TEHNOLOGIE
ÎN CULTURA CONTEMPORANĂ

Conferință interuniversitară, 22-26 noiembrie 2018, CINETic București

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București și Centrul Internațional de Cercetare și Educație in Tehnologii Inovativ Creative – CINETic organizează în perioada 22-26 noiembrie 2018, conferința interuniversitară ARTĂ ȘI TEHNOLOGIE ÎN CULTURA CONTEMPORANĂ. Sunt invitați să prezinte articole, proiecte proprii, rezultate ale unor cercetări realizate, dar nu numai, pe tema ARTĂ ȘI TEHNOLOGIE ÎN CULTURA CONTEMPORANĂ, DOCTORANZI din toate centrele universitare, din domeniile Teatru și Artele spectacolului, Cinematografie și Media, dar și Arhitectură, Arte vizuale, Design, Inginerie, Electronică, Informatică, Psihologie etc. Ne dorim să creăm, astfel, o rețea activă de colaborare interuniversitară și interdisciplinară

Pentru cei doritori să participe la următoarele evenimente / spectacole din cadrul festivalului, contactati leonard@teatrultandarica.ro, pentru invitatii.

Pentru mai multe informații accesați acest link

Festivalul ,,ImPuls’’
19 – 28 noiembrie

Festivalul ,,ImPuls’’ organizat în perioada 19 – 28 noiembrie, de Primăria Municipiului București, prin Teatrul De Animație Țăndărică, a ajuns la editia cu numarul XIV.

Teatrul Țăndărică vă așteaptă la o ediție interesantă și plină de evenimente dedicate publicului adult : spectacole pentru adulți, vernisaje, conferințe cu invitați din străinătate si lansări de carte. Spectacole de regie, de coregrafie si de animație, toate acestea făcând parte din TEATRUL VIZUAL DIN LUME. Un festival ce are invitati din China, Spania, Rusia, Chile,Marea Britanie, Italia, Letonia, Japonia, Africa de Sud, SUA, Danemarca, Suedia si România.

Conferința ARTĂ ȘI TEHNOLOGIE ÎN CULTURA CONTEMPORANĂ va include și o serie de prezentări și atelierele de specialitate susținute de profesori și cercetători din cadrul UNATC București și CINETic, la care sunt invitați să participe studenți masteranzi și doctoranzi din toate centrele universitare ale țării.

Pentru mai multe informații accesați acest link


GAUDEAMUS - STANDUL EDITURII TRACUS ARTE

Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 17:00

*vă rugam sa ajungeți acolo la 16.45*

SAM SHEPARD – REBELUL RIGORII MORTALE

De Alexandra Ares

Sam Shepard (1943-2017) a fost unul din cei mai importanți și originali dramaturgi din cea de-a doua jumătate a secolului XX și începutul secolului XXI. Cariera lui a început o dată cu dezvoltarea off-off Broadwayul. A câștigat numeroase premii Obie, pentru spectacole independente jucate în săli mici, până când a obținut premiul Pulitzer în 1979, pentru drama de familie Copilul Îngropat (care a avut premiera în 1978), și ulterior câteva din piesele lui au fost ecranizate. Gloria mondială a lui Sam Shepard a venit însă din activitatea lui în film, și prin relația de aproape 30 de ani cu starul Jessica Lange. Monografia de față explorează viața și activitatea artistică fascinantă și rebelă a lui Sam Shepard.

Alexandra Ares are un doctorat în teatru american contemporan la UNATC și studii post universitare în relații internaționale și politică economică globală la London School of Economics. Critic de teatru, romancier premiat în SUA, dramaturg, scenarist și analist politic, Ares scrie și publică în engleză și în română, având o cetățenie dublă, americană și română.

Prezintă: Alexa Visarion, regizor, prof. la Academia de Teatru și Film

Ioan Cristescu, Directorul Muzeului de Literatură

Simona Vasilache, critic

Floarea Soarelui
Ateliere de teatru și film pentru incluziune socială

Proiectul cultural Floarea Soarelui – Ateliere de teatru și film pentru incluziune socială pune accentul pe valoarea culturii în procesul de evoluție a ființei umane și își propune crearea unei relații directe între tânăr – artă – creator. Organizat sub forma unuiFestival de teatru și film pentru incluziune socială în școlile și liceele mai mult sau mai puțin îndepărtate față de centrul orașului, proiectul își propune ca pe durata a șase zile să aibă loc șase reprezentații sau proiecții de film producții ale UNATC, special alese pentru această intervenție cultural artistică în învățământul preuniversitar. Spectacolul sau proiecția de film sunt precedate de ateliere de jocuri teatrale cu copii, în care se va urmări dezvoltarea educației teatrale și culturale în școlile și liceele partenere în proiect. Denumirea Floarea Soarelui este o metaforă care pune în evidență legătura ce se poate crea între un centru de educație teatrală și culturală (așa cum este UNATC) cu instituții de învățământ preuniversitar aflate în diferite zone ale capitalei. Proiectul se desfășoară în perioada 6 septembrie și 20 noiembrie 2018, iar școlile și liceele implicate în proiect sunt: Școala „Ferdinand I”, Liceul Tehnologic „Theodor Pallady”, Școala Gimnazială nr. 197, Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul Național „Grigore Moisil”, Școala Gimnazială nr. 195, Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” și Colegiul Tehnic Energetic.

Premiu pentru regie la Ecofest
2018 Internațional Film Festival

Bravo, Ioana! Premiu pentru regie la Ecofest 2018 Internațional Film Festival, cu documentarul “Mereu pe fugă, dar nu și astăzi” - o poveste din Băbana, județul Argeș. Dintre cele 10 filme selectate în festival, singurul film românesc a fost cel al Ioanei Grigore, restul au fost producții din SUA, Indonezia, Africa de Sud, Marea Britanie, Croația, Polonia, Portugalia (2 filme), Bulgaria.
În luna iunie, Ioana Grigore a fost unul dintre cei 12 tineri regizori de pe toate meridianele planetei selectaţi să participe la un inedit workshop-eveniment de film documentar organizat de American Film Showcase, la USC School of Cinematic Arts, în Los Angeles.

ȘCOALA DE DUMINICĂ
O nouă sesiune de cursuri – toamnă 2018

Pe data de 11 noiembrie 2018, profesorii Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” București, încep o nouă sesiune de cursuri deschise publicului larg. Indiferent de vârstă sau pregătire, programul UNATC Alternativ – Școala de Duminică oferă tuturor șansa de a studia specializări din domeniul teatru și cinematografie într-un format de scurtă durată. Pentru al optulea an consecutiv, UNATC rămâne dedicat pasiunii pentru artă, oferind oricui șansa unei pregătiri intensive, într-un mediu academic de excelență.

UNATC Alternativ este centrat pe cursuri intensive, eficiente din punct de vedere al timpului și cu un conținut bogat de cunoaștere aplicată. Conceptul este dedicat omului modern care dorește să-și dezvolte noi abilități creative, fără a se dedice statutului de student permanent. Am conceput UNATC Alternativ din dorința de a răspunde acestei nevoi printr-un program eficient, dedicat tuturor.

Cursurile sunt organizate în 10 ședințe a câte 2 ore desfășurate în 5 duminici (2 ședințe în fiecare duminică). Excepție fac următoarele cursuri: Dezvoltare personală prin tehnici de teatru și film (5 cursuri a câte 2 ore / 5 duminici); Fotografie și elemente de limbaj vizual (25 ore / 7 duminici) și Actorie de film Modul II. Programarea ședințelor va fi stabilită de către profesor împreună cu participanții.

Pentru mai multe detalii intrati pe pagina noastră:școala de duminică


Caravana UNATC Junior

În perioada mai-decembrie 2018, UNATC derulează proiectul Caravana UNATC Junior, finanțat de Ministerul Educației Naționale, prin FDI 2018. Proiectul se încadrează în domeniul privitor la creșterea echității sociale în vederea incluziunii sociale și sporirii accesului la învățământul superior, mai ales a persoanelor din medii dezavantajate, corelarea ofertei educaționale cu cererea pieței muncii (inclusiv la cele privitoare la consilierea și orientarea în carieră). În cadrul acestui proiect, se urmăresc: promovarea ofertei educaționale a UNATC, a valorilor tradiționale ale universității în rândul liceenilor; organizarea de ateliere de jocuri teatrale și proiecții de film producții ale UNATC (precum și aplicarea de teste de personalitate pentru detectarea aptitudinilor artistice) în vederea orientării și consilierii profesionale pentru îndrumarea liceenilor către învățământul superior artistic și nu numai. În proiect, sunt prevăzute 8 deplasări care se desfășoară pe timpul toamnei la instituții culturale sau de învățământ din România, respectiv: Mărășești, Ianca, Nehoiu, Odobești, Ciacova, Buzău, Ploiești, Turnu Măgurele.

Activitățile desfășurate în cadrul proiectelor UNATC Junior promovează arta teatrului și filmului în învățământul preuniversitar, urmărind de asemenea implementarea jocurilor teatrale în educația tinerilor; prin activitatea susținută în cadrul universității noastre se creează permanent punți de legătură între învățământul liceal din întreaga țară și cel academic de înaltă ținută.


„Teatrul și strategiile accesibilității”

În perioada 19-22 octombrie 2018, Master Pedagogie Teatrală și Școala Doctorală UNATC organizează Conferința Națională „Teatrul și strategiile accesibilității”. Evenimentul are ca scop prezentarea și dezbaterea problematicilor legate de raportul teatrului cu publicul, cu mediul social și cultural, cu mediul educațional și al persoanelor cu cerințe educaționale speciale. Organizatorii își propun ca această manifestare să fie o întâlnire a specialiștilor, atât din domeniul educației teatrale, cât și din cel al psihologiei și psihopedagogiei speciale, dedicată atât studenților și cadrelor didactice din învățământul academic, cât și profesorilor din învățământul preuniversitar și reprezentanții autorităților interesați de această inițiativă. Deschiderea va avea loc vineri, 19 octombrie, ora 14:00, Sala Atelier. Pentru mai multe informații privind temele dezbătute și vorbitorii invitați, puteți accesa broșura evenimentului.

Vizualizare broșură

IMPROFEST – Ateliere cu locuri gratuite pentru studenții UNATC

IMPROFEST, în parteneriat cu UNATC ,,I.L. CARAGIALE” BUCUREȘTI, le oferă studenților UNATC intrarea liberă la cele 20 de spectacole (www.improfest.ro/program) si 26 de locuri gratuite la atelierele de nivelul 1 și 2 (www.improfest.ro/workshops), astfel:


Surprise yourself cu Kevin Mullaney – 2 locuri
Stories are for humans cu Lee White – 2 locuri
Masterclass 2 cu Mick Napier – 10 locuri
Nașterea actorului cu Liviu Lucaci – 2 locuri
The Hangout cu George Dumitru – 2 locuri
Improv to acting cu Jennifer Estlin – 2 locuri
AltTU cu Adriana Bordeanu – 2 locuri
Listening and acceptance cu Lee White – 2 locuri
Risc si descoperire cu Monica Anastase – 2 locuri
Vă așteptăm să vă înscrieți!

Conferință și workshop susținute de Akihiro Yamamoto,
actor al școlii Noh Kanze și director al Teatrului Noh Yamamoto

10 octombrie, 13:00-16:00, Sala Ileana Berlogea – UNATC

În conferința pe care o va susține, domnul Yamamoto va vorbi despre natura și istoria teatrului Noh, despre rolul său în Japonia și în lume, precum și despre responsabilitatea pe care o presupune activitatea unui actor Noh. Conferința va fi urmată de un workshop, în cadrul căruia publicul va avea șansa unică să vadă o demonstrație de elemente de expresie în limbajul Noh – mișcare, cântec, măști și costume.

Pentru mai multe informații accesați acest link


TAXE DE STUDIU

1. ÎN UNATC ”I.L.CARAGIALE” BUCUREȘTI, NIVELUL TAXELOR DE STUDIU PENTRU ANUL UNIVERSITAR 2018-2019 (TOATE SPECIALIZĂRILE) ESTE CEL STABILIT PRIN HOTĂRÂREA SENATULUI NR.36/28 FEBRUARIE 2018, CONFORM ANEXEI 1.

2. ÎN ANUL UNIVERSITAR 2018-2019, PENTRU STUDENȚII ADMIȘI ÎN SESIUNEA SEPTEMBRIE 2018, CARE AU MAI URMAT UN CICLU DE LICENȚĂ SAU MASTERAT BUGETAT, SE APLICĂ REDUCERI DE TAXE, STABILITE PRIN HOTĂRÂREA SENATULUI NR.41/5 SEPTEMBRIE 2018, CONFORM ANEXEI 2.

3. ACELEAȘI REDUCERI SE APLICĂ STUDENȚILOR CARE AU FOST ADMIȘI ÎN SESIUNEA SEPTEMBRIE 2018 LA DOUĂ PROGRAME DE STUDIU. STUDENȚII RESPECTIVI VOR OPTA PENTRU STABILIREA PROGRAMULUI DE STUDIU BUGETAT, RESPECTIV PROGRAMULUI DE STUDIU CU TAXĂ.

Organizarea și desfășurarea sesiunii suplimentare de admitere

În perioada 14 - 20 septembrie, UNATC „I.L. Caragiale” organizează sesiune suplimentară de admitere pentru următoarele programe de studiu:

Teatrologie (Management Cultural, Jurnalism Teatral), Licență, Facultatea de Teatru

Arta regizorului de teatru, Master, Facultatea de Teatru

Arta sunetului de film, Master, Facultatea de Film

Detalii despre numărul de locuri, datele pentru înscriere și susținere probe, aici: PDF

Tehnologii Interactive pentru Arte Performative și Media
ADMITERE MASTER

ÎNSCRIERI: 10 și 11 septembrie 2018, la Secretariatul Facultății de Film al UNATC "I.L.Caragiale" București, între orele: 9.30-14.00

Arta și tehnologia se unesc într-unul dintre cele mai invovative programe de masterat de la UNATC - Interactive Technology for Performing and Media Arts (ITPMA). Dacă vrei să fii și tu unul dintre studenții care fac proiecte cool ( student-projects), nu ezita să te înscrii!!

Contact: cineticinitiatives@gmail.com, 0213711200

Pentru metodologie accesați acest link

For more information click the link

START ÎNSCRIERI AUDIȚIE
@DIPLOMA 2018

Au pornit înscrierile pentru a doua ediție a evenimentului dedicat tinerilor actori DIPLOMA. Dacă ai absolvit anul acesta orice facultate de teatru din țară, te poți înscrie până pe 20 septembrie.

Înscrierea presupune completarea formularului, pe care îl găsești aici, cu informații despre tine și cu o înregistrare audio-video de maximum șapte minute one man show / one woman show, pe o temă la alegere. Dacă vei fi selectat să participi la audiție, te vedem pe 10 octombrie pe scena de la Apollo 111.

Formular: Link

Știre lansare call: Link

UN NOU PROGRAM DE STUDII DE MASTERAT LA FACULTATEA DE FILM
SPECIALIZAREA ART OF GAME DESIGN

ÎNCEPÂND DIN ACEASTĂ TOAMNĂ, LA FACULTATEA DE FILM SE VA ORGANIZA CONCURS DE ADMITERE LA O NOUĂ SPECIALIZARE – ART OF GAME DESIGN

CURSURI DE INFORMARE ŞI PREGĂTIRE: 3 - 5 SEPTEMBRIE 2018

3 SEPT. 2018 - ORA 10:00-13:00 – Dr. Grigore Burloiu și Drd. Ciprian Făcăeru

4 SEPT. 2018 - ORA 10:00-13:00 – Conf.univ.dr. Nicolae Mandea și Lect.univ.dr. Matei Branea

5 SEPT 2018 - ORA 10:00-13:00 – Conf.univ.dr. Marius Nedelcu


PERIOADA DE INSCRIERE: 10-11 SEPTEMBRIE 2018

CONDIȚII DE ÎNSCRIERE

- se primesc în concurs licențiați ai facultăților de profil sau din domeniile: Design, Arte plastice, Animație, Muzică, Arhitectură, Informatică, Inginerie, dar nu numai.

- candidaţii trebuie să fi absolvit o specializare cu 180 credite sau 240 credite;

- la înscriere, candidații vor depune:

   1. un Curriculum Vitae (în 3 exemplare);

   2. un portofoliu cu lucrări / proiecte relevante în domeniul Game Design (pot fi și reprezentații live, instalații, filme, software sau orice altă lucrare cu conținut relevant);

   3. o scurtă descriere, în scris, a lucrării /proiectului și a proceselor creative (în 3 exemplare);

   4. În lipsa portofoliului (de la punctele 2 și 3), candidații pot depune un eseu de 1.500-2.000 cuvinte prin care motivează interesul pentru studii în domeniul Game Design. (în 3 exemplare);


EXAMENUL DE ADMITERE: 15 și 17 SEPTEMBRIE 2018

ETAPĂ UNICĂ (probele se notează cu note de la 1 la 10)

Proba 1 – oral

1. Prezentarea portofoliului și explicarea mijloacelor tehnice și estetice folosite / susținerea eseului de motivare. 2. Interviu pe baza CV-ului depus de candidat.

Proba 2 – oral / practic

Prezentarea abilităților de lucru în medii software specifice*, la alegerea candidatului (30 minute). * se va pune la dispoziție un sistem OSX cu Max/MSP, Ableton Live, Pd, Unity, Xcode, Adobe Creative Cloud, 3ds Max, SketchUp, Maya (sau alte softuri, la cerere), sau candidatul poate aduce propria configurație.

Pentru metodologie accesați acest link


IN MEMORIAM

Margareta Niculescu a murit în această dimineață, 20 august, la vârsta de 92 de ani, în casa ei din Charleville, înconjurată de copiii ei, Irina și Dan.

Margareta Niculescu (n. 4 ianuarie 1926, Iași) - artist păpușar român, profesor, regizor și director de teatru.

A contribuit la reînnoirea teatrului de marionete în Europa și în lume, începând cu anul 1950. În perioada 1949-1986, a fost director al Teatrului Țăndărică din București, membru fondator și președinte UNIMA (Union Internationale de la Marionnette). A condus Institutul Internațional de Marionete de la Charleville- Mezieres între anii 1985-1988 și a înființat în 1987, L'Ecole Nationale Superieure des Arts de la Marionnette.

A fost director al Institutului Internațional de Teatru de Păpuși din Charleville-Mezieres, Ardeni și cofondatoare, împreună cu Jacques Félix, a Școlii Naționale de Artă a Marionetelor din acel oraș.


PROGRAME NOI DE STUDII - FACULTATEA DE FILM
UN NOU PROGRAM DE STUDII DE LICENȚĂ LA FACULTATEA DE FILM
SPECIALIZAREA FOTOGRAFIE

ÎNCEPÂND DIN ACEASTĂ TOAMNĂ, LA FACULTATEA DE FILM SE VA ORGANIZA CONCURS DE ADMITERE LA O NOUĂ SPECIALIZARE- FOTOGRAFIE.

Pentru program accesați acest link

Micro-stagiunea absolventilor
Sectia Regie UNATC 2018

În atenția restanțierilor Centrului de
Pregătire Pedagogică și Didactică (CPPD)

În perioada 30.07.2018 – 5.08.2018 vor avea loc cursurile de vară "EXISTĂ VIAȚĂ ȘI DUPĂ RESTANȚĂ".


Cursurile sunt organizate în cadrul proiectului Centrul de învățare #studentUNATC #noiTEsusținem, proiect finanțat de MEN prin FDI 2018. Coordonator proiect: OANA SÂRBU (oana.sarbu@unatc.ro)

Sala 205 B, zilnic între 10.00-14.00


Atelierele abordează tematici dezbătute în cadrul cursului de Didactica Specialității de Teatru, coordonat de conf. univ. dr. Bogdana Darie, după cum urmează:

  • 1. Dezvoltarea spontaneității prin jocuri teatrale
  • 2. Dezvoltarea memoriei inteligente
  • 3. Gestionarea conflictelor dintre adolescenți prin jocuri teatrale
  • 4. Identificarea metodelor de combatere a bullyingului în licee prin jocuri teatrale
  • 5. Identificarea modalităților de gestionare a emoțiilor elevilor prin jocuri teatrale
  • 6. Îmbunătățirea abilităților de comunicare între copii și adolescenți
  • 7. Dezvoltarea libertății de exprimare în public
  • 8. Dezvoltarea imaginației prin jocuri teatrale
  • 9. Studiul elementelor de teoria artei actorului pentru adolescenți
  • 10. Mișcarea scenică pentru adolescenți
  • 11. Euritmia

Informații suplimentare: andreea.jicman@gmail.com

Festivalulul Internațional al Școlilor de Teatru

Între 2 și 8 iulie 2018, la București, a avut loc a V-a ediție a Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru care a prezentat în România spectacole ale unor școli de teatru importante din Europa (Franța – La Cité/Théâtre: Les comédiens stagiaires, Rusia – Institutul de Arte de Stat St. Petersburg, Polonia – Școala Națională de Film și Teatru din Lodz, Serbia – Facultatea de Arte Dramatice, Slovacia – Academia de Artele Spectacolului Bratislava, Republica Moldova – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice Chișinău, Ungaria – Universitatea de Arte Kaposvár, Italia – Universitatea „Civica Scuola di Teatro Paolo Grassi Milano și România – Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Universitatea „Ovidius” Constanța, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Universitatea „Dunărea de Jos” Galați).

Evenimentul a fost finanțat de Primăria Capitalei prin Centrul pentru Tineret și Teatrul Metropolis în parteneriat cu UNATC I.L. Caragiale, Teatrul Bulandra și Asociația Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru.


Avioane de hârtie

Belgrade Trilogy

Carmina Burana

Cu o ora în trecut

D.N.A.

Lecția și Cântăreața cheală

Melodia Confusa

Neîntelegerea

Steaua fără nume

The Rose Garden

The spotlight technique

The women of Macondo

Vicontele

Zbor deasupra unui cuib de cuci





11plus1 independent/ contemporan continuă și în stagiunea 18/19
La Teatrul Național Craiova

Teatrul Național “Marin Sorescu” anunță deschiderea unei noi sesiuni de înscrieri în programul 11plus1 independent/contemporan


Apelul a fost deschis pe 15 iunie, iar artiștii independenți din toată țara pot trimite propuneri până pe 15 iulie 2018, primul spectacol din cele 12 care vor fi selecționate urmând să aibă loc în octombrie.

11plus1 înseamnă 6 spectacole de teatru create de companii independente și 6 spectacole de dans contemporan, pe care publicul le va vedea în stagiunea 18/19 la Teatrul Național “Marin Sorescu”.


Pentru mai multe detalii accesați acest link

Concert pentru vioară și medii electronice
Karen Bentley Pollick

 

CINETic o prezintă pe violonista Karen Bentley Pollick într-un concert de muzică pentru vioară și medii electronice. Majoritatea programului a fost prezentat recent la Centrul de Cercetare pe Calculator în Muzică și Acustică (CCRMA) al Universității Stanford și este completat la CINETic de alte piese din repertoriul artistei.

Karen Bentley Pollick este una dintre principalele violoniste și violiste americane contemporane. Ea a obținut o bursă de la Fondul Național pentru Arte al Statelor Unite pentru concertele ei din 2010 Solo Violin and Alternating Currents. Karen interpretează o gamă largă de piese solo în stiluri diferite la vioară, violă, pian și hardangerfele norvegian. Nativă a orașului Palo Alto din California, ea a studiat cu Camilla Wicks în San Francisco și cu Yuval Yaron, Josef Gingold și Rostislav Dubinsky la Universitatea Indiana, unde a primit diplome de Licență și Master în Interpretare Violonistică. Discografia ei include înregistrări de muzică originală: Electric Diamond, Angel, Konzert and Succubus și Ariel View, pentru care a primit trei premii muzicale de la Just Plain Folks, inclusiv pentru cel mai bun album instrumental și pentru cel mai bun cântec. Karen cântă la o vioară construită de Jean Baptiste Vuillaume în 1860 și o violă construită în 1987 de către William Whedbee. Pentru mai multe informații, accesați www.kbentley.com.



Editorial event
Close UP - Film and Media Studies Journal
SATURDAY 30.06 - 19:00 - Sala Atelier

The academic journal of the National University of Theatre and Film "I.L. Caragiale" publishes original papers aimed to analyzing in-depth different aspects of cinema, film, television and new media, written in English.





You can find out more information about the way to submit papers on cover no. 3 at the Internet address: www.unatc.ro

Actorul Dorel Vișan
Doctor Honoris Causa al UNATC „I.L. Caragiale”

Pe data de 22 iunie 2018, sub auspiciile Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” din Bucureşti, sărbătorim în ceremonie universitară publică, acordarea titlului de Doctor Honoris Causa actorului Dorel Vișan.

Ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa are loc în Sala Berlogea a UNATC (str. Matei Voievod, nr. 75 – 77), începând cu ora 17.

***Dorel Vișan s-a născut la data de 25 iunie 1937 în satul Tăușeni, județul Cluj. A absolvit în anul 1965, cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică "I. L. Caragiale" din București, la clasa coordonată de profesorul George Dem. Loghin, lectorul Dem Rădulescu și asistenta Adriana Piteșteanu. După absolvirea facultății a fost angajat ca actor la Teatrul Național din Cluj, având o carieră remarcabilă.
Rolurile din filme i-au adus notorietate pe plan național și internațional. A debutat în „Păcală” în anul 1974. Filmografia românească dintre anii 1974 – 2015 există și prin rolurile interpreate de actorul Dorel Vișan. A jucat în aproximativ 90 de producții cinematografice și a colaborat cu regizori importanți printre care: Geo Saizescu, Stere Gulea, Nicolae Corjos, Nicolae Mărgineanu, Sergiu Nicolaescu, Radu Gabrea, Mircea Danieliuc, Marius Th. Barna, Șerban Marinescu.
Este unul dintre puținii actori români cu reputație europeană. Deține o nominalizare pentru cel mai bun actor la Festivalul european al filmului, în 1988, pentru rolul din filmul „Iacob” și Premiul pentru interpretate masculină pentru rolul din „Senatorul melcilor" la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier, Franța, 1995.
Activitatea literară este a doua pasiune a actorului Dorel Vișan. În anul 1995, a debutat cu poezii în revista Steaua. A publicat până în prezent 4 volume de versuri. Numele său se regăsește în antologiile „Poeți clujeni contemporani” (1997) și „Un pahar cu lumină. Poeți contemporani clujeni” (antologie bilingvă româno-maghiară, 2005). Dorel Vișan este și membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj. În paralel cu activitatea artistică, Dorel Vișan a fost și director al Teatrului „Lucian Blaga” și profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.***

TURBOPRO
Școala intensivă de teatru pentru adolescenți

În perioada 22-24 iunie 2018, UNATC organizează „TURBOPRO - școala intensivă de teatru pentru adolescenți”, eveniment finanțat de Primăria Municipiului București, prin ArCuB. Proiectul implică desfășurarea unor ateliere de jocuri teatrale, scriere dramatică și regie. Atelierele propuse vor dezvolta: spiritul de toleranţă, creativitatea, inventivitatea și spiritul critic al tinerilor din învățământul preuniversitar. În aceeași măsură, participarea la aceste activități permite adolescenților să dobândească noțiuni și abilități elementare în domeniul teatral, ajutându-i să dobândească un vocabular esențial pentru înțelegerea fenomenului artistic. În acest fel, activitățile propuse în cadrul evenimentului au scopul de a antrena aptitudini specifice lucrului în universul scenic și de a forma publicul tânăr pentru viitorul teatrului de mâine. Înscrierile se pot face la următorul formular, în limita locurilor disponibile: formular de înscriere

Pentru program accesați acest link

Prima operație intervențională
la inimă cu hologramă – Live

Pe 12 iunie, de la 18.30 va fi transmisă live pe Facebook și Youtube prima operație intervențională la inimă cu hologramă din România.

Acesta este un proiect MedLife, realizat cu sprijinul O-Video, Safe Frame și CINETic.

Intră în „sala de operație” și urmărește operația live aici:

facebook - www.facebook.com/CariereMedLife
YouTube MedLife

Auditie in vederea selectionarii
participantilor la Gala HOP 2018

UNITER anunta organizarea preselectiei pentru „GALA TANARULUI ACTOR – HOP!”, a XXI-a editie, in perioada 11 – 13 iulie 2018 (cu posibilitatea de prelungire, in functie de numarul concurentilor inscrisi), la Teatrul National I. L. Caragiale din Bucuresti, Sala Mica.
Ne adresam tuturor actorilor care au absolvit facultatea (licenta) incepand cu promotia 2014.

Tema acestei editii: Pirandello, structura ludica. Eu si personajul.


La Sectiunea INDIVIDUAL, concurentii vor pregati un moment (monolog, colaj, studiu) bazat pe texte din opera lui Luigi Pirandello (nuvele, piese de teatru, romane, scrisori).
In constructia momentului, concurentul trebuie sa integreze maximum 2 minute performative care sa ii puna in valoare calitatile, abilitatile personale (dans, cant, capacitatea de a folosi instrumente muzicale, capacitatea de a manui marionete, acrobatie, magie, etc).
Durata maxima: 10 minute.


La Sectiunea GRUP, concurentii vor pregati un spectacol/studiu/work in progress (multi-media, instalatie, teatru fizic, teatru dans, performance) avand ca suport un text pirandellian sau un text al unui autor modern, contemporan ce are ca tema revizitarea operei lui Pirandello.
Durata maxima: 30 minute.
Componenta maxima a unui grup – 6 persoane.


Candidatii trebuie sa trimita la adresa de e-mail doina@uniter.ro un curriculum vitae, copie dupa diploma de absolvire sau dupa adeverinta, in cazul absolventilor anului 2018, o fotografie (portret, rezolutie 300 dpi) si titlul exercitiului prezentat. De asemenea, daca sunt anumite cerinte tehnice pe care le putem asigura, va rugam sa le mentionati.
Data limita de inscriere este 30 iunie 2018.


Pentru mai multe detalii accesați acest link

Gala Absolvenților UNATC 2018
O NOUĂ GENERAȚIE DE ARTIȘTI LA RAMPĂ

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti prezintă în perioada 25 mai - 3 iunie (licență), Gala Absolvenților UNATC 2018.

Gala Absolvenților UNATC sărbătorește, ca în fiecare an, inspirația și pasiunea pentru excelență, prin recunoaşterea celor care vor duce mai departe în noi forme, teatrul și filmul românesc.

În cele 15 zile de Gală, vor fi prezentate publicului peste 40 de evenimente – spectacole, expoziții, proiecții de filme, proiecte de cercetare practică și teoretică ale studenților de la specializările Facultății de Teatru și ale Facultății de Film.

Evenimentele din cadrul Galei Absolvenților UNATC 2018 vor avea loc la sediul Universității din str. Matei Voievod, nr. 75-77, la Teatrul Metropolis (str. Mihai Eminescu, nr. 89), la LINOTIP - Centru independent coregrafic (str. Ion Brezoianu, nr. 24) și la Centrul Cultural „Ion Manu” Otopeni (str. 23 August, nr. 8).

PROGRAM GALA LICENȚĂ
Anton Čechov Workshop

Felix Alexa la Civica Scuola di Teatro Paolo Grassi din Milano, Workshop-ul între 2-18 mai, urmat de prezentări publice.

Experiență Erasmus+ la Veneția!

În perioada 12 Martie – 14 Mai 2018 o echipă de studenți de la Master Pedagogie Teatrală a participat, în cadrul unui proiect Erasmus+ (Placement Mobility), la modulul Commedia dell`Arte, coordonat de profesorii Paola Bigatto și Michele Modesto Casarin, de la Accademia Teatrale Veneta, din Veneția. În cadrul acestui schimb de experiență, studenții Master I: Andrei Atabay, Carmen Gâlcă, Cristina Gogîrlă, Ioana Lixăndroaia și Ioana Rufu – Master II au parcurs un drum pornind de la studiul măștii, mergând până la abordarea unor noi metode de lucru pe text, pentru a realiza spectacolul „Dottor Faust” după Tragica Istorie a doctorului Faust de Christopher Marlowe.

UNATC la CANNES
în selecția CINÉFONDATION 2018

Cinéfondation Selection a ales 17 filme in acest an (14 filme de actiune si 3 filme de animate).

Juriul va preda cele trei premii Cinéfondation, în cadrul unei ceremonii care va fi precedată de vizionarea filmelor premiate joi, 17 mai, în Teatrul Buñuel.

selectia Cinéfondation
Concurs actorie UNATC susținut de Stella Artois

”Sunt ceea ce știu să fac” este mesajul dat mai departe de Florin Piersic Jr. în ultima campanie Stella Artois, care și-a propus să contribuie la dezvoltarea tinerelor talente

Dacă ești student la actorie UNATC în Anul 3 sau la master, arată-ne ce știi să faci și poți câștiga premiul Stella Artois de 6000 €!

Cum participi?

Înscrie-te între 30 martie și 6 aprilie prin email la vlad.trifas@unatc.ro sau vino la biroul decanatului între orele 10:00 și 16:00.
Alege-ți un personaj și o meserie pentru a le interpreta. Tema propusă este Job Interview la Cooperativă muncă și artă.
Vino în sala Ileana Berlogea 13 aprilie. Juriul format din Tania Filip, Emanuel Pârvu și Florin Piersic Jr. va aprecia cât de bine ai intrat în rol, testându-ți abilitatea de improvizație prin întrebări.
Înainte să treci la treabă, ține minte că fiecare student are la dispoziție 4 minute pentru interpretare.

Mult succes!

Conferință - Genica Athanasiou (1897-1966)
Viața pasionantă a unei românce din avangarda pariziană

Conferință - Genica Athanasiou (1897-1966) : Viața pasionantă a unei românce din avangarda pariziană

- Luni 2 aprilie, orele 18:00 - 20:00 Muzeul Național al Literaturii Române
- Marți 3 aprilie. orele 11:00-13:00 UNATC, Sala 1 Teatrologie

Institutul Francez vă invită și așteaptă la o conferință inedită în peisajul românesc și să faceți cunoștință cu – respectiv, să redescoperiți – o personalitate franco-română care a constituit un reper în avangarda pariziană.

Conferință cu proiecție de materiale fotografice de arhivă, susținută de Laurence Meiffret (FR), cercetător și autor de studii de istoria teatrului, absolventă de Istoria artei. În prezent documentează și scrie o biografie detaliată a Genicăi Atanasiu și pregătește în paralel o expoziție documentară (instalație foto-video-documente) și un catalog, ce vor fi prezentate și la București în 2019, în cadrul Sezonului Franța-România.

Festivalul Internațional de Film Economic
”All About Economy” la Universitatea din București

În perioada 27-29 martie 2018, Universitatea din București desfășoară Festivalul Internațional de Film Economic ”All About Economy”. Proiectul este susţinut de Ambasada Elveției în România şi de Fondul Cultural Elveţian Swiss Sponsors’ Fund, fiind organizat în parteneriat cu Université de Fribourg, Hochschule Luzern şi ASCENT Swiss Business Management AG Elveția. Evenimentul se desfăşoară sub patronajul Băncii Naţionale a României.

Festivalul își propune să prezinte studenților și profesorilor, într-o manieră informală, teme diverse din domeniul economico-financiar cum ar fi moneda Bitcoin, mecanisme financiare și cele de pe Wall-Street. Nu în ultimul rând, filmele și dezbaterile ulterioare din cadrul festivalului vor aborda și dimensiunea etică și a responsabilității sociale.

Participanții la eveniment vor avea ocazia să vizioneze 9 filme, dintre care şase documentare (Talking Money; Money – A Confused User’s Guide; Cleveland versus Wall Street; The Bitcoin Gospel; Chaebols and Chabolas; Economics of Happiness) şi trei filme de ficţiune (Toni Erdmann; Margin Call și Eastern Business).

În deschiderea oficială a evenimentului, care va avea loc marți, 27 martie 2018, în Amfiteatrul II al Palatului Facultății de Drept (Bulevardul Mihail Kogălniceanu nr. 46), vor participa Excelenţa Sa Domnul Urs Herren, Ambasadorul Elveţiei în România, prof. Mircea Dumitru, Rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. Magdalena Iordache-Platis, Prorector al Universității din Bucureşti, Michael Derrer, Co-Inițiator şi Director al Festivalului de Film Economic “All About Economy“, Virgile Perret, Director AREF Elveţia, și reprezentanți ai Băncii Naționale a României. De asemenea, la eveniment vor participa cadre didactice din cadrul Universităţii din Bucureşti, precum şi profesori și studenți din Albania, Bulgaria, Rusia şi Ucraina.

Partenerul oficial: BCR
Partener strategic: Banca Transilvania
Parteneri: Nescafé
Parteneri media: Agenția Națională de Presă AGERPRES, Business24.ro, Forbes Romania, Hotnews.ro, Revista Capital, Revista Cariere, Ziare.com, Ziarul Financiar, 1asig.ro.

Mai multe informaţii se găsesc pe site-ul oficial al evenimentului www.economy-filmdays.info.
Agenda Festivalului Internațional de Film Economic poate fi consultată aici.

Intrarea la eveniment este liberă.

Bursa „Fulbright Student”

Bursa „Fulbright Student” vizează toate disciplinele, exceptându-le pe cele clinice, și se adresează absolvenților, masteranzilor, studenților în an final de licență și doctoranzilor români, de la universități acreditate de stat sau particulare.

Pentru mai multe detalii despre Fulbright Student Award accesați acest link

Pentru mai multe detalii despre Fulbright Student Award accesați acest link

ȘCOALA DE DUMINICĂ
O nouă sesiune de cursuri – primavară 2018

Indiferent de vârstă sau pregătire, acum îți poți urma pasiunea într-un mediu academic, alături pe profesori ai UNATC „I.L.Caragiale”

Pe data de 15 aprilie 2018, UNATC I.L.Caragiale încep o nouă sesiune de cursuri deschise publicului larg. Pentru al optulea an consecutiv, UNATC rămâne dedicat pasiunii pentru artă, oferind oricui șansa unei pregătiri intensive, într-un mediu academic de excelență.

1. Actorie – Conf. univ. dr. Mircea Gheorghiu şi Lect. univ. dr. Mihai Brătilă
2. Actorie pentru tineri (9 - 16 ani), workshop intensiv – Lect. univ. dr. Dana Rotaru
3. Regie de film și televiziune. Poetici cinematografice – Prof.univ.dr. Laurențiu Damian
4. Educația și expresia vorbirii. Tehnici de comunicare – Conf. univ. dr. Viorica Vatamanu
5. Scenografia și arta costumului – Conf. univ. dr. Adriana Raicu
6. Dans contemporan și expresivitate corporală – Lect. univ. dr. Lorette Enache
7. Prelucrarea fotografiei digitale – Conf. univ. dr. Marius Nedelcu
8. Fotografie și elemente de limbaj vizual – Lect. univ. dr. Dragoș Popescu
9. Dezvoltare personală prin tehnici de teatru și film – Prof. univ. dr. Adrian Titieni

La finalul cursurilor, fiecare participant va obţine un atestat de absolvire eliberat de UNATC.

Înscrierile se fac până pe data de 7 aprilie 2018:

Pentru mai multe detalii:
Găurean Rodica
Tel.: 0733 400 937, 0722 515 100
Site oficial: www.scoaladeduminica.unatc.ro
E-mail: scoaladeduminica@yahoo.com

Pentru mai multe detalii accesați acest link

Fresh Start - rezidențe de creație
Open Call

Fresh Start - ediția a III-a își propune să inițieze opt proaspăt absolvenți de facultăți vocaționale (actorie, regie, teatrologie, scenografie, coregrafie, muzică) în producția unui spectacol prin tehnici specifice teatrului devised și în regim independent.

Programul se extinde pe mai multe luni și include o perioadă de ateliere, o perioadă de producție (iulie-august) și realizarea unui turneu național în București, Sibiu și Târgu Mureș (septembrie-octombrie). În plus, există posibilitatea ca Reactor de creație și experiment să includă producția în repertoriul propriu.

Pentru mai multe detalii accesați acest link


TINERI CREATORI

Teatrul Tineretului din Piatra Neamț dă startul înscrierilor pentru secțiunea națională TINERI CREATORI din cadrul FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE TEATRU PIATRA NEAMȚ, ediția a XXX-a, care va avea loc în perioada 20-30 septembrie 2018.

Dacă ești tânăr regizor cu vârsta până în 30 ani, te așteptăm să propui un spectacol până pe 15 aprilie 2018.

Pentru mai multe detalii accesați acest link

Concurs de dramaturgie
„Corneliu-Dan Borcia”

Teatrul Tineretului din Piatra Neamț lansează o nouă provocare tinerilor, de data aceasta tinerilor dramaturgi: un concurs în cadrul MIC-RO Laborator de creație teatrală, proiect co-finanțat de AFCN!

Concursul se adresează tinerilor autori (maxim 35 ani). Așteptăm propuneri de monodramă sau piese pentru 2-3 personaje. Nu există o temă impusă, dar căutăm texte ce abordează teme, personaje și situații ce se adresează categoriilor de public tânăr și foarte tânăr: 7-10 ani, 11-14 ani, 15-18 ani.

Pentru mai multe detalii accesați acest link

URSUL DE AUR 2018
pentru ai noștri!!!

Filmul „Nu mă atinge-mă” („Touch me not”) în regia Adinei Pintilie a câștigat Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin, ediția 2018 și trofeul pentru cel mai bun lung-metraj de debut.

UNATC salută cu entuziasm acest dublu succes răsunător pentru cinematografia românească, înregistrat de trei absolvenți ai Facultății de Film cu care ne mândrim:

  • • Adina Pintilie, regie (promoția 2006, Regie),
  • • George Chiper, imagine (promoția 2008, Imagine de film și TV),
  • • Bianca Oana, producție (promoția 2009, Comunicare audio-vizuală).

Jos Pălăria!

ATELIERE DE TRADUCERI
Dramaturgie suedeză în traducere în limba română

Organizator: Cercul de Studii Scandinave al Secției de suedeză (Universitatea din București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Departamentul de Limbi și Literaturi Germanice) în parteneriat cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” București

Pentru mai multe detalii accesați acest link

Ziua UNATC 2018

Deși, de-a lungul timpului, instituția în care ne aflăm a purtat mai multe titulaturi oficiale, ceea ce nu s-a pierdut niciodată a fost ideea că prima și cea mai importantă școală de teatru și film din România trebuie să rămână, în nume și spirit, sub semnul lui Ion Luca Caragiale. De aceea, a părut firesc să celebrăm în fiecare an, pe 30 ianuarie, ziua în care s-a născut marele dramaturg, și ziua universității noastre.

Teatrul și filmul sunt, înainte de orice, arte născute dintr-un efort colectiv, bazat pe creativitate, colegialitate și sprijin reciproc. Dacă rolul asumat de UNATC este în principal cel pedagogic, în vederea formării noilor generații de creatori și teoreticieni, atunci ziua UNATC este dedicată, deopotrivă, studenților dar și celor care s-au dedicat pregătirii lor – profesori și tehnicieni.


prof.univ.dr. Dan Vasiliu și prof.univ.dr. Florin Zamfirescu
prof.univ.dr. Florin Zamfirescu – UNATC „I.L. Caragiale”
prof.univ.dr. Florin Zamfirescu – UNATC „I.L. Caragiale”
prof.univ.dr. Florin Zamfirescu – UNATC „I.L. Caragiale”
conf.univ.dr. Nicolae Mandea și prof.univ.dr. Sergiu Anghel, președintele Senatului UNATC


Comunicat
02 februarie 2018

Pentru mai multe detalii accesați acest link

Ziua UNATC
30 ianuarie 2018

Stimabili! Onorabili! Faceți tăcere!...

În fiecare 30 ianuarie, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București îl sărbătorește pe I.L. Caragiale, patronul spiritual al cărui nume îl poartă cu mândrie.

Ne lăsăm inspirați de creativitatea, originalitatea, ludicul și umorul lui Caragiale, pentru a vă primi pe dumneavoastră, invitații noștri, într-o atmosferă veselă în care își găsește locul și sobrietatea academică.

Am pus la cale un program pentru gusturi și așteptări care mai de care.

- 12:00 Ceremonie Professor Emeritus - Florin Zamfirescu / sala Ileana Berlogea

- 14:00 Decernare diplome de merit și excelență / sala Ileana Berlogea

- 18:00 Proiecție scurtmetraje - Producție UNATC / sala Cinema

- 19:30 Spectacol "Bădăranii" / sala Cinema


Summer Program
cu Robert Wilson

Watermill Center New York anunță deschiderea înscrierilor pentru Școala de Vară 2018!

Wattermill Center este o fundație de artă înființată de regizorul american de avangardă Robert Wilson. În fiecare an, sub coordonarea sa, tineri creatori din diferite specializări lucrează la conturarea proiectelor pe care acesta urmează să le realizeze în cele mai importante teatre ale lumii.

Cei interesați să aplice pentru a se alătura colegilor din alte țări în cadrul acestui program pot afla mai multe detalii vineri, 2 februarie, în cadrul unei întâlniri de prezentare susținută de scenograful Adrian DAMIAN (participant la ediția din 2017 a programului și realizator al scenografiei spectacolului ,,Rinocerii” de Eugene Ionesco, montat de Wilson la Teatrul Naţional ,,Мarin Sorescu” din Craiova).

Întâlnirea va avea loc la sediul UNATC – în funcție de solicitările dumneavoastră vom comunica și ora.

Persoanele interesate de întâlnire ne pot contacta la adresa: orientare.cariera@unatc.ro

Cererea de aplicație o găsiți la adresa: https://www.watermillcenter.org/apply/
Termen limită de înscriere: 17 februarie 2018


CONCURS PENTRU ACORDAREA
GRADAȚIEI DE MERIT

   Rezultate concurs GRADAȚIE DE MERIT


Punctaj acordat pentru obţinerea gradaţiei de merit Rezultate
Punctaj acordat pentru obţinerea gradaţiei de merit Facultatea de Film Rezultate

Eventuale contestaţii se înregistrează la Registratura Rectoratului pana la data de 18 ianuarie, ora 15:00.

Menţionăm că pentru candidaţii care au obţinut nota 1 (unu), nu au putut fi evaluate dosarele pentru că nu există justificarea calificativelor acordate în fişa de autoevaluare.




Metode de educatie nonformală-teatru de improvizaţie.Festivalul ImproTEEN
(13 noiembrie -11 decembrie 2017)

Metode de educatie nonformală-teatru de improvizaţie.Festivalul ImproTEEN” este un proiect al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, finanţat de către Primăria Municipiului Bucureşti prin PROEDUS CIVITAS ȋn cadrul Parteneriatului Civic pentru Educaţie. UNATC „I.L Caragiale” se numără printre partenerii culturali incluși în proiect.

Raportul detaliat: link document PDF

CONCURS PENTRU ACORDAREA
GRADAȚIEI DE MERIT

   Lista candidatilor inscrisi la concurs.


Lista candidatilor inscrisi la concursul pentru obtinerea gradatiei de merit - personal didactic auxiliar IANUARIE 2018 Rezultate


PREMIILE CREATIVITĂȚII ARCUB – UNATC 2017
ediția a V-a

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” în parteneriat cu ARCUB vă invită la evenimentul Premiile Creativității ARCUB – UNATC, ediția a V-a. Festivitatea are loc la UNATC (str. Matei Voievod, nr. 75-77), sala Ileana Berlogea, pe data de 15 decembrie 2017, orele 18:00.

Programul evenimentului

- Orele 18.00, sala Ileana Berlogea - festivitatea Premiile Creativității ARCUB - UNATC 2017

Evenimentul va fi deschis cu un moment de reculegere în memoria Majestății Sale Regele Mihai I al României.

- Orele 19.00, sala Ileana Berlogea - spectacol commedia dell`arte „Slugă la 5 stăpâni” de prof.univ.dr. Mihai Gruia Sandu în interpretarea actorilor de la Master, Arta actorului, anul II

Prezentator: Lucian Ionescu, actor
În cadrul festivității se va acorda titlul de LAUREAT AL SPERANȚEI ACADEMICE, studenților din universitățile bucureștene care au demonstrat prin realizări remarcabile faptul că sunt creativi și inovatori fie în domeniul științelor umaniste, fie în cel al științelor exacte.

Universități participante: Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, Universitatea Naţională de Muzică din București, Universitatea din București, Universitatea Politehnică din București, Universitatea Hyperion din București, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din București, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară București, Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București, Școala Națională de Științe Politice și Administrative din București, Universitatea Titu Maiorescu București.

AUDIȚIE NAȚIONALĂ 2017, ediția a V-a
Câștigători

Concursul pentru tineri actori, Audiție Națională, ediția a V-a, organizat de UNATC „I.L.Caragiale” împreună cu Teatrul Tineretului Metropolis București a ajuns la final. Câștigătorii au fost selectați pentru spectacolul „12” care se va juca anul viitor la Teatrul Metropolis. Regizor: Emanuel Pârvu

  • - Cătănoiu Alexandru
  • - Daniel Ionescu
  • - Lorena Zăbrăuțanu
  • - Andreea Hristu
  • - Cristian Bota
  • - Laurențiu Drăgan
  • - Denis Hanganu
  • - Mihai Carla
  • - Mihai Nițu
  • - Corina Butnaru
  • - Bianca Cuculici
  • - Vlad Nicolici
  • - Matei Arvunescu
  • - Alina Suărășan
  • - Laura Mătiuț

Din juriu au făcut parte: Florentina Bratfanov – director de casting, Emanuel Pârvu – regizor, Adrian Titieni – actor, George Ivașcu – actor și director al Teatrului Metropolis, Viorica Capdefier – director de casting, Floriela Grapini – director de casting, Alexandru Darie – regizor și director al Teatrului Bulandra.


Teatrul aplicat în Educația Contemporană
Teorie și practici

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale” organizează în perioada 4 – 6 Decembrie 2017 Conferința Internațională ”Teatrul aplicat în educația contemporană„/ ”Applied Theatre in Contemporary Education Theory and Practices„. Evenimentul se dorește a fi o întâlnire a studenților, masteranzilor și doctoranzilor cu specialiști din domeniul Pedagogiei Teatrale din țară și străinătate. Inițiativa Masterului de Pegagogie Teatrală, în colaborare cu Școala Doctorală este susținută de Proiectul UNATC Junior (finanțat de MEN, prin FSS 2017).

Conferința se desfășoară pe următoarele coordonate de analiză: Pedagogia Teatrală. Direcții și inovații în contemporaneitate și Eficiența aplicării Artei Teatrului în învățământul preuniversitar.

Conferința ”Teatrul aplicat în educația contemporană„ urmărește alinierea școlii românești de teatru la mișcarea teatrală europeană și crearea de punți de comunicare între profesorii și studenții UNATC cu profesioniști din domeniul pedagogiei teatrale la nivel național și internațional.

Accesând acest link se poate descărca programul conferinței - EN

Accesând acest link se poate descărca programul conferinței - RO

Accesând acest link se poate descărca broșura - EN


Proiectului de internship pentru actori
"UN AN LA MASCA"

Teatrul Masca anunta a doua etapa a Proiectului de internship pentru actori “UN AN LA MASCA” (noiembrie 2017 – octombrie 2018).

In acest sens se va organiza in data de 16 noiembrie un CASTING pentru selectarea participantilor – (4 locuri: 2 locuri barbati, 2 locuri femei).

In perioada internshipului actorii alesi in urma castingului:

• vor beneficia de antrenamente specifice teatrului nonverbal si teatrului de strada;

• vor fi distribuiti in roluri consistente in spectacolele de interior (9 ianuarie – 28 aprilie 2018) si in cele ale stagiunii outdoor (perioada 29 aprilie-31 septembrie 2018);

• vor avea posibilitatea sa joace in stagiunea indoor un numar de 25 de reprezentatii si in stagiunea outdoor, aproximativ 70 de reprezentatii;

• vor avea sansa de a participa la turneele din tara si din strainatate;

• vor primi timp de 1 an, o suma fixa lunara, comparabila cu salariul mediu al unui actor dintr-o institutie de spectacole din subordinea Primariei.



In vederea inscrierii la casting, candidatii vor trimite pana in data de 15 noiembrie urmatoarele informatii pe adresa office@masca.ro:

• Studii superioare absolvite cu diploma de licenta in specializarea actorie/arta actorului

• Varsta – 23-30 ani;

• Scrisoare de recomandare (din partea unui profesor etc.);

• CV actualizat;

• Fotografii de prezentare;



*Mentiune: in conditiile admiterii la proiectul de internship se va solicita adeverinta medicala care sa ateste posibilitatea de a face fata la efort fizic sustinut.

Castingul va avea loc la sediul teatrului joi 16 noiembrie, ora 11.00 si va cuprinde doua probe: proba practica si interviu. Candidatii se vor prezenta la casting in costum de miscare/ haine lejere.




CONCURSUL de PROIECTE pentru
TINERI REGIZORI și SCENOGRAFI ROMÂNI

Teatrul Național „Marin Sorescu” lansează concursul de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români, ajuns la cea de-a VIII-a ediție, 2018. Proiectul constă în prezentarea scrisă a unei concepții regizoral-scenografice în vederea montării unui spectacol la Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, la sala studio „Ion D. Sîrbu”, în anul 2018, la o dată ce va fi stabilită, de comun acord.

Condiţii de participare:

• Textul proiectului va avea la bază o piesă românească contemporană, scrisă în ultimii 10 ani și care să aibă maxim 8 personaje

• Proiectul va fi conceput pentru Sala studio “Ion D. Sîrbu” (vezi detaliile tehnice ale sălii pe site-ul TNC)

• Regizorul și scenograful trebuie să fie absolvenți de studii superioare de specialitate, în ultimii 5 ani

• CV-ul și lista de creații artistice ale acestora vor fi anexate proiectului



Data limită pentru depunerea proiectelor este 10 decembrie 2016 – transmise prin poștă la sediul teatrului, sau pe e-mail: artistic@tncms.ro



Accesând acest link se poate descărca fişierul pentru mai multe detalii.


Concurs dedicat realizatorilor de animații scurte.
AARC îi invită pe artiștii pasionați de animație să conceapă noul spot de prezentare al site-ului. AaRc.ro este un site inițiat și finanțat de Uniunea Cineaștilor din România - UCIN și se dorește o imagine nouă a identității noastre vizuale, tot animată, și lansăm concurs. Avem nevoie de un spot de animație de 12 secunde, care să ne reprezinte. Cuvintele cheie sunt: film, film românesc, cineast, acțiune, motor! Competiția este deschisă tuturor realizatorilor de animație.

Pentru mai multe detalii accesați acest link


„O noapte în Tokoriki”
premiul CILECT
„O noapte în Tokoriki”, scurtmetrajul semnat de Roxana Stroe, absolventă UNATC – Regie de film, a fost distins cu premiul CILECT la categoria cel mai bun film studențesc de ficțiune. Conform punctajului obținut „O noapte în Tokoriki” s-a clasat pe locul al doilea din cinci. UNATC, prin Facultatea de Film este membru CILECT (Centre International de Liaison des Ecoles de Cinéma et de Télévision).


ARTA TEATRULUI ÎN EDUCAŢIE
UNATC organizează un program de studii postuniversitare dedicat celor interesaţi de modul în care artele spectacolului pot fi integrate şi utilizate în procesul de formare educaţională a copiilor şi adolescenţilor.

Programul include cursuri teoretice şi practice (200 de ore de activităţi didactice / 20 credite) şi oferă la absolvire un certificat de atestare, recunoscut de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Durata: 3 luni
Limba de predare: română
Număr de locuri: 30
Taxa: 1200 de lei* (poate fi plătită în două tranşe de 600 lei, prima la confirmarea locului)
* Pentru cursanţii care fac dovada prin adeverinţă că sunt cadre didactice în activitate, taxa este de 800 lei

Accesând acest link se poate descărca fişierul pentru mai multe detalii.

Fișă de înscriere postuniversitar: descarcă document

EU Council Presidency Logo Competition

Începând cu 1 ianuarie 2019, România va asigura, pentru șase luni, Președinția Consiliului Uniunii Europene, un proiect de importanță majoră pentru întreaga societate, aflat în coordonarea Ministerului Afacerilor Externe - Unitatea pentru Pregătirea Președinției României la Consiliul UE. Acest interval de vizibilitate reprezintă o oportunitate pentru promovarea țării noastre atât în anul premergător, cât şi pe perioada deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene.


Detaliile organizării și desfășurării concursului sunt prevăzute în regulamentul de concurs




Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru
între 9 și 16 iulie

Cu bucurie vă anunțăm că scurtmetrajul Irreversible, regizat și produs de Lect.univ.dr. Laura Lăzărescu-Thois, a fost premiat la Varna - The Quarantine Film Festival. Varianta de 1 minut, Reversible, este selecționată în competiția oficială și la Film One Fest, în New Jersey, SUA.

Puteți găsi mai jos lista cu selecțiile și premiile de până acum:

Irreversible (3.53 min)
Award - The Quarantine Film Festival – Varna 2017
Best Emerging Talent – Merzedes Benz Bokeh International Fashion Film Festival in South Africa 2016
Marele premiu, Premiul OIF – Around the Tres Courts Romania, 2016
Competition - One Take Film Festival – Zagreb, Croatia 2016
Competition - Vasteras Film Festival, Sweden 2016
Nominee Best Experimental Short – WideScreen Film & Music Festival, Miami Florida, 2017
Competition - Miami Fashion Film Festival 2016
Competition - Istanbul Fashion Film Fest 2016
Competition - 47. Kraf 2016 Rijeka
Competiție categorie experimental - Filmul de piatră 2015


Reversible (1 min) Best Movie 1 minute – Festival do Minuto, Brasil, 2016
Competition: One Film Fest – New Jersey 2017
Competition: One Shot International Film Festival, Yerevan, Armenia 2017


Dezlegare la LICENȚĂ ANIMAȚIE @ UNATC ILC

Facultatea de Film anunță cu mare plăcere înființarea primei secții dedicate filmului de animație din România. Licența în Animație are o durată de 3 ani timp în care studenții vor fi inițiați în toate tehnicile, 2D, 3D, analog și digital. Mulțumim tuturor celor ce au susținut acest demers și în special eforturilor și perseverenței domunului profesor Radu Igazsag.


Ceremonia decernării
titlului de Doctor Honoris Causa

Actor, regizor de teatru și profesor, Grigore GONȚA este una dintre cele mai apreciate personalități artistice din țara noastră. Născut în 1938, la București, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1963, la clasa profesorilor Ion Sahighian și David Esrig.

Remarcat chiar în spectacolul de absolvire, „Trei gemeni venețieni”, în care interpreta triplul rol al lui Zanetto, debutează pe scena profesionistă la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani. În scurt timp, revine în București, mai întâi la Teatrul Nottara și la Teatrul de Comedie, iar apoi, ca actor, regizor și director general adjunct, la Teatrul Național.

În aceeași perioadă, este invitat să se alăture corpului profesoral al Institutului de Teatru și Cinematografie – ca profesor și, ulterior, Decan al Facultății de Teatru, contribuind decisiv la formarea a cinci promoții de actori. Printre cele mai cunoscute nume îi putem menționa pe: Claudiu Bleonț și Claudia Maxim (promoția 1983), Diana Gheorghian, Natașa Raab, Adrian Titieni și Angel Rababoc (promoția 1988), Cornel Scripcaru și Mihai Bisericanu (promoția 1990, împreună cu Gelu Colceag), Mihai Călin și Tania Popa (promoția 1994), Monica Davidescu și Florin Dumitru (promoția 1998).

Performanțele sale artistice și pedagogice s-au bazat întotdeauna pe principii riguroase în pregătirea actorului, dublate de inteligență și simț scenic. Dincolo, însă, de imaginea severă a profesorului și creatorului de succes, s-a ascuns întotdeauna, și așa cum ne dezvăluie un apropiat colaborator al său, Alexandru Lazăr un om „duios, tandru, sentimental, melancolic, plăcut, simpatic, amabil, binevoitor, sincer, loial, ager, pătrunzător, dinamic, plin de surprize, onest, integru și peste toate BUN PRIETEN”.


prof.univ.dr. Grigore Gonța – Doctor Honoris Causa UNATC „I.L. Caragiale”
prof.univ.dr. Sergiu Anghel, președintele Senatului UNATC și Grigore Gonța
Senatul UNATC și prof.univ.dr. Dan Vasiliu rostind Laudatio
prof.univ.dr. Adrian Titieni, Președintele de Onoare al UNATC, felicitându-l pe Grigore Gonța
Grigore Gonța înconjurat de colegi și familie - Eugenia Maci, Ludmila Patlanjoglu, Ilinca Tomoroveanu, Monica Davidescu, Margareta Pâslaru, Camelia Maxim, Nicolae Mandea, Adrian Titieni, Gheorghe Visu, Mihai Mălaimare, Traian Stănescu, Dan Istrate


Descarcă fișierul LAUDAȚIO GRIGORE GONȚA



CINETic Hackathon
THE CAVE – experiment și experiență

CINETic – organizează un atelier unde sunt invitați să participe programatori și designeri care vor să intre într-un univers interdisciplinar al realității virtuale și tehnologiilor de frontieră. Împreună, aceștia vor avea șansa să experimenteze și să dezvolte un proiect inedit pentru un sistem de proiecție imersiv 3D de tip CAVE (Computer Assisted Virtual Environment) pornind de la teme propuse și stabilite împreună, sub coor-donarea cercetătorilor din cadrul CINETic.


Dacă doriți să participați la atelierul CINETic Hackathon accesați acest link pentru mai multe detalii.





Workshop Commedia dell`Arte

Teatrul EXCELSIOR organizează în perioada 4 – 15 septembrie 2017, un workshop de commedia dell`Arte susținut de actorul italian Enrico Bonavera. Timp de 10 zile, între orele 16.00 și 20.00, se vor lucra structuri și teme de improvizație, personaje, „tipuri” și măști din commedia dell`Arte, funcții dramaturgice ale personajelor etc.

Este pentru prima oară când Enrico Bonavera susține un workshop în România dedicat actorilor profesioniști.

Actorii și actrițele care vor să participe la workshop-ul de commedia dell`Arte sunt rugați să trimită un CV și o fotografie până pe data de 28 august, la adresa de mail secretariat.literar@teatrul-excelsior.ro.

Costul workshopu-ului este de 500 lei, iar numărul de locuri este limitat (maximum 20 de persoane). Teatrul EXCELSIOR nu asigură cazarea sau masa participanților din provincie.

Enrico Bonavera este elevul celebrului actor de commedia dell`Arte, Ferruccio Soleri. Încă din anul 1987, Bonavera joacă la Piccolo Teatro di Milano, unde, printre alții, i-a interpretat pe Brighella și apoi, a preluat de la maestrul său, rolul lui Arlecchino din deja miticul spectacol „Slugă la doi stăpâni” pus în scenă de Giorgio Strehler. Ca profesor, a colaborat cu Școala de actorie a Teatrului din Genova, cu Școala Europeană San Miniato din Pisa, cu Academia Internațională de Commedia dell`Arte care funcționează la Piccolo Teatro di Milano (condusă de Ferruccio Soleri), cu Teatrul Figura `Odradek` în colaborare cu Universitatea din Toulouse sau cu ISTA condusă de Eugenio Barba.


FESTIVALUL DE TEATRU PIATRA NEAMȚ
PLEDEZ PENTRU TINE(RI)

Anul ăsta pledăm pentru tine(ri) între 7 și 14 noiembrie 2017. Dacă vrei să ni te alături, te așteptăm să propui un spectacol până pe 15 iunie 2017. E simplu și nu-ți ia mult timp! Aruncă un ochi (bun J) pe schițele din attach, să vezi dacă montarea poate fi adaptată la spațiile noastre, verifică dacă sunt îndeplinite condițiile pentru înscriere, completează formularul și trimite-ne filmarea. Noi alegem și-ți dăm de veste!


Accesând acest link se poate descărca fişierul pentru mai multe detalii.





Studenții și profesorii din UNATC,
premiați la Festivalul de Teatru Okaua (ediția aV-a)

Secțiunea Scenografie

  • Premiul de Excelență: coordonator prof.univ.dr. Ștefania Cenean și prof.asoc.dr. Maria Dore UNATC „I.L. Caragiale”

Secțiunea Studenți

  • Premiul pentru cel mai bun afiș: “Ei și”, Trupa de Teatru Ciociada, UNATC, București
  • Premiul special al juriului: Kostas Mincu, pentru rolul “Rogojin”, din spectacul „Idiotul”, UNATC „I.L.Caragiale”
  • Premiul pentru cele mai bune costume: Trupa de Teatru “Ciociada”, UNATC București pentru spectacolul “Ei, și?”
  • Premiul pentru disctinţie ex aequo “Adrian Pintea” : Mircea Alexandru Băluță și Alexandru Făiniși, UNATC București
  • Premiul pentru Cea mai bună regie: Andreea Ciocîrlan Trupa de Teatru “Ciociada”, UNATC București pentru spectacolul “Ei, și?”
  • Premiul pentru Cea mai bună regie: cu participarea spectacolului la festivalul „Hyperion iese la Godot”: Bogdana Darie, pentru spectacolul „Idiotul” UNATC București
  • Premiul I Improvisso: Carol Ionescu, Trupa de Teatru Ciociada, UNATC, București
  • Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar: Nicoleta Moscalenco, pentru rolul “Marie” din spectacolul „Ei, Și?”, Trupa de Teatru Ciociada, UNATC București
  • Premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar: Cozmin Dinu, pentru rolul “Ganea” din spectacolul „Idiotul”, UNATC, București
  • Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol principal: Ada Dumitru , pentru rolul “Varia” din spectacolul „Idiotul”, UNATC București
  • Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal: Carol Ionescu, Kostas Mincu, Mircea-Alexandru Băluță, pentru rolul “Bartholomeus”, Trupa de Teatru Ciociada, UNATC, București pentru spectacolul “Ei, și?”
  • Premiul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu pentru cea mai bună actriță: Alexa Tofan, UNATC București
  • Premiul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu pentru Cel mai bun spectacol, cu participarea la ediția din anul 2018: “Ei, și?”, Trupa de Teatru Ciociada, UNATC, București
  • Premiul II pentru Cel mai bun spectacol: “Idiotul”, UNATC, București
  • Premiul I pentru Cel mai bun spectacol: “Ei, și”, Trupa de Teatru Ciociada, UNATC, București
Prelungirea cursurilor de pregătire pentru specializarea Regie de film

Facultatea de Film organizează cursuri de pregătire în vederea concursului de admitere din septembrie 2017, studii universitare de licență, pentru specializarea Regie de film cursurilor de pregătire sunt prelungite cu încă 3 ședințe (20, 27 mai și 10 iunie).


Accesând acest link se poate descărca calendarul cursurilor de pregătire.

Premiile SEECS Short Film Festival

Felicitări studenților UNATC ”I.L.Caragiale” pentru premiile obținute în cadrul ediției cu numărul 3 a International SEECS Short Film Festival!


Best Film: ”A night in Tokoriki”, director Roxana Stroe

Best Experimental Film: ”Realscope”, director Enxhi Rista

Best Editing: Roxana Bain & Cosmin Stîngă for ”The Washroom”, director Adina Diana Savin

Special Jury Award: ”Man on the Moon”, director Mihnea Aliciu

Honorable Mention: ”Esmeralda”, driector Andrei Tache-Codreanu





Festivalului de Comedie Românească festCO ediția a XV-a

Teatrul de Comedie vă invită să participați – în cadrul Festivalului de Comedie Românească festCO ediția a XV-a, 27 mai – 4 iunie 2017 la următoarele workshop-uri dedicate tinerilor actori și dramaturgi din România:

WORKSHOP OPERA PEKING (JING JU)

Compania de teatru Star Theatre Beijing vă așteaptă – pentru prima dată în România - la un workshop dedicat tradiționalei arte a spectacolului Jing Ju. Peking Opera (Jing Ju) este o formă tradițională de artă a spectacolului din China, cu o vechime de peste 300 de ani, care combină Într-un mod armonios muzică, performanță vocală, pantomimă, dans și acrobație.

Se pot înscrie actori absolvenţi ai facultăţilor de teatru (Actorie). Pentru înscrieri trebuie trimis CV-ul și 5 fotografii pe adresa teatrul@comedie.ro

Înscrierile se fac până vineri 15 mai.

WORKSHOP TEHNICA ONE-MAN SHOW-LUI CU THADDEUS PHILLIPS

Thaddeus Phillips este regizor de teatru, scenograf și actor de teatru și film originar din Denver, Colorado, cunoscut în special pentru producțiile Red-eye to H avre de Grace, 17 Border Crossings și The Amazing Spider-Man 2. Spectacolele sale au fost montate la New York Theatre Workshop, Barrow Street Theatre, PS122 etc precum și în Spania, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Serbia, Mexic, Slovenia, Columbia, Costa Rica și Italia.

Se pot înscrie actori absolvenţi ai facultăţilor de teatru (Actorie). Pentru înscrieri trebuie trimis CV-ul și 5 fotografii pe adresa teatrul@comedie.ro

Înscrierile se fac până vineri 15 mai.

WORKSHOP DE SCRIERE DRAMATICĂ COORDONAT DE MATEI VIȘNIEC ȘI SAVIANA STĂNESCU

Festivalul Comediei Românești continuă provocarea adresată tinerilor dramaturgi prin Laboratorul de comedie, ediția a III-a, 2017

Condiții de înscriere: CV-ul participantului; un fragment de min. 10 pagini (cu diacritice) dintr-un text de comedie propriu; disponibilitate în perioada 8 mai – 4 iunie;

Înscrierile se fac până vineri 15 mai.


Vor fi selectate cele mai bune texte, iar autorii vor lucra împreună cu Matei Vișniec și Saviana Stănescu, pentru a le perfecționa, în cadrul Laboratorului de Comedie.


Accesând acest link se poate descărca fişierul pentru mai multe detalii.

Anunț proiecte FDI

În atenția profesorilor și studenților UNATC

În conformitate cu art. 197, litera b) din LEN nr.1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se formează un fond distinct pentru dezvoltarea instituțională (FDI), din bugetul alocat Ministerului Educației Naţionale, care se adresează celor mai performante instituții de învățământ superior din fiecare categorie1. Repartizarea acestui fond se realizează pe baza unei competiţii de proiecte organizate de către CNFIS.

FDI are ca scop susţinerea proiectelor de dezvoltare instituțională de la nivelul universităţilor de stat din România, în vederea creşterii capacităţii instituţionale şi îmbunătăţirii calităţii sistemului naţional de învățământ superior.

Accesând acest link se poate descărca fişierul pentru mai multe detalii.


Lumea cinematografiei românești l-a pierdut pe regizorul George Cornea

Operator de film, scenarist și regizor, George Cornea a încetat din viață marți, 14 aprilie 2017, și a fost înmormântat pe 18 aprilie, la Cimitirul Luteran din Capitală.

Născut și școlit în București, George Cornea a desfășurat o bogată activitate artistică, dar și pedagogică. O lungă perioadă de timp a lucrat la studiourile cinematografice Buftea ca operator de filmare la zeci de producții românești. Debutul regizoral l-a avut în anul 1975, cu filmul „Patima”, care s-a bucurat de un mare succes. A realizat un număr impresionant de filme, precum „Doi haiduci și-o crâșmăriță” (1993), „O vară cu Mara” (1988), „Vulcanul stins” (1987), „Căruța cu mere” (1983). Un punct de reper al carierei sale a fost întâlnirea cu Sergiu Nicolaescu, alături de care a făcut adaptarea pentru cinematografie a celebrului film „Mihai Viteazul” (1977). În paralel, a fost profesor universitar la Academia de Arte „Luceafărul” și la Universitatea Hyperion din București.

A fost recompensat cu mai multe premii, dintre care două ale Uniunii Cineaștilor din România.
Filmele sale rămân mărturia pasiunii și devotamentului cineastului George Cornea. Rămas bun!


Cu durere în suflet anunţăm încetarea
din viaţă a profesorului Gheorghe Ceaușu

Cu inimile grele, anunțăm plecarea dintre noi a profesorului universitar doctor Gheorghe Ceaușu, Doctor Honoris Causa al UNATC „I.L. Caragiale”.

Teoretician al culturii și filosof, și-a dedicat întreaga viață artelor spectacolului. Autor a nenumărate volume, dintre care: „Lumea ca spectacol și spectacolul ca lume”, „Fenomenologia aroganței”, „9 discipline și 3 domenii”, a susținut conferințe și seminarii și a făcut parte din comisii profesorale. A ajutat generații de studenți să își croiască un destin artistic și a urmărit cu atenție și instinct estetic activitatea culturală românească.

Vorbea despre experiența universitară cu deplină recunoștință: „UNATC e un spaţiu, un climat, o atmosferă cu funcţie de templu unde se oficiază, se modelează, se ajustează, se formează şi se cizelează caractere şi artişti. Eu mă consider un produs al acestui climat.”
Rămas bun, Maestre! Mulțumim pentru toate învățăturile pe care ni le-ați oferit!


Anunț Concurs CINETic

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografie – UNATC cu sediul în Bucuresti, Str. Matei Voievod nr. 75-77, sector 2 anunţă scoaterea la concurs a urmatoarelor posturi vacante:

Tehnician Electrician studii medii TR I

Inginer Programator Gr I

Candidaţii vor depune până la data de 05 mai 2017, ora 13:00, la sediul organizatorului dosarul de înscriere la concurs


Accesând acest link se poate descărca fişierul pentru mai multe detalii.

ADMITERE 2017
CURSURI DE PREGĂTIRE

Cursurile de pregătire pentru programele de studii din domeniul Teatru şi Artele spectacolului (Actorie, Regie, Păpuşi-Marionete, Coregrafie), Scenografie, Teatrologie se vor desfășura începând cu data de 17 februarie 2017, pe module, în funcţie de fiecare specializare.

Modul I - 17, 18, 19 februarie 2017

Modul II – 17, 18, 19 martie 2017

Modul III – 24, 25, 26, 27, 28 aprilie 2017


Accesând acest link se poate descărca fişierul pentru mai multe detalii.

CONCURS PENTRU ACORDAREA
GRADAȚIEI DE MERIT

CALENDARUL CONCURSULUI PENTRU ACORDAREA GRADAȚIEI DE MERIT PERSONALULUI DIDACTIC AUXILIAR

   Rezultate concurs GRADAȚIE DE MERIT


Punctaj acordat de Comisia de Contestaţii pentru obţinerea gradaţiei de merit Rezultate contestaţii
Facultatea de Teatru Descarcă rezultate concurs
Facultatea de Film Descarcă rezultate concurs
Rectorat Descarcă rezultate concurs

Eventuale contestaţii se înregistrează la Registratura Rectoratului:

09 februarie ora 14:00 - 16:00

10 februarie până la ora 14:00

Menţionăm că pentru candidaţii care au obţinut nota 1 (unu), nu au putut fi evaluate dosarele pentru că nu există justificarea calificativelor acordate în fişa de autoevaluare.




01-06 Februarie 2017 Depunerea dosarului de candidatură (dosarele se depun în zilele de 1,2,3 și 6 februarie la registratura Rectoratului în intervalul orar 09:00-16:00)
07-08 Februarie 2017 Evaluarea dosarelor de concurs (Responsabili: coordonatorii de departament și Comisia de Concurs)
09 Februarie 2017 Validarea rezultatelor concursului pentru obținerea gradației de merit și anunțarea acestora (Responsabil: Consiliul de Administrație)
10 Februarie 2017 Rezolvarea contestațiilor (Responsabil: Comisia de Contestații)

Documente utile:

Calendarul concursului: Descarcă

Cerere înscriere concurs gradație de merit: Descarcă

Regulament de acordare a gradație de merit: Descarcă

Comunicat în legătură cu
litigiul Andrei Rus vs. UNATC

În data de 23.01.2017, la Secția a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă și asigurări sociale, în materia Litigii de muncă, instanța de judecată în procedură de apel a hotărât anularea deciziei de sancționare nr. 242/1.07.2015, urmând ca universitatea să restituie sumele reținute din salariu actualizate cu inflația plus daune morale de 1 leu.

În acest fel este anulată sancțiunea administrativă asimilată unui conflict de muncă.

Înaintea sancțiunii administrative a existat o propunere de sancțiune mai gravă, de desfacere a contractului de muncă, decisă de Comisia de etică a UNATC. Senatul a manifestat o atitudine de clemență și a adoptat o sancțiune mai puțin drastică, dar care a fost contestată. Această sancțiune a fost anulată de instanță. Pe cale logică, ar rezulta că decizia Comisiei de etică rămâne valabilă.

Sancțiunea Senatului UNATC rămâne fără consecințe administrative, dar nu mai puțin motivată în conținutul său, ca decizie în planul eticii universitare. Dacă o sancțiune administrativă poate constitui materia unui conflict de muncă, decizia unei comisii de etică reprezintă, pe fondul problemei, un atribut al autonomiei universitare în temeiul legilor educației care prevăd existența codurilor etice în universități.

Problema felului în care cadrul didactic Andrei Rus se raportează la comunitatea universitară din care face parte este nerezolvată și rămâne a fi discutată în continuare. Temeiul acestor discuții nu poate fi decât Codul de etică al universității și principiul autonomiei universitare. Dreptul universității de a dezbate propriile probleme pornind de la un set de valori nu poate fi suspendat prin prevederi referitoare la litigiile de muncă.

Nu vrem să extindem această dezbatere în presă. Nu tratăm acest conflict ca pe un conflict între un angajat și angajator. Andrei Rus este absolvent al UNATC și membru al unei comunități academice care l-a tratat cu generozitate și respect. Ne dorim ca lucrurile să evolueze într-un spirit academic specific mediului universitar.


Conf.univ.dr. Nicolae Mandea,

Rector UNATC “I.L.Caragiale”


Notă : În data de 27.02.2017 a sosit la UNATC Comunicarea Hotărârii Civile nr.312/2017 din data de 23 ianuarie 2017 privind Dosarul nr. 30393/3/2015, Materia : Litigii de muncă, Stadiul procesual : Apel, Obiectul dosarului :
contestație în anulare, document accesibil aici.

La o lectură atentă, se poate observa preponderența acordată de instanță Codului muncii față de legislația specială reprezentată de Legea Educației Naționale și, subsecvent, Codul de etică Universitară, înlăturând astfel Decizia de sancționare nr.242/1.07.2015 și Hotărârea Comisiei de etică nr.1847/3.06.2015.

„Idiotul” la Festivalul Internațional FACT
din Budapesta

Spectacolul „Idiotul” după F.M. Dostoievski, dramatizare de lect.univ.dr. Bogdana Darie va fi prezentat publicului din Budapesta, pe data de 3 februarie, prima zi a festivalului FACT (Festival, Arts, Cinema and Theatre).


  • Din distribuție fac parte actori de la clasa prof.univ.dr. Florin Zamfirescu, ciclul Licență:
  • Prințul Mîșkin: Alexandru Făiniși
  • Rogojin: Kostas Mincu
  • Nastasia Filipovna: Alexa Tofan
  • Ippolit Terentiev: Alexandru Petcu
  • Varia: Ada Dumitru
  • Ganea: Cozmin Dinu
  • Toțki: Stama Alexandru
  • Aglaia Epancina: Marina Fluerașu
  • Generalul Epancin: Alin Potop
  • Generăleasa Epancina: Nicoleta Moscalenco
  • Ptițîn: Victor Bădoi

  • Coordonatori proiect:
  • Regia: lector univ.dr. Bogdana Darie
  • Asistent regie și mișcare scenică: drd. Romina Sehlanec

Organizat de Universitatea de Teatru și Film din Budapesta, festivalul FACT reunește trupe de actori de la câteva școli de teatru din Europa: Bayerische Theaterakademie August Everding (München, Germania), DAMU (Praga, Cehia), Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L Caragiale” (București, România), Accademia Teatro Dimitri (Verscio, Elveția). Vor mai participa Facultatea de Arte - Universitatea din Kaposvár (Kaposvár, Ungaria) și instituția gazdă, Universitatea de Teatru și Film din Budapesta.

Din programul FACT face parte și conferința E:UTSA (EUROPE: Union of Theatre Schools and Academies) în cadrul căreia prof.univ.dr. Tania Filip, director al Departamentului Arta Actorului, va face o prezentare a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București.

Deplasarea echipei UNATC la Budapesta este susținută de Institutul Cultural Român.


Festivalul Internațional al Universităților de Artă Teatrală și Cinematografică la Teatrul Ódry Szinpad (FACT)

Descarca Articol

<
UNATC – în topul celor mai bune școli de film din lume




Festivitatea Premiile Creativității ARCUB UNATC 2016

Duminica, 13 noiembrie, UNATC „I.L. Caragiale” în parteneriat cu ARCUB a premiat cei mai creativi studenți, masteranzi și doctoranzi de la 10 universități din București.

S-a întâmplat în cadrul evenimentului PREMIILE CREATIVITĂȚII ARCUB-UNATC 2016 desfășurat în Sala Ileana Berlogea – UNATC.

  • Emanuela Balint – masterand anul I, Universitatea Națională de de Arte din București
  • Megumi Okuda - studentă în anul IV, specializarea Compoziție, Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală, Universitatea Națională de Muzică din București
  • Andreea Luciana Coveianu – doctorand, Universitatea Tehnică de Construcții București
  • Ileana Mariana Mateș – doctorand, Universitatea Politehnică din București
  • Alexandra-Elena Ilina– doctorand la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Departamentul de Limba și Literatura Franceză, Universitatea din București
  • Theodor Georgian Badea – student anul V, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”
  • Mihai Frîncu - masterand la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București – Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului
  • Andrei Cotarcea - absolvent al secției Regie film și TV, Facultatea de Arte a Universității Hyperion
  • Anca Oana Abălaru – doctorand, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”
  • Marian Olteanu – absolvent master UNATC, Facultatea de Teatru
  • Festivitatea s-a încheiat cu un spectacol inspirat din textele lui W. Shakespeare, „Visul lui Ariel”. Distribuție: Marian Olteanu, Florin Crăciun, Tudor Moraru.

Descarcă LISTA Castigatori Premiile Creativitatii 2016





„Costume Elisabetane” la Festivalul Internațional de Teatru „Povești” Alba Iulia

Expoziția „Costume Elisabetane” poate fi admirată pe toată durata Festivalului de Teatru „Povești” ediția a XI-a (10 – 16 octombrie) în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.

Curator și coordonator: prof. univ. dr. Ștefania Cenean

„Expoziția de costume Elisabetane este un bun pretext de a redescoperi farmecul tiparelor autentince de epocă. Actorii din spectacolele lui Shakespeare purtau costume fastuoase și greoaie care îi solicitau mult. Un singur costum putea să ocupe un întreg dulap. Tema dată studentelor mele a fost creația unui costum de scenă pentru personajul reginei Elisabeta I. Teatralitatea vestimentației ei, așa cum reiese din picturile epocii, ne duce cu gândul la un personaj de teatru. Costumele în nonculoare au fost croite și realizate personal de către studentele Departamentului de Scenografie din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografie „I.L.Caragiale”: Alina Grecu, Clara Pop, Mădălina Sandu, Andreea Tecla, Florentina Burcea, Maria Ivan, drd. Mihaela Popescu, scenografa Maria Dore și Mădălina Niculae”, a precizat prof. univ. dr. Ștefania Cenean pentru ziarulunirea.ro.






Premii la Festivalul Școlilor de Teatru „Hyperion iese la Godot”
ediția a III-a, 6 - 12 iunie 2016

Spectacolul „Camera albastră” de David Hare o producție UNATC 2016, Licență; profesor coordonator: Mihaela Sîrbu, a fost distins cu trei premii importante:
- cel mai bun spectacol
- cel mai bun actor - Andrei Redinciuc, pentru rolul - Dramaturgul
- cea mai bună actriță - Oana Predescu, pentru rolul - Actrița

Spectacolul „Treapta a 9-a” de Tom Ziegler, producție UNATC 2016, Licență, profesor coordonator: Mihaela Bețiu, a câștigat Premiul special al juriului.

Felicitări !



Felicitări Sandrei Isabela Țenț !

Sandra Isabela Țenț - studentă în anul III, secția Regie de Film - a obținut premiul pentru „Cel mai bun scurtmetraj documentar” - „Chat with Alice” la Gala Premiilor Gopo!



Felicitări, Ioana Grigore și Roxana Stroe !


La International Short Film Festival Istanbul 2016, studenta (Licență anul III, Regie de Film) Ioana Grigore a primit premiul pentru cel mai bun documentar - „10:34 to Belgrade”, iar absolventa (Master, regie de Film) Roxana Stroe a câștigat premiul pentru cel mai bun film de ficțiune – „Black Friday”.

Filmul „Black Friday” s-a evidențiat la festival și prin afișul de prezentare. Juriul l-a evaluat drept cel mai bun poster.

International Short Film Festival Istanbul este unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice de profil din Europa.




UNATC „I.L. Caragiale” îi felicită pe cineaștii români pentru
participarea încununată cu succes la Festivalul de la Cannes,
ediția a 69-a


Juriul a acordat premiul pentru regie ex-aequo atât românului Cristian Mungiu pentru „Bacalaureat” cât și francezului Olivier Assayas pentru „Personal Shopper”.

Rolurile principale din filmul „Bacalaureat” sunt interpretate de actorii Adrian Titieni și Maria Drăguș. Din distribuție mai fac parte Lia Bugnar, Vlad Ivanov, Rareș Andrici, Gelu Colceag, Gheorghe Ifrim, Adrian Vancica, Liliana Mocanu ș.a. Scenariul și regia sunt semnate de Cristian Mungiu, iar imaginea este realizată de Tudor Vladimir Panduru.

Pentru regizorul Cristian Mungiu trofeul primit anul acesta este cel de-al treilea obținut la Cannes. În 2007, a câștigat Palme D'Or, pentru „4 luni, 3 saptamani, 2 zile”. În 2012, a câștigat premiul pentru scenariu cu filmul „Dupa dealuri”.

Pe lista românilor câștigători anul acesta la Cannes se numără și Bogdan Mirică, pentru filmul „Câini” participant la secțiunea „Un Certain Regard”și Alexandru Nanău, pentru documentarul „Toto și surorile lui”.

În competiția oficială a fost selectat și noul film al lui Cristi Puiu - „Sierranevada”.

La Cannes au fost prezentate și două scurtmetraje românești: „4:15 P.M. Sfârșitul Lumii”, în regia lui Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Șarga. „Toate fluviile curg în mare”, în regia lui Alexandru Badea, student UNATC – Regie Film, Master anul II, a concurat în secțiunea Cinéfondation.

Sursă foto: agerpres.ro




OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE ARTA ACTORULUI


În perioada 15-17 aprilie 2016 MINISTERUL EDUCAȚIEI NAȚIONALE ȘI CERCETĂRII ȘTIINȚIFICE a organizat OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE ARTA ACTORULUI, cu sprjinul Inspectoratului școlar al municipiului București, Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti” și al UNATC „I.L. Caragiale”, București.

Mai multe detalii despre participanți, premiile acordate și desfășurarea evenimentelor sunt disponibile aici.



Cinéfondation - La Sélection, 2016


Scurtmetrajul „Toate fluviile curg în mare” regizat de Alexandru Badea (UNATC „I. L. Caragiale”), a fost cuprins în selecția anului 2016 de către Cinéfondation - La Sélection.

Această competiție care se desfășoară în paralel cu selecția oficială a Festivalului de film de la Cannes a ales 18 filme (14 de ficțiune și 4 animații) dintre cele 2300 care au fost prezentate în acest an de către școlile de film din întreaga lume.



Festivalul internațional de film de la Berlin, 2016


Scurtmetrajul "O noapte în Tokoriki", regizat de Roxana Stroe, a câștigat "Special Prize of the Generation 14plus" în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

Scenarista și regizoarea Roxana Stroe are 24 de ani și este absolventă a secției Regie de film și TV a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" București, promoția 2013. Are, de asemenea, un master în Arta Regiei de Film la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București.