ÎNCEARCĂ NOUA VERSIUNE DE WEBSITE >
LOGO UNATC

Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale"
Imagine Imagine Imagine Imagine
GHID - privind instituirea de măsuri sanitare și de protecție în instituțiile de învățământ superior în perioada pandemiei de COVID-19

În această perioadă, principala prioritate a UNATC este să asigure siguranța și sănătatea studenților, profesorilor și a personalului administrativ. De asemenea, acordăm o atenție deosebită menținerii standardelor înalte în ceea ce privește procesul pedagogic, respectând în același timp toate restricțiile impuse de autorități.

Credem în educație! Cu toate că ne confruntăm cu o criză de sănătate publică, accesul echitabil la educație este esențial. De aceea, ne dorim reîntoarcerea tuturor studenților/cursanților la activitățile didactice și de cercetare ce presupun prezența fizică a acestora, cu măsuri stricte de protecție împotriva infectării cu SARS-CoV-2. COVID-19 este o boală contagioasă și nicio activitate în comunitate nu este absolvită de riscuri.

Acest ghid a fost conceput pentru a oferi recomandări care pot fi implementate în vederea funcționării în condiții de siguranță a instituțiilor de învățământ superior în contextul prevenirii, depistării din timp și al controlului COVID-19. Este nevoie de măsuri de precauție pentru a preveni și diminua răspândirea potențială a infectării cu SARS-CoV-2 în instituțiile de învățământ superior. Se va acorda atenție deosebită evitării situațiilor de stigmatizare a studenților/cursanților și a personalului potențial expuși la virus. Precizăm că implementarea măsurilor recomandate în acest ghid nu elimină riscurile de transmitere a virusului SARS-CoV-2, ci doar contribuie la diminuarea acestora. Purtarea obligatorie a măștii pentru studenți/cursanți, precum și pentru întregul personal al instituției de învățământ superior, atât în timpul orelor de curs, cât și în timpul pauzelor (în spațiu închis), igiena riguroasă a mâinilor, realizarea curățeniei și a dezinfecției în instituțiile de învățământ superior, separarea și limitarea contactului între studenții/cursanții din formații de studiu diferite, neparticiparea la activitățile didactice a studenților/cursanților, a cadrelor didactice și a altor categorii de personal ce prezintă febră sau simptome caracteristice infectării cu SARS-CoV-2 sunt măsuri esențiale de prevenție.

Reluarea activităților didactice pentru realizarea cărora se impune prezența fizică a studenților/cursanților necesită o largă asumare în societate, în contextul importanței accesului echitabil la educație, și, totodată, este nevoie de o responsabilizare a tuturor actorilor implicați, precum și de respectarea tuturor normelor prevăzute în acest ghid, scopul fiind acela de a diminua riscul de infectare.

Principii generale

Scenarii aplicabile în funcție de situația epidemiologică generală, de particularitățile regionale și de specificul fiecărei instituții de învățământ superior în parte:

Scenariul 1 Participarea fizică în instituția de învățământ superior a tuturor studenților/cursanților la toate activitățile didactice, conform programului de desfășurare a acestora, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

Scenariul 2 Cursuri derulate online, seminare organizate parțial online, practică, lucrări practice, laboratoare și proiecte organizate cu prezență fizică, cu respectarea tuturor normelor de protecție

Scenariul 3 Participarea tuturor studenților/cursanților la activități didactice online

Alegerea scenariului pentru începerea anului universitar

Instituțiile de învățământ superior informează Ministerul Educației și Cercetării cu privire la data începerii anului universitar. Direcția de sănătate publică județeană/a municipiului București (DSP) informează cu o săptămână înainte de începerea anului universitar conducerea instituțiilor de învățământ superior cu privire la situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități în care funcționează o instituție de învățământ superior.

În baza autonomiei universitare, cu asumarea răspunderii publice și cu respectarea calității actului didactic, instituția de învățământ superior decide scenariul de funcționare propriu, în concordanță cu:

• situația epidemiologică cu o săptămână înainte de data începerii anului universitar;

• specificul fiecărei instituții de învățământ superior.

Pentru instituțiile de învățământ superior militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională alegerea scenariilor și a criteriilor de suspendare a cursurilor se stabilește împreună cu direcțiile de specialitate din ministerele de resort.

Actualizarea deciziilor privind scenariul de funcționare pe parcursul anului universitar se va realiza ori de câte ori este nevoie.

Iată câteva răspunsuri la întrebările pe care le-ai putea avea în această perioadă:

1. Sunt răcit și resimt dureri în gât, nas înfundat, etc. Cum îmi dau seama dacă e grav, dacă e doar o simplă viroză, gripă sau dacă sunt infectat cu noul Coronavirus?

Recomandarea generală este să eviți interacțiunea cu alte persoane și să rămâi acasă. Poartă mască în toate spațiile publice închise și deschise. Prezența acestor simptome nu presupune automat infectarea cu noul Coronavirus (COVID-19). Asigură-te că ai la îndemână un termometru pentru a-ți măsura regulat temperatura corporală. Primul pas este să suni medicul de familie și să-i descrii simptomele. Medicul tău te va ghida spre următorul pas: aplicarea unui tratament clasic, fie pentru răceală, fie pentru gripă sezonieră sau, în funcție de simptome și activitățile pe care le-ai desfășurat recent, te va îndruma pentru realizarea unui test pentru COVID-19.

Simptomele specifice, cel mai des întâlnite în cazul infecției COVID-19, sunt: febră, pierderea gustului și mirosului, dureri de cap și dureri musculare, tuse seacă.

În cazul persoanelor simptomatice, testarea se face conform protocolului, gratuit.

2. Am petrecut câteva ore la terasă cu un amic, nici unul nu a purtat mască. La două zile distanță, el a fost diagnosticat cu COVID-19, însă eu nu am nici un simptom. Ce trebuie să fac?

În acest caz ești contact direct și trebuie să rămâi la domiciliu pentru următoarele 14 zile. Sună medicul de familie, care va anunța Direcția de Sănătate Publică de faptul că te are sub observație. Având în vedere că nu ai dezvoltat simptome, iar starea de sănătate este bună, nu este necesară testarea. Medicul de familie va păstra legătura cu tine până la epuizarea celor 14 zile. (Trebuie să știi că în acest caz ai dreptul legal la concediu medical de carantină.)

3. Am stat jumătate de oră de vorbă într-un spațiu închis cu o colegă care ulterior a fost diagnosticată pozitiv. Amândoi am purtat mască și nu am stat la mai puțin de 2 metri unul de celălalt. Ce trebuie să fac?

Potrivit definiției de caz dată de INSP, dacă persoanele care au interacționat au purtat mască și au respectat distanța fizică de 2 metri nu se consideră contacți direcți, chiar dacă ulterior una dintre ele a fost depistată pozitiv cu COVID-19. Astfel, nu se impune carantina pentru tine. Așadar nu se impune nici testarea. Totuși, pentru siguranță, este necesar să respecți cu strictețe regulile de igienă și protecție și să-ți monitorizezi starea de sănătate zilnic. În cazul apariției simptomelor, vei contacta medicul de familie și vei respecta indicațiile acestuia.

4. Am fost diagnosticat pozitiv cu COVID-19, dar nu am simptome specifice. Sunt obligat să mă internez sau să rămân în spital?

Nu ești obligat să te internezi. În cazul în care nu ai simptome sau ai simptome ușoare, poți alege să rămâi la domiciliu și să ții legătura cu medicul de familie, care te va ține sub monitorizare pentru următoarele 14 zile. Dacă ești singura persoană din casă infectată, trebuie să te izolezi de restul membrilor de familie. Trebuie să știi că ai obligația legală să nu părăsești domiciliul până la epuizarea celor două săptămâni. (Medicul de familie îți va elibera concediul medical de boală / scutirea la finalul celor 14 zile.)

5. Au trecut cele 14 zile de când m-am izolat la domiciliu cu diagnostic pozitiv de COVID-19. Mă simt foarte bine, nu mai am simptome, dar nu mă sună nimeni să-mi spună ce să fac. Cum procedez? Pot să ies din casă?

În cazul în care ai epuizat perioada de 14 zile, dispusă prin decizia DSP, poți părăsi locuința. Contactează medicul de familie care te-a monitorizat în toată această perioadă pentru a-ți confirma vindecarea către DSP și pentru a primi sfaturi în ceea ce privește conduita și pașii următori.

Ghidul complet COVID-19 Link
Regulament intern privind activitatile didactice in regim online Link
Metodologia privind organizarea si desfasurarea examenelor in regim online Link