Call for Papers

Departamentul de Cercetare-Dezvoltare al UNATC anunță deschiderea apelului pentru contribuții la Revista Concept vol. 24 nr. 1/2022 cu tema TEATRUL ȘI CINEMATOGRAFUL CONTEMPORAN: IDENTITATE REGIONALĂ ȘI SPECIFICITATE CULTURALĂ.

PLANIFICAREA APARIȚIEI

  • 4 aprilie 2022 call for papers
  • 10 iunie 2022 termen limită pentru predarea articolelor
  • 10 iunie-10 iulie procesul peer review
  • 30 iulie 2022 apariția revistei

TEATRUL ȘI CINEMATOGRAFUL CONTEMPORAN: IDENTITATE REGIONALĂ ȘI SPECIFICITATE CULTURALĂ

La treizeci de ani după căderea comunismului și la mai bine de două decenii de expansiune globală accelerată, asistăm la apariția unor noi frontiere culturale, sub impactul reorganizării polilor de putere, al migrației provocate de precaritate, condiții grele de muncă, războaie și conflicte inter-etnice. Aceste noi granițe sunt materiale și imateriale, deopotrivă simbolice și ideologice.

Fenomenului de omogenitate culturală, legat direct de globalizarea lumii moderne și uniformizarea valorilor culturale, i se opune azi cel de revanșă identitară, pe care literatura de specialitate îl definește ca „întoarcerea spre identitatea istorică, națională, culturală”.

În acest context, recuperarea și revalorificarea istoriei, a mitului și a valorilor tradiționale din perspectiva identității și specificității culturale alimentează coagularea unei noi estetici în artele spectacolului și cinematograful contemporan.

Contribuțiile la capitolul tematic al numărului 24 ale revistei academice CONCEPT se pot dezvolta în jurul următoarelor teme:

  1. Teatrul și cinematografia țărilor Europei Centrale și de Est din perspectiva continuității neîntrerupte a culturii europene. Europa definită drept „cultură a culturilor” are la bază diversitatea culturală, rezultat al coexistenței continue a culturilor naționale, regionale, etnice, locale în spațiul geografic al continentului. Cum este recuperată și integrată perioada istorică a comunismului în țesătura culturală europeană? Căderea zidului Berlinului a însemnat redefinirea identității culturale a țărilor Europei Centrale și de Est în raport cu noile configurații geo-politice, istorice și culturale. Cum este reflectată această repoziționare, în producțiile teatrale și cinematografice ale ultimelor trei decenii? Care sunt noile repere în funcție de care se definește noua identitate a acestei părți a Europei, cu trecutul ei comunist?

  2. Adaptarea literară a clasicilor și transgresarea frontierelor culturale.
    În aprilie 2019 regizorul german Milo Rau punea în scenă Oreste la Mossul (Orestes in Mossul), un spectacol duplex Gand (Belgia) – Mossul (Siria), pornind de la tragedia lui Eschil. Procesul de creație al spectacolului a adus împreună artiștii irakieni și belgieni și s-a articulat în jurul unor întrebări simple: Ce viziune naște tragedia lui Eschil atunci când vii din Irak? Ce sens are pentru un actor/o actriță europeană să joace Orestia la Mossul?
  1. Mitul – confruntare și identificare prin prisma experienței personale și a rădăcinilor culturale „În situația de azi, în care grupurile sociale sunt mai puțin numeroase și mai puțin definite prin religie, formele mitice tradiționale regresează, dispar și sunt reîncarnate”, spune Jerzy Grotowski.* În viziunea sa, „putem vorbi de confruntarea cu mitul mai degrabă decât identificarea cu el. Altfel spus, păstrând în același timp experiențele noastre personale, putem încerca să încarnăm mitul, să percepem relativitatea problemelor noastre, relațiile lor cu rădăcinile și relativitatea rădăcinilor în lumina experienței de azi.” Cum încorporează și prelucrează dramaturgia contemporană situațiile arhetipale pe care religia și tradiția le-a declarat tabu? Putem vorbi despre o nouă abordare a mitului în cinematografia și artele performative din ultimele decenii? Care sunt noile direcții estetice și etice în teatru și film prin prisma ecuației adevăr personal – adevăr universal? Mai multe informații despre apelul pentru contribuții se regăsesc aici, alături de recomandările pentru autori. Revista Concept este o revistă academică bianuală, open access, publicată de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, din anul 2010. Concept folosește sistemul double-blind peer-review și este clasificată CNCS în categoria C, și indexată CEEOL, SCIPIO și EBSCO.

*Jerzy Grotowski, „Spre un teatru sărac”, Editura Unitext, București, 1998, p. 14

ai o intrebare? contacteaza-ne prin email