Masteratul TEATROLOGIE (Management și marketing cultural), cu o durată de doi ani, urmărește aprofundarea studiilor de teorie teatrală și management cultural. Programul oferă studenţilor oportunităţi de dezvoltare profesională și individuală în două direcţii de excelenţă în domeniul teatrului și artelor spectacolului: critica și teoria teatrului, precum şi managementul instituţiilor culturale.
Planul de învăţământ cuprinde în egală măsură discipline teoretice și practice, permiţând studentului dezvoltarea unui sistem critic și analitic cu ajutorul căruia poate fi evaluat și conceptualizat fenomenul artistic contemporan (cercetare teatrologică), dar și implicarea în proiecte culturale concrete care vizează conturarea unor strategii destinate dezvoltării pieţei artistice din România, pe principii corecte de concurenţă și profesionalism.
Ocupaţii: consultant artistic, producător delegat pentru teatru, producător delegat pentru evenimente de marketing.
înscriere online
Preînscrierea se face obligatoriu online prin accesarea formularului.
Vă puteți autentifica folosind un cont Gmail, YAHOOmail, Facebook sau Linkedin.
În cazul adreselor de email (YAHOO) pot exista probleme de compatibilitate între adresa de email și site-ul de înscriere a formularului de admitere.
Departamentul – Studii Teatrale
Departamentul de Studii Teatrale derulează programele de Licenţă — TEATROLOGIE (Jurnalism teatral) şi Master – TEATROLOGIE (Management şi marketing cultural).
Specializarea Teatrologie reprezintă componenta teoretică a învăţământului teatral din UNATC „I.L. Caragiale”. Secţia a fost înfiinţată în 1953, în cadrul Institutului de Teatru, sub titulatura de Teatrologie-Filmologie. Programele analitice şi procedurile de lucru în colaborare cu secţiile practice care stau la baza programului sunt rezultatul efortului mai multor generaţii de profesori, precum profesor dr. Ileana Berlogea, profesor dr. Michaela-Tonitza Iordache, profesor dr. Ion Toboșaru.
Misiunea Departamentului de Studii Teatrale constă în formarea de teoreticieni ai artei spectacolului, specialişti în domeniile critică teatrală, jurnalism, istoria teatrului, teoria şi estetica teatrului, spectacologie. Programa de studiu este orientată către pregătirea studenților atât pentru cercetare științifică în domeniul Teatru și artele spectacolului, cât și pentru cercetare pluridisciplinară, în domeniile conexe precum Studii culturale, Cinematografie și Media etc.
În același timp, sub conceptul de teatrolog activ, programul de licență Teatrologie (Jurnalism teatral) oferă o pregătire complexă studenților, din perspectiva rolului pe care teatrologul îl are în cadrul echipelor de creație artistică, dar și în cadrul sistemului teatral instituționalizat și independent. În activitatea sa, teatrologul îmbină pregătirea teoretică cu cea practică, de aceea programa include și discipline care oferă competențe corelate cu cerințele de pe piața muncii precum managementul cultural și cel al instituțiilor de spectacol și stagii de practică, realizate în parteneriat cu instituții de profil.
Acest tip de pregătire permite absolvenților noștri să îşi desfăşoare activitatea în ţară şi străinătate, într-o multitudine de spaţii profesionale: instituţii publice de cultură (teatru, operă, muzee, biblioteci); mass-media (presă scrisă, on-line, radio, televiziune); teatrul independent; edituri de carte; companii de publicitate; învăţământul preuniversitar şi universitar. Absolvenţii noştri lucrează și în instituţii guvernamentale (Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, institutele culturale române din străinătate) sau în cadrul unor organizaţii neguvernamentale.
Pe parcursul anilor de Licență și de Master, studenții sunt ghidați de profesori membri activi ai lumii teatrale și personalități culturale recunoscute la nivel național și internațional, care facilitează, prin îndrumarea și cunoștințele lor, integrarea absolvenților în mediul profesional pentru care se pregătesc. De asemenea, profesorii Departamentului Studii Teatrale se regăsesc, ca pedagogi, la toate programele Facultăţii de Teatru din UNATC „I.L. Caragiale”: Actorie, Păpuşi-Marionete, Regie, Scenografie, Coregrafie.
Admitere [M]
Taxe
Perioadă de înscriere: 08 – 09 septembrie 2022, între orele 9.30 – 14.00
Susținerea probelor : 11 – 15 septembrie 2022
Taxa de înscriere masterat 300 lei
Taxa de înmatriculare licență și masterat 300 lei
Cont Trezorerie
UNATC ”I.L.CARAGIALE” - București
CONT RO57TREZ70220F330500XXXX
COD FISCAL 4453160
TREZORERIA SECTOR 2
La detalii de plată se trece numele candidatului, facultatea și specializarea.
Documente necesare
1
Dosar plic
2
Cerere tip de înscriere
Se va menţiona, sub semnătură proprie, toate datele solicitate de formular. Înscrierea se va face online începând cu data de 16 iulie 2022 pana la data de 03 (Licență) și 10 (Master) septembrie 2022 (ora 12.00). Cererea se tipărește, se semnează și se depune la dosar.
3
Diploma de bacalaureat şi foaia matricolă
În original și copie legalizată, iar foaia matricolă (sau echivalenta acesteia) în original sau adeverinţă eliberată de liceu pentru absolvenţii promoţiei 2021 (în care se menţionează media generală de la bacalaureat, notele obţinute la probele susţinute şi mediile obţinute în anii de liceu); În cazul în care candidatul s-a înscris la o altă facultate, în locul diplomei de bacalaureat (sau adeverinţei - după caz) va anexa o copie a acesteia autentificată după original de către instituția unde se afă originalul şi copia legitimaţiei de înscriere la concurs la prima facultate, autentificată, după original, de către secretariatul la care s-a făcut înscrierea.
4
Diploma de licenţă sau diplomă echivalentă
Diploma de licenţă sau diploma echivalentă cu aceasta în original (după caz) si o adeverință din care să rezulte detaliat pe ani, calitatea de student bugetat sau cu taxă.
5
Certificatul de naştere
În copie și originalul.
6
5 fotografii tip C.I.
7
Curriculum Vitae
Pentru ciclul II de învățământ (Master)
8
Adeverinţă medicală tip
Candidaţii de la specializările “Artele spectacolului - Actorie” şi “Artele spectacolului – Păpuşi - Marionete”, vor trebui să prezinte şi rezultatele examenului medical O.R.L., pe care îl pot efectua la orice medic specialist. Candidaţii pentru specializarea “Cinematografie, fotografie, media (Imagine de film şi T.V.)”, vor efectua suplimentar, la orice medic specialist, un control oftalmologic, al cărui rezultat va figura pe adeverinţa medicală, cu menţiunea “apt - Imagine”. (de la medicul de familie, din care să rezulte că este apt pentru înscrierea la facultate);
9
Adeverinţă calitatea de student
Adeverinţă din care să rezulte calitatea de student (pentru studenţii care urmează o a doua specializare) cu specificația buget sau taxă.
10
C.I. (în original şi copie)
Pentru cetăţenii străini paşaport (în original şi copie).
11
Chitanţa taxa de înscriere
Dovada taxei de înscriere la concurs.
12
Atestat
Atestat de recunoaștere a diplomei de bacalaureat emis de MEC (în cazul studiilor efectuate în afara României).
13
Certificat de competență lingvistică
Certificat de competență lingvistică pentru Limba Română (cetățenii UE și din state terțe).
Cursuri
Teatrologie
lect.univ.dr. Irina Dogaru
conf.univ.dr. Carmen Croitoru
prof.univ.dr. Alina Epîngeac
conf.univ.dr. Carmen Vichi Stanciu
conf.univ.dr. Maria Zărnescu
conf.univ.dr. Octavian Saiu
prof.univ.dr. Ana Maria Nistor
conf.univ.dr. Anca Ioniță
lect.univ.dr. Liliana Otilia Borș
prof.univ.dr. Dan Anton Vasiliu
lect.univ.dr.
Irina Dogaru
irina.dogaru@unatc.ro
prof.univ.dr.
Alina Epîngeac
alina.epingeac@unatc.ro
Alina Epîngeac este cadru didactic asociat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București – Facultatea de Teatru, Departamentul Studii Teatrale.
Este teatrolog şi critic de teatru, doctor în Teatru şi Artele Spectacolului. A absolvit UNATC „I.L. Caragiale“ ( studii de Licenţă – Teatrologie - Management Cultural şi Jurnalism Teatral (2010) şi Master – Teatrologie - Management şi Marketing Cultural (2012).
A participat la workshop-ul „În căutarea teatrului existenţial“, condus de regizorul David Esrig la Academia Athanor, Burghausen (Germania), în 2009 şi 2010 şi la Seminariile Tinerilor Critici, organizate de Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru la Festivalul de Teatru Borštnikovo, Maribor, Slovenia (2012) şi la Festivalul Naţional de Teatru „Ingmar Bergman”, Stockholm, Suedia (2018).
În prezent, este redactor al revistei Amfiteatru. A fost secretar literar la Teatrul Mic din Bucureşti (2012–2015), Cretive Manager al Theatre Arts Group (2015-2016) şi redactor al revistei yorick.ro (2012-2019). A colaborat la revistele Clipa şi BeWhere!.
A fost membru în juriul a numeroase festivaluri de teatru, iar în 2017 a făcut parte din Juriul de selecţie al Galei UNITER.
În 2016 a fost nominalizată în cadrul Galei UNITER pentru Premiul pentru Critică de Teatru.
Este membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, Secţia Română – Teatrologie.
Volume publicate: „Manipularea prin teatru. Criză – Creaţie – Catharsis” (2020), este co-autoar al albumului aniversar „Teatrul Mic. 50 de ani“.
Cursuri predate în cadrul UNATC „I.L. Caragiale”: Teoria și practica presei, Spectacologie.
conf.univ.dr.
Carmen Vichi Stanciu
carmen.stanciu@unatc.ro
Carmen Stanciu este conf. univ. dr. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București – Facultatea de Teatru, Departamentul Studii Teatrale. Este teatrolog și critic de teatru. A absolvit, în 1995, Academia de Teatru și Film din București, specializarea Teatrologie. În 2006, obține titlul de Doctor în Arte – domeniul Teatru la UNATC „I.L. Caragiale“ din Bucureşti cu teza „Teatru-Dans – arheologie şi anticipaţie în arta spectacolului.” În perioada 2016 – 2019, a fost Prorector al UNATC „I.L. Caragiale“ din Bucureşti. A făcut parte, ca expert pe termen lung, din proiecte de cercetare sau de dezvoltare a resursei umane în domeniul academic. Este expert evaluator pentru domeniile Teatru și artele spectacolului și Cinematografie și Media (din 2018, președinte al comisiei de specialitate Arte, Arhitectură și Urbanism, Educație fizică și sport) în cadrul Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ARACIS). În paralel cu activitatea academică, s-a implicat activ în viața teatrală românească în ipostaze dintre cele mai variate: critic de teatru și dans, secretar literar la Teatrul Mic și la Teatrul Țăndărică, producător spectacole, organizator și director de festivaluri, membru în jurii, consilier și selecționer al unor manifestări teatrale naţionale şi internaţionale. A publicat articole şi studii în volume, reviste academice şi periodice de specialitate; a tradus piese de teatru și studii de specialitate din limbile engleză și spaniolă. Este membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru AICT – RO și membru UNIMA. A fost invitată să susţină conferinţe în Elveţia, Singapore, Rusia, Portugalia, Bulgaria, Republica Cehă, Franța, Turcia, Brazilia. Rămâne conectată la realitatea culturală și ca expert de specialitate în comisii de evaluare a managerilor culturali pentru diferite organisme sau ordonatori de credite (Ministerul Culturii, Primării sau Consilii județene) sau programe de finanțare a activităților culturale (Institutul Cultural Român, Ministerul Educației). Cărți publicate: „Teatru-Dans. Un spectacol total” (UNATC Press, Bucureşti, 2007).
conf.univ.dr.
Maria Zărnescu
maria.zarnescu@unatc.ro
conf.univ.dr.
Octavian Saiu
octavia.saiu@unatc.ro
prof.univ.dr.
Ana Maria Nistor
ana.maria.nistor@unatc.ro
conf.univ.dr.
Anca Ioniță
Director departament
anca.ionita@unatc.ro
Anca Ioniță este lect. univ. dr. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București – Facultatea de Teatru, Departamentul Studii Teatrale. În prezent, este Directorul Departamentului. Absolventă a secției de Teatrologie a Facultății de Teatru din cadrul aceleiași universități (1996), a obținut în anul 2007 titlul de doctor în domeniul Teatru cu teza: „Teatralitatea. Esența teatrului”, coordonator științific prof. univ. dr. Michaela Tonitza-Iordache. Este, de asemenea, absolventă a Facultății de Chimie Inginerie Chimică din cadrul Universității Politehnice București. În cadrul UNATC „I.L. Caragiale” a fost: Prorector Management academic și relația cu studenții (ianuarie – octombrie 2020); Director al Bibliotecii UNATC (2019-2020), Președinte al Comisiei Senatului UNATC de Asigurarea Calității Managementului Universitar (2016 – 2019). În prezent este: membru al Senatului UNATC (din ianuarie 2016), membru al Grupului de Auto-Evaluare (Self Evaluation Group SEG) al UNATC care a elaborat Raportul de Auto-Evaluare al UNATC din decembrie 2012, din cadrul European University Association (EUA) Lect. univ. dr. Anca Ioniță este și managing editor al revistelor de cercetare științifică în limba engleză Romanian Performing Arts Journal (RPAJ) și CloseUP: Film and Media Studies, editate de UNATC Press cu sprijinul UCIN. Domenii de cercetare de interes: antropologia teatrală și mecanismele creației teatrale – conceptul de liminalitate aplicat artei actorului, interdisciplinaritatea teatru-film, metode de arhivare a spectacolului teatral. Activitățile sale extra-academice includ o solidă experiență de management cultural care numără proiecte dezvoltate în colaborare cu teatre, festivaluri și alte instituții de cultură precum ICR și ARCUB, coordonarea, editarea și publicarea unor reviste de cultură. În perioada 2016 – 2019 a deținut funcțiile de Consilier artistic și Șef Secție artistică la Teatrul Mic. În perioada 2014 – 2015 a fost Manager de Program din cadrul Candidaturii orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Are o bogată activitate jurnalistică în domeniul teatral, pe care l-a reflectat în cronici de spectacol, interviuri, eseuri, începând cu mijlocul anilor ’90. Activitatea sa didactică include următoarele domenii: Istoria teatrului, Teatrologie, Istoria artelor spectacolului, Analiza procesului de creație teatrală. Predă cursuri la Facultatea de Teatru la secțiile: Actorie, Păpuși-Marionete și Teatrologie – Ciclul Licență și Actorie, Regie Teatru, Scenografie, Coregrafie, Sound și Light Design – Ciclul Master. În cadrul Facultății de Film predă un curs opțional de Istoria Artelor Spectacolului pentru secțiile Regie film, CAV, Imagine și Multimedia – Ciclul Licență. Este autorul unui curs nou intitulat Analiza procesului de creație teatrală, ce a fost introdus în curriculum-ul programului de Master al Facultății de Teatru, din anul 2007. Este coordonator științific al tezelor de dizertației – Facultatea de Teatru, Ciclul Master și membru al comisiilor de îndrumare din cadrul Școlii Doctorale UNATC.
lect.univ.dr.
Liliana Otilia Borș
liliana.bors@unatc.ro
prof.univ.dr.
Dan Anton Vasiliu
dan.vasiliu@unatc.ro
Dan Vasiliu este prof. univ. dr. habil. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București – Facultatea de Teatru, Departamentul Studii Teatrale. În prezent, este cadru didactic asociat. În cadrul UNATC „I.L. Caragiale” a fost Directorul CSUD şi al Departamentului pentru studii doctorale al UNATC, dar și Directorul Editurii UNATC Press (pe care a și înființatul) și membru, timp de 16 ani, în Senatul UNATC „I. L. Caragiale”. Expert şi evaluator CNCSIS/CNCS și expert şi evaluator ARACIS, a fost membru al Consiliului Naţional pentru Cercetare Ştiinţifică (2016 – 2013) și membru al Comisiei de contestaţii a Comisiei Arte/CNATDCU (2016 – 2012). A fost, de asemenea, director al Teatrului de Comedie Bucureşti (2002 – 1996), director al Direcţiei Teatre, Ministerul Culturii şi Cultelor (1996 – 1990), director executiv al Festivalului Naţional de Teatru (1990-1996) etc. Cărți publicate: „A Speech on How Shakespeare’s Pedagogy Can Be Perceived”, coautor; „Drama Teaching through Shakespeare”, UNATC Press, Bucureşti, 2017; „Martor în Babilon”, UNATC Press, Bucureşti, 2014; „De ce surâde Shakespeare?”, UNATC Press, Bucureşti, 2011; „Manual de autorat ştiinţific”, coautor, Ed. Politehnica Press, Bucureşti, 2011; „Referent în Babilon”, UNATC Press, Bucureşti, 2011; „Sculptorii Storck”, coautor, Ed. MMB, Bucureşti, 2006; „Casa Storck, Muzeul Storck”, coautor, Ed. MMB, Bucureşti, 2005; „Politici culturale – secvenţe majore”, UNATC Press, Bucureşti, 2004; „Strategii şi politici culturale”, coautor „Management cultural”, SNSPA, Bucureşti, 2003; „De la Platon la Shakespeare”, Academprint, Tg.Mureş, 2000; „De ce surâde Shakespeare?”, Aius, Craiova, 1994; „Unitatea universului dramatic în piesele lui M. R. Iacoban”, coautor în Anuarul IATC („Contribuţii la teoria şi practica de teatru şi film”), Bucureşti, 1978. Este membru UNITER, UCIN, Uniunea Scriitorilor din România, AICT. Este Ofiţer al Ordinului „Meritul Cultural” din România.
MASTER
Teatrologie – Management și marketing cultural
- Cursuri:
MASTER
Teatrologie – Management și marketing cultural




