Arhiva activă

Proiectul „Arhiva Activă” a fost început de UNATC „I.L.Caragiale” București în anul 2020, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la înființare. Programul cuprinde, până la acest moment, cincisprezece filme scurte din perioada 1966-1971, realizate de prima generație de studenți la Regie și la Operatorie după o pauză de un deceniu. Veți recunoaște actori deveniți faimoși (Toma Caragiu, Mitică Popescu, Cornel Coman, Ilarion Ciobanu) și veți putea admira câteva dintre primele filme ale unor cineaști ce aveau să confirme ulterior (Radu Gabrea, Ada Pistiner, Felicia Cernăianu, Iosif Demian, Timotei Ursu, Vivi Drăgan Vasile, Dan Pița, Mircea Veroiu, Nicolae Mărgineanu), dar și ale unor studenți promițători, care aveau să fie mai puțin marcanți în viitor pentru cinematografia din România (Ștefan Traian Roman, Andrei Vidrașcu sau Tudor Eliad).

Cel mai incitant aspect al acestui prim program de filme digitalizate și subtitrate în limba engleză e diversitatea de formule și de tematici abordate de tinerii studenți de la acel moment și descoperirea unor talente imense care, din motive ce merită cercetate în viitor, s-au îndreptat ulterior spre alte direcții profesionale. De multe ori, văzând aceste filme fantastice, te întrebi cum ar fi arătat cinematografia din România dacă toți protagoniștii programului ar fi reușit să continue să profeseze, cu dezinvoltura exprimată de primele lor încercări.

Echipa proiectului:

Andrei Rus – curatorul programului de filme și autorul textelor de prezentare
Alex Sterian – coordonatorul proiectului de digitalizare 
Ana Szel – documentare
Nelu Bain – transpunere / masterizare sunet

Mircea Crivoi – colorizare 
Vivi Drăgan Vasile – consultant colorizare 
Silvia Constantin – tratare / verificare negative
Adriana Soare – verificare și pregătire copii standard pentru vizionare
Valentin Berneagă – proiecționist 
Dan Bobe – filmare digitală a proiecțiilor
Anca Tăbleț – traduceri în limba engleză
Oana Băilă – elaborare screenere și subtitrare
Maria Draghici – grafica materialelor vizuale 
Abis Studio – scanări negative
Doru Nițescu, Andrei Rus și Vlad Ioachimescu – interviuri cu realizatorii

Proiectul a fost finanțat în cadrul unui program FDI pentru internaționalizarea UNATC, coordonat de prorectorul Alex Sterian și a funcționat în completarea unui alt program FDI, coordonat de Anca Ioniță.

arhiva activă